Jump to content

Moto Zajednica

Novi ZOBS/Policijska Drzava/Sesto Culo

Recommended Posts

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Nemojte sad da plačete za 10km/h manjom brzinom kretanja... Između ostalih stvari i parametara koji se gledaju prilikom određivanja brzine kretanja na nekoj dionici puta, gleda se i kultura naroda. A to je nešto što preko 80% ljudi kod nas ne uzima u obzir.

Opšta kultura i opšta saobraćajna kultura (ne zaboravite da učesnici u saobraćaju nisu samo motorna vozila, već i zaprege, bicikli i pješaci) su u ovoj državi na veoma niskom nivou. Dok god deda i baba budu vodili unučiće izbašte hotela Moskva u McDonalds na Terazijama najkraćom mogućom putanjom (dakle preko sve 4 trake ceste i onog jednog ostrva), dotle će postojati i problem saobraćajne kulture. I dok se god to ne bude sankcionisalo, imaćemo one preletače koji će da se kockaju svojim životom i tuđim živcima, novčanikom, i takođe životom. A dok god kazna bude "koštala" max nekoliko crvenih, dotle će i stanje da bude ovakvo kakvo jeste.

Po meni, da naglasim po meni, ova riba treba da krene da se čisti od glave, odnosno od policije. Dovesti tu bulumentu u red, pa kad se to sredi, znate li za koliko će biti red uveden u saobraćaj - za 6 mjeseci maksimalno. Kad svaki bahati vozač plati 25, umjesto 2-3 crvene za 1 kaznu, onda će svi biti ko bele lale, što se kaže. Još kad ne bude moglo da se vrda, nego kad svaka bude morala da se plati i SVAKO da je plati...

Uzmite primjer Hrvatske. Npr. u Sisku je dobar dio grada pod ograničenjem od 70km/h, a neki širi centar je ograničen na 50km/h. Ali, tamo kad pješak spusti nogu na pješački prelaz, saobraćaj pušta tog pješaka da pređe ulicu, jer je kazna za to (čini mi se) 1500 kuna (cca 200 eura)... Pa ga nemoj pustiti da pređe ulicu...

Mislite o tome... ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 93 postova

Pazite samo da ne jedete grožđe pre sedanja na motor, jer možete da ostanete bez dozvole.

Ozbiljan sam, u poslednjem predlogu ZOBS-a (ne znam da li je to ovaj koji će Vlada poslati Skupštini na usvajanje) vozači motocikla su ograničeni na 0 promila alkohola u krvi. A pre neki dan čitam (u Blicu mislim) komentar jednog od predlagača da je ograničenje za vozače automobila smanjeno na 0,3 promila, da su hteli da idu na 0, ali kad konzumirate grožđe zna alkometar da pokaže (!?!) pa je zato odlučeno 0,3.

Ne zajebavam se, tako čovek rek'o u novinama...

• Drug član, 3086 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Fakat je da u nekim procesima ili prilikom uzimanje neke vrste hrane ili lekova, alkometar moze3 da pokaze iznad 0.00.

• U prolazu, 93 postova

Novine svasta pisu pa i gluposti ;)

Ne moze se na alkotestu pokazati 0.3 pa makar pojeo pola kamiona grozdja ;)

Nisi razumeo, ako voziš motor dovoljno je da pokaže 0,1 i ode dozvola. Po predlogu zakona koji sam poslednji pročitao (ne mora da bude ovaj što je ušao u proceduru ali ne bi me iznenadilo)...

• U prolazu, 12 postova

Novine svasta pisu pa i gluposti ;)

Ne moze se na alkotestu pokazati 0.3 pa makar pojeo pola kamiona grozdja ;)

Ta prica za grozdje ne znam koliko je pouzdana ali dijabeticari, u narodu poznatiji kao secerasi, sa neregulisanom glikemijom, mogu da naduvaju na starim aparatima, za nove ne znam,  jer oni prakticno registruju ketonska tela kao produkt razgradnje alkohola ali ne samo alkohola...

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Aprilia SL1000 Falco & APN 6

Под дејством алкохола је возач, односно лице за које се анализом одговарајућег узорка крви утврди садржај алкохола већи од 0,30 mg/ml или ако је присуство алкохола у организму утврђено одговарајућим средствима или апаратима за мерење алкохолисаности (алкометром и др.), што одговара садржини алкохола у крви већој од 0,30 mg/ml.

Изузетно од одредби става 3. овог члана када учествује у саобраћају не сме да има у организму психоактивних супстанци или алкохола или да показује знаке поремећаја, које су последица конзумирања алкохола и /или психоактивних супстанци:

1) возач моторног возила које је регистровано за превоз више од 8 лица, осим возача, односно чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg;

2) возач моторног возила који обавља јавни превоз лица, односно ствари;

3) возач возила којим се превозе опасне материје, односно врши ванредни превоз;

4) возач возила категорије А1, А2, АМ и А;

5) инструктор вожње;

6) кандидат за возача током практичне обуке и полагања практичног дела возачког испита;

7) возач са пробном возачком дозволом;

) лице које надзире возача са пробном возачком дозволом;

9) испитивач на практичном делу возачког испита;

10) возач возила са правом првенства пролаза и возач возила под пратњом.

Sudeći po ovome granica se spušta na 0,30 mg/ml, a za nas nesretnike je čista 0,0 mg/ml, što znači da se ne sme jesti slatko voće (grožđe, šljive, lubenica . . . ), ni salata u kojoj ima sirćeta. Jer sve to podiže nivo alkohola prilikom merenja.

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

ovih dana pokusavam da organizujem zajednicku tribinu sa predlagacima Zakona u kojoj bi trebalo osmisliti, pripremiti i postaviti sva pitanja koja su nejasna. Sve ostalo mlatimo praznu slamu jer je materija presiroka i previse nedefinisana. Ukoliko budemo uspeli da se organizujemo sa Predlagacem i koautorima Zakona, objavicemo zasebnu temu za prijavljivanje i organizovacemo sve sto je neophodno za kvalitetnu Tribinu.

• Drug član, 3086 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Po meni, prvo i osnovno pitanje, da ne kazem zahtev, je izbcivanje klauzule o "brzini neprilagodjenoj stanju na putu". To ne doprinosi bezbednosti nego samo sluzi da se krivci /drzavne firme/ izvuku od odgovornosti.

• Zainteresovan, 652 postova
  • Motocikl: BMW K1300R, Yamaha X max 300

Treba pre svega traziti da nas zastite. Da imamo istu kategoriju kao i pesaci u saobracaju. Italijani to imaju, ako se ne varam...

• Svrati ponekad, 446 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX250R

Ljudi POPUSHILI smo ga kako god okrenemo, jedino nam ostale da na bicikle predjemo ( i dalje cemo biti bajkeri jel da 8):D ) ili da predjemo na ful kroserice pa da ne izlazimo na asvalt.

:D

Ne znam samo sta je po novom zakonu predvidjeno za bicikliste - da li ce biti obavezne one biciklisticke kacige koje mi deluju krhko i bezvredno.

Ne stite cak ni od suncanice.

• Cuore Sportivo, 1339 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Ljudi POPUSHILI smo ga kako god okrenemo, jedino nam ostale da na bicikle predjemo ( i dalje cemo biti bajkeri jel da 8):D ) ili da predjemo na ful kroserice pa da ne izlazimo na asvalt.

Ne znam samo sta je po novom zakonu predvidjeno za bicikliste - da li ce biti obavezne one biciklisticke kacige koje mi deluju krhko i bezvredno.

Sad sam citao jedan deo zakona za bicikliste u kom je navedeno da biciklista NE SME PRECI BRZINU VECU OD 35 km/h ! Kazna je 3.000,00 dinara

Pa moja krstareca brzina na biciklu je oko 30 a kad popizdim il me ponese poteram ga po ravnom skoro 50 km/h. Rekord mi je 82 km/h nizbrdo (ne mogu vise da navatam pedale :D).

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

Sad sam citao jedan deo zakona za bicikliste u kom je navedeno da biciklista NE SME PRECI BRZINU VECU OD 35 km/h ! Kazna je 3.000,00 dinara

Pa moja krstareca brzina na biciklu je oko 30 a kad popizdim il me ponese poteram ga po ravnom skoro 50 km/h. Rekord mi je 82 km/h nizbrdo (ne mogu vise da navatam pedale :D).

Ovo sam i ja danas procitao i nisam mogao da verujem  ;D.Biciklista ne sme preci brzinu vecu od 35km/h na biciklistickoj stazi! Znaci i biciklistima ne gine radar  :D :D :D

• Drug član, 1193 postova

evo sta danas pise blic,mozda ima nade

U novom zakonu o bezbednosti o saobraćaju posebno poglavlje odnosi se na puteve i odgovornost srpskih putara. Novine u zakonskim rešenjima, ali i završetak koridora 10, kao i širenje putne mreže trebalo bi značajno da doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nesreća i bolju bezbednost na putevima

- Evropski parlament prošle godine usvojio je direktivu svim državama članicama i zemljama koje pretenduju da postanu deo EU o saobraćajno-tehničkim i građevinsko-inženjerskim merama koje se odnose na povećanje bezbednosti koje pruža putna infrastruktura. Mi smo te norme uvrstili u predlog zakona i zbog činjenice da se u poslednjih nekoliko godina broj motornih vozila u Srbiji povećao za više od 300.000 i da naša zemlja ima veliki tranzit - kaže za „Blic” Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu.

On navodi da su istraživanja pokazala da je put uzročnik stradanja u saobraćaju u 28 do 35 odsto slučajeva pa će se velika pažnja posvetiti poboljšanju uslova na drumovima.

- Jedna od novina odnosi se na planiranje izgradnje novog puta. Predviđeno je da se već u projektima ispituju i utvrde potencijalna nebezbedna mesta kako bi se predupredile nesreće. Na postojećim putevima biće obavezne periodične provere bezbednosti saobraćaja i to u intervalu od pet godina

za sve deonice državnih puteva, ciljane provere za deonice državnih puteva koje su najugroženije, kao i za ostale puteve.

JP „Putevi Srbije” dužni su da identifikuju opasne deonice, obave stručne analize, sačine projekat i preduzmu mere za saniranje rizičnih deonica i opasnih mesta - kaže Jovanović.

Kao konkretan primer naš sagovornik navodi da, ako se na nekoj deonici tokom toplih dana pojavi drenaža vode, moraće u najkraćem roku da se sanira jer na tom mestu tokom zime može doći do stvaranja poledice i do izletanja vozila.

U Srbiji trenutno postoji 1,8 miliona registrovanih motornih vozila. Da bi bezbednost na putevima bila na višem nivou i da bi zakon bio primenjiv u praksi, opremljenost puteva biće mnogo bolja.

- Na našim putevima biće postavljeni savremeni informacioni sistemi na kome će biti ispisana važna obaveštenja kako bi saobraćaj bio optimiziran. Recimo, ako se na nekom putu dogodi teška saobraćajna nesreća, vozači će preko velikih displeja ranije biti o tome obavešteni, kao i o alternativnim pravcima, kako bi se izbegle gužve. Osim toga, putevi će morati biti obezbeđeni bankinama i zaštitnim ogradama - kaže sagovornik „Blica”.

Novim zakonom utvrđena je i odgovornost putara ukoliko dođe do propusta u radu. Primera radi, ukoliko se pojavi rupa na putu, putari imaju zadatak da je u najkraćem roku obeleže saobraćajnim znakom, a zatim tu rupu otklone. Ukoliko dođe do saobraćajne nesreće pre nego što je znak postavljen, „Putevi Srbije” moraće da nadoknade štetu, a u najtežim slučajevima utvrđivaće se i odgovornost odgovornih lica u preduzeću.

Novina u zakonu je i da, ukoliko vozač svojom vožnjom ošteti deo puta i izazove nesreću, mora da nadoknadi štetu, dok je do sad štetu plaćala država.

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Dakle, pošto motorcikli imaju uzan profil guma a uglavnom se voze velikim brzinama, te uske gume kao prave oštrice seku asfalt i znatno oštećuju habajući sloj kolovoza. Sa druge strane, svojim sistemima za parkiranje i oslanjanje vozila motorcikli kao burgijama buše i oštećuju asfalt i tako nanose ogromne štete i povećavaju troškove održavanja javnih puteva u Srbiji. Šta više, oni koji voze takozvane slik gume, ostavljaju iza sebe mikroskopski tanak sloj gume na površini kolovoza i taj sloj za sebe lepi prašinu koja zatim vezuje vodu i tako se bukvalno spira habajući sloj. Zbog svega toga predlažem da se registracija motora poveća 700% i da se unapred naplaćuju po pet kazni u paušalnom iznosu od 15.000 rsd prilikom svake registracije motora kako bi se smanjili troškovi popravki i održavanja puteva koje motorcikli nemilice oštećuju.

p.s. naravno da sam ovo izmislio ali me ne bi začudilo da sutra to stvarno čujem od nekog državnog organa

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sa druge strane, svojim sistemima za parkiranje i oslanjanje vozila motorcikli kao burgijama buše i oštećuju asfalt i tako

Shvatam sta si 'teo da kazes, ali ovo citirano je tacno! :) Treba da vidis, jednog toplog suncanog dana, kako izgleda (novi) asfalt kod mene na poslu gde parkiram motor! Izbusio sam ga i unakazio skroz!

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Zivi bili pa videli. Ja mislim da ce ovo da bude 'eto, videsmo, rekosmo ( znaci i uradismo ) a nadalje je sve opet krivica vozaca'

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

svi mi to imamo na mestu gde stalno parkiramo

ali - nije to nasa krivica

nego stavljaju suvise mekan sloj asfalta gore

;D

mislim da je veci problem u materijalu dole..ispod tog mekanog asfalta.. ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja