Jump to content

Moto Zajednica

Aluminijumski koferi - izrada i sistemi kacenja?

Recommended Posts

• Drug član, 1372 postova

Sto se tice crtanja za danas sam zavrsio ;D. Sutra nastavljam dalje sa izmenama i dopunama zato sto ima nekih stvari koje mi se ne svidjaju pa cu morati da ih izmenim. Sve sto nacrtam bice snimljeno u PDF fajlu sa kompletnom tehnickom dokumentacijom tako da ce biti vrlo jednostavno da se uradi. Po zavrsetku svega toga pocinjem sa radom makete od kartona da bi uocio sve moguce greske pri izradi i da bih ih se resio odmah. Kad se sve to zavrsi ostaje da skupim materijala i alata i to je to. ;)

E da htedoh da kazem da je ovo pogled sa zadnje strane odnosno desni kofer :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 282 postova
  • Motocikl: Kawasaki KLE500

uhh, tek sam malopre video ovu temu... i procitao sam je u jednom dahu!  :D

bravo za ideje: dimac, zakarus, dane, misko kolo, gs i svi ostali!

• Zainteresovan, 572 postova
  • Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Juce sam zavrsio varenje i od danas idu radovi koje mogu sam zavrsiti. Ostalo je da se izbruse i ispoliraju varovi ,postave bravice , zakacke na poklopcima ,dihtunzi i sl.

Necu da plasim vas koji se odlucite na izgradnju kofera ,ali sve teze i sporije ide nego sto sam planirao. Morate se pomiriti sa tim da svaki limar ne moze da vam isjece i savije limove ,potrebno je naci pravog .Ista stvar sa variocem  ,juce sam presao 300 km trazeci nekog ko to moze da zavari kako treba ,vecina majstora uopste nece da prihvati varenje tankog lima.Naravno to sve kosta puno vise nego sto je planirano ,do sada lim,sjecenje ,savijanje, varenje oko 100e  plus brave, zakacke i sl. sigurno jos 50e .Lim prilikom prolaska kroz presu se izgrebe ,pa sa mozda mislio da posaljem kompletne na eloksiranje ,ali i to podize cijenu za najmanje 50e...

post-1867-1287902000282_thumb.jpg

post-1867-12879020004186_thumb.jpg

post-1867-12879020005483_thumb.jpg

Verujem da ce ovo super da ispadne, jedino sto mi se ne svidja je sto si mnogo koristio varenje. Da si koristio nitovanje na preklop lakse bi ucvrstio stranice za dno. Trebao si prvo da iznitujes dno sa stranicom pa tek onda kad zategnes lepo stranicu na preklop izbusis ruku i zanitujes. To ti je moje misljenje. Ja bih var koristio samo za ivice poklopca koje se moraju variti a ostalo sve nitovanje.

Kako ces da resis gornje ivice, oces stavljati neki profil ili ces ostaviti tako kako jeste?

Da li ce ti poklopac biti spojen sa jedne strane sarkom a sa druge zabicom ili?

Na koji nacin ces da kacis kofer za motor?

Zasto ti je levi kofer (desni na motoru) siri kad on ide sa desne strane motora i tu bi trebalo da bude uzi?

• Drug član, 1777 postova

ima auspuh sa desne strane, pa je taj uzi, nesto si pobrkao...

I jedno pitanje za tebe. Kako si mislio da resis problem spajanja lima, omotaca. Jer na mestu gde se spajaju, idu jedan preko drugog, pa ce onda da zeva omotac u odnosu na dno,tamo gde onaj lim ide preko drugog? Jel kapiras sta ocu da kazem?

ima auspuh sa desne strane, pa je taj uzi

Pa da, ali taj desni kofer je siri.

Moras da apdejtujes neki drajver :D i jedan i drugi mogu da stoje na bilo kojoj strani ;D

Moras da apdejtujes neki drajver :D i jedan i drugi mogu da stoje na bilo kojoj strani ;D

haha, mislio sam zbog vara, da bi bio sa unutrasnje strane a ne spolja ;D ;D

Auuu pa tebi treba Service Pack a ne samo drajver ;D ;D ;D izbagovao si ;D

I jedan i drugi mozes da stavis na bilo koju stranu a da var bude na unutra...

Auuu pa tebi treba Service Pack a ne samo drajver ;D ;D ;D izbagovao si ;D

I jedan i drugi mozes da stavis na bilo koju stranu a da var bude na unutra...

Ajoooj jes, u pravu si, zabagovao sam nesto. Mislio sam da je to prednja strana kofera  :D :D :D A kad sam malo vise razmislio video sam da je on sa prednje i zadnje strane isti :D

Na tu foru sam i ja mislio. Ali mislim da si ovo skroz pogresno uradio!!!

Treba da savijes lim na drugu stranu, jer su ti ovako oba odlepljena od dna. Znaci treba da savijes, ako gledamo ovu sliku gore, desni deo lima kontra, kao u ogledalu u odnosu na ovo tvoje, i onda ce omotac lepo da naleze na dno celom duzinom! Jel kapiras sta pricam, ovako bez crteza?

• Motocikl: KTM EXC 450, Suzuki RM 125 ,Kawasaki KLX 300R ,Kawasaki KMX 125, Yamaha DT 125R

Verujem da ce ovo super da ispadne, jedino sto mi se ne svidja je sto si mnogo koristio varenje. Da si koristio nitovanje na preklop lakse bi ucvrstio stranice za dno. Trebao si prvo da iznitujes dno sa stranicom pa tek onda kad zategnes lepo stranicu na preklop izbusis ruku i zanitujes. To ti je moje misljenje. Ja bih var koristio samo za ivice poklopca koje se moraju variti a ostalo sve nitovanje.

Kako ces da resis gornje ivice, oces stavljati neki profil ili ces ostaviti tako kako jeste?

Da li ce ti poklopac biti spojen sa jedne strane sarkom a sa druge zabicom ili?

Na koji nacin ces da kacis kofer za motor?

Zasto ti je levi kofer (desni na motoru) siri kad on ide sa desne strane motora i tu bi trebalo da bude uzi?

Nitovanje na preklop zaboravi ,jedino ako imas radionicu poput OCC, lako je nacrtati  lim od 1,5mm nije papir! ;D

Stranice nisu povezane za dno pa ti se cini da nije dobro sastavljeno, ovo boldirano u tvom postu je nemoguce jer bi se izgubile sve mjere.

Poklopac kacim sa obje strane zabicom jer je sigurno najprakticnije rjesenje.

I na kraju , jel stvarno mislis da bi mogao da posle ovoliko truda da zamjenim desni i lijevi kofer a da to ne primjetim? ;)

A kako ces da pricvrstis dno?

Kupio sa alu zakovice ,sutra cu da ih postavim ,probao sam nije uopste tesko.

U blizini mene ima fabrika alu profila i rade neke u sivoj boji ,nisam siguran kako se taj proces zove (mislim eloxiranje)ali je extra postojano i super izgleda

pa cu mozda da ih odnesem kod njih.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja