Jump to content

Moto Zajednica

AFRIKA 2023

Recommended Posts

• U prolazu, 55 postova
  • Motocikl: Bmw GS 1250 Adventure

AFRIKA 2023 

image.thumb.png.5e320fadaa530b2f63aa4dbf6a5046f5.png

Kako poceti putopis,a da ne bude kao neka od prethdo objavljenih prica,ovo vec postaje rutina,jer svake godine napisem po 2-3 putopisa pre svega zbog svoje arhive,ali i da,koliko mogu pomognem drugima oko organizacije tura.Ja biram zimu kao idealno vreme za pisanje teksta jer se tada ima vise vremena,motori su vec u nekom zimskom snu,oprema slozena i ceka neke nove izazove.

Jedini problem pisanja posle 6-7 meseci je sto malo secanja izblede ali prilikom svake duze voznje sve vreme koristim beleske upravo zbog toga,da se nesto ne zaboravi.

Generalno Moto Club Tutin na kraju svake godine ima godisnji izvestaj,gde se sumiraju utisci od prethodne godine i iznosi plan za sledecu godinu,malo smo se prisetili nase istorijske voznje ALPI 2022 gde je nas 13 od ukupno 17 clanova bilo na tu turu.Takodje za ovaj sastanak je dogovor da predlozimo 3 ture,od kojih ce jedna biti clubska voznja.

Predlozene ture ove godine su bile:1 Nordkap 2.Afrika 3.Alpi                                            U startu je najvise interesovanje bilo upravo za Afriku,ali od standardne ekipe,Halja ove godine vozi Kavkaz,Ika Dudic vozi Francuske Alpe,Nuke planira Austriju,Amer takodje planira Alpe,Kadir ce ici za Italiju,tako da u startu nas 7-8 je upravo zainteresovano za Afriku.Kako to obicno biva u trenutku kada je bilo zainteresovano 7-8 ljudi jos je bio Januar 2023,dogovor je da dva meseca pre pocetka polaska se uplati kotizacija 300e za trajekte,tako da u trenutku kada je doslo to vreme za ovu avanturu se odlucuje nas 6,s'tim da Ike ide sa suprugom Jasnom.

Meni je priprema svake ture skoro identicna,vec u glavi imam sliku kuda i gde,malo se informisem preko foruma,malo preko bajkera koji su vozili slicne ture(Doktor,Sasa,Meda),kupuje se eu kartica,gleda se okvirno booking,malo se procita o zemljama gde se ide i o njihovim kulturama.

Ovde smo imali mali problem jer smo se morali bas dobro organizovati i uklopiti oko trajekta jer ih na ovom putovanju imamo ukupno 6 (ako se racuna i onaj mali iz Italije za Siciliju),a samo ogranicenje vremena,polazaka i dolazaka stvara neki vid pritiska,koji nije dobar na ovakvim putovanjima.Vredno pomena je da ekipa ima puno zajednickih voznji i kilometara pa je organizacija puno laksa.Ova tura ujedno znaci da posle Evropskog i Azijskog kontinenta na red je dosla i Afrika.

Nekoliko dana pre samog polaska na fcb se javlja i Suad Veselovic rodjeni Tutinac koji je pre 20 god otisao u Tunis da studira i tamo ostao,inace radi kao tursisticki vodic,on je voljan da nas ugosti i bude nas domacin,sto nam za pocetak umnogome olaksava posao.

Drugari su vec par meseci pre polaska sredili motore,uradili servise i kupili odgovarajuce gume za ovu moto avanturu.Uzeli smo putna i zdrastvena osiguranja,kao i zelene kartone,pripremili razne valute.Satori su u poslednjem trenutku izbaceni iz plana.

Posto sam zvao koga sam znao,i ko je imao bilo kakvu vezu sa Tunisom,javlja mi se i drugar Ahmed Brico iz Bosne koji mi daje brojeve par bajkera kojima se uvek mogu javiti ako bude potrebe ili ako bude nekih problema.

Takodje me kontaktira i Sasa nas poznati moto avanturista i kaze da uz kartu trajekta u Tunis,za ulazak traze i rezervisanu prvu noc u Tunisu kao dokaz,i da to bas moram imati,pa smo i to na vreme resili.Skinuli smo i neke of-line mape,gde sam mislio da mozemo imati problema.

Uplate za trajekte su takodje vec proknjizene,i od svakog ucesnika po 100e prebacujem na jednu visa karticu koja ce biti budzet za sve nas i kojom ce mo placati vecinu stvari na ovom putovanju.

I ove godine stampamo majice u par boja za putovanje sa mapom kretanja,koje vec postaju nasa prepoznatljiva slika na svakoj turi.

O turi:Ova moto avantura trajala je dve nedelje i preko 6000km,posli smo iz Srbije-Tutina,preko severa Albanije dosli do mesta Fierze gde smo se ukrcali na trajekt koji vodi rekom Drin do Jezera i brane Komani koji se nalazi blizu Skadra.Zatim dosli do luke Drac,gde smo imali trajekt u 22h do Barija tj Italije,ovaj trajekt plovi nekih 10h.

Iz Barija idemo pravo do istorijskih lokaliteta Pompei u Napoliju,po kisnom vremenu se uputili Amalfi obalom,pa obalom Tirenskog mora obilazeci usput stare gradove Sapri,Scalea i Tropea,dosli do Sicilije gde smo se ukrcali na Trajekt koji plovi za Afriku,ovaj trajekt plovi 13-14h.

U Tunisu boravimo 6 dana.Prvi dan boravimo i obilazimo sam grad Tunis.Drugi dan obilazimo El Jem,jednu od najkompletnijih rimskih tvrdjava,obisli Matmattu mesto gde su snimali Ratove zvezda i ulazimo konacno u Saharu,tu  noc spavamo u mestu Douz.

Ujutru smo nastavili putovanje prema bebreskom selu Duiretu i Cheniniju u juznom Tunisu,Saharom i starom kaldrmom napokon dosli do najudaljenije tacke na ovom putovanju tj grada Tataouine.

U sledecem danu,isli u Mos Espa jos jedno mesto poznato po filmu Ratova Zvezda ali i mesto gde je dolazio TITO,posetili zoloski vrt,na kraju dana spavali u Touzeru.

Ekipa je rano presla preko jezera CHOTT-EL JERID,obisli Chebika oazu,posetili TAMAGHZA vodopade,i prelepom pistom ROMEL se uputili prema Tunisu.I ovde je trajekt kasno u noc,pa ponovo koristimo slobodno vreme za obilazak drugog dela Tunisa-Sidi Bou Said,trajekt je putovao jako dugo tako da u Italiju-luku Plaermo stizemo tek oko 16h,uvece obilazimo jos jednom Palermo na ovom putovajnu.

Dan posle je rezervisan za Siciliju,obilazimo stari grad Erice,stenovitu liticu Scala Dei Turchi,onda grcki hram Agrigentno sa odlicnim pogledom na more,a ovu noc spavamo na brdovitoj Ragusi.

Plan nam je ici dalje do Vulcana Etna,zatim obilazimo mali anticki grad

Taorminu,napustamo Siciliju i ulazimo u Italiju tj spavamo u Tropeu.

Poslednji dan u Italiji,prolazimo kroz Cosenzu i obilazimo cuvenu Materu koji je uvrsten na spisak svetske bastine UNESKO-a.Put nas dalje vodi do ALberobela- ovaj gradic odlikuju jedinstvene bele kucice sa sivim krovovima poput kupe.Nismo puno zurili za trajekt koji je i u Bariju bio u 22h,koji takodje do Draca plovi nekih 10h.

U Dracu stizemo rano i jedva cekamo da izadjemo iz luke,dogovor prethodni je bio da idemo preko Ohrida,ali s'obzirom da nas drugari i porodica pozuruju znali smo da nas ceka neko iznenadjenje.

Lagano preko Tirane stizemo do Prizrena gde konacno imamo pravi domacinski obrok,posle kojeg idemo pravo do Tutina tj naseg MoTTo Puba gde su nas sacekali ostali clanovi cluba i familija.

image.png.81388a38462ec6a0d4f20fba6b172db4.png

Ucesnici ture:                    Ike i Jasna Hackovic

image.png.6143677ddcff14f32131b233804f29da.png

Zilhad Eljo Tutic

image.png.8bb169e6d88df2ec2e69583607405aba.png

Fejzija Zuko Hamidovic

image.png.bdb28a32343b8f09bc21bacfb277aa4a.png

Jasmin Kaca Krkusic

image.png.57ddb91e6e6d5b16a0bb233b9a6cf672.png

Adnan Tutic

image.png.6c8c0a41615ae866ba3448a6ad4f4a14.png

DAN I PETAK 19.05.2023

Plan za danas je poci iz TT-a,preko Peci uci u Albaniju tj Bajram Curi,zatim trajektom preko jezera Komani i Skadra doci do luke Drac gde imamo trajekt za Italiju-Bari u 22h.

Ta noc pre polaska uvek bude jako duga,ili sto bi rekao nas Nuke ''nisam ni oka sklopio''.I ako sam dan pre,sve lepo slozio na motoru,cak sam imao i spisak gde sam sve upisao sta mi treba,opet sebe hvatam u razmisljanju da nisam nesto zaboravio.Konacno je svanulo,lepo je jutro i dogovor je da podjemo u 08h bez ispracaja ili guzve.Par drugara nas nije poslusalo vec ipak dolazi da nas isprati i pozeli srecan put.

image.png.e400113cb8ba55e61c0561d53b7d4e53.png

Iz Tutina izlazimo jako brzo,prolazimo zabranjenom zonom kroz setaliste,gde nas na kraju istog ceka spustena rampa,sreca da smo je mogli zaobici inace bi vec imali mali problem.Drugari su nas ispratili motorima do blizu granice sa Kosovom.Nema guzve na granici,i dalje je je zakon za bele stikere na tablicama,pa i tu proceduru prolazimo.

Zuko je rizican da zaboravi pasos,pa on prolazi i nasu kontrolu pasosa za svaki slucaj(mada nas je i malo zezao da je pogresno uzeo pasos od zene),jos nije daleko da se vrati. Idemo do restorana Ibri na Ibru gde cesto pravimo pauze,u kom je specijalitet riba,kao i pogacice sa njihovim tradicionalnim LJONGOM.I napomena cene su bas pristupacne

image.png.aab50f8c9c93154aff18ffce035ca578.png

Put nas dalje vodi prema Peci,i Albaniji gde granicne prelaze prolazimo jako brzo, i zurimo do mesta Fierze gde smo  uhvatili trajekt u poslednjem momentu,bukvalno trajekt je cekao samo jos nas.

image.png.d7fa73dfc823e975b25d64d0cb04cbfb.png

Kartu za trajekt placamo 25€ po motoru i obaj trajekt vodi od Firzea sa Severa Albanije do jezera Komani blizu Skadra.Voznja traje 2h rekom Drin do dragulja Albanskih Alpi-Komania.Jezero je široko 400m,na obalama su prisutne kucice za prenociste,plaze,pesacke staze itd…

image.png.d8e26a45d43053136ec11e7d525d670d.png

Posto smo se zadnji ukrcali,prvi izlazimo sa trajekta i lagano uz branu silazimo do prvog mesta koje ima market,gde stajemo,zanimljivo u marketu srecemo puno nasih proizvoda od eurobloka,plazme,jafe….
image.png.08d2a873ce5674433f3d94477972b6e4.png

Jako los put nas prati nekih 15/20 km sve obalom reke,uz jako lepa mesta za odmor i kampovanje,jedno takvo mesto koristimo za odmor i rucak,inace ovaj rucak je trpeza svega sto smo poneli od kuce mantije,sira,ovcavine,gurabija i ustipaka.

image.png.96c244643c9dea4f25ea0f91827a4d7f.png

Priznajem da je put los,ali je priroda netaknuta,vozimo se tako do Skadra,na ulazu u grad stajemo u kaficu na pauzu gde nas slucajni prolaznik  castio pice,vreme je i dalje jako lepo.

image.png.3daad75e580a597d688e5fd38a75b4a3.png

Put nastavljamo dalje prema Dracu,gde stizemo oko 20h,gledali smo da izgubimo sto vise vremena u putu,da bi sto manje cekali trajekt.Parkiramo se na samom ulazu,cak nam policajac daje dozvolu i kaze da se parkiramo na samom ulazu terminala,uzimamo pasose i podizemo karte za trajekt koje su kostale 404e za sve nas.

image.png.478df4593415146c2a7eab19ee154943.png

Izlazim kratko iz Luke da kupim potrebne namirnice za veceru na brodu,sve sam nasao ali pekaru i hleb bas tesko.Cak sam i malo kasnio ali covek koji radi na parkingu koji je iz Srbije,videvsi da sam u problemu,mi je jako pomogao i uputio pravo na trajekt,bez procedure.

image.png.986255eabf180245da8d73ea05349e1c.png

Uzimamo svu potrebnu opremu sa motora,ostavljajuci radnike trajekta da motore uspanuju za putovanje,i krecemo prema kabinama za smestaj,tu srecemo bajkere iz Crne Gore,koji idu da voze Italiju i Siciliju.

Na samom trajektu-recepciji,prolazimo jos jednu pasosku kontrolu i dobijamo brzo kljuc.Soba je na II spratu,ipak dobijamo sobu koja nema prozor,i ako smo doplatili 40e da ima,zabari su tu jako opasni,namazani i spremni na sve.Srecemo puno Kamiona i vozaca iz Srbije.
image.png.3613b39f100a5c915fb404006b1bd250.png

U restoranu ima jedan deo gde mozete servirati svoju hranu,sto smo i uradili ali nas je konobar uslovio da moramo uzeti pice kod njih sto i nije toliko strasno,i nije puno skupo.Wi/fi-internet na brodu ima ali se placa i bas je skupo,tako da nismo imali racuna placati tu uslugu na brodu.

image.png.055cf7ecf2f1c764cdf61e123456f0e6.png

DAN II SUBOTA 20.05.2023

Plan za danas je poci iz Barija-preko Amalfi obale doci do Salerna.
Posle nekih 10 sati plovidbe po buri i kiši koja je padala tokom cele noci oko 11h smo isplovili u luku Bar sa Trajektom AF Adria.Trenutno nije padala kisa ali dok smo prosli procedure oko pasoša,pocinje lagana kisa koja nas prati dugo vremena.Dogovor je da sto vise kilometara predjemo dok pada sitna kisa,pa tako prvu pauzu za dorucak i sipanje goriva pravimo blizu Napolia,u mestu Vallata.Malo smo isli u obilazak Napolia,grada koji je ceo bio obojen u boje lokalnog fudbalskog cluba,kao i slike svetske legende i ex igraca ovog cluba DIEGA MARADONE.Napoli je ove godine pastao šampion posle pune 33 godine.Nastavljamo dalje do istorijskih lokaliteta Pompei gde placamo kartu za ulaz u ovaj stari grad 18€ po osobi.

image.png.7b1dd47ac4bec366058fd1bdff0d0a45.png

Inače Pompeji je podignut na vulkanskoj stijeni koja se uzdiže 30 metara iznad mora. Grad je najpoznatiji kao rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.

Dok smo obilazili ovo istorijsko mesto kisa je prestala,ali kako se priblizavamo motorima i krecemo put Amalfi obale,kisa sve vise pojacava.Vozimo se uskim klizavim ulicama po jako velikoj guzvi u saobracaju sve do jednog odlicnog vidikovca iznad Sorrenta.
image.png.e4d925468bb7c99b4dfd0c6a5a4517c0.png

Kratka pauza uvek dobro dodje pušačima,koji su uvek za češće pauze,na ovom putovanju su vecina tj 4 pusača i dva nepušača.Nazalost kisa nam je pokvarila lepotu Amalfi obale,preko malih autenticnih mesta Positano-Laurito-Praiano stizemo do Amalfia. I ako važi za jednu od najromantičnijih obala Italije,slucajno se nasla na nasem putovanju.

image.png.903d838ba937207d960b84a377eabd6a.png

Ovde koristimo priliku da bukiramo smestaj 25€ po osobi,smestaj je u gradu Salerno koji je udaljen nekih 30tak km,vozeći se sve obalom,gledajuci smaragdne vode,ružičaste,i žute zgrade koje se nižu redom,ovom živopisnom obalom, pruzajuci joj ono nešto što nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Inace smestaj se nalazi na samnom vidikovcu grada a rezervisali smo na preporuku drugara iz Kv-a,malo smo lutali mi a malo i navigacija dok smo pronasli smestaj,koji radi do 20h,a mi smo kasnili nekih 10/15 min.Pa smo morali cekati gazdu da donese kljuc.
image.png.6a94774bdd82c1dfccda5d1676e293f3.png

Vec smo umorni,odlucili smo da ne izlazimo veceras po gradu,odlucujemo da porucimo pizze Italijanske na kucnu dostavu.Gazda nam salje broj,valjda najblize pizerije,cekali smo dostavu skoro 2h,u trenutku kada smo vec odustali I legli da spavamo culi smo skuter kako se priblizava nasem hotelu.Stigao je konacno i bio je uplasen i ljut,ipak smo mi smesteni u nekoj sumi na jednom brdu nekih 10/15km od centra.Kada smo otvorili pizze bile su rolovane,valjda od onog silnog preturanja krivinama,čak smo i mi imali poteskoća izaći tu po mokrom kolovozu.Tako uz smeh i sećanje na facu dostavljaca kada nas je video kako cekamo pizze u sorceve i papuce(pre bi pomislio da smo posli na plazu)idemo na spavanje,a pizza je bila posecna.

DAN III NEDELJA 21.05.2023

Plan je poci iz Salerna,preko Sapria,Scaleje i Cetrare doci do Tropeje.

Budimo se oko 07h,dogovor je u 08h svako jutro start,oblačno je ali na svim aplikacijama pokazuje da nema kise,dosta je juce padala za celo putovanje.Vozimo se sve obalom,zastajemu u market i kupujemo potrebnu hranu za dorucak.Par km dalje u mestu Agropoli koristimo jedan lep park da doruckujemo,ono bajkerski kako je najlepse.

image.png.7fc004caeb3f7c2a7a4ddc3548011b54.png

Nastavljamo putovanje prema Jugu Italije,sledece mesto za obilazak je Scalea takodje grad u Calabriji.Lepo mesto za odmor,odlična plaza i zanimljiv stari grad koji se nalazi iznad obale.U ovom mestu smo malo prilegli na plazi i igrali se bacanje kamena u talase.Plaza je puna ukrasnih kamenja pa jedan u obliku srca uzimamo za nase prostorije.

image.png.29934890990a2898ad095fa7f33c9651.png

U mestu Amantea trazimo tipične Italijanske slasticare i nailazimo na jako lep i sredjen lokal,sa odlicnim izborom i specifičnim ukusom sladoleda vrednog da se pomene u ovoj nasoj prici.Na brzaka prelistavamo dnevnu stampu,naravno samo slike.

image.png.acb3e35a19489c79746a0c2c222d8079.png

Oko 17h stizemo u Tropeu.Hotel sam primetio u nekom od putopisa na bjb-forumu,odlican hotel za svaku preporuku.Cak mi je gazdarica pomogla da otkažem booking rezervaciju i platimo manje na recepciji kod nje.Hotel ima svoju plazu,i ovde ima takodje jedna zanimljiva stena.

image.png.55687ca9a21617b217d291b157345928.png

Tropea je grad koji me vise puta fascinirao izgledom i plažama sa belim peskom,bar po slikama koje objavljuju ljudi koji letuju ili obilaze ovaj grad,pa sam ga sa razlogom stavio za mesto gde ce mo spavati na ovoj avanturi.Ovaj grad je prepun uskih ulica koje deluju kao lavirint,a simbol ovog mesta je velika stena koja se nalazi nasuprot gradskog centra,i na steni  se nalazi manastir Santa Maria Dell Isola.

image.png.ec5ea6a0ce04eedad876910b780112b5.png

U obilazak Tropeje krecemo motorima i parkiramo se u centru grada,igrom slucaja je trenutno maraton za šampiona Calabrije,pa uspevamo da prisustvujemo ovom dogadjaju kao i dodeli pehara.

image.png.8e444b1b807e6a1de44096fefb4e3b16.png

Inace Tropea se nalazi na samom jugu Italije,i predstavlja biser Tirenskog mora,po legendi ovo mesto je osnovao Herkul vracajuci se sa svojih putovanja.Takodje je poznato i po proizvodnji crvenog luka.

image.png.02d53e4c71eca091ed5be0c2d62efc22.png

Usled sve ove lepote,stize i jedna losa vest.Drugar mi javlja da je Tunis gradjanima Srbije poceo traziti vize,i ako sam ja pre putovanja zvao Ambasadu i dobio odgovor da VISA nije potrebna.Vracamo se u hotel na veceru i do dugo u noc smo sedeli na terasi restorana.

image.png.541fac7e9765acc5dee5b7b438e97db8.png

DAN IV PONEDELJAK 22.05.2023

Plan za danas je poci iz Tropeje,doci do Sicilije,obici Savocu mesto gde se snimao film KUM,i onda doci do Palerma gde imamo trajekt u 03h.

Konacno je osvanulo lepo jutro,u ovom hotelu imamo i dorucak sto je na putovanjima jako dobra stvar i ustedi puno vremena,cak pokusavam da trazim hotele koji imaju dorucak u ponudi,radi bolje organizacije.

Konobar koji radi u hotelu nas zbog radova na putu i cekanja upucuje da idemo drugim putem koji nije uz more ali ide sve preko brda,gde se pruza zaista prelep pogled na uvale,nismo se pokajali za ovakvu odluku.

image.png.ebf6591f64a83142340342c143c02be1.png

Ponovo se vozimo uz more sa puno lepih plaza i uvala,u skoro svakoj uvali postoji po neki mali grad,koji predstavljaju mirna mesta i odlicna za porodični odmor i tako je ceo deo Kalabrije i Juga Italije.Stizemo u mesto San Giovani odakle ide trajekt za Siciliju,karta je 27e po motoru.

image.png.a358d839aa2b590f7d5911f23e7b37fa.png

Trajekt putuje nekih 20-30min i vrlo brzo smo se nasli na kopno Sicilije.

koja je jedna od najpopularnijih izleta u Italiji.Ovo ostrvo je najvece u Sredozemnom moru i jedno od najgusce naseljenih.ZA pocetak idemo do Savoce,ova sarmantna destinacija u pokrajini Mesina,skriva puno kulturnih zanimljivosti na brdascu okruzenim zelenilom.Ono sto vredi posetiti je dvorac Pentefur,kripta Capushin sa mumijama.

image.png.ef49bb8d098e932374319e671e6224c0.png

Na samom trgu ovog malog mesta je i Bar VITELLI koji je koriscen u filmu KUM,tj mestu gde M.Corleone upoznao svog tasta,pa je ovo mesto jako poznato medju ljubiteljima filma,inace mesto u kaficu se bas  ceka i cene su paprene,mi smo imali srece i brzo smo se smestili.

image.png.1ca965ea41808e7b78a36097123cdad0.png

Srecemo ekipu iz Srbije koja je na odmoru u Italiji,oni idu autobusom i tura im je slicna nasoj ali bez Afrike.Spustamo se drugom stranom ovog brda,put je vijugav i jako je lepo za voznju motora,i nastavljamo prema Palermu.Pravimo jos par pauzi za rucak i tocenje goriva.

image.png.717dc848fc54af2e400b7f924c2f880c.png

I dalje se vozimo jako lepom cestom,sitan kvar-auspuh na Iketovom coperu nas zaustavlja blizu Cefalu,mesto je puno skupih hotela,akva parkova,pesackih staza itd.Dok oni popravljaju motor nas par na jednom uzvisenju vidimo dvorac,ali nazalost kada smo stigli do njega nismo mogli uci jer je stajala ograda i privatni posed.Kaca je vec otklonio problem,pa nastavljamo dalje prema trajektu.

image.png.b0ece0ab2b6ca0fcc463f4b3233008b8.png

Ne zurimo puno jer je trajekt kasno u noc,pa svaku priliku koristimo da odmorimo ili popijemo pice.Tako da u Palermo stizemo tek u 22h,do parkinga u pesackoj zoni se vozimo uskim-strasnim ulicama,pitajuci se kako tu auta uopste prolaze.Palermo privlaci puno turista zbog svoje dobre mediteranske klime,bogate istorije,kluture,umetnosti al ii zbog legendi o mafiji.Prvo smo posetili katedralu pa onda MaSsimo Teatar.

image.png.4f49e5c0a002076088a45bd44b46cdc1.png

Setajuci trgom,srecemo bas puno turista,najvece su guzve ispred samog teatra,gde je puno ulicnih sviraca ali i posmatraca.Generalno me grad iznenadio,koliko je cisto i sredjeno,imao sam drugaciju sliku.

image.png.ae5b7ac3ea4d2e77f275ee5e0fcad2e0.png

Vreme je da podjemo u Luku,koja nije daleko,ali moramo biti par sati pre polaska trajekta,prvo stajemo u agenciju GRIMALDI,uzimamo vec cekirane karte,i ta procedura ide jako brzo.Oni nas upucuju na ulaz za motore gde je velika guzva,imao sam utisak da je pola Tunisa doslo do EU da kupi nesto polovno,jer svima su auta bila prepuna raznoraznih aparata bele tehnike,odece,kreveta,duseka itd.

image.png.ea8d95bda8d5e1e83804e356cbaafeb8.png

Jedan od policajaca je primetio motore i poziva nas da budemo medju prvima koji se ukrcavaju,tako da mi i kamioni ulazimo prvi.Na ovom trajektu nismo uzimali sobe,jer trajekt polazi u 03-04h a vec u 08h morate napustiti sobe,tako da se ne isplati.Ovde se spava u restoranu,neko na podu,neki nasi i na stolu,vrece,cebe,duseci,bas se ljudi snalaze na puno nacina.Brod je puno kasnio pa polazi tek oko 4h.

image.png.b92f8a5bed3921c65e173b22cc389683.png

Do dugo u noc sedimo,i prepričavamo neke prethodne ture,i događaje koji su obeleziii te ture.U jednom trenutnu Zuko je otisao do Toaleta i nema ga duze vremena.Kada je stigao,prica nam da je imao problem u kupatilu i da su se vrata zaglavila,ali da je zvao pomoc i da se izbavio.Znajuci da ne zna rec Engleskog a jos manje Italijanksog primorali smo da ga da nam kaze kako je zvao pomoc,pa je priznao da je rekao HELP,HELP,HELP.Malo smo se smejali toj situaciji,i danas je to jedna od omiljenih tema.Dok smo mi sedeli za stolom,ostali putnici-naravno iskusniji su vec zauzeli mesta za spavanje.

Nama ostaje taj postojeći sto,i oko njega mesta.Nekako smo se smestili,ja sam uspeo i lepo da spavam,cak do jutra kada su se poceli motati konobari i ostali putnici okolo,sto me probudilo.

Okrenuo sam se okolo i video da nema ostalih drugara na mestima gde su spavali,oni su izašli na palubu gde ima bar,da popiju pice i kafu.

image.png.6ce8985025ae8b3866c9eee1300a92b1.png

Baterije na telefone prazne,a redovi za punjenje istih,takodje i za toalet su velike guzve,i jako je necisto,gas maska obavezna.Srecemo kolege bajkere iz Nemacke negde iz okoline Berlina,jedan od njih je zaboravio Pasos i nada se da ce nekako uci u Tunis.U tom trenutku smo jos uvek daleko od kopna i tek par sati kasnije smo prvi put ugledali Afriku.

DAN V UTORAK 23.05.2023

Sto se tice iskrcavanja sa broda,dugo se stoji u redu,a izlazak motora iz trajekta je umece,pod je klizav kao led,pa smo morali biti pazljivi.

image.png.67abde129ca295819b3bbae5573e688a.png

Prolazimo par kontrola jako brzo,na jednom punktu dolazi jedan mali graničar i pita nekako rukama za Vizu,kazemo da nemamo a on nama samo odmahne rukom i kaze PROBLEM.Dok stojimo svi tu,ostali prolaze normalno,u jednom trenutku dolazi drugi policajac i pita ko je vodja puta(komunikacija je rukama i nogama),kazem da sam ja,i on meni kaze da ga sledim,uvodi me u jednu ISPOVEDAONICU(unutra stolica i sto).

image.png.65989e94264a47bfc29a6c9dba5ccb17.png

Prostorija je prva desno,ja sam imao cast da udjem prvi,kada su meni trazili sve i svasta sta li je bilo sa ostalima koji su cekali, pitam se?

U pocetku sam mislio da je stolica u prostoriji za mene ali nije,ja stojim a oni se menjaju kao na traci,jedan me pita jesam li terorista,drugi radim li za policiju,itd…Jedan od njih se vraca i pita imam li povratnu kartu za trajekt,pokazujem kartu kao dokaz i cak mu dajem rezervaciju hotela u Tunisu za to vece,očekivao je da nemam.I ovde mi je pomogao forum,gde sam procitao da je to prvo sto traze.Takodje pokazujem majice sa mapom nase ture,ali ni to mi ne pomaze puno.Napokon ulazi mladi policajac,kojem nekako uspevam da uzmem telefon i okrenem naseg sugrađanina koji zivi u Tunisu i koji nas ceka,on se zove Suad Vejselovic.Kada sam ga dobio on kaze da je na ulazu u Luku,kazem samo da imamo problem,on mi trazi da mu dam tog glavnog sefa,

posle nekih 10/15 min ubedjivanja njih dvojice,policajac mi daje Suada na telefon,koji mi kaze ipak ce te morati da platite vize 15€ po osobi,ma i da su 100€ samo neka nas vise puste,i da prodje ova neizvesnost.

image.png.dbf731118295c0f5aac4b2a1a01fa4eb.png

Kada sam video da su onog Nemca vratili-tu se vec nisam puno nadao.Ja sam sve to vreme odvojen od drugara i tu prolazi par sati vremena,i oni su se malo zabrinuli cekajuci.Kada smo se sreli bilo je puno lakse svima.Posle vize,prolazimo jos par kontrola,ulazak je bas komplikovan i konacno posle Evrope i Azije nasli smo se na tlu Afrike.

Suad nas vodi kod prijatelja koji ima odlican riblji restoran u blizini.Bili smo vec umorni i gladni tako da nam je ova pauza/rucak bas prijao. Za pocetak smo iznenadjeni jeftinim cenama hrane u ovom restoranu.On nam kupuje Tunisku karticu i menja nam pare u Tuniške dinare.

image.thumb.png.4a86a465055b7fdc1684966a35c420f5.png

Malo smo pricali sa Suadom,inace je on ovde vec preko 20god,odlicno se snasao,i kaze da bi mu bila zelja da ide sa nama na nase putovanje.Mi jednoglasno kazemo da bi nam bilo drago da nam bude vodič koji je bas taj posao i radio nekada,sto znaci da ce mo biti u rukama profesionalca.Sto ce nam uveliko olaksati organizaciju.

Mi idemo do hotela da se smestimo i da se kasnije nadjemo u gradu sa nasim vodicem.Prilikom dolaska u hotel prolazimo pored zanimljive Sahat Kule,gde zastajemo u neposrednoj blizini da bi se slikali.

image.png.4fa6610f7791ecce5c84a3bf52fc5772.png

Hotel Le Calife u kom spavamo,je u starom delu grada i trazio sam pre svega da ima garazu radi bezbednosti motora. Inace Tunis je glavni grad istoimene drzave,koja je nezavisnost od Feancuske stekla 1956 godine.Muslimanska je arapska zemlja na mediteranskoj obali S.Afrike,40% teritorije cini saharska pustinja,dok je ostatak cini plodnu zemlju sa pristupacnim putevima prema moru,smatra se da ime Tunis potice od berberske reci prenociti.Doslo je vreme da na mom koferu,na koji lepim zastave gde sam sve bio i isao,zalepim i zastavu Tunisa.

image.png.824d968af4ea0ab276e0f5c303762a5a.png

I ako umorni u hotelu smo proveli jako malo vremena,jer smo zurili da se sto pre nadjemo na ulice Tunisa. Za pocetak primecujemo koliko su dobri i nasmejani ljudi,svi pokusavaju da pomognu,i saobracaj nije los.

Vreme nas sluzi za sada odlicno,cak su i noci tople pa pesacimo do starog dela grada,a onda i do onog modernijeg,koji je po uzoru na EU gradove.Zaista je zemlja iznenadjenja,za sve koji zele nesto videti.

image.png.bdf72edc121e2f459cd0fac944ed79c3.png

Lepo smo prostetali ulicama grada,opet idemo do sahat kule,koja je lepsa nocu.Mislim da smo izabrali najbolje vreme za putovanje,izbegli smo velike guzve,kao i velike temperature,takodje i cene su sada pristupacnije.Polako ova moto avantura pocinje da se razlikuje od drugih,valjda smo se zbog toga i uputili cak ovamo.

image.png.d404ed6e695fec71c110dec09bdba9d5.png  

Sa Suadom se sastajemo u nekoj po njemu poznatoj slasticari,gde porucujemo nista losiji sladoled od onog iz Italije.Posli smo prema hotelu cuvenom avenijom Habib Bourguiba,koja je puna hotela.Na ulicama primjećujemo vojsku i pojačane mere bezbednosti.

image.png.7de4f87930845404cba5117561fbd596.png

Zastajemo usput na neki doner,koji je samo licio na Turski.Lepo mi kazemo da je ovo bio dug dan,i da je umor ucinio svoje.UOCI RAZLIKU

image.png.7d6467cc99fc901f258f3b8ea50a9e1f.png

• Sviđa mi se 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 55 postova

DAN VI SREDA 24.05.2023

Bar ovde ne bi trebalo da imamo problema sa vremenom,druga je vremenska zona,dogovor je da ustajemo oko 07h i da podjemo sto je moguce pre zbog vrucina preko dana.Sipamo gorivo na izlaz iz Tunisa,konacno sipamo jeftino gorivo nekih 50centi-1L,imamo ponudu i jeftinije da sipamo ali iz balona pa nismo pristali.Suad javlja da ima problem sa autom i da ide da rentira drugi auto,a da mi nastavimo bez njega.Mi idemo prvo do poznatog letovališta Hamamet koji je i glavni razlog za razvoj turizma u Tunisu,srecemo puno hotela visoke kategorije,ovde se nismo dugo zadržavali.                                              Nasa tacka interesovanja je El Jem-Amfiteatar koji je najveći rimski amfiteatar u Africi,i koji je mogao primiti oko 60,000 ljudi.On je jedna od najkomplektnijih rimskih građevina,iz III veka.Korišćen je za snimanje brojnih filmova, poput Gladijatora,danas u ovoj varosici zivi 30.000 ljudi.Cena ulaza je 12 TD po osobi.

image.png.add824830149f4609bd0a17cf5ca3546.png

Ulicni prodavci su bezobrazni,teraju vas da se popnete na kamilu i tvrde da je gratis,a onda traze pare za to.Jednog sam prepoznao iz putopisa.

Parkirali smo motore preko puta tvrdjave,na foru kazemo vlasniku restorana da pričuva motore,a mi ce mo doci na rucak kod njega kasnije.Amfiteatar mozete obici za par sati,prilikom obilaska amfiteatra srecemo puno turista,i puno prelepih mesta za slikanje.            

image.png.ffcb9d17cce2e2cfdfe8933962eb0018.png

Vracamo se u restoran gde smo parkirali motore na rucak,specijalitet su jagnjeci raznici.Zanimljivo da jedemo jako ukusnu hranu,i nije skupo.

image.png.f8289d8e085196542b3e306b5dd256cf.png

Prilikom izlaska iz El Jema navigacija nas je bacila kroz uličnu pijacu,mestani su bili u čudu kuda idemo.Nailazimo na puno mesara/restorana valjda kod njih to ide zajedno,tu na ulici,i tu primecujemo da je Zuku muka od toga,i da mu se povraća na samu pomisao da tako maleno jagnje mogu staviti na razanj,pa je to sve vreme tema za podsmeh i zezanje kada se pomene hrana u Tunisu.

Cak je covek ostao gladan na ovom delu putovanja.

image.png.2e8e9885c95418efe3838734cafd8a0c.png

Kada vidim ovako sliku i bolje razmislim,mozda je bio u pravu.Polako ulazimo u siromašniji deo Tunisa,El Medou je jedno od takvih mesta,njihove kafecajnice lice kao na one iz filmova,ponuda pica je ograničena na par proizvoda.Ispred su naravno motori tipa nasih tomosa,kao da je vreme stalo,ali su ljudi jako raspolozni.Pumpa osim dobre cene goriva,tesko da ima sta ponuditi,bar smo zalepili stiker na ulazu i bili smo jedni od mnogih koji su to uradili.        

image.png.d986b276650b78ef8dfbd776539a1dc3.png

Nastavili smo dalje prema Matmati,pre samog mesta zastajemo na jednom vidikovcu odakle se pruža odlican pogled.I opet nam berberi nude da hranimo malu kamilu,da jasemo,da nas slikaju,za sve stoje na raspolaganju,ali uvek na kraju traze da se to plati,i ne traze puno para.Dosta u svemu tome nam pomaze i  vodic sa nama pa nas i ne guse puno,kao druge.Citao sam da znaju biti bas uporni i bezobrazni.   

image.thumb.png.b375ee20410ec190a433415eea1ca241.png

Zanimljivo da je Tunis jedna od retkih zemalja Afrike koja ne živi od nafte već od turizma.Pa tako možete primetiti i ako nisu bas bogata zemlja,da sa razlogom puno pažnje posvećuju Turizmu.

Vrlo brzo stizemo i do Matmate,takodje jedno od mesta koje je bilo obavezno obici,ovaj neobicni predeo lici na povrsinu Meseca i nalazi se u juznom Tunisu.Poznat po brojnim berberskim kućama u stenama, tzv. trogloditima.Takodje vlada Tunisa da bi spasila ovo berbersko selo,sagradila je novo,nadzemno naselje Nova Matmata.

image.png.d39df62eae61026d5c1fef663ea281d8.png

Kako oni tvrde pleme iz Matmate je najstarije pleme na svetu i prvi stanovnici Afrike,najvisee turiste privlace te podzemne kuce. Međutim, za razliku od većine podzemnih kuća, kuće u Matmati nisu izgrađene. Umesto toga, oni bi iskopali veliku jamu u zemlji, a potom sa strane se izvlače pećine kako bi se koristile kao sobe. U tim je prostorijama pod zemljom ista temperatura leti i zimi; leti štiti stanovnike od nesnosne vrućine, a zimi od hladnoće. Vrućina se u tim kućama podnosi bolje nego u betonskim. Neke od pećina su naseljene do danas; drugi služe kao muzejske kuće, u kojima lokalni ljudi organizuju izlete i folklorne izložbe.Ovo mesto trenutno ima oko 2000 stanovnika koji pripadaju berberskom plemenu Matmata,po kome je ovaj gradic dobio ime.

Danas je ovo mesto svojevrsna turisticka atrakcija upravo zbog svoje jedinstvene arhitekture,prizor je nestvaran i zadivljujuci.

Postojanje Matmate je bilo uglavnom nepoznato sve do sredine 1960. Medijsku pažnju ostvaruje kada je odabrano kao mesto doma za Luka Sky Walkera na planetu Tatooine u filmu Star Wars – Nova nada (1977).

Jedno od mesta gde se snimao film je upravo ovde.

image.thumb.png.1986879c00e1368ad700281ac4ea68f1.png

Nekoliko reci i o samom filmu. Prvi put premijerno prikazan 25. maja 1977. film “Zvezdani ratovi: Nova nada” (“New Hope”), pretvorio se, za par mjeseci prikazivanja, u najgledaniji film svih vremena i začetnika jedne od najvećih franšiza u istoriji sedme umjetnosti.

image.thumb.png.f606b0d740b10b02e5260e64e064251d.png

Kompletna mitologija filma ušla je u sve vidove moderne kulture uklapajući se u društvenu podsvijest kao nijedan pop proizvod do tada.

Od interneta, preko televizije, filma, stripa do ulaska u Oksfordov rječnik engleskog jezika sa pojmovima Džedaj, Sila i sl.Sage o “Ratovima zvijezda”, za poklonike najvažniji aspekt tog fenomena jeste Lukasova sposobnost da udahne magiju u doba u kojem živimo. “Nova nada”

Još puni utisaka idemo u nove pobede,prolazimo i Tamerzet, selo u kojem se održava festival posvećen predstavljanju i očuvanju berberskog nasleđa.Idemo dalje ,tj prema cilju zbog kojeg smo možda najviše i dosli a to je SAHARA.

Pre samog putovanja to je bilo nešto sto me najviše privlačilo na ovoj turi jer je bilo drugačije od svega sto smo videli i vozili na našim turama.

Bas mi je bila želja zaglaviti motor u pesku,i taj osecaj je jedinstven.

Sama Sahara veća je od cele Evrope po veličini.I evo nas na KAPIJI SAHARE,posle sest dana voznje,konacno smo stigli i prvi utisci su zaista fenomenalni.

Pustinja Sahara zauzima skoro celu teritoriju južnog Tunisa, države koja je svojim velikim delom baš i oblikovana svojim pustinjskim predelima i njenim teškim životom.

Pristupačna jedino džipovima, uz pratnju iskusnih vodiča,Sahara pruža neverovatno iskustvo i zadovoljstvo onima koji se odluče da je obidju.

Doći u Tunis a ne otići u Saharu je kao doći na more, a ne okupati se u njemu.Nama je ova kruzna tura i putovanje predstavljalo pravi izazov.

A ono sto smo doziveli,probali,videli ne moze se opisati.

image.png.c9377fb1c19a096442491b36625991e8.png

Kao sto to inace biva,nismo bili ni svesni koliko je brzo proslo vreme sa nasim upoznavanjem Sahare.Suad kaze da moramo krenuti put hotela koji je bas tu u blizini u mestu Douz.

Ova malena oaza koju nazivaju “vrata pustinje” jer tu počinju peščane dine Sahare. Na dinama se organizuje jahanje kamila.

Spavamo u hotelu El Muradi Inace smestaj placamo 15/20€ sa večerom i doručkom delom sto nije sezona,a delom i sto je nas vodic cele sezone tu pa dobijamo benefite i popuste na osnovu toga.A ima i toga da on prica perfektno arapski i da ga vecina sefova u Hotelu poznaje.

image.png.92a7d308074f212941898075239c267b.png

Treba napomenuti da je hotel vrhunski,sa bazenima,hrana odlicna i da začuđujuće nismo bili sami u hotelu,imalo je jos puno gostiju.

image.png.99451f0d6a3770cbad326eaf1405a5b5.png

DAN VII CETVRTAK 25.05.2023

Uf taj dorucak koliko nam olakšava putovanje,prelepo jutro,imamo srecu ovaj Maj nije toliko toplo kao prošlih godina,po recima Suada,sto me je i upozorio pre polaska.Lepimo stiker na oglasnoj tabli ispred hotela i krecemo.Tocimo gorivo,jer danas nece biti puno mesta sa pumpana,pa trebamo biti spremni.                                                               Tu Suad uzima jednog putnika koji stopira,tako da ce nam on biti vodič jedan deo puta,covek koji je jako raspolozan i nasmejan sve vreme.I nije nam prvi saputnik,Suad sve vreme uzima stopere,kaze tako bolje upoznaje mesta,kulturu i tradiciju.

image.thumb.png.24a876c6eca3bd421723e2eccff15a87.png

Novi vodic nas vodi do izvora tople vode,gde smo primetili puno Kamila

image.thumb.png.59dbcb153361cad98ef5871c7f72db4c.png

Cak smo jednoj kamili pritekli u pomoc,koja se bila okrenula na ledja i nikako nije uspevala da se vrati na svoje noge.

image.png.ebfc2a80387deb1af56d16a9b18e1fd2.png

Da kazemo nesto i o kamilama,imaju dve vrste:, jednogrba često zvanom i dromedar i dvogrba devom, često baktrijska deva.Želudac im je inače višekomorni i u naborima sluzokože zadržavaju vodu. Zato kamile mogu dugo, i do 8 dana, da izdrže bez nje. Takođe, dugo mogu da izdrže i bez hrane jer su im u grbama smeštene masne rezerve.

Idemo do oaze Kshar Ghilane,gde planiramo malo odmoriti,rezervisati smestaj a onda jos malo prošetati okolo.Oaza je lepa,mirna,hotel zadovoljava,imaju i satore za spavanje,takodje imaju i u ponudi Kamile za obilazak pustinje,nije bas kao na slikama sa interneta,ali je gazda jako neljubazan i lupa neke cene bzvz,i to sto je lupio nije toliko skupo i da smo samo mi verovatno bi pristali,ali nas vodič insistira da idemo dalje iz principa,nije dao da nas neko ucenjuje na takav nacin.

image.thumb.png.80adca000b0d22033d104b38aa64c2c4.png

Vec polako počinju policijski punktovi,ali nas niko ne zaustavlja,valjda vide kolonu,pretpostavljaju da smo turisti.Generalno i u Tunisu smo bili atrakcija sa 5 motora i svi su se okretali za nama.

Nas put dalje vodi prema Duiretu.Saputnik je jos uvek sa nama i kaze put koji vodi za Duiret je tesko probiti zbog nameta(valjda se tako kaze)peska.A mi kao da je rekao idite slobodno,kao iz topa idemo bas tu,valjda željni avanture.Vec posle par km primjećujemo Bagere-masine da ciste pesak,kazu nam da je bolje da se vratimo ili idemo okolo,ali mi bi ipak da pokusamo.Ono sto je usledilo u narednih par sati je vise za jos jedan putopis.Od zaglavljivanja,guranja motora/auta,padova sa motora…pa cu sve ovo pokusati opisati u par slika.

image.thumb.png.f4ff9467e8c4db03b0c5c3fa0b1c281e.png

Posle ove jako interesantne deonice,nailazimo na raskrsnicu gde put asfaltirani ide levo za Chenini ali ima precica koja je makadam,i naravno idemo bas tim putem,ovde enduro motori mogu ici malo brze i ako je sve pesak,zastajemo da slikamo jedno brdo nalik na piramidu,Žuko prolazi pored nas kao da nas ne primecuje,i to punom brzinom ispravljen na copera.Vrlo brzo i nas par ide za njim,nekoliko km dalje primećujemo guzvu i da se podigla prasina,stizemo i vidimo da je Žuko malo promašio cestu i da mu ljudi iz safari džipova pomažu,naravno da nije bilo nista ozbiljno,a onda smo se svi tu lepo ismejali.

image.png.f4e0835bedcc76ab13380d8ff1e8582d.png

Vec u daljini vidimo Duiret,stizemo do berberskog sela jako brzo i to solidnim putem koji vodi do ovde.Na prvi utisak deluje napusteno.

image.png.627e78849eb480b47b047970cbb8584c.png

Na parkingu nema auta i je sve zatvoreno,polako Suad pocinje da ih doziva i oni nam otvaraju vrata jednog objekta,gde nas je ljubazni gospodin poslužio i pice,i ispričao sve o ovom selu.

image.thumb.png.a345bba446b195556711da43db75edc0.png

On kaze da je ovo selo naseljeno preko 1400 god,kao sto znamo ovo je berbersko selo.Vecina ljudi je napustila ovo mesto i otisla za Tunis i druge gradove,imaju skolu i trenutno zivi 70 familija,a pre je bilo i 600 familija.Dolaskom arapa poceli su pricati arapski jezik ali imaju i svoj jezik Shirham-koji se razlikuje od Arapskog,i koji oni i dalje pricaju.Dzamija sa slika je bila crkva,posle Francuza je pretvorena u dzamiju i kaze da postoji jos iz Vizantijskog vremena.

Vreme je rucka pa Suad predlaže da jedemo u neki dobar restoran u Cheniniu,kaze da je za svaku preporuku.Nekako ubedjujemo Žuka da konacno jede,dok sedimo za stolom i cekamo konobara,Zuko ide vani da zapali cigaretu i vraca se i kaze da ipak ne moze da jede ali da je sve ok,samo nije gladan.Zaista jeli smo jagnjetinu bas ukusnu,i restoran je solidan a cene pristupacne.Medjutim kada smo izašli i pitali Žuka sta je problem stvarno bio,on nam je objasnio da dok je pušio cigaretu,posto smo bili jedini gosti u restoranu,otrčao je neko od konobara i pozvao šefa kuhinje,a kada je isti prosao pored njega jos je bio specifičnog izgleda-bos,brkovi,neuredan ceo,a roj muva je isao za njim,odlucio je da ipak nece jesti do kraja putovanja u Tunisu.Ali nije nama hteo reci,da nam ne bi pokvario apetit,a mi smo se zaista pristojno najeli.

image.thumb.png.ec9a0b6a0ee7be3afb2dc96f8fecf964.png

Odmah na brdu iznad Cheninia je i Džamija Sedam Spavaca,ali nas google do nje pokušava voditi direktnom linijom jer je predpostavio da imamo avione,naravno da nismo uspeli,pa smo se vratili nazad i otisli pravim putem.Džamija sedam spavača, nalazi se u planinama regije Tataouin. Jedinstvena je po tome što je pri izgradnji njen toranj namerno urađen krivo,kako bi vernike usmeravao na Meku, najsvetiji grad islama.Džamija je izgrađena u 12. veku i, iako ima nekoliko verzija o poreklu priče po kojoj je dobila ime, najstarija je ona hodočasnika Jakoba iz Sirije. Sedmoro dece, bežeći od rimskih legija, sakrilo se u pećinu gde su zaspali snom od 300 godina i probudili se u nekom boljem vremenu. Kada se priča proširila, pećina je postala mesto hodočašća,gde je izgrađena džamija. Ova priča se pominje u Kur'anu i nekoliko zemalja tvrdi da je na njihovoj teritoriji ta originalna pećina.

image.thumb.png.e5113f0dd755743d91e5e3361a528176.png

Mesto gde ce mo spavati veceras je Tataouine,ali iz hotela u ovom gradu javljaju da se nismo javili na vreme za potvrdu rezervacije,jer ceo dan nismo imali signala,pa na brzinu nalazimo drugi solidan smestaj. Ovaj solidni smestaj je i mnogo jeftin pa ne treba nista ni očekivati.Ime hotelaa Accueil.Do tog hotela u TT imamo 40km,odlicnog normalnog puta kroz pustinju,pa smo malo odvrnuli gas da bi stigli sto pre u hotel.

image.png.4ce8452b29d68f024fb9f971008de0df.png

Prilikom ulaska u TT,primetili smo da je veci grad i guzve u saobracaju.

I konacno Clanovi Moto Cluba Tutin stilgli u Tatauin,mesto na Jugu Tunisa u Sahari,ovo mesto predstavlja ujedno i najudaljeniju tacku na ovoj moto avanturi,jer smo udaljeni preko 3000km od naseg Tutina.Iz kog smo posli Petak 19.05.2023,preko Albanije i Draca dosli do Barija u Italiji,obisli istorijske lokalitete Pompei,vozili Amalfi obalu a zatim obalom Tirenskog mora dosli do Sicilije,gde smo se ukrcali za Tunis.

U Tunisu obisli El-Jem,Sahara,Beduinska sela,oaze itd,ujutru je vec vreme da se krene nazad.

Zamalo da zaboravim,onaj stoper-beduin koji je putovao jedan deo puta sa nama,je izasao negde na putu izmedju oaza i beduinskih sela.Zastali smo pored puta i primetili par objekata,nismo verovali da tu moze neko ziveti,e pa zamislite to je onaj covek koji se sve vreme smejao i bio zadovoljan a toliko daleko od civilizacije.Mislim da se cela nasa ekipa zapitala,a kako to da mi pored svega sto imamo,cesto budemo i nervozni i nezadovoljni.

DAN VIII PETAK 26.05.2023
Doručak je do 08h,pa zurimo da doruckujemo i da krenemo ranije.Napolju je oblačno i na recepciji kažu da će možda padati kiša posle duže vremena,raduju se kao kod nas kada ugreje sunce.Ovde smo sreli najmanju cenu goriva u Tunisu ispod 30 centi.
image.png.ceb67eba6c8dca45718abecf5204bd0e.png

Vrlo brzo pocinje kiša,pretpostavljam da će brzo prestati i da nema potrebe za kišnim odelima,ali par drugara zastaje upravo zbog toga.Pa se svi oblacimo i nastavljamo put,nije proslo ni par km dalje,iza jednog pravca smo primetili da već greje sunce pa se vrlo brzo zaustavljamo.

image.png.b8a91a89e7bbc221d29bfa605e1c5b63.png

Zastajemo u jednom restoranu da se prresvucemo i na pice.I ovde uzimamo još jednog stopera,koji je cekao ispred restorana.                               

image.png.52002a292f65730eaedbb7d37b16125b.png

Nailazimo na jedan lep palminjak u mestu Tombar.Zastajemo kod jednog čoveka koji prodaje sok od palme koji je jako lepog ukusa.Tunis nije najveći proizvođač hurmi na svetu, ali „prsti svetla“ iz Tunisa se smatraju najboljim. Od proizvodnje ovog slatkog ploda živi 50.000 porodica. A umece ljudi za pentranja po Palmi je njima laganica.

image.png.e83c921416f8d1e594647e220adef6fe.png

Turu nastavljamo odlaskom na veliko slano jezero Chott El Jerid, najveće slano jezero u Africi,površine oko 5.000 km2. Nasip preko jezera udaljen je 150 km od granice sa Alžirom. Nezaboravna je voznja po nepreglednoj slanoj površini, zapravo dnu slanog jezera.Suad nas upoznaje sa njegovim poznanikom,koji se predstavalja kao sef jezera. Covek lud 100%,prvo dosta nasih reci zna,vecinom pogrdnih,naučio od nasih ljudi koji dolaze na izlete ovde,prodaje nam hurmu i kaze da je odlicno pomagalo,sto je zabelezilo i oko kamere naravno-humor.

image.thumb.png.5beb5949baadc1ec45fb15335bf94947.png

Onda je prodao pakovanje hurmi Kaći i Elju po 15TN,posle toga daje 1 pakovanje za 3,a 2 pakovanja hurmi za 5TN,pitamo kako sada to,kaze da ima racuna i da je vec zeznuo ovih dvojicu!!!Posle toga kaze da je napravio odlican čamac za slikanje i nazvao ga TITANIK,kada smo stigli do njega bilo je samo par dasaka naredjanih,a da ne pricam o toaletu gde je napisao DE LUX.Takodje ovde mozete naci i pustinjske ruze,koje pravi vetar, i sve su drugaciijih oblika.Autentican i odlican souvenir-nije ni cudo sto smi svi napunili kofere,upravo ovih suvenira.Covek nam je popravio dan zaista,mogli smo ovde sedeti jos nekoliko sati.

image.thumb.png.1f42a1002694d5f2adde1211e73aff58.png

Za kraj smo uzeli jos nesto malo voca i mozemo krenuti dalje.U medjuvremenu smo i rezerisali smestaj,i trazili smo da obavezno hotel  ima bazen,da bi se malo rashladili.Do tamo imamo skoro 2h,konacno je poceo da duva blagi vetar,pa je podnosljivije voziti ovako.

image.png.1a1facd0ff2fc6db36a4c1fcf6d04483.png

U Tozeuru smo ponovo izabrali hotel El Muradi koji je ujednno jedan od vecih lanaca hotela u Tunisu.Odlicni uslovi,bazeni unutrasnji-spoljasnji,masaze,sobe ciste,usluga polupansiona i sve to po odlicnim cenama.Na ulazu u hotel srecemo ogromnu grupu bajkera iz Italije.

image.png.a25095c13895185a763e43389773a02d.pngZa ovaj dan smo  imali dve opcije,ako stignemo u hotel kao sto je to upravo bio slucaj,da razmotrimo odluku i obidjemo MOS ESPU,ako bi stigli kasno onda nista.Posto smo se smestili,predlazem drugarima da idemo po planu,ali oni su vise za odmor i bazene,tako da odlucujem ici sam.Na 30-40 km sam udaljen  i ovo mi je mozda jedina prilika u zivotu da i to vidim.Samo je zadnjih 4-5 km ima malo problematicnog puta,ostalo je sve ok.Inace i ovo mesto je poznato po snimanju STAR WARS-a,napustena lokacija snimanja filma za udaljenu svemirsku luku.Ovo mesto se nalazi izmedju dva slana jezera CHOTT EL JERID I EL GHARSA.Sada vise nemam vodica pa me lokalni trgovci dave,morao sam jahati kamilu,nisam mogao da se odbranim nikako.

image.png.c214fba70831d405df76755fbbd51428.png

Zaista se divim ljudima koji sami putuju,ja nikako ne bih mogao.Vracam se u hotel,drugari su vec bili na bazen,masaze,obisli lokalni zoloski vrt,i lepo se odmorili,idem pravo do sobe jer mi je tel prazan par sati.

Izlazimo jos jednom do bazena svi zajedno,i tu smo cekali zalazak sunca

image.png.230181ef006f9b54d8cce4809799f3d3.png

Vecera odlicna,od Tuniskih specijaliteta do tradicionalnih jela,meni mozda i najbitnije-kolaci koji su bili fenomenalni.Posle vecere nas par ide do centra grada i do muzeja hurme.Obilazimo i jedan od najluksuznijih hotela Anantara Sahara Resort Villas.

image.png.93876a267501f82ea7891259a3a63d24.png

Dug dan je bio pred nama danas,puno lokacija smo obisli,tako da je vreme da se krene put hotela i spremi za novi dan.

DAN IX SUBOTA 27.05.2023

Kako se približavamo kraju puta,svako mesto nam postaje drago zbog prica koje mozemo ispričati,radoznalost je najbolji nacin za putovanje i svaki deo puta ima svoju pricu,stizemo do Piste Romel,koji mozda predstavlja i najbolji deo puta u Tunisu.

Takodje jedna od deonica za koju sam znao pre putovanja,ova deonica je dobila ima po Ervinu Romelu poznatom kao pustinjska lisica,ova ruta je bila napravljena od betonskih ploca kako bi se sprecilo da se potone u pesak tokom povlačenja trupa.Prelepo je voziti se ovim planinama.

image.png.79525409e7d15f53ed058d61cc2b3f9b.png

Nastavljamo do Chebika Oase,ovu planinsku Oazu koja se nalazi na obroncima planinakog venca,na samoj granici sa Alžirom.

Okružena je strmim stenama, po kojima se penje kozjim stazama, provlači kroz uske prolaze i preskaču bistri i hladni potoci.

Neki od nas su i probali vodu sa izvorista koja nas je zacudila koliko je bila hladna,zaista odlicno mesto za pustolove,jer predstavlja pravi pustinjski dragulj.

Ovo selo je danas skoro pa napusteno,ali se koristi u turisticke svrhe,i kao lokacija za snimanje filmova.

Pošto je stalno izložena Suncu nazivaju je i Palatom Sunca.

Ime Čebika na tuniskom-arapskom znači „mala mreža“.Ova oaza ima svoju pijacu,na kojoj je prisutno puno dosadnih prodavaca i turista,kao i svoj vodopad koji privlači sve nas koji dolazimo,iz raznih krajeva sveta.

I ovde Žuko nastupa na scenu,dok se spremamo da podjemo vidim da ga nema u koloni,vratimo se po njega,kaze da mu je kljuc od motora otisao sa vodičem u auto,pa ga pozivamo da se vrati.Takodje Suad nam govori da ovde deca zaustavljaju turiste i prose,pa smo zastali i podelili bombone i jos neke sitnice,a njihovoj sreći nigde nije bilo kraja.

image.png.b19bc1220fc267c2f1c749f0aa2ddaf4.png

Dalje put nastavljamo bez kaciga i jakni,ali sa čalmama na glavi-koje nijedan od nas jos uvek nije naučio vezati na glavi.Ovaj dan je do sada najveća temperatura,skoro da je nepodnošljivo toplo.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 55 postova

U jednom trenutku zastajem da snimam kolonu,i u tom trenutku primecujem da Dzip-Toyota koji se duze vremena vozi za nama staje i on.Kako ja krećem,krece i on,lako je primetiti da nas neko prati,onako iznenadjen uzimam telefon da bi pozvao Suada,ali nemam signala u tom delu,pa sam se malo i uplašio.Kako sam stisnuo gas da stignem kolonu,tako su i oni,sto je bas delovalo cudno,kada se negde zuri obicno nikada stici,eto ja sam stigao kolonu tek u Tamaghzi gde se nalaze drugi vodopadi.Kako se parkiram,opet su tu,kazem bas dobro da pokazem nasem vodicu i ko su,medjutim on mi samo odgovara da je to policija i da je to radi nase bezbednosti.Inace i ovo mesto ima pijacu,nesto lošije vodopade,kafecajnice i bas smo na granici sa Alžirom.

Kako idemo prema Kairuanu tako je i vreme lakse,vozimo se jos uvek zanimljivim delovima Tunisa.Inace kada smo polazili iz Srbije bio je plan da se ovaj dan vracamo autoputem,pa ga jos jednom izbacujemo sa ovog putovanja i nismo se razocarali.Usput srecemo i plantaže kaktusa.

image.png.f912921a92b962d8d8e61e9901ce9268.png

U planu nam je bilo poseta velikoj Dzamiji koja predstavlja islamsku kulturu Tunisa.Lako je primetiti velika minara koja se vide bas izdaleka.

Dzamja je simbol ovog grada,i najatraktivnija turistickih destinacija ovde

Približavamo se Tunisu i negde kod Fahsa pocinje sto bi mi rekli zeleni deo Tunisa,pojavljuju se planine,livade,ranvice kao da je drugi svet.

Na slici iznad je i kamila koja je kupljena u Chebika Oazi,i koja ce do kraja putovanja ici sa nama-koja je bila prava atrakcija,jer su se svi okretali i gledali.Takodje nailazimo i na rimski akvadukt-Izgrađen prije nove ere, za vrijeme cara Hadrijana, te je bio duži od 100 kilometara. Akvadukt je djelomično obnovljen u 19. stoljeću, ali danas je uglavnom u ruševinama. Neki od najboljih ostataka mogu se pronaći oko 3 kilometra južno od sela Mohammedia.

Stizemo do Tunisa,idemo pravo do Sidi Bou Saida,lutamo ulicama,jer nas navigacija okrece,u jednom trenutnku Auto stoji na sred puta i ceka nekoga,coveka ispraća obezbedjenje,a ja ga pitam da nam pomogne i kaze kuda da idemo,na to ce on da ga pratimo,navigaciji je samo jedna ulica pravila problem jer je bila zatvorena.

Ulazimo u sami centar SBS-a i on nam kaze da je to bukvalno njegovo i da mozemo parkirati bas tu,i dan danas bi voleo znati na koga smo naisli,cak mu i sliku imamo.

Inace SBS je poznat po poplocanim ulicama i plavo belim kucama.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja