Jump to content

Moto Zajednica

KAWASAKI ER-5 i GPZ 500

Recommended Posts

• MK SO Zandarmerije, 641 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

kako da proverim,nemam druge bobine ?  mogu da im zamenim mesta pa da vidim da li ce tada da bue desna grana hladnija umesto leve ?  

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

zamenio sam mesta bobinama,sad bih rekao da su grane isto vruce.naravno,ostao je los rad motora. ono sto primecujem da je sad opet los ler. tek sad nisam pametan ...

vratio sam stare svecice. sto se tice novih,ovih koje sam sada izvadio iz motora- desna je sada cista,kao iz kutije,a leva je garava.nisam dirao desni karb...kako sada moze da bude drugacija smesa,tj ja cenim da je drugacija.mada sam okrenuo samo krug po komsiluku. ali garava je desna sada,to stoji.

Promenio član brankoXM

razmisljam naglas, pa mozda je i logicno posle zamene mesta  bobinama da prvo bude leva svecica cadjavija a posle desna. mada,vidjao sam mnogo gore svecice pa ne prave probleme...

• Drug član, 3127 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Prvo, vrati taj šref kako je bio. Onda, prekontroliši sve el. veze prema svećici. Treće, upali ga noću, možda probija lula (u tom slučaju će se videti iskra oko lule). Promeni mesto bobinama. 

Mada, ja najviše sumnjam na to da su ti karburatori zreli za čišćenje. Najverovatnije je neka trunka u ler dizni ili dizni za ulaz goriva, a onda i ostalo ima štroke. Karburator ima najviše problema u telu, ne u membranama, mada i one umeju da crknu. Mnogo češće se zaprlja karburator. I obavezno treba staviti filter za gorivo.

filter imam. menjao sam mesta bobinama...nisam bog zna sta iz toga zakljucio. i svecice menjao-isto. upalicu ga sad po mraku da vidim ima li probijanja.  sutra cu da probam da skinem svecicu  i naslonim je na masu da vidim varnice na levoj i desnoj svecic.mada....on upali na dodir i na leru prede savrseno,samo nece u obrtaje,densi kabl od svecice je motan izolirkom to sam primetio. polako mi ponestaje ideja  :(

sad sam palio po mraku i gledam,nigde ni najmanjeg probijanja

Promenio član brankoXM

• Drug član, 3127 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

-Karburatori, onda. I filter za vazduh!

Takođe, upali ga i prskaj WD-40 na spoju guma između karburatora i motora. I po gumama, naravno. Ako promeni rad, vuče falš vazduh, ali bi onda i bile različite svećice itd. Ne verujem, ali treba i to eliminisati.

• Sviđa mi se 1

dorucak pa skidam karburatore. nemam drugog nacina da eliminisem njih kao uzrok nego da otvorim operem podesim nivo goriva i tu se moje znanje zavrsava.pregledacu i gume tada. ako opet radi isto, mislim da treba da se okrenem struji

• Ne silazi, 2779 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Ako nisi radio karbove, namučićeš se...možda samo da odviješ donji šraf da izađe "talog" ako ga ima, iz svakog lončeta.

Šraf / igla za vazduh šteluj identično na oba karba: zavrni do kraja, pa odvi npr 2 ipo kruga. Ako ne valja, opet zavij, pa odvi 1 ipo krug. Ako proradi sve, da lepo prima gas, a trese na leru, onda baš fino podešavanje vazduha svakog posebno kada je dobro ugrejan, a ler gas na minimumu, taman da se ugasi... Vrtiš, i slušaš rad motora.

Na kraju vratiš ler na 1100-1300 ob/min, kako ti odgovara.

Dok sam vozio Kawu, ja sam se ovako "igrao" dok nisam namestio kako mi odgovara. Drugo, nikada mi motor nije u "dubokom zimskom" snu. I po snegu sam ga palio bar jednom nedeljno, radio u mestu po pola sata, pa i više. Nije imao kad da zezne membrane, dizne, uopšte karbove.

Promenio član Blaza

mogu da ispraznim loncice,ali mislim da ako je nesto negde zapuseno,to nece pomoci. moracu da ih skidam,jer kako drugacije da ih eliminisem da nisu oni. nije mi problem da ih otvorim skinem dizne ,operem sta treba i vratim.

ovo sto zoves sraf-igla za vazduh, ako mislimo na isto,tu bi trebalo da se regulise kolicina goriva a ne vazduha,tj odvijanjem se obogacuje smesa. jer(bar mislim da je tako),kad je dizna blize filteru vazduha regulise vazduh,a ako je blize motoru,onda je za gorivo.ali svakako,ako ne gresim,ona ima veze samo sa radom motora na leru,dok su leptiri zatvoreni.  e sad,na koje ti tacno srafove mislis i gde se nalaze ?  svaki karb ima svoj i nalazi se blize motoru kod one racve za toplu vodu.  gde je taj sraf za vazduh a gde ti srafovi za fino podesavanje svakog posebno ?

pre 6 minuta, brankoXM je napisao:

gde je taj sraf za vazduh a gde ti srafovi za fino podesavanje svakog posebno ?

Mislio sam na isti šraf, za podešavanje vazduha. Zovu je valjda i pilot dizna, pilot šraf. 

Sa donje strane, za običan šrafciger, - ... Ja sam koristio iz seta malih gedora minus šrafciger...

Ne znam da li bi pomoglo ako skineš donji šraf za ispuštanje benzina iz lončeta, da se tu duva preko kompresora vazduh pod pritiskom, možda istera trunje iz dizni ?

Sve gledam kako da rešiš bez skidanja karburatora, jer je muka vratiti ih posle. Gume / prirubnice air box-a zagrej fenom kada budeš vraćao, lakše je.

gotovo,skinuo :)   ne sme kompresor u karburatore,mislim da moze da osteti membrane. 

ima prljavstine nije da nema   

Untitled.jpg

Untitled.jpgd.jpg

Untitled.jpgddddd.jpg

Untitled.jpgssd.jpg

Untitled.jpgwwwww.jpg

• Sviđa mi se 1

e sad ovako : da vam ispricam sve, smejte mi se koliko god zelite :)  :

dva ipo dana vec radim od jutra do mraka na motoru,samo jos agregat nisam skidao,svecice sam bar 15 puta stare-nove.   

danas skinem i karbove. otvorim  povadim sve dizne,operem produvam osusim,podesim  plovke,sublerom sam merio da bude u desetu :) :) :)    vratim sve nazad.e,da,prvi put rasturam karburator ,sem toga  mogu motor da otvaram,nije mi frka ali karb :)

ponosan na svoje delo,vratim ja karbove nazad,povezem creva,sacuvaj boze sta ima crevaca za vodu  vakum i gorivo.  nabijem kuciste filtera na njih,zurim da cujem kako prede motor sa karbovima sredjenim baj ja.

napunim loncice,malo duze zavergla,logcno.upali,lepo prede na leru,ja ga pustim minut da se ugreje. imaginarni mehanicar u meni raste ko momacka motka...

sad jos samo da dam gas da vidim da s ene gusi i to je to.   pipnem gas-udavi se i ugasi.  probam opet,upali.pipnem gas udavi se i ugasi.  meni polako pritisak skace..... probam jos par puta svaki put se sve vise gusi...na kraju nece ni da upali.  do vraga reko,karburacija je u magarcu. stavim par starih svecica,javne se,crkne. vratim stare javne se crkne. probam svecice bacaju obe varnicu. znam-ujebao sam karburator.

dodje majka da me zove na rucak,prilazi i kaze  TI NEMAS GORIVA .   ja pritisak u crveno,zamalo ne viknuh na zenu za koju hvatam zubima za vrat...suzdrzah se,reko,ma pusti me Rajka, nisam lud,imam gorivo.....pogledam posudicu-ima ga.

objasnjenje- sipao sam gorivo u neku malu posudu za kocionu tecnost od nekog kamiona,nova.cista,ima tri lule odozdo ja dve zatvorio a na trecu nabio crevo i snabdevam karbove gorivom.        da ne drndam rezervoar svaki put.

sednem nemocan,gledam ono gorivo,ima ga....stani bre,cekaj.....  jebena posudica od kocione tecnosti ima tri pregrade,  bas zato da ako negde pukne crevo da imas uvek bar dva tocka koji koce. dva-tri rezervoara mala u jednom velikom,u ovom slucaju tri.

U ONOM GDE SAM NABIO CREVO NEMA GORIVA !!!!!  POTROSIO JUCE I DANAS,A I KAD SAM PREVRTAO POSUDU I POMERAO JE IZLILO SE IZ  TE JEDNE PREGRADE U OSTALE,ONA BRE PRAZNA A JA VIDIM DA IMA GORIVA !!!!!

sipam ja gorivo,tresu mi se ruke,gledam kako ide kroz crevo providno do karbova,palim ,upali on   

ne smem gas da dam,strah me opet ce crci...radio par minuta,ja pridjem,dam lagano do 2k, prima...lupa srce...3k,prima,4,5,6 7.....    majka izlaci cuje da radi motor, ja turiram kao ovi tresoglavci po skupovima i derem se  rajka legendoooooo !!!!!!!

ugasim,ipalim par puta,sve na cvrgu....turiram kao motorka peva....

e,sad mi se smejte....idem da rucam pa da ga sklopim...

• Sviđa mi se 7
  • Haha 1

Za nas neiskusne, nema veće sreće kad sam opraviš !!!

Bravo !

zaboravih- manje su mi vibracije kormana u voznji sada, i nemam ono dosadno zujanje satova i vizira na nekim obrtajima koje sam imao pre

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 7 postova

Stigle karike,glava uradjena komplet,polako se sklapa dalje

Ako nekom bude trebala informacija,karike 8700 po cilindru

Ventili novi usisni 50e komad izduvni 80e komad

Tefloni za ventile,dihtung glave i ostale dihtunge nije neki problem pronaći

Screenshot_20250423_224607_Gallery.jpg

Screenshot_20250423_224549_Gallery.jpg

Screenshot_20250423_224542_Gallery.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja