HarisHuka 22 Napisano Maj 14 U prolazu, 11 postova Lokacija: Tuzla, BiH Motocikl: Kawasaki ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Potrazio sam na forumu ali nisam uspio naci nista na ovu temu. U Bosni je prlicno česta situacija naići na ovakav izgrebani/izbrazdani asfalt koji rekao bih koriste u opasnijim zavojima da ih učine "sigurnijim". Svi koji su nailazili na ovakve asfalte znaju da motor pocne plesati, ponašati se kao da se vozi šinama koje mu odredjuju putanju. Za vikend sam izmedju ostalog vozio put Bijeljina-Brcko gdje sam naletio na dionicu od recimo nekih 5 km sa 15ak ovakvih dijelova koji ne izgledaju kao skinut asfalt, vec kao da su sa nekim razlogom isparani. Neke od brazda su bile sigurno i 2 prsta siroke te je bas neugodan osjecaj kad motor naleti na istu. Otezavajuca okolnost je ta sto je ta dionica uglavnom pravac pa se saobraća brzinama 80-90 km/h. Nakon sto sam naletio na par izbrazdanih dijelova i izgubio osjecaj sigurnosti morao sam smanjiti brzinu da bih mogao traziti putanje izmedju istih, auta su me pocela zaobilaziti te dodatno povecala frustraciju zbog svega. Zanima me vase iskustvo u susretima sa ovakvim asfaltom i savjeti ukoliko postoje kako se ponasati na istom. Pored toga zanima me i zna li neko razloge zbog kojih imamo ovakve dijelove i to na pravcu. Da li su to neke (napuštene) sanacije u toku ili ipak nesto treće. Fotografiju sam nasao na netu čisto kao referencu. Sent from my SM-A235F using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6567 Napisano Maj 14 Enduraš, 6456 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ja jednostavno pustim da motor pleše ispod mene i nema problema, jeste malo neprijatno ali nema šanse da padneš zbog grebanog asfalta. 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 4196 Napisano Maj 14 Drug član, 2284 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Prilagodim brzinu, opustim se i nek radi ispod mene sta hoce, na prvu nije prijatno. Mislim da su to deonice gde su kamioni napravili udubljenja pa im bilo lakse da to tako ispeglaju nego da gule do kraja i sve novo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 11037 Napisano Maj 15 Drug član, 3522 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan On 26. 4. 2025. at 8:05, shoyyka je napisao: Uvek zaboravim napisati... Kad krenem Iz ARa ka Mladenovcu motorom, idem ka Krćevcu(kružni tok) pa na Belosavce... Ne idem više ka Orašcu... Zato što neću da vozim 50km/h 10ak km., sve više izgrebanog asfalta, od Orašca do Markovca verujem da je par km puta normalnog, ostalo izgeban...Žalio se narod, dosta klizav put, nesreća dosta,to je u redu i treba da se žale ali "stručnjaci" umesto da presvuku normalnim asfaltom doneli odluku grebi...ne mislevši na motocikliste, biciklistima je još gore, uzani točkovi... Kad poprska kišica... auuuu... Znači ko ide na tu stranu da pazi... Veoma klizav asfalt i onda im lakše zagrebati nego presvlačiti, nekad je privremeno rešenje, nekad tj. često ne... Ne mare za motocikle, baš je super kad padnu prve kapi kiše,opasno je tada kad naletiš na to sa malo većim brzinom, treba ukočiti, igranka, zadnja samo, sa merom... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7913 Napisano Maj 15 Drug član, 3017 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Nisu oni njega izgrebali zbog sigurnosti vec se kolotrazi pojavili, a jeftinije im tako poravnati nego asvaltirati tu deonicu.Sto se iskustva tice jebem im mater za to, et!Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 3 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 11037 Napisano Maj 15 (promenjeno) Drug član, 3522 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan U Orašcu nije bilo kolotraga uopšte, ravan ali mnogo klizav, mnogo je bilo klizanja, izletanja, žalio se narod... Ja gledao ispred nas, sa autom bili, kako se u krivini dvoje u autu, devojke, odjednom okrenuše u kontra smer. Tu sam prolazio X puta, zanimljivo je da su potrebni neki uslovi da se pretvori u led. Ne sećam se, da li odgovara da bude u senci ili na suncu, ujutru ili predveče.Mislim ovo drugo, predveče i senka.Opet nisam siguran jer davno se klizao tu, posle bio oprezan... Promenio Maj 15 član shoyyka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1035 Napisano Maj 15 Zainteresovan, 696 postova Motocikl: XTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, HarisHuka je napisao: ........Da li su to neke (napuštene) sanacije u toku ili ipak nesto treće. Rekao bih da lokalni lopovi na vlasti (i kod vas i kod nas) ostavljaju nezavrsene poslove i odugovlace sa zavrsetkom radova asfaltiranja. Ovo je put kome je uklonjen gornji gazeci sloj i pripremljen je za ponovno asfaltiranje - i nikako ne bi smeo da stoji ovako mesecima ili cak godinama! Nije prijatno ni kolima kad naidjes na ovako nesto, a tek sa motorom je njesra. Ove ogrebane linije imaju tendenciju da tockove motocikla vuku na svoju stranu kako i one same idu i to ameri nazivaju tramlining - "tremlajning" iliti "tramvajenje" u slobodnom prevodu. Treba usporiti u svakom slucaju kad se vozi ovakvom deonicom i opustiti se i ne rvati mnogo sa motorom. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HarisHuka 22 Napisano Maj 15 (promenjeno) U prolazu, 11 postova Lokacija: Tuzla, BiH Motocikl: Kawasaki ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 19 sati, aca-pn je napisao: Ja jednostavno pustim da motor pleše ispod mene i nema problema, jeste malo neprijatno ali nema šanse da padneš zbog grebanog asfalta. Pa ne znam bas koliko bih se slozio sa ovim "nema šanse". Generalno motor i nema šanse mi ne idu jedno s drugim... ne vjerujem mu ni na nogari kad stoji. Sent from my SM-A235F using Tapatalk Promenio Maj 15 član HarisHuka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dragan_alumiroi 841 Napisano Maj 15 Zainteresovan, 606 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: CRF 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Zanimljivo je da se sa kramponima skoro pa ne oseća. Inače i ja kao i @aca-pn pustim da motor pleše. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
HarisHuka 22 Napisano Maj 15 U prolazu, 11 postova Lokacija: Tuzla, BiH Motocikl: Kawasaki ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Rekao bih da lokalni lopovi na vlasti (i kod vas i kod nas) ostavljaju nezavrsene poslove i odugovlace sa zavrsetkom radova asfaltiranja. Ovo je put kome je uklonjen gornji gazeci sloj i pripremljen je za ponovno asfaltiranje - i nikako ne bi smeo da stoji ovako mesecima ili cak godinama! Nije prijatno ni kolima kad naidjes na ovako nesto, a tek sa motorom je njesra. Ove ogrebane linije imaju tendenciju da tockove motocikla vuku na svoju stranu kako i one same idu i to ameri nazivaju tramlining - "tremlajning" iliti "tramvajenje" u slobodnom prevodu. Treba usporiti u svakom slucaju kad se vozi ovakvom deonicom i opustiti se i ne rvati mnogo sa motorom.Slika je s neta, na ovoj dionici drugacije to izgleda, parnice su povrsinske, nije asfalt skinut.A ok predjem ja preko tog dijela prikocim, pustim da motor otplese svoje ali pitam se sta bi se desilo da se na takvom dijelu naglo odreaguje, da li bi ishod bio kao sto bi ocekivali? Ili u slucaju preticanja da se naleti na to, da se cupa sa brazdom dok se pokusava vratiti u svoju traku. Vjerujem da medju nama ima nas i sa takvim iskustvima, jer su tu, isparani bez ikakvih upozorenja, kako savim normalna stvar.Sent from my SM-A235F using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mickeyZ 1515 Napisano Maj 15 Zainteresovan, 370 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Motor je tehničko cudo inžinjera i nauke i takav sklop je napravljen da moze da se krece i bez vozača, dok isti cesto pogresnim načinom upravljanja dovodi do njegove destabilizacije i pada 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
