Jump to content

Moto Zajednica

Kymco Xtown 300,trzaj

Recommended Posts

• U prolazu, 1 post
  • Motocikl: Kymco Xtown 300

Dobar dan vam želim svima.

Novajlija sam ,pa su me uputili na ovu adresu.

Elem,pazario sam Xtown 300 2018 godište sa nekih 25000 km na satu(želim da verujem u to). Polako se privikavam na njega posle beverlija,no problem je što pri usporavanju,pre no što upadne u ler ima jedan neprirodan trzaj,zna li ko šta bi mogao biti problem?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5211 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

@daxonit teško je na osnovu ovakvog opisa dati neku ocenu i savet, al da pretpostavimo da problem može biti negde u CVT prenosu. Na 20.000 se inače menja kaiš, rolnice, klizači, očisti i podmaže kvačilo tj. polutke, menja ako nešto ne valja (lamele, zvono)... Da li je to rađeno, adekvatnim delovima i dovoljno stručno, sve je to pitanje kod polovnjaka.

• Svrati ponekad, 160 postova
  • Motocikl: Zontes 368E

Slicnu stvar imam i ja na novom Zontesu 368,ali trzaj je vrlo blag...otkace se ferode od zvona i nestane otpor koji daje varijator dok je u vezi sa motornim pogonom.Mislim da to imaju svi skuteri u blagoj formi. Ja to vidim kao neku vrstu motornog kocenja, dokle god su ferode u kontaktu sa zvonom. Kad se smanje obrtaji ispod 2000, otkace se ferode i tocak je i slobodnoj rotaciji.Jak trzaj po meni mogao bi biti posledica toga da je neka od tih papuca/feroda na kvacilu zaribala unutar svog lezista gde se postavlja, ili je feder koji je vraca u neutralnu poziciju oslabio ili pukao, pa se ona kasnije otkaci od ostalih unutar nekih obrtaja...dok se ne otvori varijator, nema odgovora. Ako je zaribala, lako se resi, oslajfuje se smirglom drzac i podmaze, ako je pukla opruga, zamena resava problem. Mozda je centralna opruga kvacila koja vraca tanjir u pocetni polozaj oslabila ili pukla,pa se celo kvacilo sa kasnjenjem vraca u pocetni polozaj kada je kais u gornjoj poziciji, ali i to se resava zamenom....dakle, rasklapanje pa dijagnoza...

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Mora da se lepo pregleda. Moj skuter ima isti prenos kao Xtown, nema nikakvog trzaja. Ali, redovno to i održavam.

@dr.srba da, to što opisuješ je efekat motornog kočenja kod skutera, al ja ga ne bih nazvao "neprijatni trzaj". Al ko zna ko kako može to da percipira.

• Ne silazi, 3918 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

CVT je naizgled jednostavan sistem a zapravo iziskuje jako puno "sitnih detalja" da bi sve radilo besprekorno. 

Jako puno ljudi je "pametno" pa menjaju i centralnu prugu i opruge kvačila i svi misle da su pametniji od inženjera... Ne shvatajući koje KOMPROMISE prave fabrike da bi dobile OPTIMUM.

Ne znam da li si kupio nov ili polovan skuter, i da li je nešto menjano, a sa druge strane dosta komponenti u prenosu su potrošni materijal koji se mora menjati. 

Stil vožnje skutera nije isti kao običnog motora baš zbog principa rada cvt. 

CVT iziskuje odlučno dodavanje gasa, on/off, kako bi pakne što kraće bile u zoni frikcije, isto je i sa otpuštanjem. Ako su pakne potrošene, a unutrašnja nalegajuća strana zvona izbrazdana, može biti da dolazi do kačenja i naglog otpuštanja.. Isto je i sa rolnicama ako su postale zatupljene.. Uostalom, ceo sistem utiče jedna komponenta na drugu, ko što rekoh, poprilično je složen i "pipav" sistem, zato je tako fantastičan kad je ispravan, i isto tako naporan kad je nešto "van specifikacije" 

Promenio član Andrej_Hotstepper

• Zainteresovan, 463 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350cc

Vrlo jasno objašnjenje u prethodnom postu, o tome je govorio i kolega Dare Satelis. Za životni vek CVT-a je najbitniji stil vožnje, a ne predjena kilometraža :)

:mobilizator:

• Integrisan, 9824 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

CVT da bi radio kako treba ....mora biti...

IMG_20260626_114214.thumb.jpg.33ebfa1d1c51d42ca343a32ff5cec991.jpg

Ova slika je od Force 350 sa 12Kkm predjena. Katastrofa zvuk i rad jer je pukla zadnja remenica kvacila.

Deo koji stoji levo pored bolcne variatora treba da bude jedna celina sa delom (tanjir) u gornnjem levom ćošku.

Svih 6 pinova kao žiletom odsečeno.

IMG_20260626_111816.thumb.jpg.e79162418759d2224d4491da14fa37c4.jpg

MP3 300

IMG_20260626_103133.thumb.jpg.a3cc0f2f9b7603c8717912100a4b593f.jpg

IMG_20260626_103008.thumb.jpg.7d50c24b80b5e10f7cef98a15ac9a148.jpg

Takodje pukla polutka gde je parče napravilo štetu i na remenici sa impelerima (5kom pokidalo).

naći da bide tanjir od gvoždja (pukne nikad)

IMG_20260626_155852.thumb.jpg.f981ff831041a2b89ec7e72e44255f25.jpg

rešiti situaciju

IMG_20260626_132647.thumb.jpg.d0b7b79cd36b4085799f8dff2185ffd4.jpg

IMG_20260626_161923.thumb.jpg.1602e2a2192be925c0e9188fcc97762c.jpg

• Sviđa mi se 1

Pa dobro, to je Forza sa drljavim filipinskim prenosom i ostala buranija, a ovde je kvalitetniji Kymco u pitanju, nije isto 😉

Šalim se naravno. Ono što je najčešči slučaj pri kupovini polovnjaka iz inostranstva - zanemareno i neodržavano vozilo, i lažna kilometraža.

Treba i para, truda i dobar majstor da se to dovede u dobro stanje.

Može naravno i da se ubode i dobar i pažen primerak, ali može i da se dobije na loto-u takođe :) 

• Integrisan, 9824 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

......ovo u završnici posta Božo......skoro nisam video, mozda 1 do 2 primerka da su dobrog stanja što vidim za sezonu.....resto babaroge

A to je sudba dobrih majstora i poštenih ljudi. Na kraju samo koske dolaze na servis, a neki drugi menjaju ulja i hvale makine za brze i slatke parice. Mora da se dižu cene :) 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja