Jump to content

Moto Zajednica

Zontes 368E

Recommended Posts

• Drug član, 3009 postova
  • Motocikl: TRK502X, SVT650X...VOGE DS900X
pre 35 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

Sym 200st je 2022...

Još uvek fabrički akku. Nikad čuo za brend. Da ga ne ureknem. 

Pazi...ja svoj motor servisiram kod Vuka u garanciji. Čovek radi samo Yamahe i Voge je uzeo kao ovlašćeni. Kaže mi da je u poslednje dve godine ogrmoni broj žalbi na akumulatore kod Yamahe. Ne zna u čemu je problem jer su motocikli novi bez ikakvih problema...samo je kvalitet ugrađenih drastično opao, kao da ugrađuju neke demo akumulatore...ako tako nešto uopšte postoji.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 3642 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

Ne bi me čudilo.

Sa druge strane, skutere kupuju ljudi bez ikakve tehničke kulture i znanja. 

Imaju milion startova i relacije od 1km.

Akku s vremena na vreme treba NAPUNITI do kraja i onda, kad motor ostavljam na duže od par dana skinem minus klemnu... 

• Zainteresovan, 461 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350cc

Lako je vama skinuti klemu koji imate garažu ili dvorište. Kako ja da otključam sedište na Forzi ako skinem klemu? Treba da slomim one plastike koje moram da skinem, pa onim "posebnim" plastičnim alatom da otkačim sajlu da bih otključao sedište i došao do akumulatora. Neka hvala 😗

• Drug član, 1154 postova
  • Motocikl: Pojela maca...
1 hour ago, dr.srba said:

pa što bre meni da zapadne vrljavo...

Ako ti je za utehu nisi jedini...

Ispred mene da stavis 10 novih identicnih motora...a samo jedan da ima neku falinku, nepogresivo bi bas njega izabrao 200%

• Haha 2

• Ne silazi, 4917 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

@tomamega i ne mora da se skida klema, ako nemaš Wifi, alarm i tako te gadžete koje arče aku u mirovanju. Sat teško da može imati nekog bitnog uticaja. Ni ja ne skidam klemu nikad, pa pali i nakon 100 dana. 15-20% kapaciteta teoretski olovni gubi mesečno. Ako je napunjen i dobar aku pre zimovanja, bude to OK.

Nego, da se vratimo na Zontes, pitao sam Google AI, ukratko, kaže da se mnogi korisnici žale na akumulator, i da kvalitetan zamenski rešava gro problema:

Problemi sa akumulatorom na modelu
Zontes 368E (i srodnim 368G/K modelima) najčešće su povezani sa padom napona koji uzrokuje greške u elektronici, poput blokade upravljača ili problema sa "keyless" sistemom. 
Evo linkova ka evropskim forumima i grupama gde korisnici diskutuju o ovim specifičnim problemima:

🇪🇸 Španija i Latinska Amerika
Španski korisnici su veoma aktivni na specijalizovanim forumima i Facebook grupama:
  • Foro125 - Sekcija za Zontes: Glavno mesto za diskusiju o svim modelima, uključujući i novu 368 seriju. Često se pominju "realnosti" posedovanja Zontesa i problemi sa elektrikom Foro125.com.
  • Zontes España (Moto pasión) FB Grupa: Grupa sa preko 10.000 članova gde se vlasnici žale na pražnjenje akumulatora i kvalitet zvaničnih servisa u Španiji Facebook Grupa.
🇩🇪 Nemačka
Nemački vlasnici se fokusiraju na tehničku stranu i rešavanje problema putem dijagnostike:
  • Zontes Technik Forum: Zatvorena grupa posvećena isključivo tehničkim kvarovima. Korisnici ovde dele iskustva o tome kako nizak napon (ispod 12V) aktivira lažne check-engine lampice Zontes Technik Forum.
  • GS-Forum.eu: Iako je primarno za BMW, postoji aktivna tema o Zontesu 368E gde se analizira pouzdanost kineskih komponenti GS-Forum.eu.
🇫🇷 Francuska
U Francuskoj su česte žalbe na otežan pristup samom akumulatoru i brzo pražnjenje tokom zime:
  • Club Zontes France: Na ovoj stranici korisnici dele tutorijale kako zameniti fabrički akumulator kvalitetnijim (npr. Yuasa ili litijumskim) jer originalni često otkazuju nakon par meseci Zontes France FB.
🇬🇧 Ujedinjeno Kraljevstvo i globalno
  • Zontes ZT Owners UK: Odličan izvor za savete o instaliranju "battery tender" priključaka jer elektronika na 368E nastavlja da troši struju i kada je motor ugašen Zontes Owners UK.
Glavni simptomi koje korisnici navode:
  • Napon pada na 11.1V - 11.5V, što onemogućava startovanje.
  • Poruka "Please check the Steering lock" se pojavljuje isključivo zbog slabog akumulatora.
  • Problemi sa "keyless" transponderom koji ne prepoznaje ključ kada je napon nizak. 
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: Zontes 368E, Honda Forza 350

Meni je pokazao napon 11.1V i blinkanje crvene naponske ikone, ali je zaverglao i upalio. Medjutim, posle jedno 3km vožnje i stajanja od nekih 7 sati (dok sam bio na poslu) situacija je bila identična, kad se ga ponovo upalio. Ono što sam naučio, dok sam se asimilovao sa Forzinim akumulatorom je da je kod njih mnogo bitnija stavka incijalni kapacitet koji povuče alnaser prilikom verglanja. Aku može da se napuni ako je ispraznio struju, ali postojanost održavanja napona je mnogo bitnija stavka, tj, mrtav je svaki onaj koji na prvo ili dva paljenja praktično povuče svu struju dobijenu prilikom prethodnog punjenja,što nas vodi putu u jednom pravacu-djubretu. A to se može videti samo na onim stolovima za opterećenje aku baterija, što sumnjam da servisi imaju. Dakle jedno je prislanjanje voltmetra, a drugo test opterećenja...ja i dalje čekam ishod svoje muke...javljam kako se završilo...

• U prolazu, 77 postova

@boza_kg ljubi te brat, ajd molim te izguglaj da li za Zonu 368e ili 350E ima neki način da se potpuno ili bar umanji do minimuma potrošnja struje dok je motor u stanju mirovanja. Ja sam pre neki dam skromno guglao i došao do podatka da npr ovaj skuter ne dozvoljava da korisnik sam resetuje servisni interval, nego da ili to radi servis uz pomoć dijagnostike ili je skuter podešen da fabrički odbrojava unapred definisanu km, tj. prvo 1000, pa onda 4000 za redovne servise, što mi je iskreno rečeno pomalo stupidno, ali...

Promenio član dr.srba

Pa napisa ovaj gore za taj "battery tender", koji ugrađuju da ne arče bateriju, al nisam ti ja baš familijaran sa pitanjima oko struje. Al znam da loši naponi svakakva sra*a mogu da prave. Ovo što su pomenuli na pr da Wifi neće da odreaguje. Odeš negde na pr, i ne možeš da otključaš i upališ motor. Ja sam to sam doživeo, i to je jedna katastrofa.

Ako ti proglase u servisu akumulator da ne valja, pitaj da doplatiš za neki kvalitetniji, da ti ne ugrađuju isto novo sra*e. Mislim, ja bih ga svakako zamenio, kakav sam, da umanjim duševnu bol :) 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 77 postova

Tragao po netu uzroke "curenja" struje kada je motor POWER OFF i keyless van domašaja motora, a to je sve preko 1,5m.  Dobih sledeće:

Na Zontes seriji 368 (uključujući 368G, 368E i 368K), baterija se prazni dok je motocikl isključen usled naprednih elektronskih sistema koji ostaju u stanju „pripravnosti“ ili „nadgledanja“ kako bi se olakšalo upravljanje bez ključa i bezbednost.Ove fabrički instalirane komponente su dizajnirane da ostanu aktivne na niskom nivou čak i kada motor ne radi:

- sistem za upravljanje bez ključa 3.0 (PKE): kontinuirano prati prisustvo priveska za ključ u dometu od 1,5 metara kako bi se omogućilo automatsko otključavanje. Držanje priveska za ključ preblizu motocikla tokom dužeg perioda može prouzrokovati veće pražnjenje jer sistem ostaje u režimu skeniranja sa visokim nivoom upozorenja i „aktivnosti“.

- elektronske brave: brave rezervoara za gorivo, sedišta i volana su elektronski kontrolisane. Sistem mora da održava napajanje da bi primao signale od PKE hosta kako bi aktivirao ove brave.

- interni sat i memorija: TFT ekran u boji i kontrolna jedinica motora (ECU) troše minimalnu količinu energije kako bi održavali sat realnog vremena i sačuvana korisnička podešavanja.

- ugrađeni DVR (direct video recording): iako se funkcija snimanja obično zaustavlja kada se napajanje isključi, sistem za skladištenje i moduli za povezivanje (kao što je Zontes Smart App 3.0 interfejs) mogu ostati u stanju pripravnosti kako bi se omogućila sinhronizacija sa pametnim telefonom.

Pored standardnih funkcija pripravnosti, određeni uslovi mogu ubrzati pražnjenje baterije:

- pražnjenje preko USB porta: Zontes 368 ima više USB portova (do 6 na nekim varijantama). Ako se dodaci poput punjača za telefone ili GPS uređaja ostave priključeni, mogu nastaviti da troše energiju čak i ako aktivno ne pune uređaj.

- TPMS senzori: sistem za praćenje pritiska u gumama nastavlja da prati podatke senzora, što može doprineti „fantomskom“ opterećenju baterije.

- GPS tragač ili antena, uključujući i one koji se koriste za bezbednost na Zontes 368, može isprazniće bateriju motocikla čak i kada je vozilo isključeno. Pošto su ovi tragači obično direktno povezani sa baterijom da bi funkcionisali čak i kada je paljenje isključeno, oni stvaraju malo, konstantno električno „parazitsko pražnjenje“. Korisnici su prijavili probleme sa baterijom na Zontes 368G, pri čemu su neki doživeli značajne padove napona (npr. sa 14,4V na 9V).

Ako je sve ovo ovako kako je, a deluje da jeste, moje skromno mišljenje, da osim Yuase, u ove skutere ništa drugo ne bi smelo da se stavi. Po fabričkom uputstvu koje postoji zvanično na netu, u njih idu Yuasa TX12-BS u fabričkoj ugradnji...samo se pitam za koje tržište. Za naše sigurno nije...

El u uputstvu piše konkretno Yuasa, ili samo oznaka YTX12-BS? To jesu Yuasa oznake koje označavaju tehnologiju, voltažu, polaritet itd, ali su ih usvojili i drugi proizvođači. Al ne moraju biti recimo iste startne snage, a kvaliteta pogotovo.

• U prolazu, 77 postova

Pise YTX12-BS..mislim da se prvo slovo uvek odnosi na proizvodjaca,ostala su oznake tipa aku tj modela. Npr BS aku imaju oznaku BTZ ili BTX....ali zadrzavam pravo da nisam u pravu...

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

To može da bude bilo šta. Ista oznaka piše u uputstvu za moj skuter, pa sam zatekao neki singapurski Leoch OEM. Mada, bio dobar, zamenio sam ga nakon 5 godina, čisto preventivno za "pravu" Yuasu YTX12-BS.

20260208-152923.jpg

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 77 postova

Eto...jos nesto naucih novo..p.s. still waiting ishode testova moje ljute makine

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

• Zainteresovan, 443 postova
  • Motocikl: Čekam...

Ima nešto nejasno, u manualu koji je Boža dao piše za akumulator tip ytx12, 12Ah.

To ne postoji, oznake moto akumulatora su malo nelogične:

Ytx 14 ima 12Ah,

Ytx 12 ima 10Ah

Ytx 7 ima 6Ah itd.

Da li znamo koji aku tačno ide?

• Sviđa mi se 1

Sad gledam, jesu nešto zabrljali u uputstvu :) YTX12-BS je 10Ah. A koji je ugrađen, moraće neko ko ima taj skuter da pogleda.

image.png.360cffe3f0117833856dd1e26043bd29.png

@sale-kum izguglah sad malo, ima i YTX12-BS 12Ah izgleda, na primer ovaj:

https://www.tehnomotornis.rs/akumulatori-i-baterije-369/motorcikli-370/14301-Akumulator YTX12-BS (iGEL) 12V 12Ah formiran%2Czatvoren sa indikatorom (150x87x130)

A ovaj je još Zontes OEM:

https://www.motor-x.com/p/maintenancefree-battery-zontes-ytx12bs-12v-12ah

Promenio član boza_kg

Pre 2 sati, dr.srba je napisao:

Tragao po netu uzroke "curenja" struje kada je motor POWER OFF i keyless van domašaja motora, a to je sve preko 1,5m.  Dobih sledeće:

Na Zontes seriji 368 (uključujući 368G, 368E i 368K), baterija se prazni dok je motocikl isključen usled naprednih elektronskih sistema koji ostaju u stanju „pripravnosti“ ili „nadgledanja“ kako bi se olakšalo upravljanje bez ključa i bezbednost.Ove fabrički instalirane komponente su dizajnirane da ostanu aktivne na niskom nivou čak i kada motor ne radi:

- sistem za upravljanje bez ključa 3.0 (PKE): kontinuirano prati prisustvo priveska za ključ u dometu od 1,5 metara kako bi se omogućilo automatsko otključavanje. Držanje priveska za ključ preblizu motocikla tokom dužeg perioda može prouzrokovati veće pražnjenje jer sistem ostaje u režimu skeniranja sa visokim nivoom upozorenja i „aktivnosti“.

- elektronske brave: brave rezervoara za gorivo, sedišta i volana su elektronski kontrolisane. Sistem mora da održava napajanje da bi primao signale od PKE hosta kako bi aktivirao ove brave.

- interni sat i memorija: TFT ekran u boji i kontrolna jedinica motora (ECU) troše minimalnu količinu energije kako bi održavali sat realnog vremena i sačuvana korisnička podešavanja.

- ugrađeni DVR (direct video recording): iako se funkcija snimanja obično zaustavlja kada se napajanje isključi, sistem za skladištenje i moduli za povezivanje (kao što je Zontes Smart App 3.0 interfejs) mogu ostati u stanju pripravnosti kako bi se omogućila sinhronizacija sa pametnim telefonom.

Pored standardnih funkcija pripravnosti, određeni uslovi mogu ubrzati pražnjenje baterije:

- pražnjenje preko USB porta: Zontes 368 ima više USB portova (do 6 na nekim varijantama). Ako se dodaci poput punjača za telefone ili GPS uređaja ostave priključeni, mogu nastaviti da troše energiju čak i ako aktivno ne pune uređaj.

- TPMS senzori: sistem za praćenje pritiska u gumama nastavlja da prati podatke senzora, što može doprineti „fantomskom“ opterećenju baterije.

- GPS tragač ili antena, uključujući i one koji se koriste za bezbednost na Zontes 368, može isprazniće bateriju motocikla čak i kada je vozilo isključeno. Pošto su ovi tragači obično direktno povezani sa baterijom da bi funkcionisali čak i kada je paljenje isključeno, oni stvaraju malo, konstantno električno „parazitsko pražnjenje“. Korisnici su prijavili probleme sa baterijom na Zontes 368G, pri čemu su neki doživeli značajne padove napona (npr. sa 14,4V na 9V).

Ako je sve ovo ovako kako je, a deluje da jeste, moje skromno mišljenje, da osim Yuase, u ove skutere ništa drugo ne bi smelo da se stavi. Po fabričkom uputstvu koje postoji zvanično na netu, u njih idu Yuasa TX12-BS u fabričkoj ugradnji...samo se pitam za koje tržište. Za naše sigurno nije...

Druže moj pa ti si kupio ''Plug inn'' skuter :lol3:

Pazi moj motor ima sve te zajebancije i nije pokazao znake tolikog trošenja baterije. Mislim da ti je jedino rešenje dodatni elektronski uređaj koji će ti komplet isključiti potrošače koje navedeš u sistemu. 

Sad i ja guglah, standardne dimenzije Ytx14 od 12Ah su 150x87x145, a Ytx 12 od 10Ah su 150x87x130.

Znači ovde ide neki "stisnuti" niži YTX12-BS od 12Ah, 150x87x130. Možda i zato kvarljiviji, a sigurno skuplji.

Ne znam šta bih rekao. Nije mi normalno da gadžeti (bitno) troše aku kad je skuter isključen. Koji god da je akumulator, ubiće ga tako :( 

pre 4 minuta, boza_kg je napisao:

Ne znam šta bih rekao. Nije mi normalno da gadžeti (bitno) troše aku kad je skuter isključen. Koji god da je akumulator, ubiće ga tako :( 

Pa da je litijum jonski...bilo bi sve kako treba ;) ALi on je 100e i više po komadu. Ne ide savremena tehnologija sa starim tehnologijama...ali negde se moralo uštinuti. 

@mick pa ne bih se baš složio. Moj skuter nem dodatne gadžete, ali ima WiFi tj. keyless. I on spava dok pritisnisneš dugme za paljenje. Tek onda transponder pokušava da ukači ključ ako je u dometu. Ako ga nema, opet zaspi, i ne arči bateriju. Neki inženjer je to pametno osmislio. A ovo, ako je tačno da proverava senzor guma ugašen, onda šta reći, kako bih rekao, isto kao kad daš klincima juniorima da prave poslovni softver božemeoprosti :) 

To je do proizvođača i načina na koji on setuje celu opremu. Zontes od početka ima te stvari i poznat je po tome. Verovatno je bolji aku za njihovo tržište a i verovatno su im lakše i cenovno dostupni pa im nije frka da menjaju na svakih 12 meseci i manje u odnosu na nas. Pa su tu verovatno neke EU smernice i td...

Kinezi još jedino imaju da provale kako stari kontinent funkcioniše u pogledu tih stvari koje podrazumevaju standard. Kad budu ukačili to...zaključavaju igricu i samo će se voziti na talasu.

Naiđoh na jedno fensi, ali skupo rešenje, koje pominju po stranim forumima. Smart litium baterija sa ugrađenom zaštitom

- baterija prati napon
- kada padne prenisko → automatski se isključi
- ostavi mali rezervni kapacitet
- pritisneš dugme na bateriji → dobiješ još jedan start

WWW.ANTIGRAVITYBATTERIES-UK.CO.UK

Antigravity Batteries (UK) supplies the lightest, smallest and most POWERFUL lithium Ion motorsports batteries and Battery Jump Start Packs available.

Akumulator na 368e nije nimalo pristupačan za pritiskanje na njemu.

Ima na Temu mnogo jevtinije rešenje, prekidači koji se stavljaju na bateriju i isključuju se daljinskim upravljačem. Predvidjeni su za kola i trpe 500A.

Meni je pitanje, ako se to koristi, šta će sve motor da zaboravi bez akumulatora.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja