Jump to content

Moto Zajednica

Predlog za itinerer - zapadna BiH (tri dana)

Recommended Posts

• Drug član, 2010 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer, Kawasaki Versys 1000 SE GT

Drugari i kolege, ne zamerite na otvaranju nove teme sa ovakvim naslovom jer znam da je forum pun ovakvih informacija ali su, nekako, uopštene a ja bih voleo da malo detaljnije isplaniram ovo moje kratko putovanje . Naime, dobili smo poziv bliske rodbine da budemo u Igalu nedelju dana (10.-17.08.) pa su moje žena i ćerke odlučile da idu avionom a meni se otvorila mogućnost da osmislim vikend-vožnju motorom. S obzirom da je njihov let 10.08. (ponedeljak) planirao sam da već u petak 07.08. popodne sednem na motor i sjurim se, recimo, do Banja Luke i tamo prenoćim. Ponuda smeštaja je dosta bogata tako da to smatram rešenim, ali ne smeta ako neko ima preporuku. U ponedeljak treba da stignem u Igalo u kasnim popodnevnim satima, tako da treba da osmislim vožnju, posete atrakcijama, klopu i dva noćenja (sa doručkom po mogućnosti) u ova nepuna tri dana između polaska iz NS i dolaska u Igalo.  Ovako sam zamislio rutu:

Subota, 1. dan:  Banja Luka - Jajce - Mrkonjić Grad - Ključ - Sanski Most - Bosanska Krupa - Bihać (262 km) 

Nedelja, 2. dan: Bihać - Orašac - Štrbački buk - Drvar - Livno - Kupres - Bugojno - Jablanica - Mostar (386 km)

Ponedeljak, 3. dan: Mostar - Stolac - Neum - Pelješki most - Slano - Dubrovnik - Igalo (219 km).

Kriterijumi bi bili sledeći:

VOŽNJA:

- solidan i dobar asfalt sa lepim krivinama, okružen živopisnom prirodom (reke, jezera, šuma, visoravan..). Samo da ne bude krpež i prav, dosadan put. 

ATRAKCIJE:

- predlozi šta videti usput ali ne bih ni da svaki čas stajem i skidam opremu, znači jedna - dve atrakcije po danu bile bi dovoljne. Jesenas sam imao vožnju po Hercegovini i srednjoj Dalmaciji, spavao u Mostaru dve noći, obišao Kravice, vrelo Bune, Neum.

SMEŠTAJ:

- preferiram noćenje sa doručkom, može i restoran koji poseduje sobe za smeštaj, može i motel, manji hotel. Trebalo bi da ima prostor za parkiranje motora, idealno bi bilo garaža ili sl. ili da bar ne bude na izvol'te svakom ko prolazi. 

HRANA:

- nisam ljubitelj ćumeza sa sumnjivom higijenom, bez obzira na povoljne cene. Isto tako ne patim od fenseraja nego ono neka zlatna sredina.

Ako imate neke sugestije oko izmene rute koju sam postavio zamolio bih da mi date predloge sa argumentima jer, da napomenem, nikada nisam putovao kroz zapadnu BiH i sve mi je nepoznanica zapadno od linije Bijeljina - Sarajevo - Mostar - Neum. 

Imam još jedan problem koji moram da rešim a to je smeštaj motora u Igalu/Herceg Novom. Ne znam da li imamo nekog brata sa foruma tamo pa da mi omogući da parkiram motor na sigurnom, na sedam dana (sa naknadom ili bez). Ako se niko ne javi opcija mi je da bude u Javnoj garaži u H. Novom sa rampom i video nadzorom ali me malo nervira što se unapred odriču od bilo kakve odgovornosti za štetu ili krađu: 

PARKINGHN.ME

Zvanična stranica Parking servisa Herceg Novi | Informacije o zonama, cijenama, kartama, online plaćanju i korisničkoj podršci.

Imamo na forumu kolege koje su iz krajeva koje nameravam da posetim, a i u poslednje vreme je baš dosta ljudi vozilo tuda, verujem da ćete imati šta da dodate/korigujete pa izvol'te.

:zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12121 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ovo sam ja skupio tokom nekoliko meseci gledanja filmova iz Bosne:

Vrelo Bosne, Sarajevo
Vrelo Bune, Mostar
Vodopad Kocusa
Strbacki buk, Bihac, NP Una
Vrelo reke Krusnice, Bihac
Bunski kanal, Mostar
Ramsko jezero, kamp Bosnjak
Plivsko jezero, brana
Japodski otoci, reka Una
Strbacki buk, reka Una
Kanjon reke Vrbas, najopasnoji put u BIH
Izletiste Janjski otoci, Sipovo
Kupaliste na reci Drezanki, Stupine, Gornja Dreznica
Krupa na Vrbasu
Selo Lukomir, najvise selo u BiH
Prokosko jezero
Orlovacko jezero, Zelengora, kampovanje
Jajce, selo Jezero na ostrvima
Pruga jajce do sipova, tunel koji izlazi na jezero
Bihac, podzemni aerodrom Zeljava
Visoko, park Zvezdana noc, mesto Luznica
Eko selo Semesnica
Odmaraliste Dabar, na reci Sani, 6km od Sanskog mosta.
Podgradska dzamija, Stolac
Izvor Crno oko, kod Mostara

Srecan put!!

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 1232 postova
  • Motocikl: -

Dobro si ti to smislio.

Ja bih samo 3. dan otišao malo drugačijim putem (pošto iz dana 2 vidim da ti kolo - kolo - naokolo nije strano):

Mostar- Stolac- Ljubinje- pećina Vjetrenica (ture kreću na puni sat)- Trebinje- Dubrovnik- Igalo.

Meni je, osim samog mosta, vožnja preko Pelješca pravi smor. Samo pravci i skoro 100% puna linija dok se ne vratiš na staru cestu.

Vožnja obalom do Dubrovnika je OK, mada ni blizu opštepoznatoj dionici Starigrad- Senj.

Možda bi čak mogao posle Vjetrenice da pređeš direktno na GP Slano, ali ne znam da li je to puni ili samo malogranični prelaz.

EDIT: Gugel kaže da je puni prelaz, znači možeš i tu da pređeš.

Promenio član miki

• BJB Maxi Scooter Club, 1385 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Isto sam hteo da napišem za treći dan, minus pećina :lol:

Da stižeš ranije u Banja Luku vredelo bi odvozati krug do Balkane kanjom Vrbasa pa nazad preko Manjače, ovako ćeš odraditi pola toga (bolji deo taman) do Jajca drugi dan

• Svrati ponekad, 176 postova
  • Motocikl: EX Honda CB 750 F Bol dor, EX Honda SW400T, EX Honda Integra 750 DCT ,Trenutno Honda VFR1200X Crosstourer DCT

Niko ti motor pogledati neće.

Ja sam trenutno u HN u naselju Topla. Motor mi stoji stalno na ulici i nemam problema evo peti dan i tako svake godine bar 10 godina unazad.

Ako ga nećeš voziti ponesi neku ceradu. Ja ni to nemam.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja