icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 (promenjeno) Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan 5 minutes ago, the_doctor said: Ček ček, gore si napisao da nisi otvorio motor. Kako si došao do menjačkog sklopa? Luft tj zazor u ogrlici gore dole je ok, ona i treba da "visi" i ne dodiruje ogrlicu dok se menjač okreće. Levo desno u ogrlici u pravcu šaltanja treba da ima minimalan zazor, i uglavnom ne bi ni ušaltao brzinu da tu imaš problem. Ili bi ispadao iz.... Daj još fotki, pogotovo ako nešto sumnjivo primetiš. Od dole.Skinuo sam samo karter i delove ispod kvačila.Blok nisam rastavio.Mogao sam povaditi viljuške i doboš. Promenio Jul 20, 2022 član icecool Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Sad bar znam da je sve dobro. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6366 Napisano Jul 20, 2022 Drug član, 1416 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 27 minutes ago, the_doctor said: Ček ček, gore si napisao da nisi otvorio motor. Kako si došao do menjačkog sklopa? Luft tj zazor u ogrlici gore dole je ok, ona i treba da "visi" i ne dodiruje ogrlicu dok se menjač okreće. Levo desno u ogrlici u pravcu šaltanja treba da ima minimalan zazor, i uglavnom ne bi ni ušaltao brzinu da tu imaš problem. Ili bi ispadao iz.... Daj još fotki, pogotovo ako nešto sumnjivo primetiš. U principu zupcanike brzina i ne drze viljuske u zadatoj brzini, vec sami zubi i otvori para zupcanika neke brzine. Oni trebaju da su izliveni na konusu tako da pri opterecenju okretanja sve jace nalezu tj. ulaze u cvrsci spoj. Kada se to pohaba i postane kontra konus, nema te viljuske , koja ce zadrzati da se zupcanici ne razdvoje tkz ispadne iz brzine pri ubrzanjima. Kolega ovde nema taj problem, a verovatno ce i ispasti da je neka jeftina i spolja dostupna popravka u pitanju. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 8719 Napisano Jul 20, 2022 Drug član, 897 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan Ne ne, nisam ni jednog trenutka rekao da viljuška drži ukopčanu brzinu, već da pohabanost ogrlice i viljuške može dovesti do problema da zupčanik ili ne pogura do kraja, ne uzupči dobro, pa kao posledicu ima ispadanje iz brzine, ili da je ne uzubi uopšte. Jasno je da viljuška dodiruje ogrlicu samo u toku šaltanja. Možda gore baš nisam bio dovoljno jasan. 2 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Nikad mi nije izbacivao iz brzine.Što bi trebalo da znači da su i konusi u redu kako i slave74 kaže. Na celom internetu sam tražio problem za zaglavljenu treću brzinu. Nigde nisam našao rešenje jer uglavnom svi imaju problem sa ispadanjem iz brzine. Sudeći po svemu, tražio sam rešenje za problem, gde ga nisam imao. Pošto sam sad već uveren da su i ostali delovi montirani ispod kvačila za biranje brzine dobri, velike su šanse da kolega trkač bude u pravu. Ako nije ni on, biće gusto. Ima deci da poklonim kompletan motor za turiranje, bez menjača.Pa nek grmi bar, ako neide. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markovisacki 1323 Napisano Jul 20, 2022 Marko, 227 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Kwaka ZX-9R, GPz810 unitrak Prijavi odgovor kao problematičan Kad si vec izvadio motor napolje, prepakuj taj menjac sa E2 modela koji imas kod sebe. Moze da se ubaci i trajno si miran u buducnosti, jer znas i sam da je C menjac sklon problemima, ispadanju iz trece itd. Cisto da mirnije spavas. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan To je bila generalno i namera.Sad se ispostavilo međutim da je sve u meri. Znali neko koliki stepen treba da je konus na zubima i otvoru zupcanika? Proverio bih to na ovom E modelu iz 2001, pre nego se odlučim za prepakovanje. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Upravo mi je stigao paket sa ganc novim viljuškama za C model. Mogu da dam mere ako nekom zatreba. širina viljuški na zahvatu gore 6 mm širina burića za kontakt sa dobošem 7mm zahvat ulazne viljuške 30.2 mm zahvat izlaznih viljuški 38.2 mm Na ovim zahvatima sam imao lufta, i to je bila jedina stvar van tolerancije. Znači sa ovim viljuškama pratično imam kompletan menjač proveren, kao nov. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6366 Napisano Jul 20, 2022 Drug član, 1416 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 8 hours ago, icecool said: Upravo mi je stigao paket sa ganc novim viljuškama za C model. Mogu da dam mere ako nekom zatreba. širina viljuški na zahvatu gore 6 mm širina burića za kontakt sa dobošem 7mm zahvat ulazne viljuške 30.2 mm zahvat izlaznih viljuški 38.2 mm Na ovim zahvatima sam imao lufta, i to je bila jedina stvar van tolerancije. Znači sa ovim viljuškama pratično imam kompletan menjač proveren, kao nov. Viljuske odlicno izgledaju. Sto se tice konusa zuba zupcanika cisto sumnjam da se uglovi mogu premeriti jer su jako mali. Vidi se okom kako lezu jedan u drugi, i dal su istrosene nalegajuce povrsine. Pogotovo vrhovi zuba budu zaobljeni, kao i ivice otvora u parnjaku. Takodje se na zenskom parnjaku vidi i dal je iskakao iz te brzine, jer zubi obriju metal izmedju otvora... Pogledaj da neko taj menjac nije vec radio, odnosno dal je mozda ispadao iz trece, pa je neko dodao podlosku da bolje udje Imam slican problem. Neko je pre mene sjebao prvu i iskakao je iz prve, pa sam ja pametan ubacivao podloske, da bih dobio sto optimalnije naleganje svake brzine. Kad sam sve sklopio i utegao, menjac je bio blokiran. Medjutim malo po malo je poceo da salta, a kada dostigne radnu temperaturu radi normalno. Sada cak i kad je motor hladan mogu da menjam na gore, al samo rukom, nogom je blokiran, a rukom bez problema. Takodje sam primetio i da mi je ostecena osovina poluge menjaca, mozda i to pravi problem. 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 20, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na podeljenom iskustvu.Proveriću sve što si naveo. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 21, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Motor sam danas sastavio.Radi kao sat. Idemo redom do rešenja mog misterioznog problema.Rano jutros okrenem motor naopačke za pregled.Gledam u vodič odštampan iz servisnog uputstva i tražim bilo šta sumnjivo u na oba vretena.Došlo mi da zaplačem, nema braćo ni ogrebotine.Sve novo. Šta sad da radim?Rekoh sebi ajde kad su mi stigle ove vile da probam njih da ubacim.Uzmem lepo dva ista i užlebim na doboš.Lepo izgleda.Uzmem malu vilu za ulazno vreteno, probam da ga uskladim sa dobošem nema šanse.Okrenem vilu probam, tak, ulego proturim kroz rupu njegov šiber i uglavim ga na mesto, i na prvi pogled shvatim šta je moj problem. Burić vile na ulaznom vretenu je ulegao u žleb ne više od pola mm.Neko mi je montirao ganc nov menjač pogrešnim redosledom i ostavio tako. Izvadim sve, počnem sa malom vilom na ulaznom vretenu, okrenutom sad naopačke.Proteram šiber.Legao je u žleb do kraja.Dve vile izlaznog vretena užlebim na doboš, proteram šiber, i samo što ne zaplačem. Ide slika. I ovaj se užlebio do kraja. Definitivno je neko pre mene hteo da odradi nov menjač.Uložio je novce, odradio sve i jedini deo koji se može ugraditi naopačke, tako i ostavio i zatvorio karter. Moja sreća u ovoj nesretnoj avanturi je da sam kvar našao, i usput i saznao da imam ustvari nov novcat menjač u mašini. Ukoliko neko ima simptome koje sam ja imao, a to su : - teža, nekako lenja reakcija menjača, teško nalaženje nule,izletanje iz druge direktno u prvu brzinu konstantno, skoro nemoguće pronalaženje nule pogotovo kad stojimotor, pa na kraju i nemogućebiranje brzina iz treće ni gore ni dole dok je motor u pokretu, na stajanju nekako na muku opet proradi, pa nikakav problem, pa jovo nanovo. Neko Vam je naopačke ugradio malu vilu ulaznog vretena. Za pozdrav 6 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6366 Napisano Jul 21, 2022 Drug član, 1416 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo majstore. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 811 Napisano Jul 21, 2022 Zainteresovan, 499 postova Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
icecool 572 Napisano Jul 22, 2022 Zainteresovan, 476 postova Lokacija: Hamburg Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima. A i napatio sam se, verujte.Psihofizički me umorio, bukvalno.Ali vredelo je. Danas je prošla i probnu vožnju sa čistom desetkom.Prešao sam oko 20 km sa njom mešane vožnje.U gradu 50-60 km/h auspuh pravi zvuke od kafe aparata do šinobusa.Ludilo.Na autoputu, klasičan trkač, povlači ko sumanut urla ko ranjen u jaja. Kad uporedim kakav je bio dosad, ogromna je razlika.Menjač je siguran, šalta lako i momentalno.Izbacivanje u neutral je sto posto pogodak.I kad vozim i kad stoji motor u mestu.Prosto se iznenadim kad zasvetli zeleno.Nisam naviko od njega. Bez obzira na probleme koje sam imao sa njim, sad sam uveren da sam našao motor po meri i ukusu. Bez obzira na godište, ovaj je motor onomad, konstruisan za uživanje. Neznam zašto je bio toliko podcenjen, ali znam zasigurno jedno.Neslušajte nikog.Vozite ga. Hvala još jednom svima, koji su se trudili pomoći. Vetar u kosi... 3 1 Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...