ARES 1238 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Ova tema se bas razvija... Celu noc razmisljam o ovome. E sad donekle je tacno da je PC3 linearan. Koliko ja znam on lazira signal koji mu je ECU poslao. Ali to znaci da on opet zavisi od ECU, tj dodaje ili oduzima gorivo u zavisnosti mape ali na vrednost podatka iz ECU. E sad pitanje je da li ce se kockice ukomponovati... mapa iz ECU za prvu brzinu + laziranje iz PC3 moze da ispadne dobro ali nemora da znaci da je laziranje(ista vrednost kao i za prvu brzinu) iz Power Commandera i za 4 brzinu biti optimalno. Sve zavisi od modela motocikla, i od toga kako je programiran fabricki ECU, zbog toga mislim da PC dosta zavisi od toga kakva je vec fabricka mapa. E sad iz ovoga se da zakljuciti da nevalja ni upisati mapu iz 5 brzine kao sto je maki rekao (mislim znaci ali opet to ne daje maksimum). Neznam sta rade retardLimitatori ili Xtre ali pre par godina sam video G-pack koji je izmedju ostalog na suzukiju simulirao cini mi se 4 brzinu tj mapu, ali nezbog optimalnosti mape vez zbog toga sto je suza bila ustrojena fabrickom mapom u 1,2 i 6 brzini.(nisam 100 %) siguran. Racing developed the G-Pack module to optimise the performance of engines to the maximum. Particularly during the phases of acceleration from low to mid range. G-Pack was especially developed to bypass the RPM-limitator installed by the manufacturers in order to conform with local regulations imposed in a number of countries. The result of this research : maximum torque and power with exceptional acceleration in the low and mid range permitting full exploitation of your engine power band resulting in greater riding pleasures. G-Pack is composed of an electronic box with dimensions of 45X45X16 mm. It is installed in a few minutes in between the connectors and the ignition box (CDI) of the motorcycle GSXR 1000 05-06 GP-S975/OV ignition,injection 2nd. 1980-13300 ignition,injection 3rd. 1650-13300 ignition,injection 6th. 3500-13300 operatin of 2nd.flapper valve operatin of exhaust valve Eliminate the 300 km/h speed limiter Cinjenica je da od svih ovih zezalica PC daje maksimum ali mozda je GixxerK6 upravu.... Najbolje je da nas 5-6 skupi pare za polovan ECU pa da se igramo. Sve u cast nauke, a mozda i razvijemo dobar proizvod Ponavljam mi ovo neradimo da bi dobili neznam kakve performanse vec iz ciste znatizelje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 384 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da će ovo biti jedna veoma poučna i kvalitetna tema iznad svega... Svaka čast momci! I hvala na trudu i znanju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan mapa iz ECU za prvu brzinu + laziranje iz PC3 moze da ispadne dobro ali nemora da znaci da je laziranje(ista vrednost kao i za prvu brzinu) iz Power Commandera i za 4 brzinu biti optimalno. Sve zavisi od modela motocikla, i od toga kako je programiran fabricki ECU, zbog toga mislim da PC dosta zavisi od toga kakva je vec fabricka mapa. E sad iz ovoga se da zakljuciti da nevalja ni upisati mapu iz 5 brzine kao sto je maki rekao (mislim znaci ali opet to ne daje maksimum). Ne razumemo se pa ti ti je. NE GOVORIM o mapama ubrizgavanja, o tom po tom. ovde je rec o MAPAMA (uglu) PALJENJA. Naime, ugao paljenja je takav da u prve 4 brzine, sad dal zbog eko normi o buci/gasovima ili statijaznamveccega uskracuje perfomanse, tako da motor radi sa optimalnom mapom TEK u 5 stepenu prenosa. Optimalna mapa je i u 6. stepenu prenosa, ali se javlja drugi problem. Sada algoritam ECU radi limitatora brzine (300kmh) pomera blokadu obrtaja tj. rev-limiter, pa ovo nema smisla. Kod B-kinga naprimer, limitator maks brzine (240kmh) je i u 5 step. i u 6 step. prenosa, pa njemu "laziraju" signal 4 stepena prenosa. chart max brzine sa/ bez laziranja signala 4 brzine: http://www.healtech-electronics.com/pictures/dyno/xtre_bking_k8_6th_speed.png Idemo dalje, Kad menjas ulazni signal (GPS, tj. signal brzine u kojoj se nalazi) na ulazu, a ne u logoritmima ECu-a, onda utices na sve parametre u kojim se on pojavljuje. DOBRA STVAR je sto utices na mapu paljenja, pa je ista u optimalnom rezimu. LOSA STVAR (ne bas jako losa) je sto ECU misli da si u 4. i kad si u 1. pa tome i prilagodjava MAPU UBRIZGAVANJA GORIVA, da bi nadoknadio pojacan protok vazduh koji obezbeguje Ram Air (zapamtite, mi smo u 4. brzini, iako nismo ). Zbog radi toga , laziranje signala se prekida u neutralu jer bi motor nemirno radio u mestu sa viskom goriva. Jel smo jasniji sad? mislim da se ovaj problem moze resiti i PCIII jer on UTICE NA MAPU UBRIZGAVANJA, ali bi onda izgubili perfomanse na visim brzinama, kada je motor stvarno u 4,5,6. nemoze sve pa da ga jebes. Ustvari moze. Kako? pa to sto Gixxxer kaze- DIREKTNIM REPROGRAMIRANJEM (flashovanjem) ECU. Najbolje je da nas 5-6 skupi pare za polovan ECU pa da se igramo. Sve u cast nauke, a mozda i razvijemo dobar proizvod To je lepa zamisao. Samo postoji par problema. 1. Konekcija na ECU, ali video sam (imate link u prethodnim postvima) kako to ljudi rade pa i nije problem. 2. Softver za ucitavanje. Treba napraviti softvr za konekciju, mada i to do sada ima. 3. MAPA. Ta-na! To ce vec jaaaaako tesko. Za pisanje mape treba ti DOBAR programer koji je upoznat sa radom BAS TOG mikroprocesora koji se koristi i zna da pise u BAS TOM asemberu. Mapa je samo skup hexadecimalnih cifara koje upisujemo u odredjene memoriske lokacije, dekodiranje istih je mukotrpan posao (u narodu desto opisivan pomocu chvoraka i nekih radnji nad njima ;D) PCIII je nista drugo nego interfejs (program prevodioc) na slikovitu nam aplikaciju.Znaci sve sto nam preostaje je da skinemo mapu koju je vec neko "nastelovao" pa istu upisemo. 4. Jos jedna barijera. Imobilizator na evropskim modelima zabranjuje cackanje po ECU. Resenje je ili nabavka US spec. ECU ili zaobilazenje imobilizatora, zasta znam da je moguce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Osnovni problem PC-a je što linerno menja gorivo (zbog toga ti motor i slabije ide, kako kažeš) . E sad donekle je tacno da je PC3 linearan. Ajde molim vas za nas sa "kasnim paljenjem" jedno pojasnjenje ovih recenica. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ma kada bi mi svi terali jedan isti model, bila bi šala. Lepo kuimo divljaka sa trka, a da ima racing ECU, i samo iskopiramo datu. Ali avaj sto ljudi dvetsa marki petsto tipova, pa ti sad ubodi. ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Ma kada bi mi svi terali jedan isti model, bila bi šala. Lepo kuimo divljaka sa trka, a da ima racing ECU, i samo iskopiramo datu. Ovde je mahom rec o Gixxerovom Suzukiju. I nije problem naci trkacku mapu (vidi po linkovima koje sam postavio), problem se javlja kad, kao sto je ARES rekao, hoces da licno podesisi (napises) mapu za svoj motocikl. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Ocigledno se nismo razumeli. Ako govorimo o paljenju i pretpaljenju naravno da PC ne moze da uradi nista jer regulise kolicinu goriva. Ja sam se vezao za PC3 jer je to i bila tema a ne mape paljenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 13, 2009 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Sviđa mi se razmena iskustava u ovoj temi, bilo mi je interesantno da pitam za iskustva oko programiranja ECM-a jer tu možeš mnogo toga da promeniš. Ne radi se ovde samo i Suzukiju video sam imidže i od ZX12r i drugih, princip je isti. Ja imam bin za K6 1000 EU market za ECM 12V-NEP0G3 ali kao što sam naveo ranije imam samo dva problema a da bih to doterao do kraja treba mi mnogo vremena a to mi je problem jer ga nemam. Utility koji menja mapu nije baš user friendly ali nije ni loš to ti je Rom Raider ili Enguity koji ja koristim ali nemam xml def file koji će da pročita bin i da postavi početne vrednosti i margine za podešavanja. Download u ECM je nešto što smatram gotovim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
speedfreak 55 Napisano Januar 13, 2009 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati 1098 Prijavi odgovor kao problematičan malo da se umesam da nestro pojasnim chip tuning za automobile je jako prost posto ima mapa da se kupi od poznatih firmi i to se naravno naplacuje onako lepo,naravno ima i druga strana npr hondin pgm fi obd 0-1,2,3 ljudi su jednostavno napravili program koji se zove turbo edit i postoji baza sa fabrickim bin fajlovima ,a ima i baza sa mapama za razne prepravke na motoru vecinom aftermarket turbo instalacije ,zato su i dali ime turbo edit, jednostavno trazis konfiguraciju koja ti odgovara,npr velicina dizni, max pritisak i naravno ne kom motoru,i u eprom programatoru przis chip na kojem si promenio mapu paljenja i ubrizgavanja i to je to usput ima mogucnosti da se podesi,rpm limiter hladnog,toplog starta,launch kontrola i jos po nesto ALI uvek ima ono ali,nema logova iliti neznas tacno da li je smesa sirota ili bogata ili je paljenje kasno ili rano tako da je pravljenje custom mape jeko tesko pogotovo baz aparature potrebno je imati wide band lambda sondu i egt(exhaust gas temperature)zasto pa sonda ti govori odnos gorivo-vazduh,a egt temperaturu izduvnih gasova moze da ima dobar odnos gorivo vazduh ali velika temp govori o kasnom paljenju itd narano ovo treba da se radi na roling road dynometru poenta roling road je da dyno ima kocnicu a ne da das pun gas i gotovo sto se tica dyn-a kod nas u srbiji za automobile postoje dva ,jedan je u bg centar boban,a drugi je u novom milosevu bosch servis zeravica. zeravicin je roling road ali oni ne znaju da rade sa tim tako da sluzi samo za merenje snage ali za mapiranje nije od velike koristi nazalost. nadam se da sam bar malo pomogao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1948 Napisano Januar 14, 2009 Vlasnik sajta, 5373 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Radujem se ovoj temi jer imamo prilike da ucimo od najboljih, pocev od naseg Cace koji radi u Triumph servisu vec godinama, a i sam je trkac u Kanadi. Nego da se vratim na diskusiju. Odlicno je sto diskutujete od cackanju ECM, ali hajde da jos malo razradimo temu o kupovini i upotrebi Power Commandera za svakodnevnu upotrebu jer verujem da to najvise zanima vecinsku publiku. Ono sto sam ja do sad citao o PC-ju, a naglasavam da nisam expert ni za mehaniku niti za trke, je da ima smisla koristiti ga i za svakodnevnu upotrebu motora jer pravilnim podesavanjem mape moze se ispeglati i kriva obrtnog momenta, sto je upravo ono sto nam najvise treba kada motor vozimo na ulici. Znam da Power Commander drasticno poboljsava ponasanje raznih motora koji se ni ne voze na trkama, poput Stroma na primer. Sam Power Commander je bas inicijalno i napravljen za Suzukijev V2 (Suzuki TL 1000 S), koji svakako nije motor za trke. Dakle, moje pitanje - Koliko zaista Power Commander moze da utice na poboljsanje isporuke snage motora koje svakodnevno vozimo na ulici i koliko je to komplikovano podesiti? Drugim recima, da li neko treba da kupuje PC za svoj motor, ako taj motor vozi uglavnom amaterski, tj. ne na trkama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth 175 Napisano Januar 14, 2009 Svrati ponekad, 417 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati Prijavi odgovor kao problematičan Samo da navedem jedan primer upotrebe PC. Na Minarelijevim mašinama 660 kao kod mene u pegasu i kod xt660, mt03 postoji problem poskakivanja na ~3000 obrtaja zbog nedostatka goriva ili osiromašene smese. Na stranim forumima ljudi rešavaju taj problem ugradnjom PC ili kao što sam ja naveo na početku teme zakretanjem TPS-a. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
revolution 52 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1261 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Postoji još jedna varijanta kojiu je patentirao neki Edwards,i na nekim forumima se kunu da sve šljaka kako treba. Dakle stavi se jako gust filter vazduha, ili se smanji prečnik usisa na filteru, a ugradi se, nešto kao power valve, što bi se na povećanom podpritisku aktiviralo i pustilo dovoljno vazduha u filter. Postoji par varijacija na temu, ali se sve svode na isto. Forum na kome sam to čitao je trenutno nedostupan (nemam pojma šta to znači) ali se likovi kunu da knedle nema. Uglavnom mislim da PC nema smisla osim ako neko ne pravi promociju svog ega sa rečenicom "stavio sam pc". Uglavnom pokušavam da objasnim ljudina da dodatci na kojima piše + xxx konja uglavnom nemaju efekat, pogotovu ako srbi krenu da sabiraju: auspuh 15 konja+ pc 20 konja+ kn filter 10+ Pa ispade da 45 konja koštaju 1000 evra ??? ??? ??? ??? Da su samo svesni koliko košta KS više i Kilogram manje na motoru, usrali bi se Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan U pravu ste otisli smo predaleko... Da se vratimo na PC Postoji još jedna varijanta kojiu je patentirao neki Edwards,i na nekim forumima se kunu da sve šljaka kako treba. Dakle stavi se jako gust filter vazduha, ili se smanji prečnik usisa na filteru, a ugradi se, nešto kao power valve, što bi se na povećanom podpritisku aktiviralo i pustilo dovoljno vazduha u filter. Postoji par varijacija na temu, ali se sve svode na isto. Forum na kome sam to čitao je trenutno nedostupan (nemam pojma šta to znači) ali se likovi kunu da knedle nema. Uglavnom mislim da PC nema smisla osim ako neko ne pravi promociju svog ega sa rečenicom "stavio sam pc". Uglavnom pokušavam da objasnim ljudina da dodatci na kojima piše + xxx konja uglavnom nemaju efekat, pogotovu ako srbi krenu da sabiraju: auspuh 15 konja+ pc 20 konja+ kn filter 10+ Pa ispade da 45 konja koštaju 1000 evra ??? ??? ??? ??? Da su samo svesni koliko košta KS više i Kilogram manje na motoru, usrali bi se Sa ovim se slazem u potpunost. No PC ne treba shvatiti kao nesto sto ce povecati enormno snagu vec kao uredjaj koji ce optimizovati rad motora. Kod mene na motoru se razlika osetila, motor znatno ostrije radi i povlaci nesto bolje na nizim obrtajima. Mozda je to zbog toga sto imam auspuh +grane. Motor sa auspuhom i filterom (bez PC) je bio mrtav dole. Pitanje je koliko bi PC poboljsao rad skroz seriskog motora. Prethodno sam napominjao da se desavalo da ljudi kupe auspuh, filter i jos neke gluposti a da motor ide losije od seriskog.Dzaba ako motor ima xxx konja a ne moze da povuce sa donjih obrtaja ili ima "knedlu"... Zbog ovakvih stvari postoji PC da bi se sve to optimizovalo a ne zbog velikog povecanja ks. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Radujem se ovoj temi jer imamo prilike da ucimo od najboljih, pocev od naseg Cace koji radi u Triumph servisu vec godinama, a i sam je trkac u Kanadi. Koliko sam ja upoznat, Mali Caca je napustio forum, pa cete biti uskraceni za njegove strucne odgovore. Prilika za sve da se zapitaju zasto je doslo do toga, no to vec nije tema... Ono sto sam ja do sad citao o PC-ju, a naglasavam da nisam expert ni za mehaniku niti za trke, je da ima smisla koristiti ga i za svakodnevnu upotrebu motora jer pravilnim podesavanjem mape moze se ispeglati i kriva obrtnog momenta, sto je upravo ono sto nam najvise treba kada motor vozimo na ulici. Znam da Power Commander drasticno poboljsava ponasanje raznih motora koji se ni ne voze na trkama, poput Stroma na primer. Sam Power Commander je bas inicijalno i napravljen za Suzukijev V2 (Suzuki TL 1000 S), koji svakako nije motor za trke. Dakle, moje pitanje - Koliko zaista Power Commander moze da utice na poboljsanje isporuke snage motora koje svakodnevno vozimo na ulici i koliko je to komplikovano podesiti? Drugim recima, da li neko treba da kupuje PC za svoj motor, ako taj motor vozi uglavnom amaterski, tj. ne na trkama. Power commander zamislite kao stelovanje karburatora. Kada promenite fabricku postavku (najcesce izduv), da bi se investicija opravdala moras i ECU da obavestis o tome. Znaci PC preuredjuje mapu ubrizgavanja da bi motor imao optimalne perfomanse nakon ugradnje aftermarket delova. Kod fabricke postavke takodje moze imati efekta, jer proizvodjaci zbor normi o buci i zagadjenju cesto pri srednjim obrtajim (gde se izvode merenja) prinudjeni na restrikcije, kako bi te norme bile zadovoljenjene. Tu PC moze da pomogne primenjujuci najoptimalniju mapu za taj model, "peglajuci" krivu obrtnog momenta kao zeljeni rezultat. Cesto i pored toga, zbog nedostatka vremena u ispitivanju i razvoju, fabricki softver cesto nije najoptimalniji, pa ga proizvodjac kontinualno u toku proizvodnje kod novijih serija update-uje. Kod primera Suzukija GSX-R 1000, k5/k6 serija je propracena sa 3 razlicita softvera. I u takvim slucajevima PC moze da pomogne. Ono gde je PC nemocan (izvini ARES sto cu opet skrenuti sa teme) je ako se neke od restrikcija (ili "gresaka") nalaze na mapama paljenja, sto je takodje cest slucaj. Negde, na nekom forumu (stvarno nemogu pronaci) je Mali Caca pisao o ovome i kako je izvodljivo. Kupovina PC je "linija manjeg otpora". Druga varijanta je reprogramiranje ECU sa novim mapama ubrizgavanja/paljenja. Ovo je nimalo lak posao, i nisam upoznat da u Srbiji postoji takav slucaj, mada je ovo daleko bolja (i MNOGO jeftinija solucija) samo iziskuje OGROMNO poznavanje mehanike i ielektronike, kao i potrebu pisanja pojedinacnog softvera za svakog proizvodjaca. . Uglavnom pokušavam da objasnim ljudina da dodatci na kojima piše + xxx konja uglavnom nemaju efekat, pogotovu ako srbi krenu da sabiraju: auspuh 15 konja+ pc 20 konja+ kn filter 10+ Pa ispade da 45 konja koštaju 1000 evra ??? ??? ??? ??? Da su samo svesni koliko košta KS više i Kilogram manje na motoru, usrali bi se AMIN! PC ne cini cuda! On je tu da bi ste dobili ono sto ste platili. Na masinam sa el. ubrizgavanjem on je samo posrednik izmedju mehanicara i ECU. Kada se motor dovede u optimalno stanje i popravi isporuka obrtnog momenta, subjektivni osecaj je da je motor jaci, ali to je pri nizim i srednjim obrtajima gde se i igramo. Ne znam koliko bi vozaca moglo da oseti razliku izmedju 180 i 200ks na 13000rpm! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1948 Napisano Januar 14, 2009 Vlasnik sajta, 5373 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Ako je napustio forum, napustio ga je zbog svog nestrpljenja. Uvek je bilo i uvek ce biti ljudi koji ne znaju dovoljno materiju, zbog kojih u velikoj meri i postoji ovaj forum. Da treba puno strpljenja za njih - treba, to je nesporno. Da je naporno komunicirati kad treba da ubedis nekoga ko nesto tvrdi, a ti znas bolje - naporno je. Ali, to ne treba da bude razlog da neko napusti forum. A na kraju krajeva, to je i licna stvar svakoga jer niko nema beskonacno strpljenja i volje da pomaze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1948 Napisano Januar 14, 2009 Vlasnik sajta, 5373 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Druga varijanta je reprogramiranje ECU sa novim mapama ubrizgavanja/paljenja. Ovo je nimalo lak posao, i nisam upoznat da u Srbiji postoji takav slucaj, mada je ovo daleko bolja (i MNOGO jeftinija solucija) samo iziskuje OGROMNO poznavanje mehanike i ielektronike, kao i potrebu pisanja pojedinacnog softvera za svakog proizvodjaca. Znam da za Stroma tako nesto rade momci sa hrvatskog vstrom foruma... Yoca i ostali mogu reci detalje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan brate otidji kod Stankare on jedini ima sto za takve stvari a bogami i mape,ovde ti svi pricaju sta je a ti nedobi odgovor.Pozovi jedino lice koje ti ovde moze reci i isprobati ono sto si kupio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ARES 1238 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 2318 postova Lokacija: Beograd-Vracar Prijavi odgovor kao problematičan Tacno je da stankara ima sto. Takodje je tacno da je Stankara dobar majstor (kad radi sam a ne njegovi segrti). Ali : 1. sto se tice elektronike par ljudi koje sam ovde sreo na forumu su babaroge za njega kao i za vecinu srpskih majstora (sto se tice elektronike). 2. Stankara ima mape koje ti takodje mozes skinuti sa zvanicnog sajta Dynojet. (nepravi Stankara sam mape) vec ubaci mapu koja je preporucena za tvoj filter i auspuh i nepipa vise PC to je 100% tako 3. Nema potrebe da mu neko uzima 50 eura za instalaciju PC, moze sam, kao ja uraditi to za 5min (premostiti dzekove koji idu na dizne na PC) Dynojet Power Commander je upravo napravljen za laike koji ce instalirati to za 5min i ubaciti mapu koju su ljudi i inzinjeri iz Dynojet vec napravili i istestirali na stolu za neki motocikl sa odredjenim auspuhom i filterom. Znaci napisali mapu koja daje max.. Poznajem vecinu majstora u Srbiji. Znaj da onaj koji ti je rekao da je sam pravio mape za PC laze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Ako je napustio forum, napustio ga je zbog svog nestrpljenja. Uvek je bilo i uvek ce biti ljudi koji ne znaju dovoljno materiju, zbog kojih u velikoj meri i postoji ovaj forum. Da treba puno strpljenja za njih - treba, to je nesporno. Da je naporno komunicirati kad treba da ubedis nekoga ko nesto tvrdi, a ti znas bolje - naporno je. Ali, to ne treba da bude razlog da neko napusti forum. A na kraju krajeva, to je i licna stvar svakoga jer niko nema beskonacno strpljenja i volje da pomaze. Da, više puta se dešavalo da je napeto u mnogim temama ali ja mislim da ovde nema ubeđivanja, ovde svako kaže šta misli a onaj drugi treba da zna šta će da uzme za sebe a šta neće. Ako neko želi da i dalje bude u zabludi oko nečega što sam ja kroz iskustvo proverio ja nemam ništa protiv pa čak i da mu kažem da je on u pravu. Šteta je što se dešava da sa foruma odlaze oni koji mogu nešto pametno da kažu i prenesu drugima svoja iskustva. Oko PC Tuninga... Ako Stankara samo uradi download mape kako Ares kaže to je smešno, to nije tuning. Meni kada stigne PC3 mapa 503 će biti unutra za 2min i tek posle ide na motor. Video sam su najbliži ovlašćeni tuneri u Budimpešti i ima negde u Hrvatskoj, nadam se da oni nešto znaju. Mene ovde najviše brine naše gorivo jer npr ako ja uradim tuning u Mađarskoj na njihovo gorivo i u tamošnjim uslovima temp,vlažnost i gustina vazduha to može da nema veze sa ovim ovde. Sa druge strane ja ovde često u rezervoaru imam Shell V Power tako da sigurno ne mogu da napravim pravu optimizaciju i to je jedan od razloga što godinama nisam hteo da ništa menjam na K6. Nadam se da neću odličan motor da pokvarim ali uvek mogu da se vratim na staro. Bez obzira što je K6 zaista jako lepo i fabrički optimizovan oko obtrnog momenta i krive snage očekujem da sa dobrom mapom i Yoshimura Slip on, KN Air filter i PC3 dobijem najviše na srednjem režimu a u konjima 7-10ks. Videćemo... Meni je ovo više hobby nego potreba sa konjima kojih na K6 ima dovoljno One cifre od 15 i više konja povlače ozbiljne cifre preko 5000 eur i više. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GixxerK6 819 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1439 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 1290 SDR V3 Prijavi odgovor kao problematičan Greška, jedna poruka otišla 2x, neka je admin obriše Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mcm-racing Deni 0 Napisano Januar 14, 2009 U prolazu, 41 postova Lokacija: Temerin Prijavi odgovor kao problematičan brate otidji kod Stankare on jedini ima sto za takve stvari a bogami i mape,ovde ti svi pricaju sta je a ti nedobi odgovor.Pozovi jedino lice koje ti ovde moze reci i isprobati ono sto si kupio Druze varas se ;Dimamo i mi probni sto ...posto smo vec imali iskustva sa tim podesavanjima,mapama,programima...mukotrpan je posao,nije to:kupio sam "PC" ubacio mapu za taj izduv i teraj...kao 1. te mape se proizvode(ubacuju,prave) u kaliforniji,kod nas u roku 24 sata se menja naglo temperatura i vlaznost vazduha,varira po 10C...kada je kod njih bilo toliko razlike u temperaturi??...i kada je pala ispod 20C?!radili smo yamahu r1 2006 rn 12 sa yoshimurama gore,ne dobije se tu bog zna koliko konja mozda 2-5,ali motor radi i raduje se sto moze da dise bez ikakvih poteskoca...nama je cilj da ga sto bolje ustelujemo i izvucemo maximum!da ne bi odugovlacio ovih dana cu vam nabaciti dijagrame kakva je konjaza pre,kakva posle i kakva je kriva snage...sve u svemu treba da se podesi za nase uslove a ne moze se napamet a ni otprilike i to je to...najmanje na probnom stolu mora da se pusti i do 50x,komplikovano je i treba zivaca za to ako hocete da vam ljubimac bude ustelovan i da ne place za manjkom goriva... ;D pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan nije to bas tako,samo ti ubaci mape i to je to,garantujem da ce ti napraviti ono sto ti zelis,samo je na tebi da kazes sta zelis,gledao sam svojim ocima.Te mape sa dinojeta su neka baza za nadogradnju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alex r6 193 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1192 postova Lokacija: Beograd Motocikl: R6 Prijavi odgovor kao problematičan stvarno ste mu super objasnili(cak sta vise sjajno)ali jedino gde dobije PC i sta god zeli od elektronike(sa gratis mapama i ugradnjom)i naravno ono sto zeli je za sad samo jedan covek....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
speedfreak 55 Napisano Januar 14, 2009 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Ducati 1098 Prijavi odgovor kao problematičan opet moje subjektivno misljenje ako sam negde pogresio ispravite me. prvo malo znam o ecu od motocikla ali vec godinama popravljam automobile pa to je ako ne isto slicno, sad sam gledao dynojet pc site i lepo oni to nahvalise kako ce porasti snaga pegla sa kriva obrtnog momenta itd, koliko sam shvatio pc ima tu funkciju da preseca impuls ecu-a ka diznama i da prepravlja taj signal sa njegovom mapom. imam misljenje da je fabrika itekako dobro odradila mapiranje ecu-a . naravno da oni prave kompromise zbog goriva, klime itd pa tu postoji i nekog mesta za popraviti performanse. mislim da potpuno standardan motocikl nema potrebe za pc ,dok bilo kakva veca prepravka tipa komplet auspuh,filter ili bregaste traze i prepravke na ubrizgavanju,paljenju. opet kazem da za mapiranje treba i wb sonda(ima power commander wb controler ili innovate lm1)i egt i roling road dyno da bi se to napravilo,+treba data logger npr innovate ali cena toga svega pravazilazi cenu jednog stand alone ecu-a koji bi kostao jedno 500e. sto se tice suzukija i onog njegovog prekidaca za brzine to je ustvari jedan promenljivi otpornik i nista vise.e sad ide pitanje da li on sluzi da ecu zna koju mapu da koristi(ako ima mapa za svaku brzinu).ili za nesto drugo. posto suzuki ima map senzor,preko njega zna koji je potpritisak u grani pa samim tim i da li ima ram air efekta,onda preko davaca brzina zna kojiko je opterecenje, a garant ima el davac brzine pa po njemu zna koliko juris. hteo sam reci da su mozda napravili da u prvoj nemas max snagu ne zbog toga sto ides polako nego da bi ta prva ili druga brzina bila upotrebljivija,a ne da kliza na svaki gas. ovo sam rekao zato sto vecina novijih automobila sa autom.menjacem izima u obzir ulazni moment motora i u prvoj nikad nije maximalan. opet kazem ako sam negde pogresio ispravite me i mene zanima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 288 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan posto suzuki ima map senzor,preko njega zna koji je potpritisak u grani pa samim tim i da li ima ram air efekta,onda preko davaca brzina zna kojiko je opterecenje, a garant ima el davac brzine pa po njemu zna koliko juris. C, on nema veze sa ECU. Napajanje RAM AIR je funkcija ostalih parametara koje si nabrojao. hteo sam reci da su mozda napravili da u prvoj nemas max snagu ne zbog toga sto ides polako nego da bi ta prva ili druga brzina bila upotrebljivija,a ne da kliza na svaki gas. Nije to 1000ccm, dobro bi mu doslo jos malo obrtnog momenta. Takodje sam cuo da anulira on-off efekat gasa pri srednjim obrtajima, koji je prirlicno frustrirajuca stvar kad vozis opusteno. stvarno ste mu super objasnili(cak sta vise sjajno)ali jedino gde dobije PC i sta god zeli od elektronike(sa gratis mapama i ugradnjom)i naravno ono sto zeli je za sad samo jedan covek....... Alex, tebe on ko da placa za reklamu. To sto on moze da uradi mogao bi i mcm-racing, a na kraju krajeva i ja bih se upetljao da imam probni sto. Nije to nuklearna fizika, moras samo malo da poznajes materiju i da ukljucis logiku i da odvojis pare koje si spreman da das. Molio bih te da savete tipa "ides kod tog, ostavis mu motor i pare, pa ti on uradi" ostavis za off topic! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...