Jump to content

Moto Zajednica

15. međunarodni sajam motocikala "Motopassion" 22-28. mart 2023.

Recommended Posts

• Astro Puki krsi sva pravila!, 917 postova
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

Sad kad citam sta pisete malo mi zao sto nisam bio. Mislio sam da ce biti debakl od sajma,kao i obicno :) Mada su i ranije meni dobar stand imali samo BMW ,Dukati i Yamaha. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 368 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E

Nema više noviteta, svi modeli liče na prethodne, jer nema šta više da se izmisli, zato nam i jeste smor

Zamislite pre 30 godina kad je izašla CBRka F2, pa F3 i F4, a u isto vreme kawasakijeva ZX serija pa 98 hayabusa, ovo sad je sve već viđeno

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 204 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT, Super Soco TC

Мени делује да је сајам био сасвим пристојан. Чак и веома добар, имајући у виду наше услове и куповну моћ тржишта... и драго ми је што сам био.

Можда и зато што нисамо очекивао превише. 

Тачно је да нема великих новитета, али то је тренд у мото индустрији у последње време.

Традиционални произвођачи рециклирају стара добра решења. Углавном се користе стари одавно проверени агрегати и ради на малим (еволутивним) променама: отклањање ситних уочених недостатака (ако не захтевају велики развој, тј. трошак), дисплеји (већи екран, интегрисан ГПС, музика и сл.), оплате (платике), светлосне групе, седишта. И наравно, оптимизација трошкова производње. 

Нови произвођачи (читај "Кинези") углавном копирају таква проверена решења. Мени је на сајму било интересанто до које мере неки модели визуелно и по написаним карактеристикама личе на своје узоре. При томе, ови нови нису оптерећени историјом, што је њихова предност. Тако један произвођач може истовремено избацити моделе који су копија Строма, Триумфа, Ниње и Харлија... што се нпр. ни једном од старих не може десити, јер не смеју да разочарају традиционалне купце. 

Паралелно са овим процесом се (као у потаји) ради на развоју електричних модела. Ова тема није превише популарна на форуму, али јесте реалност. То што струјаша нема на нашем сајму (само сам код БМВ-а видео ЦЕ-04, који је практичан али ми се визуелно не допада), само је последица слабости нашег тржишта - недостатак инфраструктуре (пуњача, законског оквира за развој овакве мреже) и сиромашности тржишта (електрични еквивалент кошта бар 50% више од класичног мотора сличних карактеристика). Ипак, то не значи да се негде другде на томе не ради и да такав процес на крају неће стићи и код нас. 

У сваком случају, драго ми је што сам био (а и частио супругу и себе новим мото панталонама и опремом). Надам се да ће следеће године бити и боље -  нпр. додавањем напољу практичног полигона за пробе најтраженијих модела, или део који се бави безбедношћу (ове године је био само један мали простор МК Безбедност).

:)

Извињавам се на дугом посту! :kafa:

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 375 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
Pre 8 sati, Tošbo je napisao:

Nema više noviteta, svi modeli liče na prethodne, jer nema šta više da se izmisli, zato nam i jeste smor

Ako ti je bas do izmisljanja, sacekaj sledeci... ;)

https://www.bikebound.com/2023/04/01/suzuki-nuda/

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
pre 15 minuta, Blaza je napisao:

@BokyBoya šta misliš o ovome iznad ?

Malo previse futuristicki za moj ukus, ja sam ti old skul, mada...izgleda opasnije od nove Buse...samo da ne bude velicine giksera i sve ok...:jee:

• Podržavam 1

@MrD upravo tako. El motori ce doci brze nego sto mislimo. Kada sam bio u nesto duzoj poseti Svedskoj 2011 god,video sam te punjace po trznim centrima i bio sam u fazonu da je to forsiranje jer nije ni tada bilo tamo toliko el automobila (ovde ih nije bilo uopste) . Sada ih u Stokholmu ima cini mi se bas puno,rekao bih da ih je cetvrtina na neku vrstu el. Pogona koja zahteva punjac. U medjuvremenu kod nas se vidjaju povremeno el. Kola i svesni smo svi da ce ih biti vise,ali sve sto kazes je tacno, seljacka infratruktura,nizak standard itd. Po meni ovim tempom "razvoja" za 30 ak god bice ih solidan broj na ulici i ovde,a motori ce u tom smislu stici ranije ,narucito skuteri.

• Malinar u pokusaju, 1695 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Imajte na umu da je svakim danom, u Srbiji, sve veća potrošnja struje, (grade se nove fabrike, tržni centri, gomile novih stanova,...) a da nam se kapaciteti za proizvodnju nisu godinama povećavali, o infrastrukturi bolje i da ne pričam.

Ili ćemo uvoziti jako skupu struju da punimo automobile, ili ćemo elektrifikaciju vozila, a koja je neminovna, rešiti tako što ćemo preći na bicikle.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 7320 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mi imamo veliki potencijal za proizvodnju energije. Nažalost kao i za sve, imamo potencijal ali niko to ne ume i neće da misli o tome. Evo par primera: vozila na TNG su svesno skrajnuta. 

Drugi primer moj grad Smederevo, grad slepaca.

Izvire nam topla voda u centru grada. Smederevo ima termalne vode koje mogu da se dogrevaju i da to koristimo za grejanje. Železara Smederevo baca vrelu vodu u kanal, koja može da greje komotno naselja u okolini. Tako da, živimo baš onako kako smo zaslužili. 

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 2

• Drug član, 2856 postova
  • Motocikl: strom 650

Koja zabluda da imamo potencijal,to su nas učili u školi da smo nebeski.

Struje ako uskoro ne krenemo sa izgradnjom nuklearke nećemo imati čak ni da kupimo.Svo zamajavanje vetrovima i suncem je marketing i to loš, to nije izbalansirana energija.

• Podržavam 1

Pre sat vremena, milomir22 je napisao:

Imajte na umu da je svakim danom, u Srbiji, sve veća potrošnja struje, (grade se nove fabrike, tržni centri, gomile novih stanova,...) a da nam se kapaciteti za proizvodnju nisu godinama povećavali, o infrastrukturi bolje i da ne pričam.

Ili ćemo uvoziti jako skupu struju da punimo automobile, ili ćemo elektrifikaciju vozila, a koja je neminovna, rešiti tako što ćemo preći na bicikle.

Treba imati na umu da je pored prividnog porasta broja svetiljki u glavnim gradovima ugasena neka svetiljka u manjem mestu ili gradu. Da je broj stanovnika sada 6,5 mil tako da ta potrosnja ne moze da bude bog zna kolika. Makar ja tako rezonujem. Termalni izvori se ovde ne uzimaju u obzir jos od Rimljana.

Broj stanovnika se smanjuje istina ali njihove navike se u potrošnji pogoršavaju.Led sijalice štede ali mašine za sušenje veša i pranje sudova troše i to podosta.A o elektrifikaciji "zelenih" ne bi da govorim.

pre 4 minuta, JevtaNS je napisao:

Broj stanovnika se smanjuje istina ali njihove navike se u potrošnji pogoršavaju.Led sijalice štede ali mašine za sušenje veša i pranje sudova troše i to podosta.A o elektrifikaciji "zelenih" ne bi da govorim.

Jeste ali ne greju se ljudi vise na kvarcne grejalice,kalorifere,ne gore sijalice od 120W,vise jedu napolju manje gore šporeti itd...

Promenio član punisa 16

Budućnost je u prošlosti

U realnosti, više zagađuje kilometar struje u automobilu, nego kilometar dizela.

Ovo neko radi planski, da bi uzeo pare za to, jer u realnosti pričali su da će se sva fosilna goriva iscrpeti do 2025. i tu je krenula priča o elektrifikaciji vozila, oni prekookeanski brodovi koji najviše troše goriva, neće preći na j***** elektromotor

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ja sam presao na el.bajs pedalec i verujte da sam odusevljen. Vozim klinca pozadi u korpici,za god dana cu i šćer napred u korpici,idem na posao sa njim,pjac . Po kraju ne palim kola kad je suvo i temp 10c +

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 4949 postova
44 minutes ago, punisa 16 said:

Ja sam presao na el.bajs pedalec i verujte da sam odusevljen. Vozim klinca pozadi u korpici,za god dana cu i šćer napred u korpici,idem na posao sa njim,pjac . Po kraju ne palim kola kad je suvo i temp 10c +

Takodje planiram da uzmem bajs, samo cu da vidim da li obican ili el.

A koja je fora sa onim jednim točkom na kojem se hipsteri voze?

Ono kao samo točak i dva fazastera, a pičiiii

• Malinar u pokusaju, 1695 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
2 hours ago, punisa 16 said:

Jeste ali ne greju se ljudi vise na kvarcne grejalice,kalorifere,ne gore sijalice od 120W,vise jedu napolju manje gore šporeti itd...

Jeste, ali gore šporeti u restoranima, kojih je sve više.

Po selima ljudi koriste drva za kuvanje ručka, čak i leti koriste letnje kuhinje, najveći trošak za struju im je zamrzivač ili neki mlin za žito koji je od 2 kw max i izmelje nedeljnu zalihu za sat vremena rada.

A u gradu el. šporet, klima, mašina za sudove, za sušenje veša + sve ono po selima.

Ja gledam u Kragujevcu smo dobili čitave komplekse stanova (Tesla kod fakulteta), u Erdogliji kod hipodroma, sijaset novih zgrada po centru (Milovana Gušića), na vašarištu kod Čika Dače,... Svaki stan ima okačenu klimu, vide se spoljne jedinice. Sve je više stranih firmi (logistika, programiranje, prevodilačke usluge,...) sa 50 i više računara, uglavnom se sve te firme, pa i moja, greju inverterima. 

Činjenica je da se potrošnja struje iz godine u godinu uvećava, a kapaciteti, tu smo gde smo dok ne udje majmun u tenk ili blato u kotao.

Promenio član milomir22
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 7320 postova
  • Motocikl: TDM 900
8 hours ago, JevtaNS said:

Koja zabluda da imamo potencijal,to su nas učili u školi da smo nebeski.

Struje ako uskoro ne krenemo sa izgradnjom nuklearke nećemo imati čak ni da kupimo.Svo zamajavanje vetrovima i suncem je marketing i to loš, to nije izbalansirana energija.

Što misliš da nemamo? Nakon što je izgrađen Đerdap 2, nismo imali ni jedan značajan projekat. Otprilike smo iskoristili polovinu onoga što možemo po nekoj računici iz 90ih godina.  Dodaj i pitanje opreme koju imamo, čijom bi modernizacijom mogli da uhvatimo još energije.

Eto mi smo jedan od primera kako bogata resursima država može da bude siromašna.

• Sviđa mi se 1

Da ne bi pisao referate probaću slikom da objasnim.

I ako može pošto ovo pisanije nije za ovu temu da se prebaci nege u opšte ili čak i da se izbriše

Ja-u-NDDCu.jpg

Promenio član JevtaNS

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja