Kola 406 Napisano Ponedeljak u 12:57 Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Sezona 2024. uveliko traje. Prvobitni plan da se vozi balkan ove godine je otpao, druge bitnije stvari su dosle na red - mami se vratio rak i posvetio sam to vrijeme da budem uz nju i da je svakodnevno vozim na zracenje. Ima vremena, vozit cu nekad balkan, posjetit cu sva mjesta i bice sve ok. Uvijek ima 2025. ili 2026? Vidjet cemo sta ce biti. August je mjesec, terapije zracenjem u julu su bile uspjesne, rak se smanjio, nema metastaza, stvari su dobre za sada. Mama je dobro, Fantasticne vijesti!!! Razmsiljam o godisnjem, gdje i sta, kako da uklopim sve, koliko odmora imam, racunam, planiram a vrijeme ide... Posao sam izgubio jos pocetkom ljeta, trenutno sam u novoj firmi, probni rad, ogroman stres i napor. U medjuvremenu, nakon sto sam dobio otpreminu iz prosle firme (kriza na IT marketu, pogodila i moju firmu, otkazi isli redom), odlucim da promjenim motor. Kao sto nekki znaju, vozio sam Hondu NC750x 2020, manuelac, ali san mi je bio da uzmem cuvenog GS-a. Otpremnina koju sam dobio nije bila dovoljna da investiram novac u nesta konkretno, ali je bilo dovoljno da uz svoju Hondu, mogu da doplatim za GS-a. Tako i uradim i kupujem bijelog BMW R1250GS rallye. Honda: GS: Kompletan stres, sva desavanja sa mamom, aktivno konzumiranje cigara, sve je to dovelo da dobijem povisen pritisak. Tobijam terapiju lijekova i kontrolu za 4 sedmice uz svakodnevno mjerenje i zapisivanje vrijdnosti da se vidi kolilko pomaze terapija. Ajde, ok, sa 41 godinom, nekako mi je i prihvatljivo da eto nesta imam, terapiju dozivotnu za krvni pritisak. Vrijeme prolazi, dodatna oprema i stvari za novi motor stizu, sarafam, planiram i sanjam.. Blizi se kontrola za prtisak, idem kod doktora i vadim krv, cisto da se prekotrolise stanje. Ponedjeljak, 2.9.2024., 09:00, dajem krv i vracam se kuci i nastavljam da radim. Pinggg - stize e-mail, u 11:00h imam informativni razgovor sa svojim menadzerom. Tu me obavjestavaju da se moja pozicija mijenja i da za novu poziciju i nove potrebe, moje znanje i vjestine nisu dovoljne te da me zvanicno obavjestavaju da cemo prekinuti probni rad i da ne trebam vise da radim. Ja u potpunom soku, ali sta je tu je. Probni je rad, zakonski mogu da otkazu cak i bez razloga, nista tu ja ne mogu. Ali u svemu tome, golica me jedna ideja, ako vec nemam posao, znaci imam slobodno vrijeme! Idem ja sutra na motor, pa za balkan, sloveniju gdje god! Jeeeee!!! No medjutim..... Isti dan, 16:00, montiram givi kofere i nosace (tek stigli novi), zvoni telefon, moja doktorica. Kaze hitno dodji kod nas da podignes uputnicu, moras odmah u bolnicu, kreatinin ti je strasno visok. Sjednem na motor, pokupim uputnicu, jedna bolnica, posalju me u drugu, ja tamo - kad kazu "e moraces ostat". Kontam sta je vama koji klinac, ja dobar k'o lampa, nit' me sta boli nit' me sta zulja, 'ocu da vozim na odmor ljudi sta vam je?! Ali eto, ostah ja u bonici ukupno 4 dana. Radjena mi je biopsija bubrega, nista nije dobro. lijevi bubreg k'o grozdzica. Kazu u bolnici, iduce godine ce morati dijaliza, 3 puta sedmicno po 4 sata. Sok, nevjerica. Kontam ovo neka skrivena kamera, sta li je?! Tek sto sam kupio motor o kojem sanjam, tek sto se sve poklopilo, svi snovi za Nordkapp, balkan, raznorazne prevoje od Alpa preko Francuske do Portugala, sve to pada u vodu... Stanje je slijedece: Bubrezi i stanje ce se morat mjeriti redovno, moram naci neki dijalizni centar i nefrologa koji ce pratiti moje stanje. Tako i uradim, svaki mjesec moram da idem da dajem krv i urin, rade se nalazi, pa onda ajd ponovo za 4 sedmice isto to. Stanje se pogorsava (zadnje 3 mjeseca prije nego odem na ovaj put), ali ajde, nekako sve se polako slaze i prihvatam cinjenicu da zivot vise nece biti kao prije. I dalje sam ljut, ne znam cime sam to zasluzio, jbg djetinjstva normalnog nisam imao, rat 90tih me je gazio, poslijeratno stanje i "drzava" kao sve na nasem lijepo balkanu je otislo u qrac i sad mi je samo jos ovo falilo... Jedini pravi lijek je transplatacija bubrega. Kada pocne dijaliza, treba da se upisem se na listu cekanja i onda se u prosjeku ceka 8-10 godina do transplantacije. Moze to puno brze ako imas donora (a ja ga nemam). Ako bude srece, u nekim svojim 50tim cu moci opet normalno da zivim i vozim. Moci cu i do tada, ali uz striktno planiranje i ne tako opusteno kao do sada. Srecom, ja kao pacijent, mogu da dogovorim dijalizu u EU zemljama, sto znaci da mogu ici negdje i voziti dane kada nisam na dijalizi i vikende. Ograniceno ali izvodljivo. Vrijeme ce pokazati sta ce biti, ja se fokusiram na sadasnjost. Poceo sam da se vise krecem, bacio sam cigare, izbacio sol iz hrane i promojenio nacin ishrane, pokusavam da razvucem ovo malo funkcionalnosti bubrega sto je ostalo da potraju sto duze. Pa da krenemo sa putopisom, oprostite na maloj digresiji i dugom uvodu u putopis Kraj je Septembra i ja razmisljam ovako, imam 2 sedmice vremena izmedju termina sa doktorima, vrijeme je jos uvijek ok, sve sto mi treba imam, idem ja malo na put, malu turu na novom GS-u, bas onako kako sam i uvijek sanjao. *ebes ti ove neke bolesti i doktore, moto avantura je najbolji lijek za dusu i psihu covjeka! Odluka je pala, idem u Sloveniju na posjetim mamu i sestru, tu ce mi biti baza, a odatle cu da vozim jednodnevne ture po okolini, ima svasta da se vidi. Ko zna kakva ce 2025-ta biti, da li cu vec krenuti sa dijalizom ili ne, kako i gdje cu moci putovati motorom, sve je jedan veliki upitnik. Da ne spominjem da nemam posao i da cu morat traziti posao sa skracenim radnim vremenom jer 3 put sedmicno po 4 sata cu morati da budem na dijalizi. Nema druge nego vozi miske kao da ti je zadnja voznja u zivotu! Zato i pisem u naslovu “oprostajna”. Prvi dan: 03.10.2024. 08:30 konacno krecem. Sa novim motorom sam do sada napravio ukupno 300 km, jos uvijek se upoznajemo i mirisemo jedan drugog. Ajde, nije prvi put da vozim veliku turu ali jeste prvi put da vozim veliki motor, tezi i sa 3x vise snage nego sto sam navikao. Zvuk bokser motora mi podize otkucaje srca, izlazim iz garaze, gps dobija signal, prva i hajmo! Sa starta: Buduci da nemam previse vremena, odluka je da vozim 1 dan autoput, nocim na granici izmedju Njemacke i Austrije, pa naredni dan vozim za Novu Goricu u Sloveniji. Plan je da drugog dana vozim lokalnim cestama, idem na Grossglockner, pa Mangart i onda dolinom Soče da se spustim do Nove Gorice. Ali buduci da su bile strasne poplave u Austriji i Sloveniji, odlucujem da to preskocim i da vozim direktno autoputem u Ng sto je i bila dobra odluka, jer kasnije saznajem od zeta da je dolina Soče bila poplavljena i nije bila prohodna. Prvi utisci sa voznje na autoputu i poredjenje sa prethodnim motorom (Honda NC750x manuelni, 2020 gp prije facelifta): Udobnost na gs-u (fabricko sjediste) je osjetno veca nego na sjedistu od nc-a, sa gs-om vozim duze prije nego sto me podje bolit zadnjica. Polozaj sjedenja je dosta slican na oba motora (oba motora su imali podizace kormana), vrlo blago prema naprijed nagnut, mada vise uspravan nego nagnut nacin sjedenja. Udobnosti doprinosi i zastita od vjetra, oba motora su imala poviseni vizir, s tim da na gs-u nema nikakvih primjedbi dok za NC, uvijek su mi stradala ramena (zbog samo oblika vizira), kaziga je bila uvije zasticena ali vjetar bije ramena i samim tim se borim sa vjetrom na vecim brzinama. Kada vec spominjem putnu brzinu, sa NC-om se masina patila na 140-150, na 160 motor ide na sve strane i pogotovo ako preticem kamion ili autobus, nalet vjetra se itekako osjeti. Prednji tocak je uvijek davao osjecaj kao da je previse lagan, i da motor viori zbog toga na vjetru. Sa GS-om je prica totalno drugacija, motor je izuzetno miran, stabilan i udoban sa 160-180 km/h (u oba slucaja, motor je natovarn sa 3 kofera). Jednu veliku razliku za mene licno pravi i snaga motora, NC je bas dusu davao na autoputu, dok GS sa pola gasa leti i izuzetno je stabilan sve do 220km/h (brze od toga nisam vozio). Potrosnja je na GS-u logicno veca kada se poredi sa NC, alli nije prevelika razlika sa mojim stilom voznje. Ono sto sam primjetio na GS-u je da kada se vozi bas brzo (170+) bas brzo se mora tankat ponovo. 7.34 l/100km je najveca potrosnja koju sam imao sto znaci da sam sa usutih 16 litara, presao 218 km. Kada se vozi 180 to je strasno malo vremena izmedju 2 sipanja. Taj jedan put je jedini put gdje sam pomislio da bi bilo bolje da sam uzeo GS adventure jer on nosi vise goriva. Realno, nema potrebe jer nisam nikad toliko daleko od pumpe da mi treba toliko goriva i isto tako ne zelim da sa sobom nosim dodatnu tezinu bez potrebe. Kad se gs vozi normalno 130-160, potrosnja je osjetno niza, moja najniza na autoputu je 5.16 l/100km (16 litara usuo, presao 310KM). Jos 2 stvari koje su bile veliki plus sa udobnost su tempomat i glave cilindra od motora. tempomat je odlican jer ti daje sansu da odmoris i desnu ruku, mozes da vozis "bez ruku", a crash bar koji ide oko glave cilidra motora sluzi odlicno kao dodatni fuzaster, jer mogu da ispruzim noge i naslonim ih kao da sam na nekom coperu ili u fotelji. Kvacilo je hidraulicno tako da je vrlo ugodno i lagano za guzve. Oba motora (NC i GS) su jako upravljivi i voze se kao biciklo. GS je osjetno tezi zamo kad se pomjera bez voznje, cim se krene voziti sav osjecaj tezine motora nestaje i vrlo je lagan za upravljanje. GS bolje drzi krivinu, daleko stabilniji od NC-a (barem je meni takav subjektivan osjecaj). Velika razlika je i u ovjesu, GS ima automatsku regulaciju i sam racuna potrebne parametre bazirajuce se na tezini koju nosi, dok na NC je bilo sta dobijes iz fabrike, tako ti je. Nisam nikad stimao zadnji amortizer. Jos jedan neobican osjecaj kod GS-a je taj sto nema propadanja prednje dijela motora pri jacem kocenju, jer ima drugaciji ovjes. Gs je premasio sva moja ocekivanja. Necu da kazem da je NC sad los motor, daleko od toga, motor je fantastican, samo je meni uvijek falilo malo snage i malo vise stabilnosti na velikim brzinama. Ljudi su obilazili cijeli svijet na NC-u bez zelje da promijene motor za veci i jaci, dakle moja zelja i moj "to je to" momenat je definitivno bio sa GS-om. Nakon 934 kilometra, stizem u svoj smjestaj koji sam bukirao preko booking.com i platio sam 55eur. Vrijeme je bilo ok do sredine njemacke, dalje je bila kisa. Nakon sto se smracilo, vidljivost je bila strasno losa jer sva prljavstina i masnoca su zavrsile na mom viziru i na viziru od kacige. Vozila is suprotnog pravca prave katastrofalan odsjaj i vrlo cesto imam samo svjetlosnu zavjesu ispred sebe, ne vidim ivicu ceste niti vidim trake na cesti. Jedini orjentir su svjetla auta ispred mene. Smjestaj je ok, to je kao kuca koja je pretvorena u mali hotelcic, tzv. gasthof. Udobno, toplo, cisto, sa svojim privatnim tusem i wc-om. dvoriste ispred smjestaja gdje sam parkirao motor preko noci: Soba: Dobro sam se naspavao, ustajem ujutro rano, krenuo sam dalje oko 07:30. 14 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano Ponedeljak u 13:17 (promenjeno) Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Dan drugi: 04.10.2024. 07:30 Prelazim iz Njemacke u Austriju i ubrzo stajem na pumpu da se naspemo i ja i moj novi motor. Svako svoju kafu: Moja malenkost: I njegovo velicanstvo GS: Put je prosao dosta dobro, kisa cijelo vrijeme a kroz Austriju malo snijega i dosta hladno, temperatura je isla do 1 stepen. Kisno odijelo preko moto odijela, zimske rukavice, grijaci rucki - sve to skupa je doprinjelo da voznja bude dosta dobra i udobna, ostao sam suh i nisam se smrzao. Jedina "nezgoda" je bila ta sto mi je vodo-nepropusna navlaka za tank torbu odletila sa tank torbe na nekih 140 km/h i otisla na drugu stranu autoputa. Svezao sam navlaku i ucvrstio ispod tank torba kako i treba, medjutim, primjetih da se navlaka napuhuje i taman sto sam pomislio "ma nece to nidze" ode navlaka kao da je iz topa ispaljena. Prolaskom kroz tunel Karawanke, usao sam u Sloveniju i vrlo brzo je vrijeme postalo dosta bolje i toplije. Nakon odvajanja za Novu Goricu kod LJubljane, autoput do NG je bio pod konstantnim ogranicenjem od 40 km/h zbog snaznih vjetrova a promet za kamione je bio zabranjen. Mene je vjetar nosio pomalo lijevo-desno iako sam vozio ne vise od 70 km/h. Uprkos jakom vjetru, sunce i vedro plavo nebo, kao i cinjenica da sam gotovo stigao na svoje odrediste, osmijeh na licu nija spadao a pjevanje uz bijelo dugme na komunikatoru je bilo za 10. Promuklim grlom od vristanja (ja ne pjevam, ja vristim i krecim) sam nadglasavao komunikator. Srecom, nikog oko mene da me cuje, mislili bi ljudi da umirem vec. Stigao na cilj: Zasluzeni odmor za GS-a Najvise mi se obradovao sestrin pas Domino: U Gorici je bilo kisno i bura prije nego sto cu ja stici ali dok sam vozio, nije bilo kise srecom. Buduci da je sve bilo autoput, nema se sta pametno ni pisati a ni pokazati slikama. U narednim danima cu voziti po lokanim mjestima, pokusat cu da odem na Mangart, jezero Jasna, posjetit cu Trst i Koper i posjetit Vršić pass. Promenio Ponedeljak u 13:29 član Kola 22 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kokot 520 Napisano Ponedeljak u 13:23 Svrati ponekad, 153 postova Lokacija: Belgrade Motocikl: Super Tenere XT1200Z Prijavi odgovor kao problematičan @Kola drzi se kolega! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano Ponedeljak u 13:30 Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, kokot said: @Kola drzi se kolega! Hvala druze! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PaPaja 1195 Napisano Ponedeljak u 14:52 Zainteresovan, 919 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Africa Twin AS 2024 Prijavi odgovor kao problematičan Samo guraj 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bole37 5677 Napisano Ponedeljak u 15:26 Drug član, 851 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Sashac XJR 1300 black demon. Prijavi odgovor kao problematičan Samo laganini i pametno... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano Ponedeljak u 15:36 Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan U medjuvremenu sam napravio i kompilaciju klipova sa ovog puta, ko zeli i ko ima vremena, moze pogledati klip na ovom linku:P.s. klip ie dug oko sat vremena Ako admini ili biko ko drugi misli da nije ok da stavljam klip ovdje, slobodno recite i brisem komentar.Sent from my iPhone using Tapatalk 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 543 Napisano Ponedeljak u 18:06 Zainteresovan, 470 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Klip Ti je odlican, ali vizir na tvom motoru mi zivce kida. Puno srecnih kilometara sa Bembarom.Malo Ti je termin presao u hladno i kisovito.Mi smo sa drustvom presli Alpe po Austriji,Svajcarskoj i Italiji prosle godine.Startovali smo 20.Septemra iz Hamburga za Siciliju pa posle nazad.Ispalo je sve super, ali moj savet je da se krene ranije u ta brda.Krajem Septembra je vreme na planinama nepredvidivo i pogorsava se drasticnim tempom.Led u nosu ne leci sinuse. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano Ponedeljak u 21:24 Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Klip Ti je odlican, ali vizir na tvom motoru mi zivce kida. Puno srecnih kilometara sa Bembarom.Malo Ti je termin presao u hladno i kisovito.Mi smo sa drustvom presli Alpe po Austriji,Svajcarskoj i Italiji prosle godine.Startovali smo 20.Septemra iz Hamburga za Siciliju pa posle nazad.Ispalo je sve super, ali moj savet je da se krene ranije u ta brda.Krajem Septembra je vreme na planinama nepredvidivo i pogorsava se drasticnim tempom.Led u nosu ne leci sinuse. Hvalaza feedback i savjet! Probat cu iduci put da se sjetim da ga spustim na najnize ako vozim na lokalnim cestama. Jesi li u Hamburgu ili? Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
el classico 6080 Napisano Ponedeljak u 23:59 Drug član, 4158 postova Lokacija: CH-HR-BiH Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue, 1985 Honda XLV750-RD01 Prijavi odgovor kao problematičan Nezamislivo je kako te život mlatne posred čela….Želim ti prije svega duševni mir, razboritost i brzo ozdravljenje…LP Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 23 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, el classico said: Nezamislivo je kako te život mlatne posred čela…. Želim ti prije svega duševni mir, razboritost i brzo ozdravljenje… LP Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro Hvala puno kolga! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 19 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Prva mini avantura je posjeta gradu Kopru. Sestricna je igrala kosarkasku utakmicu, red je da je ujko bodri i navija. Naravno, nije ujki mrsko a ni tesko da vozi motor do Kopra. Dan je bio suncan i topao, temperatura vrlo ugodna. Buduci da smo zurili svi familijarno na utakmicu, isli smo auto-putem, ja na motoru, damilija u autu. Kopar svakako nije daleko, moze se uvijek skoknut na kafu nekad kasnije lokalnim cestama. Nakon uspjesne utakmice (sestricin tim je pobjedio), ponosno smo otisli da proslavimo pobjedu uz rucak u kineskom restoranu i predobrim kolacima u kaficu Kapitanija. parking na sam rubu parkinga, restoran je bas pun. Interesantno je da nema toliko kineskih restorana (generalno u Slo), a vlasnik ovog restorana je kinez, i ima smisla za humor: ovo je originalno u restoranu ovako, nije rezervacija nego lezelvacija. Nakon dobre klope, treba necim i da se zasladi pobjeda. Za mene je to znacilo da cu da pridjem moru i divim se plavetnilu jadrana, da vozim uz more makar eto tih 500 metara. Buduci da sam zbog zdravlja bacio cigare, po prvi put u zadnjih 25 godina ponovo osjetim miris mora i soli u zraku. Taj miris, toplina sunca koje mi grije lice kroz otvoren vizir kacige, zvuk boxer motora od GS-a, buka i zvukovi okoline, galebovi, graja ljudi.. kakav dozivljaj covjece. Pa stvarno treba stati i uzivati u ovakvim trenutcima, ne samo uzeti ih zdravo za gotovo. Prilikom voznje prema parkingu, odlucujem da pridjem motorom do same zgrade kapetanije i da uslikam motor: njemacki pozer: Nakon slikanja, dolazim do parkinga koji je odmah tu iza zgrade kapetanije. Bio sam zbunjen kako i gdje da ostavim motor. U Njemackoj, ako parkiram motor na mjesto za auto, dobijem kaznu (tako mi rece policija jednom kada sam parkirao u ulici ispred jedne stambene zgrade) jer je predvidjeno mjesto za parkiranje auta a ne motora. Kada je slucaj da je ovako veliki parking a ne parkiranje na ulici, nisam siguran kakva su pravila, nikad ne parkiram motor u njemackoj na takvim mjestima. Parkiranje je jednostavno, ako ne ometas pjesake, bicikliste, ulaz ili prolaz, niko ne dira motor niti pisu kazne (iako parkiram na trotaru). Na ovom parkingu u Kopru, zet je primjetio da sam parkirao na mjesto za auto (imao sam namjeru da platim parking uredno), ali mi rece da misli da ne smijem da parkiram tu. Onda sam ostavio motor prvo na "ostrvu" pa onda preparkirao na trotoar uz banderu jer ne smijem ni na ostrvu da parkiram. Nije bilo nikakvih kazni, ali nemogu ni da tvrdim da se tako parkira u Slo kao i u njemackoj. Ovim putm bih zamolio kolege iz Slovenije da me upute da bih znao sta i kako ide u Slo :-). Odmah preko puta parkinga su kafici i restorani, a mi smo odlucli da sjednemo u Kavarnu Kapitanija, odlicna usluga, dobra kafa i odlicni kolaci. Nakon kafe i kolaca, prosetali smo okolo da se malo slegnu kolaci i vratili se nazad u Novu Goricu. Naredni dan cu voziti za Veneciju, vozim rodjaka na aerodrom, vraca se za Australiju. Isli smo autom naravno, ali zelja mi je da idem GS-om u Veneciju. Bio sam 2020-te sa hondom, red je da se ode i sa GS-om Ali to ce biti neki drugi put kad odem u Sloveniju ponovo. Promenio pre 19 sati član Kola 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
igogitar 274 Napisano pre 17 sati (promenjeno) Svrati ponekad, 342 postova Lokacija: Gradiška,RS,BiH/Ljubljana,SLO Motocikl: trenutno bez motora Prijavi odgovor kao problematičan @Kola evo da razjasnim oko parkinga u Kopru,za ostatak Slovenije ne znam. U Kopru imaš besplatno parkiranje na označenim mjestima za motore na 3 lokacije u strogom centru. 1.Ukmarjev trg -to je onaj park sa statuom na samoj obali mora u neposrednoj blizini luke 2. Parking kod gradske tržnice na mjestu gdje stoje taxi vozila tzv.taxi placu 3.Istp parking kod tržnice ali sa druge strane,do mora,takođe obilježena mjesta Osim toga često su motori parkirani na trotoaru pored šetališta recimo preko puta Grand Koper hotela i u haustorima,ulicama u starom dijelu grada itd. i nikad nisam vidio da je neko kažnjen. Generalno mislim da su šanse da popušiš kaznu za parkiranje motora izuzetno male. Jedino kad bi nekom smetalo pa da zove redare tad bi možda kaznili. Parkiranje na parking mjesta za automobile nije u redu ni pošteno prema automobilistima,siguran sam da se slažeš i zato bi i ja kažnjavao. Ako parkiraš na neku slobodnu površinu gdje nikom ne smetaš(kao što si i uradio) neće biti problema nikad. Ako te put nanese u Kopar javi se,valjda ću do tad ponovo imati motor. P.S. Evo ovdje da vidite kako izgledau staze za ulaz i izlaz za motore jer može zbuniti što su rampe na parkingu. Nova parkirna mesta za motorje - e-Kopercapodistria EKOPERCAPODISTRIA.SI Mestna občina Koper je poskrbela za prijetnejšo izkušnjo motoristov ob... Promenio pre 17 sati član igogitar 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 17 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, igogitar said: @Kola evo da razjasnim oko parkinga u Kopru,za ostatak Slovenije ne znam. U Kopru imaš besplatno parkiranje na označenim mjestima za motore na 3 lokacije u strogom centru. 1.Ukmarjev trg -to je onaj park sa statuom na samoj obali mora u neposrednoj blizini luke 2. Parking kod gradske tržnice na mjestu gdje stoje taxi vozila tzv.taxi placu 3. ali sa druge strane,do mora,takođe obilježena mjesta Osim toga često su motori parkirani na trotoaru pored šetališta recimo preko puta Grand Koper hotela i u haustorima,ulicama u starom dijelu grada itd. i nikad nisam vidio da je neko kažnjen. Generalno mislim da su šanse da popušiš kaznu za parkiranje motora izuzetno male. Jedino kad bi nekom smetalo pa da zove redare tad bi možda kaznili. Parkiranje na parking mjesta za automobile nije u redu ni pošteno prema automobilistima,siguran sam da se slažeš i zato bi i ja kažnjavao. Ako parkiraš na neku slobodnu površinu gdje nikom ne smetaš(kao što si i uradio) neće biti problema nikad. Ako te put nanese u Kopar javi se,valjda ću do tad ponovo imati motor. Hvala puno kolega na pojasnjenju i informaciji gdje je zapravo parking za motor! Vodio sam se istom logikom - vidjeh parkirane skutere i motore bas na trotoaru, tacno ispred kafica, pa kontam nece valjda ni mene kazniti a i da hoce, i to je ok, platim kaznu i cao. Parkirah na kraju uz veliki reklamni stub, tacno pored aparata za naplatu parkinga Da, apsolutno se slazem, nije fer za automobile, ipak je nama lakse na 2 tocka naci parking nego autu. Zato sam se i neckao da li da budem š*pak i parkiram na mjesto za auto i platim, ili da pomjerim motor (doduse parking je bio pretezno prazan, vidi se na klipu gore). Ponekad, na primjer u Norveskoj kada sam bio gore na turi, parkiraju ljudi motore tako da idu 2 motora na jedno mjesto, prema instrukcijama parkinga i znakovima i isto tako 2 motora placaju jedno mjesto. Vise sam nego siguran da cu dolaziti opet u Kopar, takodjer vjerovatno sa motorom, javim se svakako da pijemo kafu/pivu i da bacimo neku voznju! Hvala jos jednom za info! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 16 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Naredni dan sam odlucio da se vozim bez nekog posebnog cilja i pravca. Odluka je bila da idem uz rijeku Soču, pa gdje stignem - stignem. Zelja mi je bila da vozim uz Soču, popijem kafu u Pizzeria Jezero, provozama se malo dalje i nazad u Goricu. Vrijeme savrseno, motor savrsen, moje vozne sposobnosti ne bas savrsene ali uzivam do maksimuma. Ne razmisljam ni o poslu, ni o zdravlju, nista ne postoji osim fantasticne ceste i zvuka motora koji me vodi, cesto preko dozvoljene brzine ali ne previse Usput bih stajao i slikao (snimam svakako sve sa kamericom) svako 10 minuta, priroda je toliko lijepa, toliko je sve jos uvijek zeleno i jednostavno ostajem bez daha. Soča nazalost nije toliko lijepe glacier bijelo-plave boje kao inace, dosta je mutna i siva, jos se nije stalozila nakon obinih padavinna i poplava. Puno motorista usput, dozivljaj je za cistu 10! kod mjesta Cerkno uz Idrijca rijeku most na Soči: Plan je bio da napravim kao neki krug, misleci da ce me put odvesti nazad u Novu Goricu. Vozim, uzivam, divim se predjelima, navigacija je namjestena da ide prema Novoj Gorici, tako da ocekujem da ce se svakog trenutka prekalkulisati i poceti da me navigira tim mojim zamisljenim putem, koji ce na kraju da zavrsi u NG. Vrijeme prolazi, trebao bih se vec vratiti nazad radi drugih obaveza, ali vrijeme dolaska u NG se stalno produzuje umjesto da se smanjuje, jelte posto sam ja na tom putu koje ce se kruzno vratiti u NG. Stanem ja konacno da vidim sta se desava, zasto me navigacija vraca nazad i predlaze da se okrenem polukruzno... imam sta vidjet, taj moj krug zapravo ne postoji. Ja sam nekad nekako skontao da ako vozim uz Soču, prodjem pored pizzerie Jezero i nastavim dalje, da cu nekako sa druge strane doci nazad u goricu. Ocigledno je da necu, nista moj pametni vrli putnice, okreci se za 180 stepeni i brze bolje vozi nazad. Tako i uradim i vratim se sada vec znanim putem 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scofield 104 Napisano pre 16 sati Svrati ponekad, 17 postova Lokacija: Apatin Prijavi odgovor kao problematičan Samo lagano i da što pre ozdraviš Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 16 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Iduci dan, vrijeme i dalje savrseno za motor. Sta li ja radim i zivim u kisnom Hamburgu... ali ajde, tako sam odlucio prije 10 godina, izabrao sam Hamburg umjesto Ljubljane kada sam odlazio iz Sarajeva, ovdje sam stvorio novi zivot, nova prijateljstva. Previse sam star da bih startao opet zivot od nule ako bih sad selio u Sloveniju. Razmisljam ovako svaki put kada odem u Sloveniju ne bi nama niko mogao ugoditi, garantujem ja to. Da sam dole, zalio bih se na vrucine, da nema toliko posla u IT-u kao u Njemackoj, vazda bi nesta zuljalo siguran sam u to Sjedam na motor, odluka je da opet idem na obalu, more je blizu Novoj Gorici, savrsena udaljenost da uziva covjek u voznji i da ode na kafu na primorje. Idem u Portrož. Put me vodi kroz Italiju, prema Sisitana-i, meni vec dobro znana ruta. Uzivanje na maksimum, cempresi se nizu pored ceste i igraju se sa sjenama, muzika sa dobrim beat-om, asfalt savrsen, preticanje auta ide izuzetno lagano, ipak je to jak motor. Na svako odvrtanje gasa, motor polijece i jos uvijek me iznenadjuje kako povlaci i sa kojom lakocom dosezem 150 km/h. Opustena voznja, uzivanje na maximum, zznam krivine tako da uzivanju nema kraja. Igram se sa quickshifterom, idem iz 6-te u 3-cu, samo da cujem kako motor sam izjednacuje obrtaje prema brzini okretanja tocka, downshift i autoblip je tako zarazna stvar. Onda nabijam gas i saltam ponovo do 6te brzine, sve ide bez kvacila i sve je apsolutno savrseno glatko. Dugo mi je trebalo da to naucim i uvjezbam da radim ispravno na hondi NC, sada to motor radi sam od sebe Na kruznom toku gdje je odvajanje za Portrož, docekuje me ovakav pogled: Onda slijedi spustanje u sam Portrož, serpentine, borovina, ljudi i auta, zivo je usput bas kako treba da bude! Ulazak u sam grad, parkiram motor tacno pored kafica Cacao, ovaj put ima obiljezeno za motore i srecom ima mjesta. Osjecaj dolaska tacno na taj dio, setnja sa kacigom u ruci do plaze, ispijanje kafe i obavezno kolac, pa ima li ista ljepse ljudi moji dragi! Kada sam prvi put u zivotu bio u Portrožu, dobio sam zelju da dodjem tacno tu, tacno na taj parking, na GS-u, i da popijem kafu. Dio tog sna, kao i svakog drugog uzivanje je ukljucivalo i da zapalim jednu, pa onako s merakom da uzivam u kafi, ali da vama kazem i priznam, daleko je ljepse bez cigara. Lijepo je uzivat u punom mirisu jadrana, kao nekad kada sam bio klinac i ljetovao u Hrvatskoj. Vracam se do motora, ostavljam kacigu i jaknu u top case, i idem da jedem. Prosetat cu uz plazu i pojest odlicnu pizzu. Interesantno i za mene vrlo dobro, ovjde ge sam se slikao, postoji jedan od rijetkih dog beach barova. Uvijek mi je zao da ne mogu da pustim svog psa da pliva i uziva u moru jer su psi cesto zzabranjeni na plazama ovdje (kao i u Hrvatskoj). Jedna od ideja je da dodjem ponovo ovdje na more da ljetujem, s tim da bih isao autom tako da idemo svi, djevojka, pas i ja. Apsolutno fantasticna pizza! Svi vi koji imate pse ili generalno kucne ljlubimce, znate kako se to zavoli. Moram da podijelim sa vama sliku mog uvazenog gospodina. Ime mu je Badem jer je smedje boje. E pa drage moje kolege po tockovima, upaznajte Badema: Nakon setnje i klope, sretan i zadovoljan, vracam se nazad u NG. Sutra je novi dan i definitivno jedan od najboljiih koje sam odzivio do sada putujuci na motoru. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 16 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, scofield said: Samo lagano i da što pre ozdraviš Sent from my iPhone using Tapatalk Hvala puno kolega! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markommarko 139 Napisano pre 16 sati U prolazu, 72 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NX 500 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo pišeš prijatelju, dobro prenosiš emociju, samo tako nastavi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 14 sati Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Lepo pišeš prijatelju, dobro prenosiš emociju, samo tako nastavi Hvala kolega!Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1633 Napisano pre 13 sati Drug član, 1325 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Lepa tura, dobar izbor motora. I najvažnije želim ti brz oporavak. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Tedybear 918 Napisano pre 12 sati Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: Bled, SLO Motocikl: Stelvio. Prijavi odgovor kao problematičan Kolega Kola, samo jedna ispravka. Kroz Cerkno ide reka Idrijca. Soču si napustio u Mostu na Soči. Inače, odlično. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 15 minuta Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Lepa tura, dobar izbor motora. I najvažnije želim ti brz oporavak.Hvala kolega!Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kola 406 Napisano pre 14 minuta Svrati ponekad, 244 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: BMW R1250 GS Rallye 21 - ex: 2020 NC750x-penzionisan, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan Prijavi odgovor kao problematičan Kolega Kola, samo jedna ispravka. Kroz Cerkno ide reka Idrijca. Soču si napustio u Mostu na Soči. Inače, odlično.Hvala za ispravku! Sent from my iPhone using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...