Jump to content

Moto Zajednica

SYM Jet 14 125 2023

Recommended Posts

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Šabac
  • Motocikl: 2023 SYM Jet 14 125, 1988 Tomos Automatic A3 SL

Nisam video da ima na ovom forumu tema o ovom skuteru a pošto sam odnedavno vlasnik istoga, možda će nekome koristiti.

Dakle, u pitanju je SYM Jet 14 125 (nije X).

Ovaj skuter mi se odavno sviđao, a pošto je bio ponuđen po akcijskoj ceni od 2390 eura, odlučio sam da odreagujem i uzmem za sebe jedan. Mislim da vredi te pare.

Gledao sam dosta testove, pošto nije nov model, čitao iskustva, forume i nisam mogao da nađem nijednu ružnu reč za njega. Mislim da će za ono za šta je namenjen (gradska vožnja plus pokoja vožnjica van grada) biti dobar. Kad je prethodnik služio bez greške, nema razloga da i ovaj to ne radi.

Izgled ovog skutera je, po meni, pun pogodak! Ful led farovi dominiraju napred, plus sijaju kao Las Vegas. Mislim da nisam vozio skuter sa boljim farovima. Pozadi je takođe veliko zadnje LED svetlo. Ono što mi nikako nije jasno je što bar nisu stavili i LED žmigavce već obične sijalice. Ali nema veze.

Takođe, sviđa mi se to što je ravan pod ispred vozača, plus praktična kuka na koju može da se okači torba, kesa ili slično. Kad nije neophodna, može da se sklopi. Sa leve strane je jedna pregrada koja se zatvara gde je ubačena 12v utičnica za punjenje telefona. Mana je što se ona ne zaključava, pa svako može da je otvori. Ispod sedišta ima knap mesta za Jet kacigu i to je to. Zato je kofer neophodan.

Položaj sedenja je klasičan, ali kako nisam odavno vozio skutere sa ravnim podom, malo mi je bilo čudno. Nekako dosta se uspravljeno sedi. Mesta ima dosta za kolena i noge i bez problema se sa svojih 182 cm spakujem na njega. Mislim da je sve stvar navike. Inače, sedište je široko i nešto tvrđe.

Ogibljenje je klasična viljuška napred, dok je pozadi samo jedan amortizer. Na Pedi sam imao dva amortizera pozadi, pa mi je to malo zasmetalo. 

Kočnice su napred jedan disk, dok je pozadi doboš. I to mi je zasmetalo, jer je prethodnik imao i pozadi disk. Ima CBS sistem, koji mi je baš čudan, nisam navikao na to. Navikao sam da prvo kočim zadnjom da umirim motor pa tek onda prednjom. Ovde kad sam to uradio prvi put sam se pogubio jer sam imao osećaj da je prednja propala. Valjda ću se i na to navići.

Ono što mi se još ne sviđa je što je skuter mat crne boje. Boja mu inače lepo stoji, ali plašim se zbog održavanja koliko će biti takva. Nadam se da će sve biti ok.

Agregat je EURO 5, vazdušno hlađen, snage oko 10KS. Vrlo malo sam ga probao i čini se da jako lepo ide. Mislim da će kad se razradi još bolje ići. Potrošnja, verujem da ću i tu biti zaovoljan.

Kako sam prethodno vozio Pedu GP 125 vidi se tačno zašto je ovaj skuplji toliko od nje. Mnogo bolja završna obrada i kada se sedne vidi se da je sve na daleko višem nivou.

Skuter je kupljen u Autoprometu i bukvalno sam ugrabio poslednji u Srbiji po ovoj ceni. Veliko hvala Draganu iz Autoprometa na ljubaznosti. Planirao sam da ga uzmem u Eurosumaru, ali nažalost nisu ga imali. Takođe, hvala Slobodanu iz Eurosumara na strpljenju u salonu i na ekspresnom organizovanju da se ugrabi taj u Novom sadu. Oba salona i radnici u njima odaju utisak profesionalnosti što mi se veoma dopada. Od mene imaju plus i preporuku.

Nemam mnogo sličica

 

viber-image-2023-12-26-09-17-56-641.jpg

U Eurosumaru

 

20231229-205455.jpg

20231229-205607.jpg

Stigla "zverčica" u novi dom :)

 

Već sam sa Aliekspresa poručio par dodataka. Ono što bih još morao da mu dodam je kofer (prvenstveno nosač za isti) i možda vizir. Tu će mi trebati saveti iskusnijih gde to nabaviti. U Eurosumaru su rekli da će nosač imati na proleće, a vizir ne.

 

 

Promenio član nemanja 89
  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3057 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Malo sam izguglao, ima i Givi i Shad nosača, razlikuju se malo konceptom. Nisu ni tako jeftini, jer imaju metalnu konstrukciju.

Givi

givi-monolock-top-case-rear-rack-fitting-sym-jet-14-125-200.jpg

Shad

shad-top-master-rear-fitting-sym-jet-14.jpg

Cimni kolegu Banišu za Givi\Shad cene, ili majstora Sebu da ti napravi nešto slično (ili bolje).

Ima i ovaj oglas:

WWW.SYM-TRIOMOTORS.RS

SHAD nosač gornjeg kofera omogućava montažu gornjeg kofera na skuter. To je oprema koja je posebno dizajnirana za svaki model motocikla, uzimajući u obzir njegove...

 

Preko Motardinn sajta, poštarina je samo 10-ak €, ali plaća se + carina i PDV.

 

Viziri su isto skupi poprilično, ima ih i nižih i viših, ali teško da to neko drži na stanju, pa ćeš pretpostavljam to morati da nabaviš iz inostranstva. Sve u svemu, kao i uvek, ako ne platiš na mostu, platiš na ćupriji.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 6 postova
  • Lokacija: Šabac
  • Motocikl: 2023 SYM Jet 14 125, 1988 Tomos Automatic A3 SL

@boza_kg puno hvala na odgovoru. Zvao sam Eurosumar, 10800 je nosač kofera SHAD i imaju ga na stanju, ali mi se njegov koncept ne sviđa. Tako da ću uzeti u MOTOLAND-u Kappa nosač, koji košta 5900 din. Rekli su mi da će biti na stanju sredinom marta, a kako mi se ne žuri sačekaću malo. Taman pre sezone da ga opremim kako treba.

Naručio sam i sa Aliexpress-a par nekih sitnica za njega. 

Malo sam ga provozao ovih dana kroz ulicu gde nema policije (jer još nije registrovan) i baš lepo ide. Jedino nikako da se naviknem na tupavi CBS. Valjda ću se navići vremenom.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3057 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ja sam imao taj CBS na Scarabeu, ali kočio je samo jednim klipom valjda napred, kada stiskaš zadnju kočnicu. Ne punim intezitetom.

Navikne se čovek posle nekog vremena, mada jeste nepotrebno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja