Jump to content

Moto Zajednica

Moto putopis (avgust 2024): Švajcarski Alpi, Centralno Italijanski Alpi, Dolomiti, i Austrijski Alpi (3070 km, 6 dana, 970 EUR)

Recommended Posts

  • U prolazu, 82 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Honda NC 750 XD, 2020.

 

Moto tura: Švajcarski Alpi, Centralno Italijanski Alpi, Dolomiti, i Austrijski Alpi (3070 km, 6 dana, 970 EUR)

 

Alpski prevoji: Tremola, Gothard, Furka, Grimzel, Susten, Oberlap i Splungen, pa Maloja, Bernina, Forcola, Stelvio, Gavia i Tonale, pa Mendel, Gardena, Sella, Pordoi, i Giau, pa finale na vrh Austrije, Grossglockner 3798 m (Veliki Klek), kroz Alpske staze prirodnog kompleksa Visoki Alpski put, odnosno Nacionalnog parka Hohe Tauren- najvećeg na Alpima i u Centralnoj Evropi.

 

Gradovi: Komo, Chiavenna, St/ Moritz, Livigno, Glurns, Bormio, Coredo, Bolzano, Cortina d'Ampezzo, Lienz, Villach, Klagenfurt, Dravograd, Slovenske Konjice, Kumrovec, i Zagreb.

iz Beograda ponedeljak 26. avgusta, vratio se subota 31. avgust 2024.

 

Dan 1- Ponedeljak, od Beograda do Komo jezera, 1090 km.

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

Startovao iz Beograda u 0800 nakon što sam u MUP pokupio produženu vozačku dozvolu. Ideja je bila da u danu iz Beograda dobacim koliko mogu do jezera Komo, kao polaznu tačku za napad na Gothard prevoj i Švajcarske Alpe. Ali ako treba i mora bio sam spreman da spavam već negde nakon Ljubljane. Internet ima, Booking je tu, pa ćemo da vidimo po usvojenom sistemu "planiraj i adaptiraj" vodeći računa da je odnos plana i resursa, te napora i zadovoljstva, optimalan tj. najbolji mogući.

 

Na granici ka Hrvatskoj oko kilometar red, prešao za 3 minuta obe granice, bez trkeljanja. Značajnijeg saobraćaja bilo je tek nakon Slavonskog Broda. Drumarina kroz Hrvatsku ukupno oko 12 EUR. Gorivo jeftino, na INA pumpama 1.5 EUR za litar.

 

Oko Zagreba i Ljubljane veća gužva ali nikakav problem to prevazići motorom. Slovenačka vinjeta 10 evra za 7 dana, taman. Još veća gužva kod pre skretanja za Goricu- radije ovde desno a ne na Sežanu i Trst. Opet bez problema. Prelepa brdska vožnja do Veneta gde sam morao da malo odmorim na parkingu-rešen da danas dobacim skroz do Komo jezera. Nakon male dremke i kafe nastavljam autoputom za Milano, pored Venecije, Padove i Verone. Ovde je gorivo 1.8 EUR. Ima dosta saobraćaja, no opet bez problema. Kod Bergama skrenuo desno ka jezeru i gradu Komo. Plaćanje drumarine oko 24 EUR. Dan divan, iako sam u zimskoj jakni bez postave nije mi bilo prevruće.

 

Nakon 5 tankovanja i isto toliko cigara i jednog odmora stižem u okolinu grada Komo oko 2030, taman. Još je dan, ne zadugo. Pre čekiranja u hotel popio Peroni i pojeo kombinovanu špageti-pica, za 14 EUR. Pola mi ostalo lepo spakovano u foliju za sutrašnji ručak. Odsedam u Lake Komo Golf Hotel. Soba nije ogromna i hotel je malo na zaobilaznoj lokaciji. Međutim, bio je to odličan izbor hotela za 68 EUR. Odlična usluga i doručak, a motor u dvorištu. Preporuka! Danas sam odvozio 1090 km. Plan ispunjen bez ikakvih problema. Jedva čekam novo jutro i uspon.

 

Dan 2- Utorak, od Komo jezera do Chiavenna, 420 km.

 

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

Ustajem rano, silazim na pljugu i da sredim motor, očistim vizire i sredim lanac. Odma mi nude kafu, ispijam je na terasi, divno, mirno, uspavano predgradje Komo grada. Doručak, već od 0700- što je super, me je iznenadio- mleko od ptice. Ne smem mnogo jer treba da vozim celo jutro, pakujem i par voćki da imam u toku dana. Sredjujem sebe i uspevam da krenem u 0800, iako sam hteo u 0730- kao i obično, vreme leti. Kreće kišica, oblačim kišno odelo. Medjutim, kišica staje pa odelo skidam kada sam video i da na prvim prevojima nema kiše i da su suvi ovi što silaze. Prolazim granicu sa SWI nadrealno već usred samog grada Komo, ima carinika i pandura ali nema kontrole, vozi Miško, tako će da bude na svim ostalima ITA-SWI granicama kojih ima nekoliko na ovoj cik-cak moto turi po Alpskim prevojima uz granicu ove dve zemlje. Zeznem se pa ne napunim gorivo u ITA, pa sam kod Lugana plaćao litar preko 2 CHF, odnosno oko 2.2 EUR. Kafu od 5 evra na istoj pumpi nisam popio, imao sam svoju.

 

Za danas planiram prevoje Tremola (stari Gothard), Novi Gotthard, Nufenen, Grimsel, Furku i Oberalp a da se eventualno spava u Domat/Elms što je od  Komo na +320km. Sat i nešto se vozim uzbrdo iz Komo ka Svajc Alpima. Delom i autoputem za Lugano iako nisam platio 40 CHF drumarine- valjda neće da stigne "čestitka". Odvajam se pred ulazak u tunel Gothard, gužva za tunel nevidjena. Penjem se ka Gothardu. Nakon pola sata eto Alpske stanice sa vidikovcem, restoranom i gomilom motorista. Živo. opušteno i lepo. Ćaskam sa kolegama. Već divni pejzaži preovladjuju. Medjutim, izgleda da sam promašio skretanje za Nufenen gde je trebalo prvo po prirodi stvari da idem a ne na Tremolu i Gothard. Nema veze, promena plana, adaptacija- lako kada si sam. Umesto plana, sada idem Tremola, Gothard, Furka, Grimzel, pa onda Susten umesto Nufenena, pa onda na Oberlap pa da se gleda za spavanje. I tako i bi. Na svakoj turi se nešto poseje od izgubljenih stvari i po neki POI ne postigne i ostavi za drugi put. Ovoga puta to je Neufenen. A izgubljen je čep za termos- treba ga sada naručiti sa Amazona.

 

Vreme prelepo, ljudi ima onako, taman da ne bude dosadno. Tremola je bila fantastična sa sve desetinu km kamene kocke na putu koja daje posebnu draž, bankine su mahom zidovi od kojih su neki jako visoki. Penje se na 2100 mnv a uspon od 24 raznih serpentina je bio odličan. Sa druge strane, Gothard je bio donekle razočarenje, jedan veliki korzo sa širokim magistralnim putem bez preteranih uzbudjenja. Ali ok, ne znaš ako ne dodješ, a i valja overiti bar jednom.

 

Furka je pak super trasa- Goldfinger Džems Bonda, mestimično baš zahtevna sa krivinama i manjom širinom jednog kolovoza, a bila je i malo veća gužva. Izgleda da je ovo trendsetersko mesto i hipsteraj, to su tricikli, oldtajmeri, ma nema šta nema od vozila, plus hajkeri i biciklisti. Sve u svemu više se fokusiraš na bleju i show program i paradu likova i vozila nego na vožnju. Na samom prevoju na 2500 mnv je onako, velika visina pa impresionira ali nema zelenila niti naročitih pejzaža ili sadržaja. Dovoljno toplo ali tek 17 stepeni. Medjutim, malo niže na spustu je centar druženja kod legendarnog hotela Belvedere. Sunča se i pije kafa. Baš lepo živo. Sreo ekipu iz Makedonije- i to je sve od domaćih koje sam sreo tokom 5 dana u Alpima. Nisam pravio detour do obližnjeg Rone glečera, imajući u vidu da idem na Grosslockner nisam hteo ovde da gubim vreme. 

 

Nakon Belvedere žurke nema nikoga na spustu ka Grimzelu koji je bio pust, super vožnja po Bernese Aplima i početak spektakularne Alpske prirode svuda oko vas. Prevoj je na 2100 mnv i predstavlja vododelnicu kontinetalne mase izmedju Severnog i Mediteranskog mora. Kao i prethodni prevoji i ovaj je kroz istoriju bio važna trgovačka veza Lombardije sa Švajcarskom i dalje. Pre kraja spusta ide uspon na Susten, prevoj na 2300 mnv. Vožnja od 40ak km po prvi put izmamljuje ozbljnije očarenje sa a la Hajdi scenografijom. Pitomo, zeleno i lepo, može da se vozi i uživa ceo dan. Izvori, reke i potoci na svakom koraku. Pronalazim jedan obližnji brzak i česmu i tu se zakampujem narednih sat vremena. Užina i dremka u mojoj moto stolici iz Decathlona. Prolaze motoristi i biciklisti što rekretivni što pro. Nastavljam osvežen, nema mnogo turizma niti komercijalnih sadržaja, blejiš okolo i upijaš lepotu i spokoj, savršeno. I tako sve do Oberalp prevoja na 2050 m iznad simpatičnog gradića Andermat, gde je raskrnica za Gothard. E, na ovom prevoju sam morao malo da ostanem i uživam jer su panorame bile zelene, duboke i predivne. Popio kafu i Švajc zamenu za Cola free. 13 CHF! Pa dobro šta sad rekoh. Tu sam i kasno ručao ostatke od sinoć. Internet me zezao pa sam nastavio bez planiranja i rezervacije spavanja iako je bilo već oko 1600. 

 

Do Domat-Elms stižem već oko 1730, nekako mi bilo rano za kraj dana. Krajolik još uvek idiličan. Konsultujem se sa lokalcima i oni kažu da pičim dalje na prevoj Splungen pa na spavanje u Italiji koja je sa one strane ovog prevoja. Nema potrebe da spavam u skupoj Švajcarskoj. Na tom potezu nalazi se Italijanski grad Chiavenna, idealno između prevoja Splungen i Maloja. A tamo Booking kaže Hotel Aurora je dobar izbor i košta 80 EUR. Pored puta je, sa parkingom i ok doručkom. Tako i bi. Iako sam malo zazirao od preranog mraka, Splungen je bio prvi prevoj gde sam rekao- ovo je savršeno, hoću opet i opet. Na ovom prevoju i tokom šumske vožnje sam bio skoro skroz sam. Private ride na 2000 mnv kroz Lepontin Alpe. Ovde nema džidža bidža, kafeterija, i konfekcije, ovo je čista Alpska sportska vožnja od intezivnih sat vremena i malo duže. Ekstaza!

 

Zanimljivost je da je ovaj prevoj bio i poprište misterioznog ubistva u jednom Šerlok Holms slučaju. Ovo je Alpska vododelnica sliva Rajne i reke Po. Prazna granica dve zemlje na vrhu umotana u oblake bila je skroz nadrealna. Da ne veruješ da je ovo nekada od starog Rima do otvaranja tunela St Bernardino pre 50ak godina bila regularna ruta za saobraćaj izmedju dve zemlje. Tadašnje zimske-snežne prelaze ovom rutom teško mi je i da zamislim a vekovima su bili  svakodnevnica.

 

Na pola spusta već se slabo videlo, dobro je da sam dole- mislio sam se.  Ubrzo, oko 2100 stižem u hotel. Več mislim na sutrašnji Maloja prevoj. Plan za danas uveliko prebačen bez mnogo kompromisa. Prešao 420 km, opuštene vožnje sa sve pauzama, sa sve dremkom pored potoka i blejanjem na prevojima. Istina, zakasnio sam na večeru, ali tu je pažljivo odabrani štek- nema problema.

 

Dan 3- Sreda, od Chiavenna do Coredo, 380 km.

 

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

Ponavljam istu jutarnju pripremnu rutinu i uživanciju rane kafe sa pogledom od milion dolara. Danas idu prevoji Maloja, pa fensi St. Moritz, pa prevoji Bernina i Forcola, pa tax-free gradić Livigno, pa okolo sa severa preko grada Glurns napad na famoznu severnu stranu prevoja Stelvio, pa ranije planirano spavanje u Bormio. Medjutim, pošto je juče plan prebačen onda danas na kraju dodatno idu i prevoji Gavia i Tonale, a Bormio samo u prolazu. Tako i bi. 

 

Uspon na Maloja prevoj je bio pauziran stajanjem pred montažnim semaforom zbog odrona sa planine.  Dva lika stražare i gledaju kroz dvogled ka vrhu, i pričaju motorolama. Neobična situacija. Nakon pola sata blejanja nastavljamo. Uspon i silazak obilovali su oštrim seprentinama ali sa širokim i lepim kolovozom u oba smera. Gužve je bilo sa dosta vozila i špedicije.

 

Ubrzo nastavljam predivnu vožnju pored velikog Alpskog jezera Sils a potom i do St Moriz mora i grada. Iznenadilo me je da sam fensi grad nije na obali već u brdu. Svakako, sve pršti od luksuza i para i više izgleda kao muzej stare love nego mesto gde bi se htelo zastati i nešto raditi. Nakon snimanja bleštavila i pelepih jezerskih pejzaža nastavljam ka prevojima Bernina i Forcola, poslovično se veseleći tax-free Livigno poseti i šopingu. Oba prevoja su bila lepa ali ne naročito uzbudljiva. Bernina prevoj je na 2400 mnm, pod kojim krstari lepa turistička železnica- najviša u Evropi. Jezero Bjanko dodaje na utisku idiličnosti celog ovog kraja. Forcola je na oko 2300m i povezuje Bernina prevoj i grad Livigno. Kao i na većini prevoja asfalt je odličan a ovde su i dve široke kolovozne trake.

 

U Livignu sam ostao 2 sata, pored dobre barikirane grape i cigarilosa Moods malo šta se našlo za super kupiti. Cene kidaju, sem goriva koje je koštalo 1.2 EUR, šteta što je samo za 12 litara bIlo mesta da se napuni. Elem, gradić je veseo sa zilion radnji i restorana. Sav šljašti kao Božićna jelka. Još jedno Alpsko igralište za imućne. 

 

Sada već polako počinje Stelvio uzbudjenje, poslednji put izlazim iz Švajcarske, opet granični prelaz bez zaustavljanja, kad ono ne leži vraže, rampa dole, ja kao da hoću da prodjem, žena ne da, kaže plati, reko šta da platim, a onda kaže 13 EUR za prolaz, tek onda ukapiram da se ide kroz uski kilometarski Tunnel Munt La Schera koji se naplaćuje. Reko, što bre ne kažeš. Saobraćaj ide naizmenično u jednom pravcu i u tunelu je činilo mi se bilo nula stepeni, ladno bre, dao sam oniliki gas pa je vožnja bila doživljaj sam za sebe. 

 

Po izlasku pravim veći detour do grada Glurns, koji me je iznenadio koliko je lep i primamljiv, po mojoj meri, skroman ali sve ima i sve je predivno. Tada sam već završio sa Švajcasrkom i njenom skupoćom, koja se nije baš okoristila od mene, i ostala je samo Italija i Austrija ispred mene- a tamo plivam ko  riba u odi, tako da sam rešio da se častim ful ručkom u Glurnsu. Nije mi se dalo, zakasnio sam za ručak a bilo ranu za večeru, a brza hrana mi se nije jela- imao sam bolje u šteku. Ništa, prošetao malo po ovom lepom gradiću i krenuo na jug ka Stelviu. 

 

Pre uspona sam stao, prvi put toliko uzbudjen, pojeo nešto iz mojih zaliha, i pre pokreta uzbrdo popio gutljaj viskija. Vidim silaze motoristi u kišnim odelima. Ovo dodaje na već prisutno uzbudjenje. Em opasna severna strana, em sam malo okasnio, em sada još i kiša. Ma ne odustajem. Oblačim ful kišno odelo i krećem. 48 serpentina, sve oštrije od ošrije. Sa penjanjem je sve mračnije, ne znam da li od kišnog vremena ili je takva satnica a verujem da nije... mislim se, još vetar jak da krene i eto mene nazad. Medjutim, seprentina po serpentina popeh se gore za oko pola sata, a gore na 2700 mnv skoro pa kijamet. Od sadržaja mahom sve zamandaljeno sa par motorista u kišnim odorama i u žurbi. Ovo je najviši prevoj u Istočnim Alpima i drugi najveći uopšte. Preživeh, odnosno been there, done that!

 

Kažu da može za desetak EUR da se skinu fotke vašeg prolaza preko ovog prevoja. Potraži ću. Napravio sam par mojih fotki i onda od kraja uspona nastavio odmah na dole kad ono sunce, plus 10 stepeni i sve kao iz bajke. Odmah sedam u obližnji kafić pored velikog vodopada sa neverovatnim pogledom i ispijam moju 2.4 EUR kaficu. Konsultujem se sa lokalcima šta i kako dalje. Dajem 3 EUR i ne uzimam kusur, rekoh naglas ako može kafa u Švajcarskoj 6.5 EUR onda može ovde 3. Svi prsnuše od smeha. Spust preko 27 serpentina je bio divan jer su serpentine slične ali vreme i uslovi neuporedivo bolji nego na severnoj strani. Vožnja na gore mi je bila najuzbudljivija ikada.

 

Tranzit kroz omanji ali poznati Bormio je bio brz te sam se odmah uputio na Gavia pa na Tonale prevoje. Gavia je prevoj na 2600 mnv i impozantno je visok i pejzaži su surovog izgleda. Vozi se stazama Djiro di Italija. Staza ima samo jedan kolovoz i uska je, nema lakog mimioližanja i nema uobičajnog saobraćaja. Mahom nema bankina pa je dosta opasna a s tim i uzbudljiva. Zapravo jedan od top vožnji bila je ovde. Na vrhu je golo i ne baš zanimljivog sadržaja. Tonale prevoj je na 1900m i baš zato što nije mnogo visok mnogo je zelen. Prepun je ski sadržaja i ima dosta turista. Deluje urbano i nezanimljivo, brzo sam krenuo u silazak. Nekako sam ih ekspresno izvozao oba, ali je Gavia bila sa mnogo uživanja.

 

Reko, završio sam sa Švajc i Centralno italijanskim Alpima, idemo sada na Dolomite! 

 

Tokom spusta i cigar-pauze rezervišem spavanje u Hotelu Sport u mestu Coredo za 76 EUR, 50km iznad Trenta a tik ispod Mendel prevoja, na ojoj ruti prvog na Dolomitima. Coredo je mirno selo te privatni parking nije bio pod moranje. Doručak je bio dobar a služili su i kasnu kuvanu večeru za 15ak evra što nije česta pogodnost. Plan i danas prebačen bez ikakvih kompromisa. Treći dan prešao 380 km. 


Dan 4- Četvrtak, od Coredo do Lienz, 270 km.

 

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

Jutarnja režijska rutina, iako treperi uzbudjenje oko napada na Dolomite. Za danas je plan da se ide na prevoj Mendel, pa kroz Bolzano, pa na prevoje Gardena, Sella, Pordoi, i Giau, pa lagana vožnja preko Kampine d'Ampeco do Lienza u Austriji. Ko je znao da će danas da mi bude najbolji dan na turi do sada, da ću da se zaljubim u Dolomite, i da će Gothard i ekipa tamošnjih prevoja da padne u drugi plan.

 

Uspon na zeleni Mendel prolazi kroz niz prelepih Dolomitskih sela. Nisam odoleo još jednoj kafi u jednom od njih. Cavareno je na strmijem usponu pa je sav na nagibu. Prilikom parkiranja motora na nagibu ispred terase lepog kafića pao mi je motor, onako blago se spustio dok sam ja još na njemu, ni prvi ni poslednjip put. Sve ok. Medjutim, gorivo je počelo da curi iz kanistera a njih 10 se instantno pojavilo da pomogne. Bez štete, pre nego što sam se pribrao oni su se već udaljili bez šanse da ih častim kafom koju sam sam popio sa zero kolom, za cela 3.6 EUR total- jeftinije nego na mom Novom Beogradu. 

 

Vreme prelepo, nastavljam uzbrdo, prelazim Mendel koji je vozilo i dosta kamiona i buseva iz Trenta za Bolzano. Ipak, zelene serpentine su bile mestimično prazne i odlične za obaranje. Uživanje se nastavilo i nakon velikog Bolzana gde sam stao da kupim neki kabl koji sam posejao ranije u smeštaju. Nastavak ka Gardeni bio je sjajan, kao i prolaz kroz fensi dolinu Gardena, a uspon na Gardenu baš lep, opet odmor pored potoka i dremka- joj, super mi je ovo. Dok sam dremuckao prolazili su i pozdravljali me lokalne drvoseče. Zatim nastavak pored nekakvog Alpskog muzeja pa izlazak za prevoj Gardena. Stigneš gore i ne veruješ svoji očima.

 

O, čarobnog li mesta! Nisam pojmao imao da će tako slično biti i na preostala 3 Dolomitska prevoja Sella, Pordoi, i Giau. Raj na zemlji.

 

Znači, nestvarne duboke kombinovane zeleno-stenovite viste i pejzaži oduzimali su dah, iznova i iznova tokom celog ovog dela moto ture. Prevoji su niži nego prethodnih dana na Švajcarskim i Centralno Italijanskim Alpima pa je granica (oko 2000 mnv) zelenog i stenovitog tu pred očima dok se okolo iznad vaše glave šepure stenoviti visovi koje da bi cele videli morate da krivite vrat a kao da možete da ih didirnete. Čudesno!

 

Staze i serpentine su isto odlične, neke puste neke ne, sa dosta motorista, biciklista i šetača. Univerzum za sebe iznad 2000 mnv. Na Švajcarske i Italijanske Alpe možda opet odem ili ne, ali ovde na Dolomite se obavezno vraćam.

 

Kroz Kortinu d’Kampaco hitro prolazim. Gužvica baš. Završivši misiju Dolomita, iz Italije u jednom dahu dobacujem do Austrijskog pograničnog gradića Lienz u južnom Tirolu. Svih 70ak km su bili predivni, mirni i zeleni sa divnim pejzažima, ništa ono industrijske zone ili slično.

 

Podno Grossglocknera, odseo sa sam u Lienzu u Wildauers Haidenhofu za 96 EUR- nije bilo jeftinije a ispalo genijalno, butik u Alpskom hotelu koji je noverovatan, preuredjen od nekadašnjeg seoskog imanja na uzvišici iznad grada. Hotel pleni rustičnim detaljima i Alpskom udobnošću i idilom. Svi atributi ovog odabira smeštaja ukazuju da isto zaslužuje namensku posetu a ne samo prenoćište u prolazu- usluga, sadržaji i pozicija su izvanredni i za taj novac se mnogo dobije. Gorivo u Austriji je 1.80 EUR. Uspeo da navatam restoran u gradu sa sjajnom Bečkom šniclom sa standard garnirungom i mešanom salatom za 16 EUR, veliko wisse pivo još 4. Uf, lep kraj dana, ajmo leć.

 

Dan 5- Petak, od Lienz do Slovenske Konjice, 410 km.

 

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

Ustajem baš rano okružen divnim Alpskim imanjem oko sebe sa sve bazenom koji sinoć nisam video. Mrzelo me da navlačim kupaći i nije mi se trošilo vreme na to. Umesto toga duža kafa sa divnim pogledom na Alpe. Isčekujući napad na Grossglockner radovao sam se i nastavku puta za Slovenske Konjice. Zapravo, žaleći kratak ostanak poranio sam da se popnem na Grossglockner u susret celodnevnoj agendi. Odmah sa skretanja sa magistrale za Villach na sever u visoke Alpe, nastavio se Alpski film brzih smenjivanja prelepih pejzaža i detalja u prirodi.

 

Penjem se ka vrhu Austrije, Grossglockner 3798 m (Veliki Klek), iznad najvećeg Austrijskog glečera! Vozim kroz Alpske stazea kompleksa Visoki Alpski put, odnosno Nacionalni park Hohe Tauren- najveći na Alpima i u Centralnoj Evropi. Dodatno je uzbudjenje jer ovim završavam ovonedeljnu Alpsku moto turu, posetom ovom veličanstvenom i ogromnom Alpskom rekreativnom centru na preko 2000 mnm. 

 

Redjalo se na turi sve bolje od boljeg, i krunisano je ovom posetom Grosslockneru. Vrhunski uźitak na ovoj turi od 6 dana, miks lepote i uzbudjenja, od Hajdi i Dźejms Bonda pa do Grand Turizmo i Mission Impossible. Gas!

 

Elem, ulaz u kompleks se u podnožju pre uspona naplaćuje za sva vozila, za motore 33 EUR, što mnoge odbija od ove posete- medjutim, vrednost je nesporna, park je fenomenalan za celodnevno uživanje po ovom Alpskom moto lavirintu od staza i serpentina sa različitim sadržajima poput muzeja, galerija i vidikovca. Vidikovac podno samog vrha i pored glečera je tamo gde sam se ja uputio. 

 

Sve vreme tokom tročasovne vožnje po ovom parku vizuelni doživljaj je bio potpun, brojne serpentinske vožnje uzbrdo i nizbrdo bile su slične onima na Dolomitima i ranije tokom nedelje, s tim da su izbor ruta ovde bio znatno veći, gde se ne radi samo o jednom Alpskom prevoju.

 

Put za sam vrh i vidikovac penje vas na 2576 mnm što je najviši put u Austriji. Uspon je spektakularan, sa brojnim manje i više oštrim serpentinama i poluotvorenim dugačkim tunelima. 

 

Na kraju puta čeka vas javna garaža, vidikovac, restorani i mesto za druženje gomile motorista. Šetačka platforma je predivna i omogućava direktan pogled iz blizine na glečer kao i na sam vrh. Opčinjeni prizorom te lepim vremenom ostanak na vrhu pretvara se u zen predah. 

 

Odlazak i antiklimaktična vožnja ka dole sa vrha ubrzo prelazi u novo zadovoljstvo uživanja u istim vistama ali nizbrdo, koje se zbog nove perspektive i položaja sunca dosta razliku i iznova pružaju zadovoljstvo. 

 

Za žal, ono najlepše kamera nikad ne uhvati, a ono što uhvati ne ispadne onako kako je vidjeno. No to je stari fenomen, medjutim, uspomene uvek ostaju verne.

 

Kakav dan, kakva tura, mislim se. Velika hvala Andrea iz Italije koji mi je pomogao da finaliziram rutu ture. Odo na predah kod Paše u Žiče, kod Slovenskih Konjica, u predivnu zelenu dolinu drevne Kartezijanske biblioteke. Nakon ovog kratkog okrepljujućeg druženja sa dragim ljudima u prelepoj prirodi pravac Beograd na početak školske godine. Na putu do tamo prolazim kroz prelepe Austrijske gradiće i sela. Turizma i blejanja svuda. Moto skupovi i kupanje po jezerima. Žive ljudi život u fulu, ovima ne treba ni Jadran ni Egej. Ne odolevam da u Vilach stanem u Loius moto radnju čuvenog lanca, jesam- malo sam se i ponovio.

 

Na ulazu u Sloveniju koordinisano me čeka Emil, moj senior Honda NC FB drug, vozimo malo skupa divne Dravske lokalne ceste, pa po pivo i razmena priča o moto avanturama. Uživao sam. Baš lepo od njega. Sjajna je ovakva moto zajednica. Stižem u Konjice, sa Pašom da popijemo par barik grapa. Divno druženje sa dragim ljudima- i nove upoznao, uhvatio updejt sa decom, ali mora se dalje. Vratiću se brzo, nadam se, u Žiče i na Dolomite.

 

Dan 6- Subota, od Slovenske Konjice do Beograda, 510 km.

 

 

MAPS.APP.GOO.GL

 

E, danas nisam poranio, lagano se spremio i popio dugu kafu sa Pašom. Startovao tek u 1100- opušteno. Vozim divnim Slovenačkim pa Zagorskim lokalnim putevima, od sela do sela, pa via Kumrovec a tamo Zagorski štrukli, samo slanih, slatkih na moje razočarenje nije bilo. Nakon toga nastavljam za Zagreb pa kući. Sa osmehom opet sipam INA gorivo za 1.5 EUR. Stižem u Beograd oko 1800. Happy end.

 

A koga zanima evo ga i potrošeni budžet:


Putarine: HRV 2x11 EUR, SLO 10 EUR, ITA 25 EUR, AUT ulaz u park 33 EUR. Total: 100 EUR.
Spavanje sa doručkom: Komo 68 EUR, Chiavenna 80 EUR, Coredo 76 EUR, Lienz 96 EUR, Slovenija 50 EUR. Total: 370 EUR
Gorivo: oko 300 EUR.
Klopa i piće: 200 EUR.
Grand total: 970 EUR
 

IMG_8580.jpeg

IMG_8996.jpeg

IMG_8646.jpeg

IMG_8596.jpeg

IMG_8607.jpeg

IMG_8555.jpeg

IMG_8693.jpeg

IMG_8483 2.jpeg

IMG_8514.jpeg

IMG_9169.jpeg

IMG_9186.jpeg

IMG_8458 2.jpeg

IMG_8830.jpeg

IMG_8575.jpeg

IMG_8670.jpeg

IMG_8762.jpeg

IMG_9173.jpeg

IMG_8518.jpeg

IMG_8666.jpeg

IMG_8688.jpeg

IMG_8775.jpeg

IMG_8630.jpeg

IMG_8763.jpeg

IMG_9172.jpeg

IMG_8558.jpeg

IMG_8827.jpeg

IMG_8574.jpeg

IMG_8811.jpeg

IMG_9168.jpeg

IMG_9241.jpeg

IMG_9257.jpeg

IMG_8554.jpeg

IMG_9200.jpeg

IMG_8702.jpeg

IMG_9266.jpeg

IMG_8477.jpeg

IMG_8836.jpeg

IMG_8524.jpeg

IMG_8676.jpeg

IMG_8621.jpeg

IMG_8508.jpeg

IMG_8586.jpeg

IMG_8489 2.jpeg

IMG_9207.jpeg

IMG_8695.jpeg

IMG_9250.jpeg

IMG_8787.jpeg

IMG_8512.jpeg

IMG_9180.jpeg

IMG_8816.jpeg

IMG_9211.jpeg

IMG_8682.jpeg

IMG_8728.jpeg

IMG_8544.jpeg

IMG_9210.jpeg

IMG_8790.jpeg

IMG_8769.jpeg

IMG_9178.jpeg

IMG_8505.jpeg

IMG_8600.jpeg

IMG_8712.jpeg

IMG_8568.jpeg

IMG_8616.jpeg

IMG_8773.jpeg

IMG_8732.jpeg

IMG_8749.jpeg

IMG_8818.jpeg

IMG_8635.jpeg

IMG_8526.jpeg

IMG_8459 2.jpeg

IMG_8822.jpeg

IMG_8988.jpeg

IMG_8571.jpeg

IMG_8567.jpeg

IMG_8834.jpeg

IMG_9213.jpeg

IMG_8547.jpeg

IMG_9182.jpeg

IMG_8802.jpeg

IMG_8984.jpeg

IMG_8706.jpeg

IMG_8710.jpeg

IMG_8480 2.jpeg

IMG_9204.jpeg

IMG_8679.jpeg

IMG_8696.jpeg

IMG_9245.jpeg

IMG_8511.jpeg

IMG_9212.jpeg

IMG_8680.jpeg

IMG_9232.jpeg

IMG_9224.jpeg

IMG_9199.jpeg

IMG_8622.jpeg

IMG_9176.jpeg

IMG_9249.jpeg

IMG_8726.jpeg

IMG_8668.jpeg

IMG_8541.jpeg

IMG_9242.jpeg

IMG_8484 2.jpeg

IMG_8652.jpeg

IMG_9239.jpeg

IMG_8582.jpeg

IMG_8428.jpeg

IMG_9219.jpeg

IMG_8664.jpeg

IMG_8633.jpeg

IMG_8625.jpeg

IMG_8808.jpeg

IMG_8737.jpeg

IMG_8520.jpeg

IMG_8824.jpeg

IMG_8598.jpeg

IMG_8432.jpeg

IMG_8832.jpeg

IMG_9262.jpeg

IMG_8469 2.jpeg

IMG_8537.jpeg

IMG_8999.jpeg

IMG_8560.jpeg

IMG_8673.jpeg

IMG_8736.jpeg

IMG_9259.jpeg

IMG_8475 2.jpeg

IMG_9189.jpeg

IMG_8632.jpeg

IMG_9166.jpeg

IMG_8757.jpeg

IMG_8995.jpeg

IMG_8700.jpeg

IMG_8829.jpeg

IMG_8556.jpeg

IMG_8690.jpeg

IMG_9193.jpeg

IMG_9243.jpeg

IMG_8517.jpeg

IMG_9185.jpeg

IMG_9214.jpeg

IMG_8813.jpeg

viber_image_2024-09-02_18-13-47-088.jpg

viber_image_2024-09-02_18-13-49-617.jpg

9B6B9D93-B31E-4F5C-A962-43F85DF22506.jpg

457094352_10162231351850990_340668039410227867_n.jpg

457284333_10162231387695990_2920335467025418410_n.jpg

457449833_10162231357345990_4043846445132653486_n.jpg

457133296_10162231350570990_8149234391488291316_n.jpg

457404904_10162231388640990_7135534925148437286_n.jpg

457481030_10162239496135990_1071105787294095912_n.jpg

457465945_10162239495635990_6513732079621846680_n.jpg

457371236_10162239495935990_7788367331742808080_n.jpg

457659302_10162239496070990_1654816101137465488_n.jpg

Promenio član maxmladen
  • Sviđa mi se 30
  • Hvala 4
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 98 postova

Lepo i detaljno napisano i opisano, šteta samo što slike koje su odlične ne prate priču, pa onda se malo gubi na doživljaju...

No svakako samo detalj, ostalo je super... :)

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1797 postova
  • Lokacija: BG-LE
  • Motocikl: Tracer 900
pre 22 minuta, Milanezi je napisao:

A baš su te odgovarali od puta :D

Top :takoje:

Još da se čita sta se piše... piiih gde bi nam kraj bio..

 

 

Mladene, ako mogu da zamolim za linkove sa smeštajem ili makar nazive, imao si zaista dobre cene..

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 82 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Honda NC 750 XD, 2020.
8 minutes ago, ProMaster said:

Još da se čita sta se piše... piiih gde bi nam kraj bio..

 

 

Mladene, ako mogu da zamolim za linkove sa smeštajem ili makar nazive, imao si zaista dobre cene..

 

U samom tekstu za svaki dan imaš ime hotela i mesto gde se nalazi. Dobre cene se uvek i svuda nadju- a kada je i par eura više, opet dobro. Sve cene su sa Booking G3 Level. Direktno i kešom možda može i jeftinije. Pozz!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • abc, 893 postova
  • Lokacija: Pula
  • Motocikl: BMW GS 1250 Adventure

Već sam stavljao link na aplikaciju sa planinskim prevojima koja ima jako puno podataka o poznatim i manje poznatim prevojima. Može poslužiti svima koji planiraju u Dolomite i Alpe. Ako sam dobro shvatio ti planiraš turu po Dolomitima pa možda pomogne.


PLAY.GOOGLE.COM

Everything about alpine passes and passes by motorbike and car
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1797 postova
  • Lokacija: BG-LE
  • Motocikl: Tracer 900
pre 21 minuta, maxmladen je napisao:

U samom tekstu za svaki dan imaš ime hotela i mesto gde se nalazi. Dobre cene se uvek i svuda nadju- a kada je i par eura više, opet dobro. Sve cene su sa Booking G3 Level. Direktno i kešom možda može i jeftinije. Pozz!

Hvala, nekako sam preskočio..

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 82 postova
  • Lokacija: Novi Beograd
  • Motocikl: Honda NC 750 XD, 2020.
4 hours ago, e-mayl said:

Već sam stavljao link na aplikaciju sa planinskim prevojima koja ima jako puno podataka o poznatim i manje poznatim prevojima. Može poslužiti svima koji planiraju u Dolomite i Alpe. Ako sam dobro shvatio ti planiraš turu po Dolomitima pa možda pomogne.

 

PLAY.GOOGLE.COM

Everything about alpine passes and passes by motorbike and car

Tekst posta je putopis o obavljenoj turi na Dolomite. Hvala za link, jako je koristan za buduće ture. Pozz!

Promenio član maxmladen

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 736 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL650

Respect..... Svaka čast na ovom putovanju.... :care::care::care:    Ostao sam bez teksta čitajući putopis, ovakve avanture su i suština vožnje motora... Samo napred...

 

 

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1655 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Kawasaki Versys 1000 Grand Tourer

Sjajan putopis! :care: Hvala ti na velikom trudu da nam detaljno prezentuješ celu rutu sa sve pojedinačnim mapama, sjajnim fotografijama, nazivima mesta i hotela i drugim korisnim informacijama.  Nema sumnje da će ovaj tvoj putopis biti od velike pomoći za planiranje budućih vožnji, meni svakako. :jee1:

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.





×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja