swift021 58 Napisano Maj 20 (promenjeno) U prolazu, 44 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki GSX-R & KTM 250SX Prijavi odgovor kao problematičan U Srbji se dnevno prodaju tone motornog ulja, moje pitanje je gde mi "sam svoj majstor" odlažemo ulje. Da li postoji organizavan otkup, mesto ze predaju starog motornog ulja, centar za reciklažu ulja ili nešto sličnno. Ja sam iz Novog Sada, nisam ništa pronašao. Do sada sam nosio kod prijatelja koji su automehaničari. Da li postoji neki drugi način... prosto neverovatno, odlažemo plastiku, papir, staklo, gume... a za motorno ulje ništa. ps.- samo litar motornog ulja može da zagadi 1.000.000 litara vode Promenio Maj 20 član swift021 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5379 Napisano Maj 20 (promenjeno) Drug član, 1929 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Bila je skoro ovde neka priča, ali dobro je da bude u posebnoj temi. Promenio Maj 20 član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Hacky 800 Napisano Maj 22 Zainteresovan, 553 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim, imam 30ak litara sigurno. U krajnjoj liniji odneo bih i ja nekom servisu ali pola njih koje sam pitao su mi otvoreno rekli ,,brate mi to dajemo ortaku, on to lozi..." Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
petko.milicevic 2 Napisano Maj 25 U prolazu, 3 postova Prijavi odgovor kao problematičan Postojala je firma Ekosekund koja se bavila otkupom i reciklaznom otpadnih materija ukljucujuci ulja i maziva, ne znam da li radi josПослато са SM-A325F помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
opsidiannight 176 Napisano Maj 27 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Himalajac Prijavi odgovor kao problematičan Iskorisceno ulje se najcesce ''reciklira'' sagorevanjem. Sad, firme koje se bave time bi to trebalo da rade u kontrolisanim uslovima koji najmanje zagadjuju. Nadji nekog ciji motor u autu trosi ulje i pokloni mu, on i onako to samo doliva u motor. Nije ekoloski najsrecnije resenje al bar nece kupovati novo ulje da sagoreva i samim tim ce proizvodnja i prodaja biti manja za tih nekoliko litara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4507 Napisano Maj 27 Drug član, 976 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Moj serviser ima neku firmu koja dolazi i preuzima staro ulje. Možeš da se raspitaš kod nekog svog da li možeš da mu odneseš, pa da da na reciklažu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markodecaja 9 Napisano Octobar 22 U prolazu, 50 postova Lokacija: Krusevac Motocikl: Honda Africa Twin RD07 Prijavi odgovor kao problematičan Mozda ovo pomogne. Ja planiram da ovih dana ovdezem staro motorno ulje. Isto tako me interesuje i za staro kociono ulje. Gde reciklirati - Reciklažna mapa Srbije GDERECIKLIRATI.RS Gde reciklirati plastiku, papir, mobilni telefon, staklo, baterije, limenke, PET flase, sijalice, tekstil, tetrapak, metal, gume, kablove, karton, tonere, akumulatore, vozila, hranu, foliju... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 31 Napisano Octobar 31 U prolazu, 75 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Po pravilu bi svako ko prodaje stvar koja ne kraju postane opasan otpad, to i otkupi ili barem prikupi besplatno. Znači svaka benzinska pumpa mora prikupljati staro ulje, kao što i mobilni operateri prikupljaju stare telefone i ostalu elektronsku opremu (što je takođe vrsta opasnog otpada). Međutim, ovde se zna kome je to preveliko cimanje… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
opsidiannight 176 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 168 postova Motocikl: Himalajac Prijavi odgovor kao problematičan Kom pravilu, cijem pravilu. Isto tako ja mogu da napisem ''svako ko kupuje stvari koje postaju opasan otpad ima duznost da ga deponuje na propisani nacin''. Nemoj ovo pogresno da shvatis, ne brecam se na tebe. Isticem potrebu za proaktivnijom regulativom koju bi ispratila praksa. Incace ''reciklaza'' iskoriscenog morotnog ulja je u 99% slucajeva spaljivanje istog u pirolitickim pecima, tj na nacin koji najmanje zagadjuje okolinu. Al je i dalje zagadjuje. Svako od nas ko vozi i odrzava motorno vozilo mora biti svestan da zagadjuje okolinu, jbg. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 31 Napisano Novembar 4 U prolazu, 75 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Svašta. Ima zakon o upravljanju otpadom, pa na dalje. Ne verujem da je spaljivanje predviđeno kao rešenje. Verovatno proizvođač uzme to nazad kao input u rafineriji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...