Jump to content

Moto Zajednica

Otwaranje mashine?!

Recommended Posts

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Ok, skapirao hwala! Nema otwaranja dok mi klip ne dodje do jaja! :D  :P

Zezam se malo... Samo cu isprowerawati wentile, lanac brege (mada mi se wec chuje, njega bi trebao sigurno da zamenim) i ostale stwari koje mogu da uradim sa "pu zeka iz daleka"! :P

P.S.werowatno wec smaram ali jbg, nikada nisam radio mashinu.. Jel mogu karike da se promene (i kako utwrditi da li je potrebno!) bez rasturanja agregata??

To sto ti se cuje lanac govori vrlo malo (ako ne nista) o njegovom stanju. U 99,935% slucajeva tandrkanja bregastog lanca odgovoran je shpaner istog. To lako provjeris, tako sto ga malo pritegnes dok motor radi i gle chuda, odjednom nema vise tandrkanja.

Onda kupish novi shpaner i gotovo.

Ako hoces da provjeris lanac, moras ga skinuti, izmjeriti i pregledati stanje (ostecenja / habanje i to).

Kako utwrditi ( 8) ) stanje karika?

Trosi li puno ulja u kombinaciji sa zestokim dimljenjem iz auspuha?

Vuce / pali li slabo?

Nekih drugih tegoba ima?

Odgovori na ova pitanja pa nastavi potragu ukoliko je potrebno.

[my precious mode]

Generalka nije nikad nikome skodila, a i svaki motor u godinama je najvjerovatnije u mnogim aspektima na servisnom limitu.

[/my precious mode]

Dakle sve je stvar balansa, para i muzike, ali i zdravog versus bikerskog razuma.  ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Za lanac zavisi,neki motori moraju da se rasturaju drugarov suzuki gs 750e mora ceo da se raskupusa kad se menja lanac.

Ko ti je to rekao, opako te lagao >:( >:(>:( >:(

Ne znam za 750, ali GS500E definitivno mora "celi da se raskupusa"!

Been there, done that!  8)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Pa mi smo ga vec uzeli raskupusanog,tako da nam je bilo sve jedno.

Kako se namesta lanac?

prosto ko pasulj, ;) ;) ;) ja menjam 1 mesecno,do 2,,zavisi,,provuce se,,ali ako nisi vican mehanici,,nepipaj,,,u principu se zakaci za stari i motas motas i tako..... :) :) :)

Pa mi smo ga vec uzeli raskupusanog,tako da nam je bilo sve jedno.

Kako se namesta lanac?

prosto ko pasulj, ;) ;) ;) ja menjam 1 mesecno,do 2,,zavisi,,provuce se,,ali ako nisi vican mehanici,,nepipaj,,,u principu se zakaci za stari i motas motas i tako..... :) :) :)

Jel to vazi i za gore pomenuti GS500?

,,odnitujes,zakacis provuces,zanitujes,ja nevidim neku problematiku,alat za nitovnje i raznitavanje nije skup,a moz i bez alata,ja radim sa tim alatom vec 15 god,i nijedan nije puko ili prezupcio,zapravo nije se ni jedan lanac do sad raznitovao,alat imas i u louisu da kupis,,

pa necu valjda da pravim posao bez posla...glupo da skidas masinu sa rama da gulis grebes,da pucas para i para zbog jedne zamene lanca... ??? ???

,,odnitujes,zakacis provuces,zanitujes,ja nevidim neku problematiku,alat za nitovnje i raznitavanje nije skup,a moz i bez alata,ja radim sa tim alatom vec 15 god,i nijedan nije puko ili prezupcio,zapravo nije se ni jedan lanac do sad raznitovao,alat imas i u louisu da kupis,,

pa necu valjda da pravim posao bez posla...glupo da skidas masinu sa rama da gulis grebes,da pucas para i para zbog jedne zamene lanca... ??? ???

Ah zo... diskutabilno majstore, diskutabilno ::)

Ja na to gledam kao na nesto sto moze da radi, ali i ne mora.

Mislim da bi se meni raspao na 250 km/h, ako zbog nicega, onda zbog negativnih vibracija  ;D

U voznji bi samo prevrtao slike ventila kako drobe klipove i logo Louis.de  :D

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

Ah zo... diskutabilno majstore, diskutabilno ::)

Ja na to gledam kao na nesto sto moze da radi, ali i ne mora.

Mislim da bi se meni raspao na 250 km/h, ako zbog nicega, onda zbog negativnih vibracija  ;D

U voznji bi samo prevrtao slike ventila kako drobe klipove i logo Louis.de  :D

pa kad ti se neraspadne pogonski lanac zasto bi se onda ovaj raspao  ???

...

Pa zbog negativnih vibracija.  ;)

Pazi, ako si ti siguran u sebe i znas da si ga dobro prikacio, onda vjerovatno nece puci.

Ali ja ne poznajem dovoljno dobro karakteristike materijala i nitni da bih bio siguran, pa bi se negdje skrsio

misleci o tome. A pogotovo mi se Louis cini krajnje neozbiljna prodavnica visokokvalitetnih alata.

Vise puta sam otvarao svoje motore i vrsio reviziju, ali sam glavu/ventile uvijek nosio na "shlajfanje" / rezanje, jer je to

iznad mojih mogucnosti. A ne volim kad vozim da "brinem".

Sto se lanca tice, u manuelu pise da se ne rastavlja. E, sad to moze biti i iz komercijalnih poriva, ali ja to ne mogu da odvagam 100%.

poz

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Pazi, ako si ti siguran u sebe i znas da si ga dobro prikacio, onda vjerovatno nece puci.

Ali ja ne poznajem dovoljno dobro karakteristike materijala i nitni da bih bio siguran, pa bi se negdje skrsio

misleci o tome. A pogotovo mi se Louis cini krajnje neozbiljna prodavnica visokokvalitetnih alata.

Vise puta sam otvarao svoje motore i vrsio reviziju, ali sam glavu/ventile uvijek nosio na "shlajfanje" / rezanje, jer je to

Sto se lanca tice, u manuelu pise da se ne rastavlja. E, sad to moze biti i iz komercijalnih poriva, ali ja to ne mogu da odvagam 100%.

mnogo vise imas sanse da se da prodauva na neko mesto nakon sklapanja neg sto ce da se lanac raznituje. Pogotovo ako uzmes u obzir da je za razliku od pogonskog viselamaelast, pa nema tako opterecenje na osovinicama (to je samo neko moje razmisljanje!).

Znam veliki broj majstora koji i lanac bregaste nituju cekicem i jos im nije stigla reklamacija, a sto se alata tice, nije to neka svemirska tehnologija pa da mora da bude superprecizan, taj iz Louisa isto radi posao kao i onaj 3x skuplji. Uglavnom, ako prezubi nakon zamene 99.9% nije puk'o lanac, vac je to izgovor majstora koji nije novi dobro uzubio. A i na kraju, ako radis kao sto je bokilic opisao minimalne su sanse da pogresno uzubcis lanac.

Sad, priznajem da sam ja malo skeptican kod rastavljanja sastavljnja/lanca kod najmodernijih 600ccm koji vrte +16k RPM, ali i ovako nijedan moj motor se nije zadrzao kod mene dovoljno dugo da radim tu operaciju, tako da- bas me briga!  ;D

...

Pa zbog negativnih vibracija.  ;)

poz

meni za ovih godina kolko raddim ama bas nijedan nepuce posle nitovanja,a verujem da je mesto gde ga zanitujem mozda i jace sastavljeno nego neka druga alka,,srbija je zemlja cudnih okolnosti i mogucnosti........ :) :) :)

ah da,,ventile mozes i sam da uslajfujes,,,,,,,

U mom manuelu pise za neke stvari, "ako nisi 100% ziher ili nemas alat, nemoj sam, odnesi kod majstora specijaliste", dok za ovaj nesretni lanac kaze "Ne rastavlja se. Ende!" Jel ima neko ideju sta im je to trebalo?

U mom manuelu pise za neke stvari, "ako nisi 100% ziher ili nemas alat, nemoj sam, odnesi kod majstora specijaliste", dok za ovaj nesretni lanac kaze "Ne rastavlja se. Ende!" Jel ima neko ideju sta im je to trebalo?

imam ja,

znas,nemaju svi para da otvore agregat na pola,nemaju ni potrebe,lanac se lepo rastavi provuce i sastavi,i to se radi vec 80tak godina u mehanici,cak su nekad imali i spojke kao na lancu za tocak,eh sad ko ima para neka ga otvara svaki dan,i neka ga unistava po svojoj zelji kako hoce,

kad ga najbolji evropski majstori tako provlace i nituju mozemo i mi....a i na 20.000km otvoriti agregat i zatvoriti,i povuci jos gomilu troskova za to je po meni nepotreban izdatak,,,,,..

imam ja,

znas,nemaju svi para da otvore agregat na pola,nemaju ni potrebe,lanac se lepo rastavi provuce i sastavi,i to se radi vec 80tak godina u mehanici,cak su nekad imali i spojke kao na lancu za tocak,eh sad ko ima para neka ga otvara svaki dan,i neka ga unistava po svojoj zelji kako hoce,

kad ga najbolji evropski majstori tako provlace i nituju mozemo i mi....a i na 20.000km otvoriti agregat i zatvoriti,i povuci jos gomilu troskova za to je po meni nepotreban izdatak,,,,,..

Ma u dure je sve to, ako si ga toliko puta uspjesno prikacio, onda je znaci dokazano da fercera.

Zasigurno cu ozbiljno razmotriti / naci majstora za sledeci lanac po ala nit receptu. (na secundarnim pilama  ::)  ;D)

I ovi moji XJ fanatici sa XJ900club.nl svi od reda nituju.

Samo mi tih 20.000 km malo malo. Pa ja to prepiskim za nesto vise od pola godine, a nikad ga nisam mjenjao, cak ni kad sam

rakupusao GS-a, stari je bio OK. (sa 25000 na satu) Samo tu i tamo spaner i sve 5.

pa ako vozis polako trajace i duze,,ako divljas nece ni tih 20.000km......nituj slobodno,ja sm nalazio primerke koje su ljudi nitovali pa prelazili i mnogo vise,doduse,,polako su to jest normalno vozeni... :)

• Navigator, 1801 postova
  • Motocikl: Papričica :)

Lanac se najnormalnije nituje, cak mi se cini da od nekih proizvodjaca i dobijas rastavljen. Ako hoces da

ides na jos vecu rat kombinaciju, kupi lanac na metar kod Filipa Kljajica i odseci na meru ;D (trebalo bi da postoji visestruki u katalogu).

To sto se lanac cuje ne mora da znaci ama bas nista a najefikasnije se popravlja otvaranjem auspuha.

Ako cilindar nema kompresije, ne mora da znaci da su karike vrisnule, mozda su ti ventili pretegnuti!!!

Svako skidanje cilinda bi trebalo da prati promena dihtunga, ukljucujuci i karika, kao i svaki put kada skines glavu, menjaj originalni dihtung.

Kad vec skines glavu, kupis gumice, odneses kod majstora da to odradi, ne isplati se trositi vreme, naplacuju 100-200din po ventilu.

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Kad vec skines glavu, kupis gumice, odneses kod majstora da to odradi, ne isplati se trositi vreme, naplacuju 100-200din po ventilu.

I malo ces tesko uraditi stelovanje sam, ako nemas plocice drugih debljina za izmenu!  ;)

I malo ces tesko uraditi stelovanje sam, ako nemas plocice drugih debljina za izmenu!  ;)

Pa valjda se prvo mjeri, pa onda sjece, tj. kupuje plocice.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja