Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc oko TA peci

Recommended Posts

• Enduraš, 6633 postova
  • Motocikl: 450MT
3 hours ago, mradomir said:

Šta znam, opšte poznato.

Azbesna vuna izdržava visoku temperaturu, dobar je toplotni izolator, logično je da se stavi u TA peć.

U svetu je zabranjen tek krajem devedesetih, kod nas pre petnaestak godina, a većina TA peći je iz prošlog veka.

I najveći rudnik azbesta u Evropi je bio, šta mislite gde - u Srbiji :na_glavi:

Opšte poznato je i da je grejanje radijatorima "parno grejanje", a tu pare nema nigde, nego je topolovodno gdejanje ili centralno grejanje, tako da ja mislim da je samo pogrešna terminologija u pitanju. Ja stvarno nikad nisam čuo da je azbest u TA pećima, niti ga video, a video sam gomilu rasturenih TA peći u zivotu, u svakoj je bila kamena vuna.

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 468 postova
  • Motocikl: zx12r

Da ne otvaram novu temu, setio se ove. Hteo sam da proverim grejace na ta peci Magnohrom jer mi se cini da slabije greje. Snaga je 2.5 kw, ima tri cevna grejaca. Povezana je trofazno. Kada merim otpor grejaca unimerom, svi su oko 55 oma. To se nikako ne slaze sa formulom da se otpor dobija kada kvadrat napona podeli sa snagom. Ako racunam 220v, dobijam 58 oma, a ako racunam 230v onda je 63 oma. Grejaci su 833w. Ne znam da li je to ok, ili negde gresim. Unimer je neki jeftin iz wobihausa. 

• Zainteresovan, 510 postova
  • Motocikl: Voge SR3, Aprilia Scarabeo 125, Voge DS625X

Grejači su ispravni bez sumnje, odstupanje je toliko malo da nema potrebe da tražiš uzrok

• Podržavam 1

• Drug član, 3116 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750
Da ne otvaram novu temu, setio se ove. Hteo sam da proverim grejace na ta peci Magnohrom jer mi se cini da slabije greje. Snaga je 2.5 kw, ima tri cevna grejaca. Povezana je trofazno. Kada merim otpor grejaca unimerom, svi su oko 55 oma. To se nikako ne slaze sa formulom da se otpor dobija kada kvadrat napona podeli sa snagom. Ako racunam 220v, dobijam 58 oma, a ako racunam 230v onda je 63 oma. Grejaci su 833w. Ne znam da li je to ok, ili negde gresim. Unimer je neki jeftin iz wobihausa. 
Provjeri termostat, obicno na njemu izgore kontakti i olabave se od temperature, pa grijac ne dobija struju kako treba.

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

• Zainteresovan, 468 postova
  • Motocikl: zx12r

Tek sam sad provalio da su samo tri zice iz kabla povezane, dve umotane trakom. Nasao ne netu da je ta pec fabricki monofazno povezana. Ocigledno je to neko prckao. Sad me interesuje da li to ima uticaja na njen rad ? Pregledao sam kontakte, sve je ok. 

Promenio član sreten75

• Drug član, 1615 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

To je kao kad na motoru sa četiri cilindra crknu svećice pa radi na dva cilindra....

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

• Drug član, 1734 postova
Pre 10 sati, vidakn je napisao:

To je kao kad na motoru sa četiri cilindra crknu svećice pa radi na dva cilindra....

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Pa i ne bas, 2,5kw je to je ok za monofazno napajanje. Mozda je trofazna uticnica montirana jer je takva u zidu bila najbliza. Dobro je sto u stekeru moze da se promeni faza ako je ta opterecena jos nekim vecim potrosacem. Kao sto je neko rekao mozda je do termostata ili sonda ne stoji gde treba pa se brze zagreje i iskljuci. Inace od 2,5kw ne moze bas nesto puno da se ocekuje ali verovatno si je vec koristio cim kazes da je sada slabije grejanje. Ako slabije izduvava topao vazduh onda moze da bude problem u ventilatoru, da mu odu biksne pa se uspori, to mi se skoro na svakoj ta desavalo a koristio sam razne, obicno sam samo podmazivao ventilator a lako se i menjaju biksne.

• Podržavam 1

• Integrisan, 6804 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Imam TA pec koja stoji 20+ godina u hodniku, 6kw, nudio sam valjda i za 100e, niko normalno nije ni pozvao.

Valjda ljudi hoce da im se teleportuje u stan ako moze.

Nisam znao da su toliko beskorisne kad niko nece.

• Drug član, 3116 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

Da to je monofazno povezano ali ako ubacis jos 2 grejaca mozes povezati i na trofaznu.
TA pec kad se ugreje ne mozes je pipnuti koliko je vrela. Grijao sam dnevnu na nju 15 godina i mozda je najbolji vid grejanja na struju

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

• -, 1876 postova
  • Motocikl: /
11 hours ago, sreten75 said:

Povezana je trofazno. Kada merim otpor grejaca unimerom, svi su oko 55 oma. To se nikako ne slaze sa formulom 

Pa nikad i nemas tacno 220 na uticnici 

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja