Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1200GS / GSA podesavanje ogibljenjaja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 211 postova
  • Motocikl: KTM 1290 Super Adventure

Pozdrav svima... Ne znam da li vec postoji ova tema na forumu, ali ja nisam uspeo da je pronadjem.

Zanima me kako pravilno podesiti ogibljenje na modelu bez ESA ogibljenja (konkretno na R1200GS ADVENTURE modelu 2007 god. sa Showa amortizerima).

Interesuje me da li neko zna smernice za podesavanja prednjeg i zadnjeg amortizera prema kilazi vozaca, prtljaga i td.

Ako je neko to radio i ako je upucen, bio bih zahvalan da nam da instrukcije.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6533 postova
  • Motocikl: đački pešački

Imaš na forumu temu o podešavanju oslanjanja. Mislim da Turatek ima na YT klip o podešavanju njihovih amortizera baš na R1200 vazdušnog, pa pogledaj. 

Načelno, mora da se podesi sag, statički i opteretni, kada se motor natovari pun. 

Kod GSa je dovoljno prednji amortizer ostaviti na počenoj poziciji, ili eventualno nategnuti oprugu još jedan zub, dok zadnju shodno terećenju, za početak na srednji položaj, ima crvena crta i piše STD, ili malo isto zategnuti. 

Kod rebound podešavača, kojim se prigušuje amortizer, počni od središnjeg položaja. Svako zatezanje i otpuštanje opruge, mora da prati adekvatno i prigušenje, načelno treba da se dobije da pri blokiranom zadnjem točku, motor vijori ko zastava i ne sme de se ima utisak da zadnji kraj hoće da pretekne prednji. Postoji način da se to podesi statički, ali iskustveno, ne znam ovako da jasno predstavim. Tu važe i neke finese koje zavise od puta, nije isto na ravnom i talasavom putu. 

Kod BMWa, zbog specifičnog oslanjanja, uobičajena pravila ne važe, to imaj na umu ako te neko savetuje. 

I napomena, podešavanjem opruga se isključivo podešava pravilna geometrija motora, da ona uvek bude ista, ili blizu, zavisno od terećenja, a ne da se prilagođava visina.

Sve ovo bi trebalo da znaju majstori koji rade BMW, pa možda najbolje da se obratiš svom serviseru, ili nekad da naletiš do mene.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja