Jump to content

Moto Zajednica

Beta Motard 4.0

Recommended Posts

• 8-bit, 1882 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
pre 7 minuta, malitomic je napisao:

obrada glave nekog visecilindarskog motora

90 evra za fiat doblo. Ravnanje, 3 nova ventila i valjda novi tefloni. Mislio sam da je skuplje :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1213 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan

Pretpostavljam da i sad moze povoljnije da se nadje, ja se vodio time da je relativno jednostavna operacija i da ne može previše da košta, pa sam I otišao u verovatno najveću radionicu "MR".

Kod njih sam pre neku godinu radio glavu na 2.0Hdi motoru, ravnanje, vodjice, gumice, trnovanje konzola.. Bilo je sećam se i tad jaka cena, mislim 200e, ali ajde kao popust za taxistu pa uradise za 150e

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

U vremenu kada se sve baca i menja novim, sve skuplje i skuplje će biti popravljanje. Kod nas to neće još skoro, ali je dodatni problem i to što neće imati ni ko to da radi. Otprilike je najvažnije da se to uradi kako valja...jer kada su vremena teška najviše se poveća broj kurvi i majstora.

pre 7 minuta, pronto je napisao:

U vremenu kada se sve baca i menja novim, sve skuplje i skuplje će biti popravljanje. Kod nas to neće još skoro, ali je dodatni problem i to što neće imati ni ko to da radi. Otprilike je najvažnije da se to uradi kako valja...jer kada su vremena teška najviše se poveća broj kurvi i majstora.

I kod njih stoji veliki oglas u radionici "potrebni majstori mehanicari".

Rekoh ako sad neki majstor dohvati cilindar pa iz "iskustva" pasuje zazor između klipa, loše mi se piše. Zato sam i poneo klip sa sobom ali sam im dao meru koju preporučuje proizvodjac, okruglo 80mm, tu valjda ne mogu da omanu:)

To češ videti.

Da malo kuckam...ja sam daaavno nosio cilindre kod Crnobrnje. Nisam ja ništa znao, odnesem i uzmem gotovo. Uglavnom, na jednoj Vespi, naprave da bude tesno...što je još i najmanja muka, može da se popravi.

Kasnije kada sam ušao u firmu u kojoj je bio ozbiljan mašinski park, morao sam obavezno da "kvasim" posao...da bude kako treba. Majstori bili penzioneri iz DMBa, znali znanje svakako, ali...

Kada je ta garnitura otišla, neki mlađi su se kratko zadržali...i to sada zvrji prazno.

Bio sam i kod njega davno, nekakve su mi karike trebale za kompresor, paklena je cena bila. I dan danas prodjem tuda i bacim pogled, likovi ko iz Alan Forda, izadju napolje da popuse pljugu, masni, užas. Tu sam radionicu odmah otpisao.

Ko je upoznao pokojnog Bucu Djekića, taj što se mašinske obrade nije trebao dalje da trazi, sad kako ga nema je "daj šta das"

• Drug član, 875 postova
  • Motocikl: ...
Pre 4 sati, malitomic je napisao:

Pretpostavljam da i sad moze povoljnije da se nadje, ja se vodio time da je relativno jednostavna operacija i da ne može previše da košta, pa sam I otišao u verovatno najveću radionicu "MR".

Kod njih sam pre neku godinu radio glavu na 2.0Hdi motoru, ravnanje, vodjice, gumice, trnovanje konzola.. Bilo je sećam se i tad jaka cena, mislim 200e, ali ajde kao popust za taxistu pa uradise za 150e

Ček, ček, da odemo malo u off.... Kako more dodje glave, toj glavi na HDI-u, to bre nepoderivo 🙃

pre 51 minuta, Vuleta je napisao:

Ček, ček, da odemo malo u off.... Kako more dodje glave, toj glavi na HDI-u, to bre nepoderivo 🙃

Ma ne pitaj:tras2:

Nismo mogli da izvadimo dizne iz moje glave, pa sam morao da kupim i dizne i glavu drugu. Onda sam resio tu drugu da stredim i tako..

• Hvala 1

Idemo dalje..

Stigao je cilindar sa obrade, dobio sam i mali popust jer ga nisu brusili, a ni oprali bogami. To je manje bitno. Odmah sam naravno premerio cilindar, ali tako precizno merenje sublerom koji ja imam nije sigurno. On jeste 80mm, ali da li je koju stotu manje ili više to ne znam.

Da je jako blizu a možda i tačan kazuje mi zazor na karikama kad ih u njega stavim(ravno gurnute klipom).

Prva karika ima zazor od 0.28mm. Preporuceno po Wiseco tabeli 0.32mm

Druga karika ima zazor 0.38mm, preporuceno 0.40.

Nikakvog iskustva nemam sa brusenjem karika, a ni alat, pa je i pitanje da li ostaviti tako ili samostalno turpijati uz rizik da se nešto sjebe i bude gore nego što jeste. Mala je razlika zato I pitam, da je vise, palim tocilo odmah:jee1: nema price

IMG-20f74e7d0996857bc1d35d10a1d927a9-V.jpg

IMG-815a0a57893dd1010e981ce3a02746c4-V.jpg

• Sviđa mi se 1

Imaš li kakvog drugara automehaničara...malo bolje opremljenog? Da bi video kolika je mera cilindra, jedini alat koji to može da kaže je subitor. 

Šta to znači nisu ga brusili? Misliš nije honovan, pošto je on svakako brušen? To honovanje, to je ono kad na površini vidiš unakrsne linije. Vidim po tvojim papirićima, da bi mera trebalo da bude 80,01. Ako je sada 80 u nulu, to honovanje bi moglo da ga dovede da bude perfekt, plus prilikom razrade ostajao bi jedan fini film ulja po cilindru, što je izuzetno važno za dug vek nakon jedne ovakve intervencije. Zbog toga se to i radi.

Što se obrade karika tiče i za to naravno postoji alat...ali može da posluži dobra ravna turpija. Ako je baš dobra, nova...samo ona. Ako nije, može preko nje da se zategne komad šmirgle i da se tako lagano prevuče preko ivice....i to neka ne preterano gruba....recimo 360 vodena (na suvo). Malo ti toga treba da skineš. 

• Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1882 postova

Ne bi bilo loše da izhonuješ cilindar. Alat koji ide u ručnu bušilicu je oko 2000 din.

Evo kako to otprilike ide:

• Podržavam 1

Okkk, opet sam se loše izrazio, a ustvari sam preneo šta mi je rekao tip prilikom preuzimanja. 

Očekivao sam da cilindar bude glanc čist i"spreman za ugradnju", pa sam I pitao da li su ga prali jer su se sa gornje strane videli ostaci dihtunga glave. Reče tip da treba da ga operem i da nije brusen, misleći sigurno na taj deo gde naseda glava. Inače jeste honovan, vidi se mreža unakrsnih ogrebotina., tu ulazi ulje i drži film za podmazivanje klipa. Sva je sreća ustvari što ga nisu brusili odozgo jer čime bi nadomestio skinuti materijal. Ovako cu kao što @pronto reče da "obelim" i cilindar i glavu smirglom i to ce da bude super.

Prava mera za busenje je 3.1496x25.4=79.99964mm, mi je zaokružismo na 80mm jer je nemoguće u mikron obraditi.

Ovu originalnu meru u incima sam koristio za izracunavanje zazora na karikama prema datoj tabeli.IMG-29f0581a929a258577dd7708d6952635-V.thumb.jpg.7531cd5e9dbb16c425d1783d64dbfa23.jpg

Da li se drugi red "clear(0.0510000)mm odnosi na zazor između klipa i cilindra I ako da gde se on meri. Klip nije bas pravilnog oblika pa zato pitam. Očekivao sam neki veći zazor pod rukom, da će to malo da klapara ali ovaj ide knap ko da mu karike ni ne trebaju🤪

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 495 postova
Pre 3 sati, malitomic je napisao:

I ako da gde se on meri.

Meri se u samom dnu jer je svaki klip konusan(celo klipa je direktno izlozeno plamenu, vise se greje pa se samim tim vise i siri, zato je celo i uze).

Pre 3 sati, malitomic je napisao:

Da li se drugi red "clear(0.0510000)mm odnosi na zazor između klipa i cilindra

Trebalo bi jer je mera od 5 stotih sasvim logicna, tu negde i ide za vecinu motora. 4-5-6 stotih. Hiljadita je vec cisto, relativno neizvodljivo, proseravanje. Zaokruzuj. Nadam se da si nosio i klip da po njemu buse?

U svakom slucaju odnesi do prve masinske radionice, bilo koje, i znaces na cemu si na licu mesta za 5min. Casti za kafu i posle vidi sta ti je ciniti :)

• Sviđa mi se 2

Zbog specifičnosti u izradi i kasnije zbog uslova u kojima živi, klip se pravi i meri na različite načine. Nije za sve isto. U ili na ambalaži bi trebalo da piše uputstvo. Jedan metod jeste sam kraj košuljice....negde je santimetar iznad, a prilično često se uzima mera koja je otprilike po sredini...u visini bolcna, ali onako na strani gde ima mesa, znači popreko u odnosu na osovinu klipa.

Sam kraj, donji, klipa...živi u uslovima gde nema preteranog širenja. Čelo i prostor gde su karike, svakako imaju teži život.

Gledao sam jedared neke trkače, koji su pripremali motor...i uzimali mere tako što bi prvo zagrejali klip(ove) u rerni...tačnije, na jedan jako jednostavan način pokušavali su da utvrde koliko će mera otići u plus, pa tako birali meru za brušenje cilind(a)ra. Pa onda razlike od marke do marke...svakakve ludorije. Što je "tesnije" motor će dati više snage, ali treba naći zlatnu meru, da zazor ne postane preklop....onda bude DNF.

Pre 5 sati, MarkoMoto je napisao:

Meri se u samom dnu jer je svaki klip konusan(celo klipa je direktno izlozeno plamenu, vise se greje pa se samim tim vise i siri, zato je celo i uze).

Trebalo bi jer je mera od 5 stotih sasvim logicna, tu negde i ide za vecinu motora. 4-5-6 stotih. Hiljadita je vec cisto, relativno neizvodljivo, proseravanje. Zaokruzuj. Nadam se da si nosio i klip da po njemu buse?

U svakom slucaju odnesi do prve masinske radionice, bilo koje, i znaces na cemu si na licu mesta za 5min. Casti za kafu i posle vidi sta ti je ciniti :)

Nisam dao klip da prema njemu buse već sam dao meru za busenje koju je rekao proizvodjac klipa. Mislio sam da je tako manja šansa da se neka greška napravi jer je potrebno samo jednu meru ispoštovati. Premericu zazor klipa i cilindra da potvrdim ovi cifru gore 0.051000..mm. to je ako opet zaokruzimo 5 stotih što je bas kako treba

• 8-bit, 1882 postova

To 0.051 je dato u hiljaditu zato što je originalna mera u inčima - odnosno 2 mils-a. Jedan mils je 0.025mm, pa dobijemo 0.051mm. Ovo ne znači da je i tolerancija u hiljaditu, pre će biti par stotih.

Moraću ipak da odem do MR-a. Sad sam merio zazor klipa I cilindra I tesno je jako, 0,04 listić ne može da prodje. Taman da ga još malo ishonuju neće morati ni karike da se turpijaju

IMG-6ee00e2db69f87c8d894b444d4f41a8c-V.jpg

Pre 2 sati, mradomir je napisao:

Bez karika jel ti propada klip ili stoji?

Propada.

Ok, da dopunim.

Bio sam u MR-u i izložio situaciju o mojoj sumnji da je zazor pretesan. Odmah su me demantovali jer moj način merenja zazora nije pouzdan. Listić od špijuna ne može pouzdano da izmeri ovalne površine. Uzeo je majstor onda instrumente za tačno merenje klipa I cilindra I razlika izmerenih vrednosti je pravi zazor. On je izmerio nekih 0.04mm, ali je rekao da ni to nije potpuno pouzdano i da se precizno merenje radi na 20'celzijusa i da delovi moraju da odleze bar preko noći i izjednače temperaturu, te smo se složili da ostanu do sutra kod njih, da se primere i ako bude potrebe prohonuje cilindar još malo.

Sad sam stvarno miran sto se tog dela tice

• 8-bit, 1882 postova

Možda sad preterujem, ali bi bilo zanimljivo da ga ugreješ u rerni na 80, 90 stepeni pa probaš. Ako propada i dalje, mislim da je sve ok.

Ako pukne, nisam ja kriv 💥:)

• Sviđa mi se 1

Ne komplikujte.

Za početak je dovoljno merenje. Premeri se klip, tamo gde proizvođač kaže, premeri se i cilindar....ako je A - B = 0.051...sve je ok. Ako nije, radi se šta treba.

Pre sat vremena, pronto je napisao:

Ne komplikujte.

Za početak je dovoljno merenje. Premeri se klip, tamo gde proizvođač kaže, premeri se i cilindar....ako je A - B = 0.051...sve je ok. Ako nije, radi se šta treba.

Jeste, tako će i da urade:takoje:

Po majstoru, onako iz ruke kad proteruje klip kroz cilindar je sasvim ok i da bi to uz pažljivo razradu bilo dobro. Mislim da je pomenuo da se sada svako proširivanja cilindra drastično odražava na zazor na karikama i da lako može da se napravi sranje mnogo veće nego da se ostavi kako jeste.

Svakako, zauzeli su se da urade kako treba i verujem da će tako i biti

Super.

Verujem da je u pitanju samo "fino" štelovanje....ali razumem i to da, to sada nije baš tako jednostavno. Sve te operacije se rade jednom, u smislu da kada se cilindar jednom stegne i centrira...ne vadi se dok nije sve kako treba. Sada će pre bilo čega drugog, sama centraža da bude problematična....

Al' dobro, da ne ispadne opet kako ja samo mračim...ako su rekli da će da naprave, napraviće. Verujem da imaju kako.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja