Jump to content

Moto Zajednica

Custom VS Enduro VS Trkalice Kupovina istih.

Recommended Posts

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Pre neki dan sam razgovarao sa drugarom o cenama polovnih motora dok smo razgledali neke oglase. Sad gledali smo svakakve motore, dok su njega najvishe interesovala "zvucna" imena iz trkalica tipa Ninja, R1 i ostala ekipa ja sam razgledao moja tri omiljena slova CCC... Custom,Chopper,Cruiser ;)

E sad uporedjivali smo cene trkalica(R-ova uglavnom) i Customa i zakljuchili da je Customima iste kubikaze i relativno istog godishta veca cena. Sad njemu nije bilo jasno kako GPZ koji ima istu mashinu kao i ja (chak i jachu) i moze brze da ide, bolje ubrzava itd itd, koshta manje? I tu krece diskusija (chitaj moja filozofija) zbog chega su cene tako formirane.

U daljem tekstu cu sve CCC svrstati u CUSTOM, sve trkalice ( R,F,naked itd) u R,i offroadere(enduro,SM,cross) u enduro.

Ovo sve vazi za motore starije od 10 godina!!!

ENDURO MOTORI

Bajker

Ovaj tip vozacha je sigurno prelazio dosta kilometara ako je vozio putni enduro. Ako je vozio cross/offraod enduro sigurno ga je ganjao po blatu i snegu i kamenjaru, uzbrdo, nizbrdo.... znachi muchen je dosta, pa iako nije puno preshao na satu pa makar i samo 10000km to kod offroada se po meni malo drugachije gleda ??? ( ovo se najvishe odnosi na cross) Zashto im je cena niza nego Customima? Pa zato shto su offroad mashine, uvek su radile u malko "prljavim" uslovima..... Prashina, blato,pesak.... 1-2-1-2-1-2-3 brzina.. pregrevanja? Najveca je verovatnoca kod ovih motora da je sa njih padano(pogotovu cross). Mislim ko mi prodaje cross star 10-15 godina a kaze da ga nikad nije "terao mnogo" i da nikad nije pao ne znam stvarno shta da mislim ::)

Pozer

Stvarno ne vidim razloga zashto bi pozer uzimao enduro motor kada nece na putovanje nigde dalje sa njim, a tek mu ne treba cross( osim neki jednocilindrrash za tochkarenje po glavnoj ulici). I josh jedna stvar ( koja se nece mnogima dopasti ali vam ide u prilog) je da su enduro/cross motori ubedljivo najruzniji od 3 pomenute grupe ( jeste sad to diskutabilno al bash zato najmanje pozera ima u ovoj grupi a to znachi najvishe PRAVIH bajkera)

Trkalice

Nebitno dal je R, F, naked ili neshto tamo drugoglavna namena je... PERFORMANSE... znachi R ;)

Bajker

Ako je kupio R-a skoro sigurno ga nije shtedeo. Vozio ga je do maximalne brzine bar nekoliko puta, drzao ga je u obrtajima chesto, obaranje pa pun gas po izlasku iz krivine.... Sve ovo uzima danak na motoru ??? Po meni R-ovi najkrace traju (iako je najsavremenija tehnologija ugradjena u njih) bash zato shto se najvishe teraju. ( mislim pa zato i nema mnogo R-ova starih po 25-30 godina,) Ili greshim ??? Zashto im je niza cena. Pa zato shto je velika verovatnoca da su "terani" najvishe.... Takodje trkalice najchesce padaju pa se oklopi samo prefabaju i motori se prodaju a ram kriv ko GUDALO ;D

Pozer

Ko kupi motor od ovog lika ili mu je upala sekira u med il se ZAJEBO debelo. Prvi tip je onaj koga uhvati kriza srednjih godina( pa ga prodje brzo) ili onaj koji napuni tek 18 pa mu motor sluzi samo od kuce do kafica i od kafica do kuce. Malo neku ribicu pokupi u gradu, 1-2-3 brzina---> semafor i to je to.... Ko kupi od njega, kupio je nov motor ;)

I ona druga ZLA vrsta pozera. PUCACH >:(    Nema tu shta da se mnogo diskutuje znate ko su oni bilo je zilion tema. Motor iako NOV na izgled, agregat unutra moze da bude katastrofa ( vidjao sam ljude sa NOVIM motorima, kako ih na skupu besomuchno turiraju i pucaju ). Kada dodjete da kupite motor od pucacha ( a ne znate da je pucah ) motor ce na oko izgledati novo je u najblazu ruku on verovatno i nije puno presahao, poshto mu je sluzio samo za do skupa i nazad (eventualno nekog kafica). Ako je na primer preshao 10000 ja bih na to dodao josh 40000 jer realno toliko ga pucanje i turiranje dok ne izbaci vodu i oshtetilo.. kao 40000... a i tad bih pre uzeo motor koji je preshao chistih 60000 nego 10000 od pucacha... Zashto je ovaj motor jeftiniji polovan od customa? Glupo je i komentarisati :(

Custom

Bajker

Verovatno neki roker :) Sa bradom ako je stariji lik :D Nije ga puno terao a ni brzo vozio jer jednostavno takva je filozofija ovog motora, jednostavno nije namenjen za to. Mozes malo na pravcu 1-2-3 brzina al nije to to. A i vozne karakteristike su kao frezu da vozish ;D ;D ;D ( al jebiga shta cu kad volim 8)). Choperima se (obichno) poklanja puno paznje. Bisage, glancanje , kozne resice na ruchkama, glancanje ,top case , glancanje , vizir, poliranje , glancanje. Gde ste videli da neko na skupu besomuchno turira chopera do iznemoglosti? Ja samo jednom. R-a 1000 puta. Divljaci ne voze ove motore, jer im performanse nisu za divljanje a ni geometrija.... Po meni je najmanja verovatnoca da je sa ovog motora padano jer se uglavnom voze laganica. Mada i vozachi ovih motora najcheshce vozi pijani pa ima izuzetaka :-\

Pozeri

Uglavno motor sluzi za do skupa i nazad. Obuku se u toku vikenda u kozu pa pravac na najblizi skup. Tu se lepo oleshe od alkohola ili ga parkiraju negde u hlad i glancaju do iznemoglosti pa onda kuci (pre koncerta) na josh jedno temeljno glancanje.  Njihove motore mozete videti ispred boljih lokala u vashem gradu. Za to im i sluze ??? Ko kupi motor od ovog lika najbolje je proshao jer je ovaj motor retko kad preshao 100km/h :D

Uglavnom po glavnoj ulici, 20km/h bez kacige naravno. Ne na laktu kao R pozer. Nego ili BEZ nje ili onu malu "noshu" minimalnu, chisto da se ograniche od zakona.

E sad mi recite jeli imalo smisla vama ovo shto sam ja napisao ili sam mlatio praznu slamu?  :D

Nisam sve napisao shto sam imao na umu mrzelo me je a i spava mi se......

Aj pa se vidimo kad otopli vidite da umirem od dosade pa sam pocheo da pishem "pametne" teme ;D ;D ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6382 postova
  • Motocikl: CRF300L

Sve se slazem sem:

ENDURO MOTORI

Bajker

Ovaj tip vozacha je sigurno prelazio dosta kilometara ako je vozio putni enduro.

Moze da bude, a ne mora da znaci. Recimo ja ne prelazim puno kilometara. Preko nedelje nemam vremena za duze ture, vozim samo vikendom. Vikendom su mahom ture od 200-500 km, na duze ture van zemlje ne idem jer mi finansije ne dozvoljavaju. Matematika je prosta. A znam jos gomilu enduro vozaca koji rade kao ja, sem sto neki idu motorom na posao pa se tu navuce jos koji km.

• Drug član, 2265 postova

Uglavnom se slazem sa bigbad-om.

R-a ne bi nikad kupio polovnog (ne bi ni novog doduse, jer ne volim), ali e slazemo po pitanju u pitanju veliki rizik, a same masine su nabrijane i savremene, ne da bi duze trajale, nego da bi bile jace.

Sto se tice endura, tu je situacija dosta bolja, masine su robusne.

Custom, paaa... Imam bradu, dugu kosu, al ne pijem i nisam mator. ;D

CCC kupujes najvise prema stanju, a najmanje prema godistu, a nije retkost da posle 20000km vidis fabricke gume na njemu, pa i to dosta govori o vlasniku. Sto se tice padova, najteze ih je popraviti pa se i na taj nacin lako uoci da nesto nije u redu.

SM... Voleo bih jedan, al ne znam koliko bi bilo bezbedno dati mi ga u ruke.

• Drug član, 1359 postova

pa da dodam malo kod crosseva ili endura koji ji se vose off roud ( manji enduro) negledaju  se kilometar sati vec radni sati . To jest sevis nije posle 10.000 20.000 km vec posle 10 20 sati rada motora . e sad kad kupis ovakav motor sigurno nije vozen po ulicama jer stace kome motor jednosed , tako da se kod njih gleda sve u kakvom je stanju i nepitase dali je padano sa njim  to je normalo .

• http://www.odvozsuta-otpada.rs/, 298 postova
  • Motocikl: Honda Shadow 600cd vlx 2004 nekad bila pa daytona 350 i sad nista ...jbg

ma bre choperi su malo skuplji jer to kupuju chalci poput mene, ispunjavaju dechachke snove !STA sad i da sednem na brzalicu kad volem da zinem okolo !! :)

• Vlasnik sajta, 5362 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Nije losa analiza, mada mi se cini da je preskocen najbitniji faktor za stanje motora - odrzavanje. Cak i najgazeniji R (ne racunam ako je padano ili nesto slicno) ce verovatno biti u boljem stanju od nekog 'mazenog i pazenog' po gasu endura, ako je R redovno i kvalitetno odrzavan (kvalitetno ulje, menjano na 4-5000km, pravilno zagrejan motor itd) i ako je enduro zapusten (nekvalitetno ulje, menjano ko zna kad itd.)...

Sa druge strane, kubikaza je takodje bitan faktor sto se trajnosti masine tice. Sto je veca kubikaza, to je veci obrtni momenat agregata, pa je uglavnom na manjim obrtajima motor vozen. Takodje, ozbiljnija kubikaza povlaci sa sobom ozbiljnije reseno podmazivanje, ozbiljnije delove (radilica itd)... Manja kubikaza obicno znaci nesto vise (cesto i suludo visoke) obrtaje tokom normalnog rada i koriscenja motora. Na primer, ja bih uvek pre kupovao motor (nebitno koje je kategorije) od 1000 kubika, nego motor od 600 kubika.

Ponavljam, sve zavisi od odrzavanja. Znam da su i neki R motori od 600 kuba bas potrajali (Sale Umag je presao skoro 100.000 km sa njegovim R6, a nije ga vozio penzionerski :) ), ako su dobro odrzavani...

@ Pablo

Ja sam mnogo generalizovao u svom postu. Ja sam govorio uzimajuci u obzir da su svetri klase podjednako odrzavane. Ja sam govorio uopshteno samo o mashinama u ljude nisam mogao da ulazim jer nas ima raznih. Naravno da je moguce sa R motorom preci veliku kilometrazu chak shta vishe sa njim bi trebalo preci i najvecu jer je najbolja tehnologija ugradjena u njega, ali bih on morao da ga vozis poooolako kao touring ;) Sasa je verovatno presaho 100000 zato shto nije shtedeo ni dirara...ovaj kune na odrzavanju.

Ako Sasa prochitash ovo postuj ukratko da vidimo shta je po sredi???

• Svrati ponekad, 171 postova
  • Motocikl: Piaggio Skipper st125

Naravouchenije polovni motori su preskupi

Kod nas su preskupi i novi...

Ali ako si u Kanadi, pa imaš standard...

• Zainteresovan, 425 postova
  • Motocikl: QJ motor svt 650 x

Tekst je odlican. Od pozera je najbolje kupiti motor i to pod uslovom da su prvi vlasnici i da ih kolko toliko odrzavaju. Gledaj ovako, ko prekazi od 10-15 000km za sezonu, vodi racuna o svom motoru u pogledu svega, kao sto su gume, lanac, ulje itd. Mora! Sta da ga motor u nekoj vukojebini izda. E tu je kvacka, pozeri ne odrzavaju motore. Voze celave gume, zatezu lanac dokle moze a cesto ni servis ne rade. Oni nikuda ne putuju. Sve se svodi na voznju po gradu od 5 km pa i ako stane lako ce!

Po meni naj istrajniji motori su enduro 1000cc i custom od 800 pa nadalje. Uglavnom ih asfalt vidi, retko offroad.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Da bi neko izveo ovako bravuroznu analizu morao je u životu da proba sve te vrste motora, ili da bar detaljno i dugo poznaje i druži se sa likovima koji to jesu. Ovde to nije slučaj, pa je analiza jako blizu Ra$inom objašnjenju, a i mom. Lično sam posedovao i vozio makar sezonu, sve 3 navedene vrste motora i još uvek se ne bih usudio da tako daleko odem sa (pogrešnim) pretpostavkama. Ne može se generalizovati nešto što zavisi isključivo od pojedinca koji poseduje/održava motor, pogotovu u zemlji Srbiji.

R-familija, ti motori su pravljeni da se zavrću, pa samim tim, uz revnosno održavanje mogu preći zilion kilometara (pitaj Cveleta koliko mu je XX prešao?)

Enduro- takodje su u fabrici konstruktori sasvim slučajno predvideli da će ovi motori biti terani po najrazličitijim podlogama pa je i ogibljene spremno za takve stvari, a to što vlasnici prelaze gomilu kilometara s njima znači samo da su ti modeli izdržljivi na toliku kilometražu, a ne suprotno.

CCC - najneupotrebljivija grupacija 2-točkaša na planeti, od snage preko ogibljenja, upravljivosti i kočnica, preko smeštaja i zaštite, pa sve do dometa i autonomije u bilo kakvom obliku, čista forma pre i umesto bilo kakve suštine (lični stav). Kada bi R-ovi i Endurače bile vožene ''brzo i dugo'' poput CCC-ova, pa svaki bi nadživeo svoga vlasnika. Cenu polovnjaka opravdavam samo stanjem i namenom CCC grupacije, a to je lickanje , pickanje, dodavanje opreme, poziranje itd itd.(u većini slučajeva, izvinjavam se)

Choppera sam kupio od pozera, bio je održavan k'o bulja, i napatio sam se s njim ko Isus, a navozao ni za lek.

Enduro sam kupio od majstora, koji nije silazio s njega, prešao bruku km i pre mene i za vreme mene, najsladje sam se navozao za najmanje para i sa najmanje problema.

R-ovi su posebna priča, slažem se sa Pablom, ako se koriste manje više na isti način, logično je da će najviše preći onaj sa najviše konja i kubika ili bar približno tome. Trenutno vozim model koji je prešao km koji CCC-mopedi ne mogu ni da sanjaju.

Da me ne shvate pogrešno, Bigbada sam upoznao lično na jednoj vožnjici i imam jako pozitivno mišljenje o njemu, ali za ovakvu analizu su potrebne informacije i kilometri, osim dobre volje... ;)

Zashto ljudi imaju taj obichaj da pogreshno protumache moje postove.... ??? Ti si Dex u principu napisao sve shto i ja samo drugim rechima. Ja JESAM napisao da CCC imaju upravljivst kao FREZA (da naglasim) imaju najgore veshanje/zashtitu. Moja je FILOZOFIJA ( nisam rekao da je to 100% tachno) da CCC imaju najvecu cenu u odnosu na ostale gledajuci god/kubikazu zato shto nisu namenjeni za "zavrtanje" i nisu namenjeni za DIRT ili OFF... Bash zato NAROD misli da su najmanje habani jer je takva NAMENA ovog motora. Samo za asfalt, lickanje, poliranje, oprema itd itd. Meni motor sluzi za uzivanje i da se odvezem od tachke A do tachke B. Nije vazno za koliko stignem vazno je da stignem.

Ne može se generalizovati nešto što zavisi isključivo od pojedinca koji poseduje/održava motor, pogotovu u zemlji Srbiji.

Da ali ja sam mislio na CENE U OGLASIMA. A generalno mishljenje ljudi je da su R-ovi "terani" a endurache vozile enduro. Nema veze ko je i kako odrzavao motor ti to ne znash gledajuci OGLASE ( prochitaj post dobro). Zato je CCC visha cena u oglasima jel se PREDPOSTAVLJA da nisu terani a za offroad necu ni da spominjem :D :D :D

U principu sve shto si napisao je tachno shto se tiche motora osim shto si CCC namazao previshe. Ja sam (opet da ponovim) i rekao da su CCC najmanje upotrebljivi ali ima ko to VOLI. R-ove ne volim zbog gomile plastike i tolika brzina mi NE TREBA. Enduro su mi generalno svi ruzni mada bih voleo da posedujem jedan tipa AT, ST ili TA.... zbog upotrebljivosti.

• Drug član, 1592 postova
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Ima i jedan mali faktor trziste  ;)

,,pojavio se novi kawaskai njinja sa ... zato ce starom modelu na trzistu polovnih pasti cjena...'' ha, zastario je i dizajnom i tehnologijom.

Kod customa ta ista stavka se desava mnogo mnogo mnogo sporije.

Ajde da uzmemo jednu marku, recimo Yamahu

Custom: Virago, Drag Star, Midnight Star... nema bas previse evolucije u dizajnu, u tehnici takodje

Sport: R1 od 1998 do 2009... reazlike u izgledu, a i tehnologiji, jednostavno brze zastarjevaju.

Enduro: WR 450 F... ok, dizajn se ne mjenja tako brzo, ali tehnologija se bogami mjenja.

Od brzine zastarevanja pojedinog modela trziste formira neku generalnu cjenu, a onda se no to dodaje istorija pojedinog modela: odrzavanje, kilometraza,....

Ovako se meni cini, dakle, ovo je moje (subjektivno) misljenje.

trziste formira neku generalnu cjenu, a onda se no to dodaje istorija pojedinog modela: odrzavanje, kilometraza,....

Ovako se meni cini, dakle, ovo je moje (subjektivno) misljenje.

U pravu si ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja