Miroslav91 1076 Napisano Petak u 20:25 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan A jbg, ta masinica ne daje bas pravu sliku o tome kako se ulje u stvari ponasa u motoru. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 8616 Napisano Petak u 20:25 Ne silazi, 2377 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 1076 Napisano Petak u 20:28 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Da, postoje ulja koja su bas dobro prosla na takvim ''testovima'' a da se u praksi u samom motoru nisu pokazala kao bas dobra. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 8616 Napisano Petak u 20:31 Ne silazi, 2377 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Jednom sam se pitao , kako se tacno broj 10-40 ili 15-50 povezuje sa spoljasnom temperaturom , pa idu price , za toplije predele ...negde sam cak i tabele vidjao , kako je 30w za do 30.C , a 40w za 40.c itd. . U mom autu ide 0w-20 i nikako se ne preporucuje veci broj ..jel to znaci da ne smem leti da vozim ? ( Karikiram ali, shvatas poentu ...) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 1076 Napisano Petak u 20:36 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Svatam. Ali actually amerikanci u poslednje vreme imaju problema jer forsiraju ta tanka ulja. Pa npr za neke japance u amerikama preporucuju npr 0w-20 zvanicno a za evropu kazu 5w-30 ili tako neko malo gusce. Jer ameri kao forsiraju ta tanka zbog potrosnje goriva i zajebancija, a evropljani ipak malo vise uzimaju u obzir i zastitu agregata. Jbg, tribologija je nauka. Ima tu dosta zajebancija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2898 Napisano Petak u 20:39 Andragog, 5484 postova Lokacija: On off road Motocikl: NAVIGATOR 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Na tom testu WD40 je bolji od dosta ulja. Smejurija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 8616 Napisano Petak u 20:43 Ne silazi, 2377 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Hm...nisam se udubljivao... Pa , koje je objasnjenje ? Sta je fora ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miroslav91 1076 Napisano Petak u 20:49 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Aleksandrovac Motocikl: Honda CBF600SA / Honda Silver Wing 400 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam strucan ali u motoru imas delove od razlicitih vrsta materijala, pritisci, temperature. https://www.youtube.com/@themotoroilgeek Ovaj lik ima gomilu nekih klipova o motornim uljima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2898 Napisano pre 23 sati Andragog, 5484 postova Lokacija: On off road Motocikl: NAVIGATOR 1000 EXC450 Prijavi odgovor kao problematičan Ulja za menjac su postizala bolje rezultate od motornog ulja. Uradio je jedan test kao klip i karike, merenje verovatno nekim mikroskopom . Tu je ulje GTX bilo ubedljivo bolje od menjačkih ulja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3196 Napisano pre 17 sati Ne silazi, 5269 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jednom sam se pitao , kako se tacno broj 10-40 ili 15-50 povezuje sa spoljasnom temperaturom , pa idu price , za toplije predele ...negde sam cak i tabele vidjao , kako je 30w za do 30.C , a 40w za 40.c itd. . U mom autu ide 0w-20 i nikako se ne preporucuje veci broj ..jel to znaci da ne smem leti da vozim ? ( Karikiram ali, shvatas poentu ...)И у моју Хонду исто, али ја ХРАБРО сипам 0 - 40 због паклених летњих температура и немам проблема. Битно је да не дирам доњу 0 и бирам уље које има индекс вискозности 170, 185 или нешто у тој "околини". Све што је 150 и мање не узимам у обзир ИАКО, 140 је веч солидно, тако стручњаци кажу. И још да додам да ако нема на стању 0- 40, знам да му сипам и 0 - 30.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drazenye 407 Napisano pre 17 sati Zainteresovan, 356 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Bmw R1150RT Prijavi odgovor kao problematičan Mene zanima sta dalje? Prvo su bila ulja 15w40 pa 10w40, pa razne varijacije sa 5w-... vec neko vrijeme imamo 0w20,30,40... Hoce li sad da tjeraju u minus? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3196 Napisano pre 16 sati Ne silazi, 5269 postova Prijavi odgovor kao problematičan Mene zanima sta dalje? Prvo su bila ulja 15w40 pa 10w40, pa razne varijacije sa 5w-... vec neko vrijeme imamo 0w20,30,40... Hoce li sad da tjeraju u minus? Прво су били агрегати гломазнији, матерјали лошији, канали за доток уља шири. Данас је све минијатурније а коњаже све преко 100. Пресудан је брзи проток уља због многих хидрауличних делова који прецизно раде само на одреџеном густином уља. Ево рецимо хидраулични подизачи вентила, хидраулични затезачи ланца брегасте, VTEC и тд. Журба и не грејање агрегата је исто у овом рачуну, старт стоп систем на семафору.....Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 64 Napisano pre 16 sati Svrati ponekad, 89 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, Jovan Ristic je napisao: Kad smo kod ulja, možda ćemo dogodine (ili 2027.) raditi uporedni test ulja. To prvo podrazumeva da nabavimo nov motor i da uradimo testove 2-3 ulja brendova koji se najčešće koriste kod nas i možda nekog novog ulja na našem tržištu. Ali otom - potom. Ta igranka nije jednostavna ni jeftina za izvesti, pa da se na zalećemo. Jer svo određivanje kvaliteta ulja na osnovu boje, mirisa i pipanja uopšte ne određuje da li je ulje još uvek dobro ili ne. Npr. ako iz motora ispustimo ulje iste boje kao što je sipano, to uopšte ne znači da je ulje dobro, naprotiv, možda je reč o lošem ulju koje nije u stanju ni da pokupi svu prljavštinu iz motora, itd. Jedna kompleksna stvar koja me jako zanima i nadam se da ćemo u budućnosti uspeti to da sprovedemo u delo. Bilo bi odlično da se uradi test i ulja ali sam svestan koliko je to zahtevno i koliko košta ako se želi da rezultati imaju svoju težinu. Testiranje najvažnije tečnosti je ozbiljna i odgovorna stvar. Nisam siguran da imamo mnogo ljudi koji imaju znanja i iskustva za takav poduhvat. Za početak predlažem da se uspostavi kontakt sa praktično jedinom fabrikom koja nešto znači u Srbiji ... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
keš 640 Napisano pre 15 sati Svrati ponekad, 383 postova Lokacija: Bačka Palanka Motocikl: Tomos Automatik 50, Peugeot Ludix 50, piaggio fly 150, Honda SW 400, Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Za motocikle i za automobile nije bas bila ista racunica, niko ne racuna da ce neko voziti motor na -10. Generalno u hladnijem podneblju ce te sipati redje ulje i suprotno, ali zavisi i od raspona temperatura, zato su ga tako i napravili. Ako je donja temperatura 0 a najvisa 15, naravno da necete sipati 10w40, tu ide 0w15 ili 0W/20. Ako radpon tempetatura -10 do +40, onda sipate 0W/40. Ako je raspon temeratura minimum 20 max 45, sipate 20w50 i tako dalje tom logikom. Ako je primer Honda za motocikl preporucila 10W40, naravno da necete sipati to ulje ako je teperatura gde vi zivite i vozite u rasponu 0-15c. Honda je tu racunala da ce svako iole normalan voziti motocikl u rasponu teperature okoline od 10-40, ni ispod 10 ni preko 40. Primer za moju hondu stoji u specifikacijama 10w30, ja sipam 10w40 jer vozim i kada je toplije od 30. Kada sam pogledao uputstvo od Honde, stoji 10W30 ali napomena da to vazi za odredjene zemlje i da za druge ako je teperatura okoline vece da treba preci na 10W40. Tako da sve zavisi od temperature okoline. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6389 Napisano pre 15 sati Ne silazi, 4722 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, drazenye je napisao: vec neko vrijeme imamo 0w20,30,40 Ima po Netu tekstova koji ovo objašnjavaju da je to i zbog Euro i ostalih eko normi u nekim drugim delovima sveta. Laički prepevano - ređa ulja prave za nijansu manje trenja u agregatu, što za posledicu ima manju potrošnju goriva, tipa za 0,2%. Što u određenim homologacijama može da znači da li prolazi test ili ne. Bemliga, ne mogu da znam, ali zvuči logično. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6389 Napisano pre 15 sati Ne silazi, 4722 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan @keš nije baš to tako jednostavno, bojim se. Moto ulja izdržavaju i daleko veće minuse bez problema. -10 je prc... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 8616 Napisano pre 15 sati Ne silazi, 2377 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan @keš kad bi samo znao u kakvoj si zabludi ... Zamisli samo nekog inzinjera u Motulu , u Hondi , negde , koji potrosi ko zna koliko para na razvoj ulja , agregata , svih onih djokica koje pisu na ambalazi , i vodi se logikom "niko ne racuna ..." Jel verujes ti da i dalje u nekim fabrikama na prekidacima stoje natpisi "gori po potrebi" , ili "ne bacaj papir u wc solju" , jer neko racuna da ovom zemljom i dalje zive mentoli... Upravo tom logikom , ja bih , negde aprila , maja , mogao da parkiram auto , sacekam oktobar , pa nastavim voznju ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 22278 Napisano pre 14 sati (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2785 postova Lokacija: BGD-ŽKV Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, boza_kg je napisao: @keš nije baš to tako jednostavno, bojim se. Moto ulja izdržavaju i daleko veće minuse bez problema. -10 je prc... 0-50 ulje šampion! koji raspon jbt... Po ovoj tabeli, moze samo ono i da postoji, druga su totalno bespotrebna, obrisati ih...ONE WORLD-ONE OIL... Ja prvi put cujem za tu gradaciju. Promenio pre 14 sati član BokyBoy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 21561 Napisano pre 14 sati Integrisan, 6758 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Za nase podneblje totalno nepotrebno i bacanje para rekao bih. Imam ja pitanje u vezi onih zima u Rusiji. Gledao sam Jakutsk dokumentarac i tamo ljudi ostavljaju auto upaljen preko cele zime. Znaci ne gase. Kako to uopste utice na motor? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 22278 Napisano pre 14 sati Vozim motor, nisam BAJKER, 2785 postova Lokacija: BGD-ŽKV Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport Prijavi odgovor kao problematičan pre 5 minuta, Motorcyclist je napisao: Za nase podneblje totalno nepotrebno i bacanje para rekao bih. Imam ja pitanje u vezi onih zima u Rusiji. Gledao sam Jakutsk dokumentarac i tamo ljudi ostavljaju auto upaljen preko cele zime. Znaci ne gase. Kako to uopste utice na motor? Mislim da je njima veci problem smrzavanje nafte nego gradacija ulja...a ulje menjaju na radne sate vrv a ne na kilometrazu... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 3940 Napisano pre 14 sati Drug član, 1955 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000, Peda Sniper, Voge SR3 Prijavi odgovor kao problematičan Za nase podneblje totalno nepotrebno i bacanje para rekao bih. Imam ja pitanje u vezi onih zima u Rusiji. Gledao sam Jakutsk dokumentarac i tamo ljudi ostavljaju auto upaljen preko cele zime. Znaci ne gase. Kako to uopste utice na motor?Imali smo u jednoj od prošlih firmi tri dačije sandero, 1.5 dci, one su bile zadužene u mobilnim ekipama koje su dežurale 24h, u po tri smene, to se gasilo samo kad se ide u wc i u prodavnicu. Leti klima, zimi grejanje. Jedan motor smo otvorili sa 450.000km u takvim uslovima eksploatacije, znači više rad u mestu nego kretanje, i mogu ti reći da smo svi (i majstori koji su radili na njemu) bili pozitivno iznenađeni generalnim stanjem unutrašnjosti agregata. Hoću reći, rad 24/7 ne mora da ima loše posledice po motor.A da, motor je otvaran pošto je ostao bez ulja jer su otkinuli čep kartera i vozili tako dok se nije ugasio. Menjani su neki ležajevi, trt mrt, ništa senzacionalno koliko se sećam, uglavnom oporavljen i vraćen u život.Sent from my SM-S911B using Tapatalk 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Astrea 64 Napisano pre 13 sati Svrati ponekad, 89 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Eto, konačno smo na tragu zašto brže propadaju agregati na motorima nego automobilima odnosno zašto kamioni još duže traju ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6389 Napisano pre 13 sati Ne silazi, 4722 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan pre 35 minuta, Gordak985 je napisao: bili pozitivno iznenađeni generalnim stanjem unutrašnjosti agregata A kao i uvek, bitno je da ulja ima. A dal će biti razlike u specifikacijama ili nekim aditivima onoliko ili ovoliko, teško da živ čovek može da primeti. Više je to psihološko nego tehničko pitanje. Kao kod žena na pr. X puta je dokazivano na testovima da i najjeftinije kreme za lice imaju istu funkciju kao i one najskuplje, al opet radije biraju Vichy, Nivea, ili koja je već aktuelan brend i reklamirano na način koji im se dopada. Ili pivo, isti q. Taki su ljudi. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 21561 Napisano pre 13 sati Integrisan, 6758 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, boza_kg said: A kao i uvek, bitno je da ulja ima. A dal će biti razlike u specifikacijama ili nekim aditivima onoliko ili ovoliko, teško da živ čovek može da primeti. Više je to psihološko nego tehničko pitanje. Kao kod žena na pr. X puta je dokazivano na testovima da i najjeftinije kreme za lice imaju istu funkciju kao i one najskuplje, al opet radije biraju Vichy, Nivea, ili koja je već aktuelan brend i reklamirano na način koji im se dopada. Ili pivo, isti q. Taki su ljudi. Necemo sad preterivati... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 8616 Napisano pre 13 sati Ne silazi, 2377 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sada, boza_kg je napisao: aktuelan brend i reklamirano na način koji im se dopada Eto nas ocas posla kod GS-ovaca 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...