Jump to content

Moto Zajednica

Transparentnost cena BAREL i PLATNER

Recommended Posts

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: u potrazi

Da li sam jedini koga ovo nervira? Na oglasima POLOVNI AUTOMOBILI ne stavljaju cenu kao da je to neka tajna koju oni obelodane nakon poziva. Jedna je za keš, druga za kredit(+300e).

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer

A koja je logika da cena za kredit bude i dinar viša od one za keš?!? Pa ne kreditiraju te oni nego banka, koliko ja znam. Oni od banke dobijaju ceo iznos od jednom. Alavost je teška boljka.

• Drug član, 1250 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

to su "krediti bez kamate", kažu ti košta toliko (x), na toliko rata (y) i rata je prosto x/y...
Ustvari prodavac plaća kamatu banci, al ustvari ti podignu cenu, pa je ti platiš.. Marketinški fazon...
Jedino što je dobro tu je što se lakše (uz manje birokratije) dobija kredit.

Zato uzmeš papire, odeš u svoju banku i digneš kredit, banka im uplati keš cenu i uzmeš motor.. :)

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• U prolazu, 74 postova

Što se tiče kredita sa prodavcima koji imaju ugovor sa bankom, jeste da u startu daju "povoljniji" ali ne mogu i fiksni kredit. To znači na primer misliš da ćeš da uštediš ali 100%  banka na kraju 72 meseca izvuče "svoj" zacrtani kredit koji daju sa fiksnom ratom, koji naravno nije povoljan. Na 5000e kreditiranja uzmu 2000e, s tim da ti daš u startu 2000e kao učešće. Meni je ova 40%kamata prilično "jaka" i odgurala me je od tih varijanti. Znači nema fiksne rate ndgo od same banke, a povlašćeni vam daju povoljniji u startu koji posle fino naraste.

Ne želim da me MT07 2023 stari model košta 9300e niti SV650 2023 isto toliko posle 6god. 

Smatram da je to preplaćen motor sa kreditiranjem Za keš cena je ok.

Promenio član DAR'C NS
Komentar za cenu
  • Sviđa mi se 3

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

To je onda problem ako računica nije jednostavna "bez kamate" i samo da se podeli sa brojem meseci. Verovatno je bilo jednostavnije kada su bile niske kamate ali sada logično da su se uskladili kad je počeo euribor da raste.

• Drug član, 1071 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Uvek je tako bilo, jer diler mora da plati banci kamatu umesto vas. Dobra strana toga je što vi ne bi ste nikada mogli dobiti te uslove od banke, neka proba ko ne veruje. 

Ta razlika u ceni moze i drugačije da se gleda (mislim i da je formalno to tako). Cena motora u katalogu je ako se kupuje na kredit, a ako neko kupuje za gotovinu dobije popust (recimo tih 300 eur).

Besplatnog ručka nema niti će biti...ali da nema tih kredita većina bi i dalje vozila neke stare krševe.

• Drug član, 1007 postova

Da je samo 300 eura skuplje to bi bilo do jaja, svi bi kupovali tako. Ja ne znam nikoga da je kupio nov motor na kredit. Ti krediti za kupovinu vozila za fizička lica su bili nepovoljni i pre pet godina, kada sam ih ja gledao, a verujem da danas mogu biti samo gori. U konačnom zbiru je neisplativo, odnosno u njemu nema zdravog finansijskog rezona kupca. Za lihvare ima smisla.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 169 postova
  • Motocikl: Himalajac

Ja znam lika koji je kupio nov motor u Barelu preko njihovog kredita. Koliko znam, za 50% ucesca nude beskamatni kredit za ostatak sume na tri godine otplate ili na dve, zaboravio sam. Tako da i nije losa akcija za tih 300 EUR na osnovnu cenu ako imas pola para za ucesce. Nije da ih reklamiram al nisam cuo da iko od drugih distributera nudi slicne povoljne uslove.

• Zainteresovan, 912 postova
  • Motocikl: Africa Twin AS 2024

Ja sam kupio t700 u Barelu na kredit preko banke.

I uvek bi pre na kredit nego za kes.

100 ljudi...

Promenio član PaPaja

• Drug član, 798 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Kao neko ko je uzeo nov motor na kredit, a pritom sam finansijski pismen, mogu da vam dam par informacija i možda razbijem neke zablude. 

Pre svega, kratkoročni krediti (sa rokom otplate kraćim od 10 godina) uglavnom ne zavise od euribora. Siguran sam da postoje banke koje pokušavaju da izlihvare sa euriborom, ali, ako ne odgovara u jednoj banci - uzmeš kredit u drugoj u kojoj ti odgovara. Krediti su uglavnom vezani za euro, ali je i kurs dinara manje-više fiksiran za euro već godinama, tako da, bar za sada, to ne pravi veliku razliku. Naravno postoji i opcija kredita u dinarima, ali su tu kamate nepovoljnije, a kao što sam već rekao, kurs se uglavnom ne menja. 

Što se visine kamata tiče, prvo sam aplicirao za kredit u banci koja je čuvena po auto i moto kreditima. Zbog promene vlasništva te banke su komplikovali sa izdavanjem, pa sam se okrenuo bankama koje već koristim. Prva je takođe bila u procesu promene vlasništva, pa sam otišao u drugu i uzeo najobičniji auto kredit. Nisam tražio najpovoljniji, nisam razgovarao sa bankama van onih gde inače imam račune. Da jesam, siguran sam da bih našao još povoljniju ponudu.

Šta to znači iz perspektive kamate? Kredit sam uzeo na 48 meseci i na kraju ću vratiti 14% više para nego što sam uzeo.

Postoji mogućnost i prevremene otplate kredita, što može još da umanji kamatu i ukupnu proviziju banke. 

"Krediti bez kamate" koje daju Barel i Plattner su, koliko se sećam, vrlo kratkoročni - ja mislim 24 meseca najviše sa 50% učešća i za to uzimaju fiksnu proviziju od 300 evra, što je sasvim fer ponuda, ali ti krediti su pravljeni da uz mali rizik za banku donose i mali profit. 

U krajnjoj liniji, ukoliko neko uzme kredit i ostane, daleko bilo, bez posla, verovatno bi mu najmanji problem bio motor. Motor može da se proda, da se otplati kredit i da ne stoji taj problem na grbači. 

Sve u svemu, postoji itekako razumna računica za uzimanje kredita za motor, ali je potrebno pristupiti procesu uz shvatanje svih aspekata. Ipak je to pravno-obavezujući ugovor, nije kao da ste pozajmili pare od rođaka.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 3
  • Podržavam 1

• U prolazu, 74 postova

Nema više kredita uz učešće 50% na 2 god bez kamate. Sve banke su iste i povezane, ko jaje jajetu, tako da možeš gde god da odeš, ako moraš kredit onda puni buđelar derikožama belosvetskim. Tačka.

• Drug član, 1121 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Kredit samo za stan,sve ostalo može da čeka osim ako nije ulaganje u posao(osnovno sredstvo).

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 4

• Drug član, 3678 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Nije mi baš jasna ta logika... Ja sam recimo pre tri godine uzeo kratkoročni kredit za stan. Tačnije, samo za deo cene stana, ostalo sam imao od prodaje manjeg. A pre 2 god sam uzeo motor, tj. skuter za keš. Nije ni bio previše skup, a pola sume sam već skupio prodajom starog motorina, ostalo nekako nabrao, al nije to ni mnogo bitno.

E sad, kakva je sad pa razlika da li je plaćam stambeni ili moto kredit. Na stranu sad razlika u kamatama, poenta je da nisam imao keša i za stan i za motor, a trebaju mi obe stvari :) Skuter mi je vrlo praktično prevozno sredstvo, nije samo za zezanje. Svakako plaćam neku mesečnu ratu banci. Da ostanem bez posla, što reče @Mr_Wolf ,prodao bih motorin, sad manje ili više povoljno. Stan ne bi mogao baš tako lako jer ne bih imao gde da živim.

Sve u svemu, dokle taj strah od kredita? Sve je to OK, i za ljude.

Promenio član boza_kg

@boza_kgNije mi baš najjasnije  šta je tvoje pitanje?Otkud strah od kredita?Ako je to pitanje,onda odgovora ima mali milion oko nas (pogotovo u zemlji kojoj živimo) gubitak posla,upadanje u dužničku spiralu kao posledica rasta kamata a stagniranja plata i ne samo stagniranje plata ,nego i realno smanjivanje kupovne moći posredstvom inflacije(sve ono što se upravo sad dešava,ljudi i firme manje troše jel im anuiteti/rate kredita rastu(zbog povećanja kamata centralnih banaka) +cene svega još skaču).Na kraju krajeva svako donosi svoje finansiske odluke i zbog toga gubi ili dobija.Kamatu koju si platio da bi vozio motor(pre nego što si ga zaradio) nikad nećeš moći da vratiš ,nasuprot obrnutoj situaciji da si npr.štedeo ,sačekao godinu dana i kupio iz keša (koji si štedeo) plus bi imao i kamatu na štednju i bio bogatiji za kamatu na kredit (koju nisi platio..)Ili da si na primer ODMAH uzeo kredit da investiraš u posao (umesto za motor)što ima veći profit-dobit, nego što plaćaš kamatu (to je onaj gore pomenuti  deo sa osnovnim sredstvima obzirom da je to dostavljačima motor)..

To bi ti bilo ujedno i kolokvijalno  poređenje zaduženih ekonomija južnih zemalja, u odnosu na bogate ekonomije severnijih  zemalja ,kao metaforu možemo navesti i priču o tri praseta .

Promenio član Džim Džarmuš
  • Podržavam 1

@Džim Džarmuš, nije mi bilo pitanje strah, to je onako uzrečica, poznata lokalno u KG - dokle taj strah... pa navedeš bilo šta god da je tema razgovora, ma zaboravi :)

Moj komentar je na izjavu često pominjanu kredit za stan u redu, a za ostalo nije. A što pa to? Meni je kredit je kredit, ni jedan mi nije mio, koji god, a plaćam ratu i kamatu pa plaćam. Ako kupiš motor na kredit, recimo uštediš na gorivu\vremenu\parkingu\živcima.., svako već može da izvede neku računicu... Kamate na štednju su malecke, niti raspolažem velikim sumama da bi mi to nešto bilo vredno.

@boza_kgok za strah smo onda načisto.

pre 3 minuta, boza_kg je napisao:

Moj komentar je na izjavu često pominjanu kredit za stan u redu, a za ostalo nije. A što pa to?

Pa zato što ne možeš da spavaš u motoru,stan,krov nad glavom je osnovna potreba.

pre 4 minuta, boza_kg je napisao:

Ako kupiš motor na kredit, recimo uštediš na gorivu\vremenu\parkingu\živcima.., svako već može da izvede neku računicu...

Svako može da izvede neku racionalnu računicu da opravda svoju strast,nažalost realnost je surova ako dođe do gubitka zdravlja i posla i/ili enormnog rasta kamata i inflacije.Motor se kupuje i zbog praktičnosti,strasti,osećaja slobode -

niko na njemu nije zaradio i uštedeo kao ni na kolima.Autobus , voz i markica su jedina rentabilna transportna opcija ali nisu baš zanimljivi i uzbudljivi a malo ko mašta o njima još u detinjstvu.

pre 11 minuta, boza_kg je napisao:

Kamate na štednju su malecke

U zabludi si barem jedno 6 meseci u nazad.Štednja u eur 2.75% a u rsd 3.75%

pre 10 minuta, boza_kg je napisao:

• U prolazu, 74 postova

Ja znam i za ono da kredit-kredite uzimaju i oni kojima stvarno uopšte i ne treba, nego ih boli uvo za pare jer su puni i može im se. Čak bih rekao da je istih u kreditu i ubedljivo najviše. Rata 200-400-500-1000 ili 3000e nije važno jer može da plati i 10x veću.....eto, sedi Perice/ čista 5-ca i pozovi roditelje na sastanak.:sampion:

@DAR'C NSto su ovi što peru lovu.Sve ostalo je lovačka priča i kafanska fantazija.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

pre 17 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

Pa zato što ne možeš da spavaš u motoru,stan,krov nad glavom je osnovna potreba.

Ljudima treba i hleba i igara :) To što je stan osnovna, ne znači da je jedina potreba.

realnost je surova ako dođe do gubitka zdravlja i posla

Pa već smo zaključili, u nevolji - proda se motor, ali nećemo sad da mračimo.

A koliko ono beše inflacija? Bolje da kupiš motor, vrednost mu više raste od kamate na štednju. :)

Promenio član boza_kg

• Drug član, 798 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
pre 28 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

@boza_kgok za strah smo onda načisto.

Svako može da izvede neku racionalnu računicu da opravda svoju strast,nažalost realnost je surova ako dođe do gubitka zdravlja i posla i/ili enormnog rasta kamata i inflacije.Motor se kupuje i zbog praktičnosti,strasti,osećaja slobode -

niko na njemu nije zaradio i uštedeo kao ni na kolima.Autobus , voz i markica su jedina rentabilna transportna opcija ali nisu baš zanimljivi i uzbudljivi a malo ko mašta o njima još u detinjstvu.

Svestan si da inflacija radi u korist kredita? Bar onog sa fiksnom kamatom.

Kao što sam rekao, ako sačekam sa otplatom kredita do kraja, nakon 48 meseci ću vratiti 14% više para. Godinu dana kasnije je motor koji sam kupio 3% skuplji (i to je dosta manje od proseka), po osnovu inflacije. Cene polovnih motora su skočile, pa uz dugo vreme isporuke, danas mogu da prodam motor verovatno za iste pare za koje sam ga i kupio.

Ukoliko sada odlučim da očistim kredit izgubiću tačno 319€, a da sam čekao do danas da kupim motor platio bih ga bar 500€ više.

Takođe, normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standarda.

Ne pada mi na pamet da ubeđujem ikoga kako će da vodi svoje finansije, ali kredit za motor nije nikakav bauk za ljude sa stabilnim poslom i prihodima.

Stambeni je mnogo veći problem - prvo zato što po pravilu duže traje, a drugo zato što je mnogo veći problem ako se dođe u mogućnost da ne može da se vraća kredit za jedini krov nad glavom.

Dakle, ako se ne srlja kao "budala u kredit" i ako se čovek ne pruža preko svojih mogućnosti, kredit je sasvim legitimna opcija za obnavljanje motora.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

@boza_kg

pre 18 minuta, boza_kg je napisao:

Ljudima treba i hleba i igara :) To što je stan osnovna, ne znači da je jedina potreba.

To je stvar mentaliteta,zato se mi zadužujemo kod nacija koje su bile odgovorne u planiranju svojih finansija.Zato prodajemo imovinu da bi vratili kredite.Proda dedovinu da bi kupio bmw a..do jaja:takoje:  Ko šiša dužničko ropstvo dok svetle lampice i svira muzika u klubu.

Daj bože da ti vrednost motora pokrije naraslu kamatu glavnicu i provizije za vraćanje..Sećaš se kredita u CHF i jadnih ljudi..!?Isti je mehanizam.

pre 31 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

realnost je surova ako dođe do gubitka zdravlja i posla

A koliko ono beše inflacija?

Inflacija ovde 15.8% u eu oko 8%.Za tebe ako si štedeo inflacija je 15.8%-2.75%=13.5%

A ako nisi štedeo od odnosno uzeo kredit onda ti  je inflacija: 15.8%+10%(kamata za kredit)=25.8%

Ovo se ne iskazuje ovako pravilno,ali sam morao da se spustim na tvoju analogiju upoređivanja, dve stvari koje se ne upoređuju 1 na 1 u ekonomiji.

Kamata za kredit je jos gora a kamata na stednju koju sam gore naveo je jos veca za rsd tako da je razlika jos veca ...ali jasno ti je koliko je i ovako dobitak i gubitak.

• Sviđa mi se 1

pre 37 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Svestan si da inflacija radi u korist kredita? Bar onog sa fiksnom kamatom.

Kao što sam rekao, ako sačekam sa otplatom kredita do kraja, nakon 48 meseci ću vratiti 14% više para. Godinu dana kasnije je motor koji sam kupio 3% skuplji (i to je dosta manje od proseka), po osnovu inflacije. Cene polovnih motora su skočile, pa uz dugo vreme isporuke, danas mogu da prodam motor verovatno za iste pare za koje sam ga i kupio.

Ukoliko sada odlučim da očistim kredit izgubiću tačno 319€, a da sam čekao do danas da kupim motor platio bih ga bar 500€ više.

Takođe, normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standardTakođe, normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standarda.a.

Ne pada mi na pamet da ubeđujem ikoga kako će da vodi svoje finansije, ali kredit za motor nije nikakav bauk za ljude sa stabilnim poslom i prihodima.

Stambeni je mnogo veći problem - prvo zato što po pravilu duže traje, a drugo zato što je mnogo veći problem ako se dođe u mogućnost da ne može da se vraća kredit za jedini krov nad glavom.

Dakle, ako se ne srlja kao "budala u kredit" i ako se čovek ne pruža preko svojih mogućnosti, kredit je sasvim legitimna opcija za obnavljanje 

Radi možda hiper inflacija a ovde nema toliko veliku nominalnu vrednost umanjenja kredita, pogotovo ako je varijabilna kamata a sad svi idu na varijabilnu ili enormno visoku fiksnu tako da ne možeš zeznuti banku kako si isplanirao.Nažalost računica da vraćaš 14% ti nije dobra zapravo je 25.5% što menja tvoju kalkulaciju...Ostatak hipoteze je "ako ovo, onda ono" a u realnosti polovni motori se ne prodaju za tako bajne/visoke cene po kojima su oglašeni.

Kažeš:

normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standarda.a.

Mnogo mi je drago ako ima takvih firmi ali pogledaj na zavodu za statistiku rast i prosečnu platu ..shvatićeš šta je stagflacija o kojoj ceo svet priča i sa kojom se bori.

Primer:

Anuitet 2 608 × 48 meseci= 125 184 - 100 000 glavnica= 25 184 iznos kamate (što je 25% od glabnice).

Screenshot_20230311_000550_Chrome.jpg

• U prolazu, 74 postova

Mr_Wolf////pitanje? Hoćeš da kažeš da je pametno-ispravno ili dobro dati 2000e na dobijenih 5000 u roku od 6 godina. Meni to liči na ucenu i otimačinu.

pre 32 minuta, Džim Džarmuš je napisao:

Daj bože da ti vrednost motora pokrije naraslu kamatu glavnicu i provizije za vraćanje..Sećaš se kredita u CHF i jadnih ljudi..!?Isti je mehanizam.

Nije ovde svar kalkulacije, koliko ćeš da izgubiš ili dobiješ, nego eto, kažem, to je neki vid osiguranja, da se izvučeš iz bule ako zagusti.

A krediti u CHF su baš bili stambeni. I ti ljudi su se unesrećili "rešavajući osnovne potrebe".

Ja smatram, isto kao kolega, da je kredit sasvim legitimna opcija i za vozni park, ako je čovek svestan svojih mogućnosti i ima stabilna primanja. A neće ovde, falabogu kao i uvek, niko nikog da ubedi da promeni mišljenje, ako već ima suprotan stav.

pre 43 minuta, Mr_Wolf je napisao:

Takođe, normalne firme su svesne inflacije, pogotovo na ako posluju na tržištu konkurentne radne snage, pa koliko-toliko i nadoknađuju platom realni pad standarda.

E sad si ga ukakio:na_glavi:

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja