Jump to content

Moto Zajednica

Pomoć oko polaganja za A kategoriju - kako savladati osmice

Recommended Posts

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...

Ja sam nedavno položio za B a za A kategoriju sam odvozao skoro polovinu časova, ono što sam primetio je da neki instruktori uče kandidate da polože vozački a ne kako da voze. Ja sam u startu rekao instuktoru :"Čim primetiš neku grešku, opomeni me. Ako ćutiš ja neću znati da sam pogrešio i steći ću loše navike". Lik koji me učio za B me opominjao, lik za A mi deluje poprilično nezainteresovano. Ja svesno napravim grešku, čisto da vidim da li će nešto reći, on ćuti. Na kraju pitam kako je bilo, kaže nije tako loše... Na svako moje pitanje u vezi vožnje odgovori nešto neodređeno, odgovor se obično završava u fazonu:" Kad počneš da voziš, skontaćeš"... 

U razgovoru sa nekim drugarom sa komentarisao da nemam pojma kako ću položiti...

Ako me ukenja da položim, ne gine mi vežbanje na nekom praznom parkingu i po lokalnim putevima gde nema puno vozila.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2495 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Sto je najgore tako bilo i davno kad sam polagao. 

Isto, naucices kad pocnes da vozis a ja nisam seo na nista jace od Tomosa 10 i vise god. 

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...

Razumem da se vožnja ne može naučiti za 40 časova ali bar neke osnove da me nauči, da pokaže malo interesovanja a ne da drnda telefon dok sam ja na poligonu. Objasni mi, pokaži kako šta treba da uradim. Nije te vežbe neko izmislio zato što mu je bilo dosadno nego da naučimo upravljanje motorom. 

Ali šta da radim, njihova politika je takva kakva je. Verovatno idu na opciju da kandidat prvi put padne pa plati dodatne časove pa opet polaže...

• Drug član, 1249 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Nece te ni nauciti jer im je bitno da uzmu pare. Kao sto je bitno i da obore jedan deo kandidata pa da imaju dodatnu uplatu. To obicno bude poslednje nedelje u mesecu. Vecina tih instruktora ne vozi motor ili im se sve zgadilo. Svaki dan sve isto, izgubili energiju i volju. Motori su bar po manjim mestima krs a sama obuka je ocajna al bitno da kosta. Racunaju dobices probnu pa se vezbaj u saobracaju. Pa je samim tim i vise saobracajki a kazne sve ostrije, dzabe. 

• Integrisan, 7954 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ako ima nekoga ko je voljan da polaže kod nas u Smederevu, znam čoveka koji je jedan od najboljih instruktura koje sam sreo. Naravno vozi motor i ljubitelj je zato i jeste tako. Ne samo instruktor za A kategoriju već i instruktor bezbedne i napredne vožnje. Ko hoće, nek mi se javi da prosledim kontakt.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 262 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Upoznao sam ribu, instruktorka u auto-školi za B kategoriju. Kada sam je upoznao prolazila je obuku za A, kako bi postala instruktor za A. Ne znam da li je preduslov da bi neko bio instruktor višegodišnje iskustvo, ali to ovde nije slučaj. Srećom, tada je odustala/privremeno pauzirala sa obukom, jer joj je motor pao kada je na uzbrdici čekala zeleno na semaforu, pa joj se uvukao strah

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: QJ ATR 125, Honda NC700X DCT
On 14. 6. 2025. at 18:08, Alekre je napisao:

Svi znamo da su osmica i kružnica fundamentalne vežbe kojom se uči vođenje pogledom. Bez toga nema vožnje motora, a tek ne A kategorije. Izlaze nam nedovršeni vozači a onda su neki na tome napravili veliki biznis.

Znaš kako... Sa prelaska A1 na A kategoriju imaš 14 časova obuke. Ja pre obuke nikada nisam seo da vozim "pravi" motor. Brzine, kvačilo, prvi čas mi se motor gasio na raskrsnicama samo tako dok nisam video gde hvata kvačilo. 

Konačno, tu je uvek predpostavka da si vozio motor negde, nekako bez dozvole, i sada si došao po papir(da si lud 😁). 

• U prolazu, 10 postova
  • Motocikl: F 800 GS 2024
On 12. 6. 2025. at 21:52, WebDev je napisao:

Ne može bez osmica, mora sve na poligonu da se prođe. Za poligon imamo pravolinijsko kretanje i zaustavljanje dve varijacije, slalom i osmice. 

Nije tacno. Ukoliko se sve odradi kako treba osmica ne obara ceo poligon. 
Tako da kolegu ako toliko muci i plasi se osmice najbolje da je ni ne zapocne. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 119 postova
Ako me secanje ne laze, kad sam polagao u JNA, osamdesete, ( jednom ides sam i jednom sa saputnikom), drzis konstantan gas i moduliras kvacilom, ponekad i noznom kocnicom. Probaj, mozda ti bude lakse. Ostalo, kontrabalans i pogled su ti vec spomenuli.
Ali bas ne znam kad sam radio osmice zadnji put  . Valjda tad.
I ja sam na Beranovcu kada sam bio u vojsci,jednu osmicu sam a jednu sa instruktorom. Meni je bila fora da mi pogled uvek ide "korak napred".

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja