Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha tricity 300 (NOV posle dva dana upalio "check engine" lampicu)

Recommended Posts

• U prolazu, 16 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300

Kao što naslov kaže bukvalno posle manje od 48 sati upali lampicu (nije treperila već je konstantno svetlela). Po uputstvu milijardu stvari može uključiti svetlo i ako ne treperi može da se vozi. Odmah otišao do servisa gde su rekli "loše gorivo, ne brini, cepaj, samo crvena lampica kada se upali ne sme da se vozi, žute su samo obaveštenje...". Poništili grešku dijagnostikom i u toku tog dana nije se upalilo. Na moje pitanje šta ako se opet upali reče majstor da dođem i da će promeniti sondu.

Sutra na sredini naredne vožnje (gledam da ga vozim svakog dana da se što pre razradi (1000km) opet se upali svetlo. Dovezem ga ponovo. "Majtor nije tu par dana ali zamenicemo sve što treba", rekoše. Posle dva sata zovu da mi kažu da je problem otklonjen i da mogu preuzeti motor. Kada sam došao i pitao radnika da li je promenjena sonda reče da nije već da su samo poništili grešku. Na moje protivljenje da neću da dolazim 100 puta i da je dogovor bio da mi promene, po njihovim rečima, loš senzor, radnik kaže majstor nije tu bla bla. Ništa, krenem da se spremam za polazak iz servisa kada trči ista osoba da mi kaže kako su deo ipak promenili tada i da je to to. Ja sav srećan zahvaljujem se i odlazim.

Par dana kasnije (juče) lampica se ponovo pali. Blago je reći da sam poludeo. Sreća njihova pa je prošlo radno vreme. Motor radi savršeno ništa se ne čuje, lepo prima gas, malo troši... Bukvalno ne mogu da uočim bilo koji simptom. 

Da li da ignorišem svetlo i vozim (pošto će za nedelju dve da bude prvi servis)? Za njihovo dobro ne bih po treći put išao za istu stvar, jer ne bih mogao da garantujem kako ću reagovati.

Da li je neko imao slični problem? Molim kolegu @Гоша ako bude mogao da napiše da li je imao slično iskustvo (ili bilo ko vozi tricity 300).

P.S. Sve ovo se dešava u Barelu Niš.

check-engine-dashboard-warning-lights.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9535 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nemoj čekati, idi ali ovog puta kvar prijavi putem maila.

Sve lepo napiši šta se dešavalo i da opet imaš problem.

Po opisanom..... ili nisu zamenili sondu ili je negde žica od sonde do ecu motora u problemu.

Traži da ti odštampaju dijagnostiku.

Srećno 

• Svrati ponekad, 274 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Druze ostavi motor I neka ti rese problem trajno.budi uporan,Ako ne mail pa pisi direktno u Japan.

• Ne silazi, 4374 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Pokušaj da se ne nerviraš. Jeste frustrirajuće kad se to desi na skupo plaćenom, novom vozilu, ali zato garancija služi. Dešavaju se fabričke greške i falinke na novim motorinima. Po statistikama, tada i najčešće. Budi uporan, čak i dosadan i naporan ako treba, ali u granicama pristojnosti. Insistiraj da ti sve daju napismeno. Tako se najlakše i reši. A rešiće se, falabogu.

Promenio član boza_kg

• U prolazu, 16 postova

Hvala svima na odgovorima. Poslao sam mail. Videćemo. Napisaću šta će se dešavati, možda bude od koristi nekome u budućnosti.

• U prolazu, 16 postova

Upravo me zvali iz Barel-a da me obaveste da je reklamacija prihvacena. Na moje pitanje da li su do sada nesto otkrili dobio sam odgovor da se motor testira svakodnevo (da se vozi) kako bi se i njima mozda upalila  lampica. Cudno da preko dijagnostike ne mogu da vide tačno sta je i da rese (posto su mi jos prvog puta rekli da je sonda). Ili su mozda resili nego da se uvere da je to sve, jer ako se bude svetlo ponovo upalilo definitivno vracaju pare. 

• Sviđa mi se 3

Nije dijagnostika svemoćna. To je pomoćni alat koji može da usmeri na to gde problem leži, a da li je to uzrok ili posledica, opet mora čovek da istestira, proveri, opravda troškove ako se deo menja itd. A i ne veruj baš u sve što ti kažu, nešto moraju da ti odgovore, kad ih već pitaš :) Nekad samo lupe, nekad izjave nešto na osnovu ranijih iskustava, nekad samo da ti daju na utisku da se brinu o tvom vozilu :) 

Pokušaj da se ne opterećuješ previše, rešiće.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 2139 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

S obzirom da je nov motor deluje mi mi kao da neka zica/konektor izgubi kontakt ili dodirne masu na trenutak i tad upali lampicu, to nije lako naci tj nije posao od 10 min  vec se treba malo posvetiti a to je ono sto u vecini ovlascenih servisa neces dobiti

Pa moraće da se posvete, pošto rizikuju da moraju da vrate novac, tužbu ili šta već. Verujem ipak da će rešiti, bez neke prevelike tenzije.

Inače, takvi problem mogu da budu teški za analizu. Na mom Meganu benzincu se palila Check Injection lampica. Dijagnostika pokazuje na senzor rashladne tečnosti. Ovlašćeni servis menja ceo sklop - 36.000 din + ruke, a lokalni majstor samo senzor 4.500 ukupno 6.500, sa radom. Zamenili to kod majstora, i uskoro ponovo počelo da svetli :tras2:. Majstor onda došao na parking, rasklopio neko crevo i produvao ustima, vratio. I od tad se više ne pali lampica, evo nekoliko meseci :) 

A vrlo moguće je i da je samo to produvavanje i bilo potrebno da se reši problem.

Promenio član boza_kg

• U prolazu, 16 postova

Slažem se sa gore navedenim. Dodatno se komplikuje situacija jer ta lampica može da se pali zbog više sistema (izduvni, sistem za gorivo, valjda i za točkove (nešto oko rotacije možda grešim)...).

Izgleda da nije ništa očigledno jer se lampica palila u različitim uslovima (jednom na 3500 obrtaja, jednom na 4000, pre sipanja goriva, posle sipanja goriva, dok je motor bio hladan, posle sat vremena vožnje (dakle bio zagrejan)... Kao što sam na početku napisao nisam uspeo da primetim ništa iregularno, lepo vuče, lepo se čuje (koliko god to može prdavac sa jednim cilindrom), malo troši...

Videćemo šta će biti. Nadam se da su ozbiljno shvatili problem i da će naći uzrok. Još sam rešio da uzmem led migavce kod njih (da mi instaliraju kada bude prvi servis) sve naravno pod uslovom da ga prvo oprave konačno.

Ne znam da li je i taj Tricity po novom Euro5+ standardu, al dešavalo se i ranije da priizvođači puste model prerano, pa da mu naknadno peglaju mape, softver i tako to.  Božemioprosti, kupci postadoše beta testeri za sopstvene pare.

• U prolazu, 16 postova

Pitao. Osoba na tel. rece da je u prodaji i da ne zna tacno ali da se motor testira i td. Bili su me pozvali samo da me obaveste da rade na tome i da je reklamacija prihvaćena (posto su u obavezi da me obaveste o tome u roku od 8 dana). Svejedno kada budem otisao sve cu dobiti na papiru. Naravno, napisaću ovde kako je i šta bilo.

• U prolazu, 16 postova

Da znaš. Mislim da jeste euro 5+. Valjda dobro pamtim da mi je majstor na pocetku meseca kada sam otišao prvi put rekao da je za 2025. godinu Yamaha ugradila dve sonde na auspuhu a da je do tada bila jedna. 

Ne mogu znati sigurno, al onda skoro bih se mogao kladiti da će to da rešava neki budući softverski update.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 16 postova

Upravo dobio poziv iz Barel-a. Prijatno su me iznenadili ažurnošću. Obavestili su me da su za ovo vreme natabali oko 110km test vožnje i da će do početka sledeće nedelje da natabaju još malo kako bi mi odmah odradili prvi servis o njihovom trošku. Greška je bila u sondi (koja je navodno zamenjena) i priznaju da je euro 5+ norma komplikacija i da mi zato nisu vratili mašinu, već žele da se uvere da neće i njima da se upali (verovatno sumnjaju na još nešto - software možda). Za sada je sve kako treba (po njihovim rečima) i lampica se ne pali.

@boza_kg izgleda da si bio u pravu da je zbog nove norme neki gremlin koji tek treba da se pegla.

Videćemo kako će nadalje biti. :stabre2:

• Sviđa mi se 4

A uvek je tako. Treba vremena da stvari čučnu. Nove verzije donose nove "fičure"i ispravljaju stare probleme, a prave nove bagove. I tako u krug :) 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1122 postova
  • Motocikl: NEMAM

Kako znate kako neko vozi tuđe vozilo?

Pretpostavka je majka svih zajeba :)

Elem, svakako, Barel je ozbiljna firma, kolega je sigurno dobio zamenski skuter da vozi dok se na njegovom ne otkloni nepravilnost.

Prvi servis gratis, lep gest.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 16 postova

Neka ga voze kad ne mogu ja 😐😅 Kako je garancija 3 god. nega ga prže, sami će ga opravljaju. Očekivao sam da će da mi smeta što neko drugi mlati mašinu, ali iz nekog razloga mi je svejedno. Bukvalno je duže kod njih nego što je bio kod mene. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 16 postova

Završetak priče. Uzeo motor i za sada je sve ok. Sonda zamenjena, testiran, greške više nema. Ono što sam primetio je da mašina mnogo bolje ide (stvarno ga razradili :jee3:).

Svi su bili baš ljubazni, komunikacija je bila dobra, dobio sve papire i šta je zamenjeno i šta je radjeno (prvi servis, migavci..) tako da sam zadovoljan celom pričom. 

Takođe, hvala svima vama koji ste pisali ovde. Sada mogu da nastavim da učim i upijam informacije :2kolce:

• Sviđa mi se 3

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja