bopk 1543 Napisano Sreda u 22:46 (promenjeno) Drug član, 2032 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan On 18. 5. 2025. at 12:31, slobasuper9 je napisao: Ja sam uzeo 48 800€ na period od 25 godina. Nama ostalo još 36 000€ glavnice a otplatili smo 43 rate, tek, od 300 Nije mi jasno kako je ovo moguće? Da se glavnica ovoliko smanji za 43 rate koje su prvih godina uglavnom sastavljene od kamate a dosta manji procenat od glavnice duga. Promenio Sreda u 22:46 član bopk Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 228 Napisano Sreda u 23:47 (promenjeno) Svrati ponekad, 141 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Ha, dobro zapažanje. Možda je mislio 46000, a možda će da padne u depresiju kad proveri plan otplate Promenio Sreda u 23:47 član Kkovic Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2885 Napisano Četvrtak u 02:00 Drug član, 1329 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Pa reče čovek sa je odneo 8500€ u kešu kad je skočila rata… 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2595 Napisano Četvrtak u 04:53 Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Nije mi jasno kako je ovo moguće? Da se glavnica ovoliko smanji za 43 rate koje su prvih godina uglavnom sastavljene od kamate a dosta manji procenat od glavnice duga.Kao što reče Vasa, u te 43 rate je jedna od 8 500€. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vitez Koja 251 Napisano Četvrtak u 17:24 Zainteresovan, 186 postova Lokacija: Selevac Motocikl: F800GS Prijavi odgovor kao problematičan A sto se tice kredita za mlade, da li moram da budem prijavljen u firmi za stalno? I ako moram koliko moram, da li zna neko? U subotu idemo da gledamo kucu pa posle toga ako se dogovorimo krecemo po bankama. Drzite palceve za subotu 5 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7916 Napisano Četvrtak u 18:47 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam sve prosao vezano za kredit prilikom kupovine kuce i nisam ga na kraju uzeo.Moj savjet kad je 50k evra da uzmes kes kredit i pozakmis jos 20k.1. Za kupovinu kuce potrebno je ucesce 40%2. Kuca mora biti uknjizena bukvalno svaki kvadrat, meni nisu odobrili jer nije 4m² podruma uknjizeno.3. Ne smije biti ni jedan neuknjizeni objekat na placu od 5 ari jer opet ne daju kredit4. Ne smijes nista mijenjati niti dogradjivati na kuci u narednom periodu dok ne isplatis kredit.5. Svakih 3-5 godina izlazi komisija koja kontrolise stanje koju ti placas6. Banka salje procenitelja prije kupovine (kog ti placas) da procijeni nekretninu i dobijas visinu kredita koliko on procijeni da vrijedi. Tu moze mala molba da ti izadje u susret.7. Vratis im minimum duplo novca.8. Ako odaberes fiksnu ratu zaracunaju je savki put vecom tako da se posle ipak odlucis za varijabilnu. Kad jednom uzmes varijabilnu ne mozes opet fiksnu, itd...Mora da sam nesto preskocio ali ja sam im zahvalan sto mi nisu dali kredit.Znam da nekad neko nema izbora ali ako ikako mozes eskiviraj toПослато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_87 441 Napisano Četvrtak u 19:02 Svrati ponekad, 172 postova Lokacija: Sabac Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam sve prosao vezano za kredit prilikom kupovine kuce i nisam ga na kraju uzeo.Moj savjet kad je 50k evra da uzmes kes kredit i pozakmis jos 20k.1. Za kupovinu kuce potrebno je ucesce 40%2. Kuca mora biti uknjizena bukvalno svaki kvadrat, meni nisu odobrili jer nije 4m² podruma uknjizeno.3. Ne smije biti ni jedan neuknjizeni objekat na placu od 5 ari jer opet ne daju kredit4. Ne smijes nista mijenjati niti dogradjivati na kuci u narednom periodu dok ne isplatis kredit.5. Svakih 3-5 godina izlazi komisija koja kontrolise stanje koju ti placas6. Banka salje procenitelja prije kupovine (kog ti placas) da procijeni nekretninu i dobijas visinu kredita koliko on procijeni da vrijedi. Tu moze mala molba da ti izadje u susret.7. Vratis im minimum duplo novca.8. Ako odaberes fiksnu ratu zaracunaju je savki put vecom tako da se posle ipak odlucis za varijabilnu. Kad jednom uzmes varijabilnu ne mozes opet fiksnu, itd...Mora da sam nesto preskocio ali ja sam im zahvalan sto mi nisu dali kredit.Znam da nekad neko nema izbora ali ako ikako mozes eskiviraj toПослато са 2303CRA44A помоћу ТапатокаKao korisnik stambenog kredita upravo za kupovinu kuće, mogu da kažem da je iz ovog posta tačno samo ovo za uknjižene kvadrate, procenitelja, i delimično tačno ovo za količinu novca koji se vrati. Sad je upitno koliko je to realno duplog novčanog kapitala, a koliko će inflacija za 20-30 godina pojesti vrednost tog novca.Ja sam kupio kuću na kredit sa 20% učešća, negde u prethodnom postu sam napisao da glavnu ulogu tu ima lokacija kuće.Što se tiče dela sa dogradnjom ili adaptacijom objekta, može da se radi, ali ti treba saglasnost banke. Banka se ovim brani da ti nećeš smanjiti vrednost objekta. Takođe na istom placu mogu da se dograde i drugi objekti, ali uz saglasnost banke. Apsolutno nije nikakav problem dobiti tu saglasnost, ukoliko naravno to što se radi, nije rušenje dela postojećih objekata, što bi na kraju smanjilo vrednost nekretnine.Još bih samo dodao o uknjiženim kvadratima. Meni je lično ovo bilo plus, jer će banka umesto mene proveriti da je kuća koju kupujem pravno čista.Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7916 Napisano Četvrtak u 19:21 Drug član, 3019 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Da jedini plus je sto provjere apsolutno legalnost kuce ali evo, ja provjerio preko njih.Moguce je da se sta mijenjalo i sigurno da od banke do banke nisu isti uslovi ali su uglavnom slicni samo sto oni kao da se trude sto manje informacija da otkriju prije same provjere objekta i kreditne sposobnost, a onda pocne bombardovanje s nezgodnim uslovima.Ostao sam nedorecen da na kes kredit 3 miliona placam 500 evra fiksne kamate 6 godina. Vec dvije otplatio, a nije mi to neka stavka jer sam svakako placao stanarinu 15 god.Bice mi cudno kad otplatim, pa odnekud visak para Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_87 441 Napisano Četvrtak u 19:31 Svrati ponekad, 172 postova Lokacija: Sabac Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Generalno, da imaju prostora da se igraju, definitivno da. Uslovi se menjaju od banke do banke na nekih godinu dana, valjda kako im se promeni strategija udela na tržištu.Moj kolega je imao problem, da su mu uprkos solidnoj lokaciji tražili dodatnih 10% učešća, jer je valjda takvo raspoloženje bilo nekome u sektoru "rizika".Al sada je malo zeznuto naći kuću ili stan po nekim cenama na koje bi se keš kredit isplatio, ukoliko neko nema ogroman keš, pa da uleti.A opet, moja logika je bila, da neću da se stisnem i štedim, pa pričekam par godina, jer sam hteo da deca već kao mala imaju dvorište, kuče, bazenče ... to je bio barem moj cilj.Što moj bivši kolega kaže za kredit, citiram: "Čega se plašiš, pa mora da se radi. Ako mora da se radi, biće i za kredit". Sent from my iPhone using Tapatalk Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1142 Napisano Petak u 07:06 (promenjeno) Drug član, 1124 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Štednja ima smisla ali ako se zaštiti od inflacije, nekim ulaganjem u fondove, eventialno štednju u banci. Ali to u teriji na ovakvom tržištu gde cene nekretnina odu 10% godišnje a nekad i više, to ne može da se pokrije prinosom. A posebno nema smisla ako neko plaća i kiriju u isto vreme, to je tek ludost. Dosta ljudi se plaši kamate, a to je prilično iracionalno, jer problem, ako se desi, nastane sa otplatom glavnice. A i sam trošak kamate nije veliki u %, jeste u apsolutnom iznosu jer pričamo o velikom novcu za većinu ljudi. Ako ste dokoni sračunajte koliko mesečno ostavite u prodavnici marže, računajte da je min 15-20% proseku, iznenadićete se. Promenio Petak u 07:07 član lemy Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 14361 Napisano Petak u 07:18 Integrisan, 7807 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ko kupuje prvu nekretninu ne može da pogreši. Pogotovo ako nema ništa. Banka je mila majka kakvi su stanodavci. 3 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2595 Napisano pre 20 sati Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Štednja ima smisla ali ako se zaštiti od inflacije, nekim ulaganjem u fondove, eventialno štednju u banci. Ali to u teriji na ovakvom tržištu gde cene nekretnina odu 10% godišnje a nekad i više, to ne može da se pokrije prinosom. A posebno nema smisla ako neko plaća i kiriju u isto vreme, to je tek ludost. Dosta ljudi se plaši kamate, a to je prilično iracionalno, jer problem, ako se desi, nastane sa otplatom glavnice. A i sam trošak kamate nije veliki u %, jeste u apsolutnom iznosu jer pričamo o velikom novcu za većinu ljudi. Ako ste dokoni sračunajte koliko mesečno ostavite u prodavnici marže, računajte da je min 15-20% proseku, iznenadićete se.Upravo i je to pričam.Svi su u fazonu, jao, daćeš banci na kamatu,bla bla. Jeste, na cenu mog kredita inicijalno je bilo 16 000€ na kamatu a sad sa ovim rastom kamate je otišlo i više od duplo. Međutim, ko kaže da ću plaćati svih 25 god? Ako otplatim ranije to više nije ta računica, jel da?Cena nekretnine je porasla i pojela kamatu. Takođe, ja sam sebi svašta radim u stanu te unovčim i to što bi majstore platio. Takođe, ne želiš da daš banci za kamatu, nemaš 50 000 keša, pa ne razumem onda, šta je problem, budi podstanar pa daj drugom celu ratu umesto kamate i ne ostane ti nekretnina. 2 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16605 Napisano pre 19 sati Integrisan, 9473 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Veliki je plus kad uzmeš kredu bez učešća kao što smo mi uzeli, ostane ti 10K€ u džepu (ne ostane ništa, blokove kupio za te novce). Sama papirologija nas je koštala tu oko 1.000€. Dešavanje je od pre 3god. Rata (varijabilna) nam je u startu bila 280€ pa je počela da raste (zbog eribora) i u jednom momentu je otišla na 385€. Prosle godine vratila se na 280€, ove godine je 305€. Kao što rekoh, kredit u glavi sam otpisao jer mi ne treba taj pritisak. Bitan mi je mir koji sada imam....to nema cenu! 3 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2595 Napisano pre 14 sati Drug član, 1089 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Brate moj, za 300€ mesečno imaš svoje dvorište, svoj mir i imaš radionicu za posao koji radiš. Pa samo garažu da plaćaš eto ti makar 50-70% rate kredita, plus putuj na posao itd itd...Ja kažem svima, kamata banci za kredit je cena toga što nemamo taj iznos u kešu, tako da ne treba kukati. Rešavanje stambenog pitanja je (za prosečne zemljane) životni projekat i ne može se rešiti na brzinu i bezbolno.Koliko ja znam ljudi, da jedno uzme kredit za učešće a drugo stambeni pa se pokrpe da uzmu stan/kuću. 4 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vitez Koja 251 Napisano pre 10 sati Zainteresovan, 186 postova Lokacija: Selevac Motocikl: F800GS Prijavi odgovor kao problematičan Drustvo od cetvrtka krecemo po bankama da se makljamo. Saveti su mi uvek dobrodosli. Planiramo da sastavimo pitanja sta da ih pitamo. Sta ih pitati, na sta obratiti paznju. Oni su zajebani, pa mora da se pazimo Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dule2812 338 Napisano pre 6 sati Svrati ponekad, 152 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sym NHT 300 Prijavi odgovor kao problematičan On 5/22/2025 at 7:24 PM, Vitez Koja said: A sto se tice kredita za mlade, da li moram da budem prijavljen u firmi za stalno? I ako moram koliko moram, da li zna neko? U subotu idemo da gledamo kucu pa posle toga ako se dogovorimo krecemo po bankama. Drzite palceve za subotu Па за сваки кредит мораш да будеш пријављен за стално, пре је било у неким банкама 3 месеца али мислим да је сад у свим минимум 6 месеци за стално. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 19293 Napisano pre 6 sati Integrisan, 5881 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u Erste banci dobio kes kredit nakon par dana ugovora za stalno. Doduse bio sam vec stalni radnik u toj firmi pre odlaska u inostranstvo ali mislim da to nema veze. I meni su pricali moras 3 meseca itd. ali eto nije moralo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 14361 Napisano pre 4 sati Integrisan, 7807 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Moraš da znaš tačno koliko ti treba para i na koliko godina. Uvek se setim onog, pričaju klijent i bankar: Klijent: Imate veštačko stakleno oko? Bankar: Da, kako ste znali? Klijent: Gleda me toplije nego vaše. Elem, ne gledaju te kao čoveka a ti dolaziš pun emocija. Nemoj da te izrade na to. Na primer, u jednoj banci je bilo sve za gospodina. Sedite, može kafa, ne brinite se, sve ćemo da rešimo, lako ćemo... Pa onda me upita, da mi da još para jer eto to može, nije strašno da imam za opremanje, ovamo onamo... Rekoh ne, treba tačno suma koju sam rekao. Onda u drugoj banci, nudi mi kredit bez osiguranja, kaže štediš 550 evra. A ovamo kamata veća i vraćam više od te sume. Šta da ti kažem, oni te gledaju kao kljenta, da ti prodaju kredit da njima bude lepo i da izvuku maks. Nije kredit loša stvar. Meni se pokazao da je zapravo investicija a ne trošak. Ja sam m2 platio 800 evra a sad je 1500. Za manje od pet godina. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...