Petre 958 Napisano Septembar 2 Zainteresovan, 743 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Ja koristio eSim u Rumuniji, mobimatter.com ( po preporuci na ovom forumu). Zadovoljan. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 5129 Napisano Septembar 2 Ne silazi, 5624 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 11 hours ago, Gajo Sevojno said: Izgleda da sam omatorio, sta je to e sim? Planiram sledece godine u Tursku, Gruziju, Jermeniju.. pa skupljam podatke. Booking.com ne radi u Turskoj? Svakako planiram dosta kampovanja ali po nekad i hotel. Gde onda bukirati smestaj? Mi smo koristili Hotels.com Radi skoro identično kao Booking. Esim je opcija koju poseduju noviji telefoni, postoji dosta portala koji prodaju esim, odabereš količinu potrebnog neta, slediš korake i instalirao si dodatnu karticu, ali samo elektronski (nema je fizički) i koristiš net u zemljama za koje si kupio. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nolanka 555 Napisano Septembar 2 Zainteresovan, 342 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MV Agusta Brutale 800 & gsxr 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ako vam telefoni podrzavaju eSIM, preporucujem kupovinu Jetpac paketa za internet. Za pocetak, postoji paket koji kosta samo 1 dolar, pa mozete probati da li vam to odgovara i posle mozete da dokupite skuplji. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 812 Napisano Septembar 2 (promenjeno) Svrati ponekad, 118 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 22 hours ago, Papa del Camino said: ne bih se bas odrekao tog komfora da sam online cijelo vrijeme Vidiš koliko smo različiti. Mi na putu što manje telefona i tehnike - samo nužno, bukiranje, prognoza i možda promena puta. Meni je zanimljivo, kad razgovaramo u različitim nerazumivim jezicina, najviše rukama i nogama. Dosta puta sa puno smeha sa obe strane. Promenio Septembar 2 član ftp 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 2 U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, ftp je napisao: Vidiš koliko smo različiti. Mi na putu što manje telefona i tehnike - samo nužno, bukiranje, prognoza i možda promena puta. Meni je zanimljivo, kad razgovaramo u različitim nerazumivim jezicina, najviše rukama i nogama. Dosta puta sa puno smeha sa obe strane. Vidis druze, u zamjenici "mi" se mozda krije odgovor. Ja uglavnom vozim sam ili u sto manjoj grupi-kum i ja. Internet mi je moda podsvjesno neka sigurnost...mada imamo i dodirnih tacaka, uzivam u tim "zajebacijama" sa drugim ljudima, koje prate svako putovanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7965 Napisano Septembar 2 nocni cuvar, 2598 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan Sve lepo smisljeno jedino sto mi se ne dopada mesec novembar. Celu tu kontinetalnu Tursku imacete jutarnje temperature 2-3 stepena a dnevne maximum 12-13 stepeni sto i nije bas za uzivanje. Nemojte nikako promasiti muzej na Galipolju, odlicna postavka i opis cele bitke. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 2 U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Nolanka je napisao: Ako vam telefoni podrzavaju eSIM, preporucujem kupovinu Jetpac paketa za internet. Za pocetak, postoji paket koji kosta samo 1 dolar, pa mozete probati da li vam to odgovara i posle mozete da dokupite skuplji. Gledao sam Jetpac, povoljni su mada je to sve u par deka ili Gigabita. Mene buni sto je @Mr_Wolf napisao da su ukinuli neke e-sim kartice, pa sad koja radi sigurno i koju je najlakse instalirati tj pokrenuti, to je pitanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 2 (promenjeno) U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Mikulanac je napisao: Sve lepo smisljeno jedino sto mi se ne dopada mesec novembar. Celu tu kontinetalnu Tursku imacete jutarnje temperature 2-3 stepena a dnevne maximum 12-13 stepeni sto i nije bas za uzivanje. Nemojte nikako promasiti muzej na Galipolju, odlicna postavka i opis cele bitke. Nemamo drugi termin, kum radi u skoli pa tad u HR imaju neke praznike. Malo sam gledao prosjecne temp od Istanbula do Kapadokije i Egejske obale. Ocekujemo oko 10-25C, a i racunamo.na globalno zatopljenje Galipolje muzej svakako, oba groblja i iskrcavanje ANZACa.. P. S. Oobrati paznju na temperaturu 20.02.,krenuo na poso' Promenio Septembar 2 član Papa del Camino 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 812 Napisano Septembar 3 Svrati ponekad, 118 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, Papa del Camino said: Vidis druze, u zamjenici "mi" se mozda krije odgovor. Ja uglavnom vozim sam ili u sto manjoj grupi-kum i ja. Mi uvek u istom sastavu. Ja i žena. Dakle mi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2847 Napisano Septembar 3 Drug član, 972 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, Papa del Camino je napisao: Gledao sam Jetpac, povoljni su mada je to sve u par deka ili Gigabita. Mene buni sto je @Mr_Wolf napisao da su ukinuli neke e-sim kartice, pa sad koja radi sigurno i koju je najlakse instalirati tj pokrenuti, to je pitanje Informacija nije da su ukinuli kartice već pristup prodavcima i mogućnost aktivacije u Turskoj. Na primer ako sada odem na Mobimatter, izgleda kao na slici. Ali, bar po onome što sam pročitao, ako se kupi i aktivira kartica unapred - trebalo bi da radi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
baneBP 1382 Napisano Septembar 5 Drug član, 962 postova Lokacija: Backa Palanka Motocikl: Suzuki VStrom 650XT M0 Prijavi odgovor kao problematičan Neka moja iskustva od ove godine i par korisnih informacija imas u ovoj temi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 5 U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, baneBP je napisao: Neka moja iskustva od ove godine i par korisnih informacija imas u ovoj temi Procitano jos prije, do u detalje. Hvala druze Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 2095 Napisano Septembar 11 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1049 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan On 8/31/2025 at 5:55 PM, ftp said: Troja ne vredi. Bolje u tom delu pogledati Asos, Pergamon, Sultanhani - karavanseraj Meni se pored mnogih obilaska Turske Konja uvek izmigolji nekako pa je ne obidjem.....Dervisi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nebica933 232 Napisano Septembar 11 (promenjeno) Svrati ponekad, 158 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Tractorce XT660Z Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, Sveta 5. je napisao: Meni se pored mnogih obilaska Turske Konja uvek izmigolji nekako pa je ne obidjem.....Dervisi Konija je dobra da se obiđe njihovim turističkim busom, mislim da je oko10ak evra karta, al ti baš sve ispriča i sve što vredi videti vidiš npr mesta gde je taj tradicionalni derviški ples itd, a ne razmišljaš o bezbednosti motora i o parkingu. Nego, da prenesem moje iskustvo od Maja Juna 2025,za drugare koji hoće u Tursku. E sim uplatio ovde i probao da je aktiviram nisam uspeo dok se nisam prikačio u Turskoj na wi fi. Putarina, kada sam ušao bio im je neki praznik nisam mogao da kupim vinjetu, rekoše može i u povratku na izlazu da se plati. Ispostavilo se da do 14 dana boravka u Turskoj ne plaćaju motoristi ništa. Ipak za neke deonice auto puta se plaća odmah, dal keš ili kartica, samo prati oznake na rampi. Znamenitosti, kad ste već sa prvim odredištem u mestu Čanakale, obavezno da odete dole do obale gdeje drveni konj koji je korišćen za film Troja, i obavezno foto sešn, možeš i motor da nateraš do konja, a od muzeja samo kamenje i ništa više tako da možeš da preskočiš. Pamukale, preporuka za smeštaj hotel Dort Mevsim, dosta bajkera ga posećuje i možeš ako stigneš da izvozate prelep put okolo grada a većim delom ispod planina. Klopa je Top a i pivo hladno, naravno pre doručka bazen. Kapadokija je priča za sebe, i dobro je što ste ostavili posebno vreme za nju, videćeš i sve će ti biti jasno i nestvarno kad stigneš. Svakako moraš motorom u obilaske jer je oblast baš velika i ima šta da se vidi. Ako hoćeš da letite balonom tu se cenkaj za karte jer su uglavnom preprodavci, evo direktno od gazde 50e jeftinija karta i možeš im pokazati da ih reklamiramo u srbiji a i oni su u celoj Kapadokiji dobri sa engleskim jezikom. Promenio Septembar 11 član nebica933 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nebica933 232 Napisano Septembar 11 Svrati ponekad, 158 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Tractorce XT660Z Prijavi odgovor kao problematičan Da, meni je booking radio sve vreme, al radio je i šator nekoliko noći. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kucanja 8 Napisano Septembar 11 U prolazu, 12 postova Lokacija: Banjaluka Motocikl: Suzuki v strom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam bio u avgustu u Turskoj . Augsburg, Banjaluka,Niš,Sofija, Edirne, Istanbul , Galipolje , Skoplje, preko Kosova za Cg na Durmitor i Banjaluka . Nisam u Turskoj uzimao HGS, izbjegavao sam auto put,magistralni putevi su im top . Samo sam na jednom dijelu išao od Istanbula prema Galipolju i tu sam platio 3-4€ . Platio karticom ,a SIM nisam kupovao koristio Eronet roming . Meni je to bilo ok, upalim net kad mi treba i poslije ugasim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 2095 Napisano Septembar 12 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1049 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan 13 hours ago, nebica933 said: Konija je dobra da se obiđe njihovim turističkim busom, mislim da je oko10ak evra karta, al ti baš sve ispriča i sve što vredi videti vidiš npr mesta gde je taj tradicionalni derviški ples itd, a ne razmišljaš o bezbednosti motora i o parkingu. Nego, da prenesem moje iskustvo od Maja Juna 2025,za drugare koji hoće u Tursku. E sim uplatio ovde i probao da je aktiviram nisam uspeo dok se nisam prikačio u Turskoj na wi fi. Putarina, kada sam ušao bio im je neki praznik nisam mogao da kupim vinjetu, rekoše može i u povratku na izlazu da se plati. Ispostavilo se da do 14 dana boravka u Turskoj ne plaćaju motoristi ništa. Ipak za neke deonice auto puta se plaća odmah, dal keš ili kartica, samo prati oznake na rampi. Znamenitosti, kad ste već sa prvim odredištem u mestu Čanakale, obavezno da odete dole do obale gdeje drveni konj koji je korišćen za film Troja, i obavezno foto sešn, možeš i motor da nateraš do konja, a od muzeja samo kamenje i ništa više tako da možeš da preskočiš. Pamukale, preporuka za smeštaj hotel Dort Mevsim, dosta bajkera ga posećuje i možeš ako stigneš da izvozate prelep put okolo grada a većim delom ispod planina. Klopa je Top a i pivo hladno, naravno pre doručka bazen. Kapadokija je priča za sebe, i dobro je što ste ostavili posebno vreme za nju, videćeš i sve će ti biti jasno i nestvarno kad stigneš. Svakako moraš motorom u obilaske jer je oblast baš velika i ima šta da se vidi. Ako hoćeš da letite balonom tu se cenkaj za karte jer su uglavnom preprodavci, evo direktno od gazde 50e jeftinija karta i možeš im pokazati da ih reklamiramo u srbiji a i oni su u celoj Kapadokiji dobri sa engleskim jezikom. Troja jeste gomila kamenja ali i tamo postoji kopija onog Trojanskog konja 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 2095 Napisano Septembar 12 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1049 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan On 9/2/2025 at 9:45 AM, doktor said: Mi smo koristili Hotels.com Radi skoro identično kao Booking. Esim je opcija koju poseduju noviji telefoni, postoji dosta portala koji prodaju esim, odabereš količinu potrebnog neta, slediš korake i instalirao si dodatnu karticu, ali samo elektronski (nema je fizički) i koristiš net u zemljama za koje si kupio. Mislim da naci prenociste u Turskoj nije nikakav problem.Bez bukiranja prenocista prokrstario sam je celu.Kada udjem u mesto gde bih prenocio ukucam u gugl prenociste u xxxxxx izace gomila mogucnosti za smestaj ,telefon i biraj.Prenocista inace nisu ni bila skupa te 2019god. kada sam zadnji put bio 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nebica933 232 Napisano Septembar 12 Svrati ponekad, 158 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Tractorce XT660Z Prijavi odgovor kao problematičan Istina, i slobodno se cenkaj za sve, pa i prenoćište Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 812 Napisano Septembar 12 Svrati ponekad, 118 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Sveta 5. said: Mislim da naci prenociste u Turskoj nije nikakav problem.Bez bukiranja prenocista prokrstario sam je celu.Kada udjem u mesto gde bih prenocio ukucam u gugl prenociste u xxxxxx izace gomila mogucnosti za smestaj ,telefon i biraj.Prenocista inace nisu ni bila skupa te 2019god. kada sam zadnji put bio Sve zavisi gde ideš. Ako si u turističkim krajevima onda nema problema telefon i engleski, ali su cene tako puno više nego preko internet portala - bukiranja. Ali kad skreneš izvan turističkih krajeva tada je engleski je neupotrebiv. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 13 U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan @nebica933 plan je da spavamo u Canakkale, do konja smo planirali svakako, a Troy-u ovaj put zaobilazimo. Promjena rute je da idemo iz Canakkale za Pergamon-Asklepos, pa dalje prema Kursadasi. Na vise mjesta sam procitao da Troya i nije nesto posebno, a drug @ftp joj je "presudio" i preusmjerio nas na alternativnu rutu. Konya.. ehh, vrlo rado bih obisao muzej Mevlane, nakon sto sam procitao knjigu od Elif Šafak, ali taj dan bas nemam vremena. Plan je da svratimo u Kervansaraj kod Aksaray-a (neka varijanta ondasnjeg motela sa pumpom, gdje ostavis konja da ga nahtane i istimare, a ti imas sobu za prespavati i nesto za pojesti. Vrijeme kad su karavani isli Putem Svile), poslije toga planiramo otici u Ihlara dolinu (140 crkvi u kanjonu, uklesane u stjenama) i ako stignemo Derinkuyu podzemni grad prilikom dolaska u Uchisar/Kapadokiju. Jos vozimo cca 680km taj dan. Ulazak u veliki grad bi nam odnio svakako 2h koja nemamo, tako da sve velike gradove najradije obilazimo. Drugovi, hvala na korisnim informacijama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Papa del Camino 218 Napisano Septembar 13 (promenjeno) U prolazu, 42 postova Lokacija: Passau/Sarajevo Motocikl: Suzuki DL 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 20 sati, nebica933 je napisao: Istina, i slobodno se cenkaj za sve, pa i prenoćište Ja mislim da u enciklopediji kod pojma "cjenkanje" stoji moja slika. Treba provjeriti Promenio Septembar 13 član Papa del Camino Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sveta 5. 2095 Napisano Septembar 14 IF YOU THINK ADVENTYRE IS DANGEROUS TRY ROUTINE ...IT IS LETHAL, 1049 postova Lokacija: Bor Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan 23 hours ago, ftp said: Sve zavisi gde ideš. Ako si u turističkim krajevima onda nema problema telefon i engleski, ali su cene tako puno više nego preko internet portala - bukiranja. Ali kad skreneš izvan turističkih krajeva tada je engleski je neupotrebiv. Upravo sam se po ruralnim krajevima uglavnom i kretao a te turisticke krajeve ,more, samo u prolazu.Nije problem komunikacija ipak su na recepcijam mladi pismeni ljudi i par tih reci oko prenocista svako zna.Kada bukiras vezan si za vreme dolaska i uopste vezuje te taj dogovor da nesto moras a ja to licno ne volim.Koja bi bila poenta da iz mesta polaska bukiras celu rutu od na primer 10 dana .Osecao bih se kao vozac autobusa sa redom voznje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 812 Napisano Septembar 14 (promenjeno) Svrati ponekad, 118 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Sveta 5. said: Koja bi bila poenta da iz mesta polaska bukiras celu rutu od na primer 10 dana .Osecao bih se kao vozac autobusa sa redom voznje. Nee. Mi bukiramo naveče za samo sledeći dan. I tako dan po dan. Nam puno znači, da na kraju dana odmah u smeštaj i ogledavanje mesta. Svako cenkanje je dobrodošlo, ali je i gubljenje vremena, kojeg je na putu uvek premalo. Mi smo bili 5 sedmica naokolo i možda 5 recepcionera je znalo engleski, da si mogao porazgovarati. Što ne znači da nisu bili ljubazni. Sa malo truda, sve smo dogovorili. U Turskom školstvu nema poučavanja engleskog. Promenio Septembar 14 član ftp Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftp 812 Napisano Septembar 14 Svrati ponekad, 118 postova Motocikl: BMW R 1150 GS, i BMW R 1250 GS Adv. Prijavi odgovor kao problematičan Turci u školama ne uče engleski, stoga ga znaju samo u krajevima gde ima stranih turista. Na jednoj benzinskoj usred ničega smo naleteli na domaćina, koji inaće radi u Antaliji i nam to pojasni, da u unutrašnjosti skoro da nema ljudi koji bi znali engleski. Na krajnom istoku od stranih jezika najviše znaju arapski, koji nam isto nije pomogao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...