shommy lee 57 Napisano Januar 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Jel se isplati? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 30, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan isplati se staviti ono sto je propisano u katalogu za tvoj motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Januar 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Izbacio mi je "obicne" i iridijumske,koje su dosta skuplje,znaci ima ih u ponudi za moj motor! Mene zanima koje su prednosti i da li vredi dati vise para-da li cu osetiti neku realnu razliku? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 30, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan ako pise da moze onda stavljaj i ne razmisljas iducih 40 000km Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Januar 30, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan E to je pravi posao! Hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Januar 31, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan ako pise da moze onda stavljaj i ne razmisljas iducih 40 000km Koliko ja znam iridijumske svecice se ne menjaju 20.000km? ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4739 Napisano Januar 31, 2009 Ne silazi, 5544 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan link=topic=30026.msg424656#msg424656 date=1233384647] ako pise da moze onda stavljaj i ne razmisljas iducih 40 000km Koliko ja znam iridijumske svecice se ne menjaju 20.000km? ??? 20.000km prelaze i obicne...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan Na koliko je uopste pozeljno menjati svecice? sve zavisi od motora do motora,od svjecice do svjecice,u principu svaka druga izmjena ulja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan Znaci to je princip-ok hvala. Ali sta se ovde pomine 40.000 i 20.000 km za iridijumske.Nemoguce toliko? Iridiumske svjecice su puno bolje od obicnih ali su i dosta skuplje,samim tim i duze traju od obicnih. Na nekim motorima se mijenja ulje na 6000km a na nekima na 8,10000.Znaci obisne svjecice se mijenjaju na svaku 2-3 izmjene ulja,zavisi od kkilometraze Na moj Varadero stavljam iridiumske svjecice koje su propisane u katalogu i sa njima prelazim 40000km bez problema . Sa obicnim svjecicama se prelazi puno manje pa ako se uzme u obzir zajebancija za izmjenu svecica,cijena jednih i drugih,sam rad motora sa jednim i drugim svjecicama puno je bolje staviti iridium,ali naravno samo ako je to propisano za tvoj motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1234 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 2316 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Na iridijumskim svecicama je dosta preciznija varnica jer je elektroda na samoj svecici dosta tanja od obicne, na vecini iridijumskih je cak elektroda ili ti sam vrh tanak 0.6mm. S' obzirom da je varnica preciznija nema nagomilavanja cadji kao na obicnim (na ivicama).Naravno i duze traju. Po meni se isplati jer dosta vise predjes a samim tim i manje posla oko zamene. Naravno sobzirom da je nase gorivo krs i te kako se isplati.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Januar 31, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Jel utice na potrosnju ili na performanse? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan Jel utice na potrosnju ili na performanse? naravno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1234 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 2316 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Neces dobiti na performansama. Ali sigurno ces duplo vise preci,tako da ako ti majstor menja svecice dodjes na isto 1 set iridiumskih = 2 x obicne + 2x majstoru za ruke. Druga stvar je sto se na obicnim zbog loseg goriva nahvata brzo sljaka i tu se mogu osetiti razlike u perf. Ali ako je nova iridijumska i nova obicna neces osetiti razliku. Takodje kada je manja oktanska vrednost goriva, kao sto je slucaj sa nasim gorivom automacki je veca temperatura rada motora. A iridijum trpi vecu temp. Ako ti frka za lovu i ako sam menjas svecice, i nije im tesko prici, tj nemoras da rascerupas pola motora da bi dosao do njih stavi obicne . Cena iridijumske svecice po komadu je oko 10 eura kod nas ako se dobro secam, a mozda i gresim kupovao sam prosle god... Naravno ako uzimas iridijum, toplotna vrednost neka bude kao u knjizi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan ja kupujem u Hondi orginalne i 2 svjecice kostaju 55 eura Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Januar 31, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Izasle bi me 60 jevra i moram skidati rezervoar,air box,ali se izgleda isplati! Sve za moju Gospodju! Odluka je pala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1234 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 2316 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan ja kupujem u Hondi orginalne i 2 svjecice kostaju 55 eura Nema potrebe za tim. uzmi NKG knjigu i nadji za svoj model sta ti preporucuju. Ja sam u mass compani prosle god placao 10 ili 12 evra komad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan hajde bas vidi cijenu,ove koje kupujem kao orginalne imaju oznake 31911-MBT-F21 - kataloski broj IJR8B9 - oznaka svjecice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1234 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 2316 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Izasle bi me 60 jevra i moram skidati rezervoar,air box,ali se izgleda isplati! Sve za moju Gospodju! Odluka je pala! Pa to ti kazem. Meni se slosi kada moram da skidam rezervoar i druge delove, ne zato sto mi je tesko, vec zato sto se gomila srafova zavrce u aluminijum a svako zna da se navoj na alu lako zezne i da ovi nasi majstori stezu kao volovi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan Cek,cek sta da rascerupam pola motora?Nemoram valjda motor dirati?Sta skinem maske i rezervoar i to je to koliko primetim kod mene.I sto bih menjao svecice ako jos uvek rade 100% si u pravu,zasto mijenjati ako rade?nema potrebe...ni ulje se ne mijenja dok radi motor,nego tek kada crkne,onda se promjeni. I usput kada ga vec mijenjas promjenis i karike,radilicu,klipove,....ali to je skupo i ima puno posla.Najbolje je da se kupi cijela masina i zamjeni i rijesen problem :D :D :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shommy lee 57 Napisano Januar 31, 2009 Svrati ponekad, 168 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XTZ 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ih menjam kad god menjam i ulje! Malo paranoicno,ali za svaki slucaj! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 206 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 1125 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Cek,cek sta da rascerupam pola motora?Nemoram valjda motor dirati?Sta skinem maske i rezervoar i to je to koliko primetim kod mene.I sto bih menjao svecice ako jos uvek rade Da bi promenio svećice na GPZ-u ne moraš da skidaš to sve što si naveo, tj. ne moraš ništa da skidaš osim kapice (lule) sa svećice Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jackpot 0 Napisano Januar 31, 2009 U prolazu, 5 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hmmm,mali savet ,prilikom ciscenja obratiti paznju na stanje keramike /izolacija kontakta iznutra/ koja zna i da pukne sto moze biti nezgodno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa umag 11 Napisano Januar 31, 2009 , 1322 postova Lokacija: Umag HR Prijavi odgovor kao problematičan Cek,cek sta da rascerupam pola motora?Nemoram valjda motor dirati?Sta skinem maske i rezervoar i to je to koliko primetim kod mene.I sto bih menjao svecice ako jos uvek rade 100% si u pravu,zasto mijenjati ako rade?nema potrebe...ni ulje se ne mijenja dok radi motor,nego tek kada crkne,onda se promjeni. I usput kada ga vec mijenjas promjenis i karike,radilicu,klipove,....ali to je skupo i ima puno posla.Najbolje je da se kupi cijela masina i zamjeni i rijesen problem :D :D :D Mislim da si malo preterao.Redovno odrzavam motor,mislim sta crkne motor zbog ne menjanja svecica ;D.Salu na stranu-motor pali kao zmaj.Znaci uvek iz prve naravno uz malo choka zimi.Tako da ne vidim razlog za zamenu nisam pretjerao,ne mislim bas na tebe, ali ima koliko hoces ljudi koji takve stvari mijenjaju tek kada crknu do kraja.Ali takva skola kosta pa prije ili kasnije vide da se ne isplati stediti na takvim stvarima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 1438 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Mene ne zanima stanje svećice ja je menjam da 10-ak hiljada kakva god da je ne gledam je. Ovo se odnosi na fabričke NGK ili Denso. Zbog lošijeg goriva kod nas sumnjam da bi bilo nekog efekta sa IR svećicama možda do 20 000km pa da se menja ali ja ne idem na to, više volim novo. Nekada sam imao auto koji je koristio PP svećice kažu do 100 000 km ali očito negde drugde u teoriji, veoma skupe tada a gotove za 40k km. To je ipak moj izbor idem na sigurno a svakako se rezervoar diže na 10k km tako da nije problem to zameniti Novo je novo bilo IR ili ne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1234 Napisano Januar 31, 2009 Drug član, 2316 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Sve u svemu zbog tanje elektrode definitivno je bolja varnica na Iridijumskoj.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...