galebgd 28 Napisano pre 5 sati U prolazu, 42 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 890 Adv R Prijavi odgovor kao problematičan Vidim da jos nemamo temu za novi Super Adventure, pa evo da ja zapocnem. Moj izbor je bio R model, a postoje i klasicni S sa automatskim vesanjem, kao i novi EVO S koji ima i automatski menjac. Dosta stvari se poklapa, ali ima i bitnih razlika, kao sto je recimo dimenzija tockova, no to je vrv vecini vec poznato sa prethodnih verzija SA. Presao sam tek 400 km i naravno jos se razradjuje motor, ali evo nekih inicijalnih utisaka. Prethodni motor je bio 890 Adventure R, a nekad davno i F800 GS, cisto da imate referencu s cim poredim. - Utisak svih utisaka mi je CamShaft - dve mape, jedna ispod 6500 obrtaja, druga preko toga. Ovu gornju jos nisam isprobao zbog razrade motora, ali rad na malim obrtajima je prava carolija. 890 sam po gradu uglavnom vozio u street mode-u, koji svakako malo omeksa odziv gasa, ali je i dalje bio nervozan na niskim obrtajima. Kod 1390 sam uhvatio sebe da vozim u trecoj ispod 2k obrtaja i da to bukvalno ne primecujem. Ovo me cini super srecnim jer imam upalu tetiva na obe ruke, pa mi mnogo redje drndanje kvacila sigurno nece nedostajati. Takodje, vibracije na volanu bukvalno ne osecam. - Kad sam prvi put video 1390 u salonu, delovao je kao cudoviste. Realno nije on mnogo siri od 890, ali vizuelno tako izgleda, malo zbog veceg rezervoara, a onda jos ima i narandzaste crash barove oko njega, tako da stvarno uliva strah u kosti. Bio sam svestan i suvih brojki (890 = 208 kg, 1390 = 246 kg), i ovo mi je bila najveca zaba za progutati. ALI, nakon ovih 400 km, odgovorno tvrdim da je 1390 lakse voziti nego 890. Pricam o asfaltu, posto nisam silazio s istog. Pritom sam na 890 pre nekoliko meseci stavio 80:20 gume, dok na 1390 idu fabricke 50:50, ali i dalje je 1390 laksi za voznju. Nemam nikakvo logicno objasnjenje. - Vesanje jos nisam prilagodio svojoj tezini jer cekam rally sediste, ali za sad mi se cini da je 890 bio za nijansu bolji. Mozda zbog manje ukupne tezine, a mozda zato sto sam tamo podesio sag i sedeo na sedistu koje mi je vise odgovaralo. Videcemo za par nedelja kad prilagodim 1390 za sebe, ali dotle nek stoji ovaj utisak. - Potrosnja je nebo i zemlja. 1390 otprilike trosi skoro pa duplo vise goriva. Nisam bio iznenadjen jer su na YT drugi to pominjali, ali ipak ostaje kao gorka pilula, ne toliko finansijski, nego je prosto manji range uprkos vecem rezervoaru. Trenutno sam na 6.7 l, podsecam da ga vozim lagano zbog razrade. Recimo da je od ovih 400 km pola bilo u gradu, pola otvoreni put. - Komande su mi jos uvek konfuzne. Ne svidja mi se dugme za CC, ne svidja mi se ni multiselector dugme mada razumem zasto je oblik takav kakav je, posto omogucava dodatne funkcije. Ali isuvise lici na dugme od migavca i cesto ih pobrkam. Moglo je to bolje da se dizajnira. - Meniji su isto konfuzni i cini mi se da imaju neke bugove. Recimo ima stranu gde se mogu dodati favorites (koji su zaista korisni u toku voznje), ali mi se vec par puta desilo da mi pobrise neke koje sam dodao, a vrati one koje sam izbacio. Ostavljam mogucnost da se to desava po nekoj logici koju jos nisam dokucio, recimo dok menjam mode-ove voznje, ali pre ce biti da je bug. Takodje, na 890 sam mogao da koristim tempomat u Rally mode-u, dok to ovde nije moguce. Vrlo glupo. - Cuvenih 170+ konjskih snaga jos nisam osetio na pravi nacin zbog razrade, ali subjektivan utisak je da nije neka prevelika razlika u odnosu na Rally mod na 890 gde je odziv gasa fantastican. Naravno, prava razlika se vrv vidi na nekim vecim brzinama na autoputu 2-up i sl, ali to nije bio moj use-case ovih 400km. - Znam da se mnogi od vas nece sloziti, ali veliki plus kod 1390 mi je euro 6 zbog kog je auspuh kud i kamo tisi. Na 890 sam imao Remus od starta, bukvalno ga nikad nisam vozio sa fabrickim izduvom pa ne mogu da uporedim. Ali sa Remusom je bio dovoljno bucan da sam morao da kupim bubice za usi. Na 1390 ih jos nijednom nisam stavio, bukvalno je duplo tisi. - Fabricki vetrobran deluje jadno, pa sam narucio touring screen pre nego sto sam preuzeo motor. Medjutim, kad se ovaj mali podigne koliko moze, i s ovim patrljkom na njemu, prijatno sam iznenadjen sa zastitom od vetra. Inace sam visok 202 cm, tako da mi kaciga strci i iznad najviseg vetrobrana. Na 890 sam koristio screen od S modela + patrljak, pa kasnije Givi AirFlow bez patrljka, cisto da znate s cim poredim. Ako imamo jos nekog ovde sa 1390, zanima me da li je mozda izvalio kako se koristi esim u njemu? Tu sam za sva pitanja, naravno s mojim ogranicenim iskustvom. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...