Jump to content

Moto Zajednica

Moto elektrika i elektronika - pitanja i odgovori

Recommended Posts

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Iskopao sam živinu sijalicu 125w, kupio i prigušnicu i keramičko grlo, čak i foto pločicu i natrijum hidroksid al' mrzi me da eksperimentišem sa dužinom ekspozicije :D

Sa tom sijalicom negde oko petnaestak minuta,ne smeš preterati a mora biti dovoljno :moto3:

Tu informaciju već imam. Samo da eliminišem ono 'oko' :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

važi. samo, teška konfuzija.prvo da se oslobodim maligana. znači sutra, ili posle...ovako;

imam svašta od tih alatki. samo skuplam ko hrčak, al ne umem da koristim. konkretna pločica je crtana u "Sprint-Layout 6.0" , a onda ti on daje opciju da exporuješ u *BMP, *JPEG, *GIF, i bem li ga šta još. i to izgleda ovako u jpg post-13916-0-00612900-1393965084_thumb.jpg

a štampanje mi nudi u nekom "XPS", e a to mi ne da da turim ovde. kako god, ono što exporuje nije upotrebljivo, jer kad odštampam, nije ta dimenzija koje su elementi. ili ja ne umem da podesim. taj "XPS" se kasnije otvara u, kod mene u, "Windows Photo wiever", i onda dalje što mora...

dobra stvar je kad ga "štampaš" na taj "XPS", to je neki viruelni štampač; e tu možeš da ga "kalibišeš". pa uz par pokušaja ili ko zna da računa, dobiješ otisak veran elementima.

inače je šema relativno dobra. sam biraš na koliko oćeš da ti puni bateriju. u radu, odstupanja, odokativno mereno su manja od 0.5V.

edit: zaboravih, "XPS" sa "xpstojpg" exporujem u jpeg, i bude ono što treba :stabre:

Promenio član Lug

Iskopao sam živinu sijalicu 125w, kupio i prigušnicu i keramičko grlo, čak i foto pločicu i natrijum hidroksid al' mrzi me da eksperimentišem sa dužinom ekspozicije :D

Sa tom sijalicom negde oko petnaestak minuta,ne smeš preterati a mora biti dovoljno :moto3:

Tu informaciju već imam. Samo da eliminišem ono 'oko' :zvizduk:

Misliš da joj polupaš spoljni omotač?Ne moraš to da radiš jer ništa ne smeta a i opasno je jer možeš razbiti i unutrašnji balon pa će ti se prosuti Živa(Hg)

Umesto živine moš' i običan halogeni reflektor sa onim štapićem od 300 w...

Nisam nameravao da razbijam spoljno staklo, nego celu da je uključim. Vidim da mi ne gine eksperimentisanje...

edit - BITmap

napravio. na rasteru. radi odlično! regulacija, kolko ti oćeš. internet je pun tih šema. mlaka voda. sve se svodi na slično. prva koju sam postavio, dve stranice ranije, je ispravna. desni deo, sa diodama je takođe ispravan. osim...

edit: da ponovim, ne bi ja ovo nikad radio, da regler za moj moped nije 14000rsd.

ovako me izašo manje od 10 evropejaca. (imo sam ladnjak)

Promenio član Lug

kaka bre trećina cene!? pa "materijal" mož da bidne u 10 evropejca, a kuj ima zalihe i manje, što i jeste cilj ovog foruma, da jeftino dođemo, džabe, do onog što neko voli da plati.

могли би смо, да мало продискутујемо о "пољаку" post-13916-0-84602900-1394016093_thumb.jpg решење је занимљиво, јер за исправљанње "минуса" користи шотки диоду у самом фету. то имплицира да можемо, у горњој грани, такође да користимо још три фета за исправљање "плус". и тако добијемо цео реглер са фетовима. додуше још увек користимо "шент" принцип. бенефит би требало да буде то што фет има изузетно мали отпор када је затворен, па би се цео склоп и мање грејао. а мање грејање = мањи хладњак.

свакако, да се не би смо зезали са гломазним диодама, елегантније је решење да увек уместо диода користимо, шотки диоду из самог фета. (сорс и гејт, кратко спојити, да не смета), и као и до сад, тиристор, као шент елеменат.

линк ка дискусији, као "мали перица" то замишља: http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=759

Promenio član Lug
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 306 postova
  • Motocikl: KTM 525exc

Da li je neko imao iskustva sa CTEK pametnim punjacem, odnosno problemima sa istim? Na mom je prestao da radi taster kojim se prebacuje iz jednog moda u drugi (ili je to pametno kolo iza tastera). Zvao sam firmu u kojoj sam ga kupio, imali su takvih reklamacija i nemaju resenje ni servisera, a Svedjani ne priznaju to kao kvar dok je u garanciji.

• Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1379 postova
  • Motocikl: K1600GT

Da li mogu kontakt na XT600E privezati preko "cug prekidaca" .Na njemu pise da je 60W i

12 do 24V ili moram ici preeko nekog relea. Ako je rele potreban molim objasnjenje kako da ga privezem. Hvala.

Ma u funkciji je. Nego me sramota da stavim slike. Sve odvojeno, na jednom ladnjaku ispravljač, na drugom ovo govance i šentovi. Slabo štedim materijal. Nego da se udružimo, pa da valjamo za boks cigara, il kilo vinjaka!? :P

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Da li je neko imao iskustva sa CTEK pametnim punjacem, odnosno problemima sa istim? Na mom je prestao da radi taster kojim se prebacuje iz jednog moda u drugi (ili je to pametno kolo iza tastera). Zvao sam firmu u kojoj sam ga kupio, imali su takvih reklamacija i nemaju resenje ni servisera, a Svedjani ne priznaju to kao kvar dok je u garanciji.

staa3.gif meni je u garanciji isto tako crklo to dugme, ali nije bilo nikakvih problema sa uvažavanjem garancije....inače napiši ti njima lepo mail u CTEK direktno, pa vidi kakav če biti odgovor. Ne verujem, da neče da uvažavaju garanciju.....

• Zainteresovan, 589 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650

Ma u funkciji je. Nego me sramota da stavim slike. Sve odvojeno, na jednom ladnjaku ispravljač, na drugom ovo govance i šentovi. Slabo štedim materijal. Nego da se udružimo, pa da valjamo za boks cigara, il kilo vinjaka!? :P

Isto tako sam i ja sklepao. Na originalnom hladnjaku od starog reglera su diode i tiristori. Zicama je povezana kontrolna elektronika i umotana izolirkom. Vazno je da sljaka.

Nisam razumeo na kraju da li si stavljao diode ili fetove i koje diode si stavio?

nisam stavljo diode, tj., jesam al nisam, samo da odnesem tetki lek :D . mnogo je dobro "Poljsko" rešenje, http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=759 , dopao mi se levi deo. nego mi bili skupi fetovi, za jedan 4310, mož se kupi šes irfova46, tako da sam njih i stavio.

• Podržavam 2

Meni tiristori zaliveni, ali imam jos jedan hladnjak, bas cu da montiram 6. irfzova da probam.

Imam i triake, kupio na ebayu i sklopio elektroniku za semu sa triacima na univerzalnoj plocici i nikada nisam pustio u rad :).

Ovo tvoje je bolje, izbacuju se nepotrebni delovi i verovatno se manje greje. Koliko sam video tvoja plocica je isto sa 741, pa se nadam da moze samo "levi" deo da se zameni.

Upravo tako. 741, kao naponski komparator, gde invertujući ulaz, preko razdelnika, stalno "gleda" bateriju i u odnosu na referencu vrši "poprvku" za okidanje šentova.

edit: dobitak bi trebalo da se očekuje od fetovih šotki dioda, zbog njihovog malog otpora kad provode. pa su toliko hladniji. ostalo se greje kolko mora, jer koristimo šent princip.

Promenio član Lug
  • Podržavam 2

Probao sam ja i sve da zalijem na hladnjak od originalnog reglera i nekako sam smestio, koristio sam 6 dioda za alternatore, male lepe, zalemljene na bakar, pa sve to preko liskuna na hladnjak i tiristori usrafljeni na hladnjak, pa odgore plocica. I radi lepo 20 min, pa stane. 741 koji sam imao je do 70 stepeni, onaj za najnizu temperaturu i mislim da je u njemu problem. Posle sam lepo razdvojio, nema veze da li je napolju a i bolje da se ne greje kontrolna elektronika bez potrebe.

Verujem da se same diode dosta greju, tako da se ovo sigurno manje greje ;)

Hvala sto si podelio sa nama ove seme.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 306 postova
  • Motocikl: KTM 525exc

staa3.gif meni je u garanciji isto tako crklo to dugme, ali nije bilo nikakvih problema sa uvažavanjem garancije....inače napiši ti njima lepo mail u CTEK direktno, pa vidi kakav če biti odgovor. Ne verujem, da neče da uvažavaju garanciju.....

Na svu srecu, stvar je resena za jedno vece (prijatelj momka sa foruma). Ali je pristup uvoznika i distributera neprofesionalan. Hvala na odgovoru. Pozz

itekako! prosto nemog se zaustavim dok ne potrošim ovaj foto papir! nego nemam više vitroplast, ovo bila zaliha od pre dvais godina!

nisam stavljo diode, tj., jesam al nisam, samo da odnesem tetki lek :D . mnogo je dobro "Poljsko" rešenje, http://moto-electro....p?showtopic=759 , dopao mi se levi deo. nego mi bili skupi fetovi, za jedan 4310, mož se kupi šes irfova46, tako da sam njih i stavio.

Koje oznake IRF si koristio ?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja