supatje 103 Napisano Mart 12, 2009 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Pošto već ima topic na temu skidanja rđe pomoću struje, pokušao sam da odradim eksperiment. Usput sam malo fotografisao kako bih vam preneo ono što sam radio. Poenta jeste, kako već piše na tom postu, da se u posudu koja je pozitivna (+) i napunjena elektrolitičkim rastvorom postavi (negde u sredinu da ne dodiruje posudu) predmet sa koga se skida rđa i koji je prikačen na negativno (-). Tada bi rđa trebala da se skida sa - elementa i kreće ka + elementu. Ovo što sam ja radio je onaj Bucket metod. Metod skidanja rđe sa rezervoara nisam još uvek probao, a ako budem, preneću iskustva. (za sada su radile matice i šrafovi po rezervoaru Krećem: Dakle, za ovo mi je bilo potreban ispravljač za punjenje akumulatora, metalna posuda, destilovana voda, soda bikarbona, malo žice, i naravno zarđali ekser. Zatim, u metalnu posudu (ja sam koristio zvonce od bicikle) sam sipao naj običniju sodu bikarbonu iz kuhinje. Nisam siguran baš koja količina ide, odokativnom metodom sam to odredio. Jedino što sam primetio je da što je više stavim to se voda više greje (više struje prolazi jer se stvara veći provodnik pa amperaža drastično skače). "Model" za ovaj eksperiment mi je bio običan zarđali ekser. Potopio sam ekser u rastvor, da visi u posudi tako da ne dodiruje posudu (ukoliko dodirne došlo bi do kratkog spoja i ili bi pregoreo osigurač u ispravljaču ili bi crko...) Na predmetu je neophodno obezbediti dobar kontakt tj. ukloniti rđu sa mesta na koji se vezuje minus kako bi ceo proces lepo funkcionisao. Ukoliko kontakt nije dobar, elektroliza ce se vršiti direktno sa žice i ne ide kroz predmet. Onda ništa od čišćenja. Kada smo sigurni da polovi ispravljača nisu u kratkom spoju (100% sigurni) možemo upaliti ispravljač i podesiti voltažu. E sad voltaža. Ja sam radio na rasponu od 12V-20V, zavisno od toga koliko je jak rastvor. Ukoliko je dosta jak potrebno je smanjiti voltažu a samim tim i amperažu jer dolazi do pregrevanja rastvora, posude i predmeta. Opet, ukoliko je slab rastvor treba malo povećati voltažu dok se ne dobije optimalna elektroliza. Nakon nekog vremena "vrenja" rastvor postaje braon boje jer se puni rđom. Samim rastvor postaje i bolji provodnik pa dolazi do povećanja temperature (treba voditi račina) pa je potrebno smanjiti amperažu. Posle određenog vremena, kada se proces završi, možemo ugasiti ispravljač i izvaditi predmet. Dužinu procesa sam odokatvirno određivao, tako što sam povremeno gasio ispravljač radi provere. Obavezno, pri svakom pomeranju bilo kog elementa treba isključiti ispravljač da ne bi došlo do kratkog spoja. Na kraju, kada izvadimo predmet on izgleda ovako: Uz malo brisanja krpom, uz malo polir paste, skida se crni sloj (koji ne znam šta je i od čega nastaje) i dobija se sjaj. Što više poliranja, to veći sjaj, zavisi koliko je potrebno. Nakon toga, predmet izgleda ovako: Eto to je bio moj eksperiment. Malo sam plastično objasnio, bukvalno kako sam ja radio, uz moje skromno poznavanje fizike i elektrike Nadam se da ce bar nekome biti od koristi. Metod čišćenja rezervoara bi bio komplikovaniji, prvo sa te strane što su polovi obrnuti pa je dosta manja površina koja bi privlačila rđu na sebe (ograničeno širinom otvora rezervoara). Ipak, ako ništa drugo, i ovaj način može biti koristan za čišćenje predmeta koji se ne mogu očistiti turpijom i šmirglom (neka nepristupačna mesta) Eto, hvala na čitanju ko je stigao dovde a da ga nisam udavio Pozdrav 19 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bobangsxr 1313 Napisano Mart 13, 2009 Drug član, 1132 postova Lokacija: cuprija- basel Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125 Prijavi odgovor kao problematičan Dali bi moglo to isto da se uradi sa ispravljacem ali sa dosta vecim stvarima, naprimer da je posuda sa 10 litra vode, dali bi tad uspeo obican ispravljac da odradi posao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
JIMMY_MANIJAK 1 Napisano Mart 13, 2009 U prolazu, 58 postova Lokacija: BEOGRAD Prijavi odgovor kao problematičan Extra. dobar pokushaj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3230 Napisano Mart 13, 2009 ЗЕЉКАМП, 1820 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Mart 13, 2009 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan zanimljivo, josh samo da nadjem sa cega cu da skidam rdju dobar info Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
guja011 167 Napisano Mart 13, 2009 Drug član, 1847 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan sszgo, na ovim tvojim drmajućim prilozima nema ni trunke rđe. dobro održavane šasije, nema šta! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
El Muerte 354 Napisano Mart 17, 2009 Svrati ponekad, 474 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XV 250 Prijavi odgovor kao problematičan Ako kojim slucajem nemate punjach, rdja se moze otkloniti i na sledeci nacin, no ne tako efikasno kao sa elektrolizom: U posudu stavite srafove i sipate sirce.Zatim dodate kashiku-dve sode bikarbone i ostavite 30min. Napomena: Sirce i soda zajedno izazivaju burnu reakciju, zato neka krpa bude pri ruci :D Takodje nemojte previshe dugo drzati srafove u sircetu jer ono nadgriza metal. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 5766 Napisano Mart 17, 2009 Svakom po zasluzi, 12398 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Dali bi moglo to isto da se uradi sa ispravljacem ali sa dosta vecim stvarima, naprimer da je posuda sa 10 litra vode, dali bi tad uspeo obican ispravljac da odradi posao Moglo bi, ali zahteva mnogo veću struju, srazmernu količini vode i veličini predmeta. Probaj na netu malo da proguglaš... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Great ATuin 4 Napisano Mart 17, 2009 Svrati ponekad, 103 postova Lokacija: cogito ergo Taurunum Motocikl: Suzuki GSX 600F Slingshot Prijavi odgovor kao problematičan Može umesto ispravljača da se potera staro napajanje za komputator... Samo treba kratko spojiti zelenu i crnu žicu sa onog priključka što ide na ploču da bi se napajanje aktiviralo... U proseku daju 12V,15A (žuta-crna) ili 5V,30A (crvena-crna)... U tom slučaju treba spojiti sve crvene ili žute žice (koje se već koriste) zajedno u snop da se iste ne bi spalile usled jake struje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BRACO 3310 Napisano Mart 17, 2009 Pobjednik motogp kladionice 4X, 5449 postova Lokacija: Sokolac RS Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow Prijavi odgovor kao problematičan Jos da si uzeo neku staru zahrdjalu sherpu umjesto exera za experiment to bi bilo pravo, odmah bi pokopcao ove rezervoare serijski na 220 ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Mart 17, 2009 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan haha, ta varijanta bi bila dobra i protiv glodara Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blaz 4 Napisano Maj 31, 2009 U prolazu, 13 postova Lokacija: croatija-samobor Prijavi odgovor kao problematičan fora moram isprobat bas me zanima kak cisti hrdu,inace se bavis elektro kemijom ili si slucajno naiso na zanimljivu stranicu o tome. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Maj 31, 2009 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan ma slichajno, ovde na forumu video link pa reko da probam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dimac 987 40 Napisano Maj 31, 2009 Drug član, 1372 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast! Vrlo interesantan eksperiment Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Jun 15, 2009 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan xixi ;D evo na shta lichi elektroda posle jednog tretiranja rezervoara.... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Jun 15, 2009 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan too kolega, 'ebo si mu k Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
InkaBar 8 Napisano Jun 16, 2009 Svrati ponekad, 271 postova Lokacija: Zem00n Prijavi odgovor kao problematičan Nisam siguran da li imamo sliku, ali ortak je koristio list od bonseka- e to ste trebali da vidite/NE VIDITE! - nestala je, nema je, pojela je rdja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brm-brm 846 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 617 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650 Prijavi odgovor kao problematičan Nije bitna voltaza struje, vec amperaza. Za gvozdene predmete ne bi trebalo da prelazi 15A, bakar-bronza do 4A. Umesto cele posude koja je +, bolje bi bilo da se koristi plasticna posuda za rastvor u koju se (pozeljno sa obe strane) ubace prohrom ploce, jer one se gotovo uopste ne trose. Amperaza koju sam pomenuo na pocetku je bitna da ti ne bi ''nestao'' predmet koji tretiras. Soda bikarbona koju si sipao nije losa kao elektrolit, ali je bolje koristiti 2-5% NaOH (zive sode). Gvozdeni predmet mozes slobodno da iscetkas jacom cetkom posle toga. U zavisnosti od toga kolika ti je kadica i kolike prohrom ploce nabavis mozes da cistis i top. Mada ce za podesavanje amperaze biti potreban i reostat, a ako nekoga ineteresuje ima i tu resenje skoro za dzabe. Ako je manja kolicina korozije na predmetu ima i jednostavnijih nacina - elektrohemijska reakcija. batali sirce, bolja je baza! Elem, u plasticnu posudu sipas destilovanu vodu i 5% NaOH (ziva soda, ima je u svim poljoprivrednim apotekama). Predmet malo ovlazis, uvijes u kuhinjsku aluminijumsku foliju (ispritiska se da dobro prianja) i ubaci u pripremljen rastvor. Desi se burna reakcija, sve sisti i prska (ne udisati, izlazi vodonik, pa malo gusi), sacekas dok se to ne zavrsi pa izvadis predmet i iscetkas pod mlazom vode. ponovi se par puta ako treba i to je to. Neutralizujes posle u rastvoru sode bikarbone i destilovane. A onda poliraj do mile volje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo zvuchi. Igracu se malo sa tim kad budem zaludan. Hvala za info Mada moram da kazem da sma rezervoar chistio maticama, sajbnama, ekserima...sipao euro dizel da eksplodira kao dodje do varnice (nije mogao pishtolj od obichnog dizela da udje u flashu na pumpi i muckao do iznemoglosti. 3 dana sam smrdeo na dizel ali je uspeo poduhvat. Evo vec dve godine je sve ok...pu-pu, da ne ureknem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 140 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 760 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Ja rezervoare cistim uz pomoc drobljenog mermera za terco , par saka istog i malo vode pa muckaj. Mermer lepo ostruze rdju ( ima ostre ivice ) isperem vodom osusim pa isperem benzinom i bude pristojno. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Maj 22, 2010 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Veceras sam pristavio, onako k'o sarma da se krcka lagano do ujutru. Sutra slike grunfa i rezultata Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
supatje 103 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 644 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW F900GS Prijavi odgovor kao problematičan Haha toooo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Maj 23, 2010 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan ja to radio uspeshno u kadi od 30litara , kad sam sredjivo neke delove za kola pre 5-6 godina ... poenta je samo da je iapravljach tj punjach za kola shto jachi i to je to ostavish preko noci ili duze nece da mu shkodi , e da ako se radi u kadi onda je bolji efekat kada se opkoli element sa koga se skida rdja , ja sam napravio tada bukvalno kavez koji spustim oko dela i efekat je bio odlichan , stranci stave limenu plochu na jednu stranu kade ili na paralelne isto dobar efekat jako , bolji nego samo sa manjom povrshinom tj manjim gvozdjem ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Maj 25, 2010 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Jbg, trajalo je malo duze ali mislim da je to TO Samo jos da isperem posle antirosta i gotovo Radili smo iz dva put strujom. Oba puta smo koristili obicnu cesmovacu i sodu bikarbonu (25din pola kile ) i sipali smo pola toga, znaci 250gr na 15L vode. Prvi tretman je trajao oko 16 sati. Ovo su slike od prvog puta : 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1361 Napisano Maj 25, 2010 Ne silazi, 6285 postova Lokacija: Meljak Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Za drugi tretman smo stavili eksperimenta radi, dva flaha i pustili smo struju puna 3 dana (72 sata) velikim delom i jer ja nisam stizao da odem po rezervoar Evo jos malo slika : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...