dr.srba 169 Napisano Februar 19 Svrati ponekad, 125 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 368E Prijavi odgovor kao problematičan Pošto stalno nešto čitam po forumu, jer sam nov u priči, na više mesta sam pročitao komentare pojedinih članova da pojas za ledja uglavnom greje, i da nema baš neku pametniju funkciju, pa pogotovo leti, samo smeta, učinilo mi se da bi bilo interesantno malko pojasniti značaj navedenog artikla u standardnoj opremi nekoga ko vozi bilo šta na dva točka. Dakle, kao neko ko se 30 i kusur godina bavi reahabilitovanjem dece sa najtežim povredama kičme, najčešće od 14+ uzrasta, meni je pojas prilično dragocen, svaki put kad sednem na motorče. Moram reći da nije svaki pojas baš delotvoran, ako ne zadovoljava odredjene uslove. Dakle, pojas bi trebalo da ima dve ključne komponente - visinu koja će da pokrije gornji deo karlične kosti i donji deo rebara sa zadnje strane i čvrstinu da onemogući slobodnu rotaciju ledja pri stajanju. Dakle, svako može da opipa gde mu je poslednjih nekoliko rebara i da odredi da li mu je visina pojasa dobra. Zašto je to ključno. Pojas preko tri tačke oslonca (čitaj otpora) kontroliše pritiske koji nastaju u stomačnoj duplji i grudno slabinskom prelazu kičmenog stuba. Jedna je sa prednje strane, gde se lepi kad se postavlja, druge dve su donji deo rebarnog luka i gornji deo karličnog pojasa. Pri svim iznenadnim rotacionim pokretima tela pri velikoj inerciji i naglim zaustavljanjima, koja se nedvosmisleno dešavaju pri udaru tela o zemlju, osim uvrtanja kičmenog stuba bez ikakve kontrole (upravo mesto gde se postavlja pojas je mesto sa najviše slobodnih pokreta kičme u celini, kao i u vratnom delu) nastaju i promene pritiska unutar trbušne duplje, čemu su izloženi unutrašnji organi, pre svega jetra i slezina, vrlo bitni za naš svakodnevni život. Prema tome, pojas ne čuva samo kičmu, nego i vitalne organe u stomaku. Dakle, nije da samo greje. Postoji čitav niz modela pojaseva koji se koriste u lečenju tzv lumbalnog sindroma, ili ti hroničnih išijasa i povreda diskusa kičme, kojima se postiže ključna stvar-kontrola nekontrolisanih pokreta ledja u toku svakodnevnog života i sprečavanja bola. Prema tome, moj prijateljski savet, pogotovo za omladince vozače, a za nas matore se valjda podrazumeva, ne bilo vam teško, pa makar bilo i 40+ - stavite pojas kad sedate na motor. Znojenje je super stvar, dokle god si na svojim nogama. Pojas ne mora da bude baš napravljen za bajkera, mada su oni koji su ih proizveli su sve ovo prefektno sažvakali, ali ako pokriva gornji deo karlične kosti i donji deo rebarnog luka, višeslojno je šiven od polutvrdog materijala (npr boks koža ili debelo ojačano platno sa nekom ispunom, može i sa plastikom, i ne može da se presavije u delu koji ide na ledja, slobodno koristitie . Može se koristiti i pojas za dizače tegova, može i medicinski pojas koji ima ugradjene fišbajne (metalne trake koji dodatno povećavaju čvrstinu). I još nešto. Pojas ne treba mešati sa "kornjačom". Kornjača štiti od mehaničkog udara pri direktnom padu na ledja, ne štiti od rotacionih povreda, a pogotovo ne štiti unutrašnje organe stomaka. Nadam se da sam bio malko koristan. Drugarski pozdrav. Ove slichke su samo ilustracija adekvatne visine pojasa... 19 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrej. 3990 Napisano Februar 19 BJB Maxi Scooter Club, 1283 postova Lokacija: Žabalj Motocikl: Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Bravo za post! Ja imam oduvek naviku da ne sedam na motor bez pojasa, od 0 do 40 stepeni. Ne znam ni kako ni zašto je počela, ali ove informacije nisam znao do pre koju godinu dok nisam istražio. Pored ovog za organe, još jedna stvar koju sam tada našao je da pomaže u zaštiti ledja od mikrovibracija kojima smo konstantno izloženi u vožnji, iako ih ovako ne osetimo, da kičma oseća dugoročno. Ne znam jel tačno, ali već i ovo gore je više nego dovoljno 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 1887 Napisano Februar 19 (promenjeno) Drug član, 1010 postova Lokacija: Novi Sad - Koh Phangan Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljiv tekst, dodao bih jos sto se ledja tice, rotacionih povreda i generalno padova, da je fizicka sprema mnogo bitan faktor. Ne znam koliko pojas umrtvi misice vremenom, kao i steznici u sportu, koriste se samo dok se ima neki problem, posle je bolje bez pomoci da misici rade stabiliziaciju sami. Dugorocno za ledja i stabilizaciju mislim da je jacanje kroz vezbe najbolje, recimo mrtvo dizanje je jedna od najboljih vezbi, pa ovo standardno zgibovi, sklekovi i slozene vezbe celog tela itd.... Meni ovo definitivno smeta, da moram svaku voznju stavljam i trpim, ne znam bas. Smeta mi toplota i umanjena pokretljivost najvise. Individualno je, meni je uglavnom toplota problem, pre nego hladnoca. Vozim uvek u mesh jakni, ako je bas 0-10c onda dodam sloj za vetar/kisu preko svega i aktivni ves ispod. Promenio Februar 19 član Blackened 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 15948 Napisano Februar 19 (promenjeno) Cool tip, 3244 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Xjr 1300 black lady Prijavi odgovor kao problematičan Kao terapeut da kazem dve stvari.Na svezijem vremenu ti je toplije, i zato je ok sprecava cirkulaciju hladnog vazduha ispod jakne. Ne treba se nositi preko jakne. Sto se tice vibracija on te nece spasiti sto se tice kicmenog stuba, ali hoce ti smanjiti vibracije koje se prenose na unutrasnje organe.A gore na slikama nisu moto pojasevi, vec medicinski. Promenio Februar 19 član sashac 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 169 Napisano Februar 19 Svrati ponekad, 125 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 368E Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj @Blackened Ne znam koliko pojas umrtvi misice vremenom, U celodnevnom životnom ritmu, pojas se relativno kratko nosi tokom vožnje, koliko god dugo ona trajala, ne umrtvljuje mišiće uopšte... Citiraj @Blackened posle je bolje bez pomoci da misici rade stabiliziaciju sami. zabluda...mišići rade stalno, ali govorimo o situacijama nametnutog kretanja tela, koje se dešava pri padu, kada se nikakva voljna kontrola mišića ne može izvesti. To nisu kontrolisani padovi, kao npr u borilačkim veštinama tipa džudo ili aikido, to su iznenadni padovi sa odredjene visine pri odredjenoj brzini po potpuno nekontrolisanom pravcu kretanja pod inercijom Citiraj @Blackened dugorocno za ledja i stabilizaciju mislim da je jacanje kroz vezbe najbolje, potpuno se slažem, ali kolko nas ima sa pivskim stomakom... Citiraj @Blackened recimo mrtvo dizanje je jedna od najboljih vezbi, pa ovo standardno zgibovi, sklekovi i slozene vezbe celog tela itd pa nije baš...mrtvo dizanje, sklekovi i složene vežbe celog tela ne podrazumevaju isti intenzitet angažovanja ledjnih mišića, a i nije svako od nas sposoban to da izvodi shodno interesovanju i godinama... Citiraj @sashacA gore na slikama nisu moto pojasevi, vec medicinski. nisu...napisao sam: "Ove slichke su samo ilustracija adekvatne visine pojasa..." pošto ne postoje slike adekvatne visine motopojasa... 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vojakis 132 Napisano Februar 19 Svrati ponekad, 173 postova Lokacija: KRAGUJEVAC Motocikl: Kavasaki EN450A Yamaha Diversion 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ja naprimer imam i nosim na duze ture pantalone sa tregerima koje su duboke skoro do rebara sa prednje i zadnje strane stiti od hladnoce i svega ostalog da mi takoreci pojas i ne treba ali opet stavim i pojas da mi drzi potporu,ne boe me krsta i kicma kada zavrsim sa voznjom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2598 Napisano Februar 19 Drug član, 888 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Čemu služi pojas za leđa? - BJBikers.com BJBIKERS.COM Postoji jedan deo opreme koji se ne koristi za zaštitu od pada, ali doprinosi zdravlju i udobnosti. Taj... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 15948 Napisano Februar 19 Cool tip, 3244 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Xjr 1300 black lady Prijavi odgovor kao problematičan Pre 8 sati, dr.srba je napisao: U celodnevnom životnom ritmu, pojas se relativno kratko nosi tokom vožnje, koliko god dugo ona trajala, ne umrtvljuje mišiće uopšte... zabluda...mišići rade stalno, ali govorimo o situacijama nametnutog kretanja tela, koje se dešava pri padu, kada se nikakva voljna kontrola mišića ne može izvesti. To nisu kontrolisani padovi, kao npr u borilačkim veštinama tipa džudo ili aikido, to su iznenadni padovi sa odredjene visine pri odredjenoj brzini po potpuno nekontrolisanom pravcu kretanja pod inercijom potpuno se slažem, ali kolko nas ima sa pivskim stomakom... pa nije baš...mrtvo dizanje, sklekovi i složene vežbe celog tela ne podrazumevaju isti intenzitet angažovanja ledjnih mišića, a i nije svako od nas sposoban to da izvodi shodno interesovanju i godinama... nisu...napisao sam: "Ove slichke su samo ilustracija adekvatne visine pojasa..." pošto ne postoje slike adekvatne visine motopojasa... Nijedan moto pojas nije te duzine... Nema nikakve slicnosti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 169 Napisano Februar 20 Svrati ponekad, 125 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 368E Prijavi odgovor kao problematičan e onda smo u problemu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2598 Napisano Februar 20 Drug član, 888 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Jesmo, ako zanemarimo biomehaniku vožnje motocikla. Na motociklu si jahač i kao sastavni deo vešanja aktivno amortizuješ spoljašnje uticaje. Ovo su rezonance našeg tela. Vibracije koje se javljaju u motociklima karakterišu različite vrednosti frekvencije (prirodne vibracije motora, kao i od spoljašnjih faktora). Moto pojas služi da pokrije lumbalnu regiju i abduktore kuka drži u međusobnom neutralnom položaju. Ako imate pivski stomak koristite korset. Ako podižete, ležeći, motocikl treba vam pojas za teretanu, Dimenzionalna nespojivost između vozača i motocikla je odgovorna za većinu mišićno-koštanih problema. Najbolji način da se to spreči je postavljanje ispravne ergonomije motocikla (podešavanje sedišta, kormana, vešanja...). Kada se radi o ergonomiji vozača, postoji nekoliko faktora koji utiču na udobnost: Kako sedite dok se vozite Dimenzije vašeg tela Vaša raspodela težine i pritiska tokom vožnje Kvalitet sedišta motocikla Koliko dugo ste u istom položaju Nivo iskustva i sposobnosti Ako je bilo koji od ovih faktora kompromitovan, neće vam biti udobno, može povećati zamor, a time i šanse za nezgodu. Pojas, na kraju, dođe kao modni detalj. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 169 Napisano Februar 20 Svrati ponekad, 125 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 368E Prijavi odgovor kao problematičan Msm da smo se udaljili od sustine...prica je bila vezana za pojas kao zastitu prilikom iznenadnog pada, a vi odoste na biomehaniku voznje, zamor i vibracije...ja to nisam pomenuo uopste i o pojasu nije bila prica kao delu koji treba da doprinese udobnosti pri voznji. Po toj analogiji, i zastitna odela, cipele, bamper, kaciga i ostali delovi opreme su samo modni detalj, jer uopste ne doprinose biomehanici voznje...Sent from my SM-A536B using Tapatalk 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 2598 Napisano Februar 20 (promenjeno) Drug član, 888 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, dr.srba je napisao: Msm da smo se udaljili od sustine...prica je bila vezana za pojas kao zastitu prilikom iznenadnog pada, a vi odoste na biomehaniku voznje, zamor i vibracije...ja to nisam pomenuo uopste i o pojasu nije bila prica kao delu koji treba da doprinese biomehanici voznje i udobnostima. Širi pogled je neophodan, jer realnost nije ovakva. Suština je ne dovesti sebe do iznenadnog pada. Ako oprema treba da vam doprinese kvalitetu vožnje, bolje nemojte voziti motocikl. Ako su vam oči (veće od mogućnosti) najaktivniji deo tela onda ste u debelom problemu. Pre 3 sati, dr.srba je napisao: Po toj analogiji, i zastitna odela, cipele, bamperi i kaciga su ukras, jer ne doprinose biomehanici voznje... Njihov zadatak jeste da zaštite i ne smeju da remete ono što proučava biomehanika. Da, ukras su, i treba to da budu. Nepravilnosti, koje sam naveo, dopunjene neadekvatnim pojasom, mogu dovesti do toga. Koristim pojas od svoje 15-te godine (kad sam seo na prvog Tomosa). I dan danas, sa 58, mi je nazobilazan deo opreme (muči me pređena kilometraža). Lično, opremu doživljavam u smislu zaštite od vremenskih uticaja i ublažavanja štetnih posledica. Naučio sam da, kada padam, padam ciljano i proračunato. A moja telesna masa čini trećinu mase motocikla koji vozim. Promenio Februar 20 član feniks Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 1071 Napisano Februar 20 Zainteresovan, 443 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Dajte linkove nekih dobrih moto pojaseva, da vidimo na šta konkretno da obratimo pažnju kada/ako ih budemo kupovali. Hvala 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.srba 169 Napisano Februar 22 Svrati ponekad, 125 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Zontes 368E Prijavi odgovor kao problematičan Napisao sam u postu...gornja ivica hvata poslednja rebra, donja ivica hvata gornji deo karlicne kosti, deo pozadi ne sme da se lomi preko ruke-ako je mekan da moze sa dva prsta da se presavije, on samo greje, ne daje potporu...dakle udjes u radnju i biras najtvrdji, ako mogu tako da kazem...Sent from my SM-A536B using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...