punisa 16 4026 Napisano Maj 15 Astro Puki krsi sva pravila!, 971 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50, X max 125 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je najgore kad na to naletim u sred krivine. Udjem u krivinu namestim se, vec sam isplanirao putanju i odjednom to sranje. To sam u CG dozivljavao dole negde ispred Kamenara kod Tivta i posle mosta Djurdjevica Tara u pravcu SRB. Tada pustim gas da motorno kocenje radi svoje ,a ja se pravim da je asfalt normalan, ako vozis 4 cilindra onda nista od motornog kocenja. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
peconibc 120 Napisano Maj 16 U prolazu, 56 postova Lokacija: Beograd/Bela Crkva Motocikl: Honda Varadero 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam naleteo kod Zabljaka prosle godine i to na izlazu iz krivine, bas neprijatna situacija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1887 Napisano Maj 16 Drug član, 1394 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Samo se opustiti i nikako ne stezati volan.. samo ga ovlaš držati i motor sam nadje putanju. Mene vise plaši onaj gladak asfalt koga na Balkanu ima svuda posebno u gradovima. Pa to i na 40 stepeni kliza kao po ledu... par puta sam naletao, kočim da stanem na crveno, motor samo nastavlja... abs zuji a motor ne usporava. A na gas leti zadnji. Zamisli takav asfalt u krivini, to je garantovan pad 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
john314 668 Napisano Maj 16 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Banat Motocikl: ,es125 trophy,,ktm strada bicikl,r1100rt Prijavi odgovor kao problematičan Te brazde seku gume komali žiletići Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
john314 668 Napisano Maj 16 Zainteresovan, 542 postova Lokacija: Banat Motocikl: ,es125 trophy,,ktm strada bicikl,r1100rt Prijavi odgovor kao problematičan Ko mali žileti- počo sam pričati ko"lača mati" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GR 46 5363 Napisano Ponedeljak u 09:18 Sreca i osmeh su kljuc svega ..., 430 postova Lokacija: Beograd Motocikl: ... Pčelica :) ... FZ6 N... Prijavi odgovor kao problematičan Vozala juče i prekjuče tuda , u nekim delovima uopšte nije prijatno .. Bliže Brčkom u samim krivinama , i deonicama gde su zbog reke ulegnuća nit tamo nit vamo , koristile gde god smo mogle suprotnu traku, prilagodile brzinu i teraj ... Na par mesta ima rupa u samim izgrebanim deonicama, e to je jeza .. Svakako pažljivo tamo i nikako noću.. Delovi gde je uradjen nov asfalt milina jedna Dodje mu kao nagrada posle onog užasa 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 5410 Napisano Ponedeljak u 14:33 Drug član, 1156 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000, BMW F800GS 2008. Prijavi odgovor kao problematičan Nije ovo lokalna pojava, dobar deo puteva u Turskoj npr. je u ovom stanju. Pošto su mahom bile planinske deonice i najčešće krivine, zaključio sam da je u pitanju preventiva protiv leda - da se lede brazde, a ne ceo put. Inače sam prošle godine u Bosni po kiši imao jednu jako neprijatnu situaciju kad sam zamalo pao zbog njih. Vozilo se oko 80-90 i pred krivinu se pojavi ovo. Zabo sam kočnicu, ali mahinalno prednju, zadnji točak krenuo da pleše kao blesav, pa onda i korman... Imao sam sreće što nije u susret nije dolazio, jer nije bilo šanse da ostanem u svojoj traci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 11037 Napisano Utorak u 04:30 Drug član, 3522 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Nije naivno nimalo... Počeli su širom regiona tu radnju, nekakav problem sa delom puta, grebi... Treba neko da ih upozori da je opasnost za dvotočkaše, onaj beše Jevtić... eto mu ideje za emisiju.?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 3279 Napisano Utorak u 10:20 Drug član, 1223 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Ja baš volim kad naiđem na takvu deonicu Nije sad da ih priželjkujem ali mi se sviđa i digne mi malo adrenalin. Ponašanje motora je uzbudljivo a ujedno je sigurno, i stvarno nema razloga da vas to plaši, da usporavate, da naglo kočite... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...