Jump to content

Moto Zajednica

Podizanje motora- korisni filmovi

Recommended Posts

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Evo 2 filma koji objasnjavaju tehniku podizanja motora, izgleda jako jednostavno.

www.youtube.com/watch?v=1sP3cqKbOEs&eurl=http://v-strom.com.hr/index.php?topic=5258.0

www.youtube.com/watch?v=pPjYweKeiLk&eurl=http://v-strom.com.hr/index.php?topic=5258.0

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Bogami si druže studiozan, već razmišljaš kako podići 200+ kila kada se ne daj bože prevrne ;D

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Ja sam nov u svetu ozbilnjih jahaca, masa vas vozi i zimi, pa pomislih da je korisno da svi znamo kako da sami izadjemo na kraj sa izvrnutom mazgom  ;)

• Drug član, 1347 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

super je ovo,al sta kad padne preko tebe?

pa te jos i polomi,eto znate sta se desilo Johannu,pa i meni nesto slicno.Mozes samo da se koprcas ispod ko kornjaca na ledjima :)

Naravno,daleko bilo

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Al ga objasnise, da sam znao da je toliko tesko podic izvrnut motor ne bih to radio  ;D

Proces ko da dizu auto, nemogu da vjerujem

• Drug član, 1777 postova

Ja dizem motor suprotno, tj okrenem se ka njemu, jednom rukom za rucku volana, drugom za drzac suvozaca i hopla.

I hopla - ode kičma...meni. :(

Moras lepo da se namestis, a i trebalo bi odravati kondiciju, ipak je voznja motora sport. A moze i svakome da se desi...

A kada dizes ovako okrenut ledjima, onda iz punog cucnja sa dna, dizes ceo motor. I to moze da osteti nesto...

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Daću i jednom i drugom stručnjaku da tako podignu ZZR-a, baš me svrbi da vidim. Mojih par slučajeva se svodi na bezuspešne pokušaje dok ne uhvatim levom rukom donji hebl(ručica upravljača), desnom rukom gornji i na o-o-ruk uz pomoć momenta sprega i bogom dane kilaže, eto ga gore! Sva 3 puta dizanja ZZR-a mi je izlazila duša na nos, al ga digo'; a jedan slučaj R-1200GS, na adi, pa taj BMW može i žensko da digne istom metodom sa 2 hebla. Sve zavisi od motora do motora, i od podloge, nema univerzalne metode!

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Ja dizem motor suprotno, tj okrenem se ka njemu, jednom rukom za rucku volana, drugom za drzac suvozaca i hopla.

Moras lepo da se namestis, a i trebalo bi odravati kondiciju, ipak je voznja motora sport. A moze i svakome da se desi...

A kada dizes ovako okrenut ledjima, onda iz punog cucnja sa dna, dizes ceo motor. I to moze da osteti nesto...

U pravu si. Evo šta mi je rekao prof.prim.dr....na fizikalnoj u Sokobanjskoj:

-Pripremi se (budi svestan) da podižeš veliki teret,

-Podiži motor uz telo, ne sa potpuno ispruženim rukama ili savijen u leđima,

-Hvataj ga za delove koji su najudaljeniji od tačke na kojoj se oslanja na zemlju (točkovi),

-Diži ga mišićima nogu, a ne leđa - jer su oni jači.

• Drug član, 1480 postova
  • Motocikl: R1200C, GS, DRZSM

Takodje. Takodje primjetio sam sto sam ljuci-lakse ide :D

• Drug član, 1777 postova

U pravu si. Evo šta mi je rekao prof.prim.dr....na fizikalnoj u Sokobanjskoj:

-Pripremi se (budi svestan) da podižeš veliki teret,

-Podiži motor uz telo, ne sa potpuno ispruženim rukama ili savijen u leđima,

-Hvataj ga za delove koji su najudaljeniji od tačke na kojoj se oslanja na zemlju (točkovi),

-Diži ga mišićima nogu, a ne leđa - jer su oni jači.

To je to , vi's, nije dzabe doktor doktor ;D

• IRON WILL, 972 postova
  • Motocikl: Voleo bih da imam motor

Meni moj frizider kad ispadne .. Ja imam razwijenu tehniku .. " Izwinte, mozete li mi pomoci ... "  ;D

A zamisli da ti frizider ispadne na offroadu...  ;D

• Enduraš, 6405 postova
  • Motocikl: CRF300L

Meni se desilo da sam pao Afrikom na rastresitoj zemlji, rucica gasa se skoro cela nabila u zemlju. Negde u sumi bogu iza nogu, a bio sam sam. Prvo sam pokusao tehnikom licem ka motoru da ga podignem i nije bilo sanse. Pa me uhvatila frka, sta cu sad, a gorivo iz rezervoara curi li curi kroz cep. Onda sam se setio tehnike iz cucnja i podigao je bez problema (dobro, uz malo muke) :)

• Cuore Sportivo, 1339 postova
  • Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure

Ista prica ispravljena ledja, i nogama dizem moje motorce od 210 Kg.

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Davno sam gledao emisiju o obuci americkih policajaca motorista. Prva lekcija, ako se ne varam, je bila kako da podignu one njihove mrcine od 400kg. Iz cucnja, kao na ova dva videa.

Na tu foru sam, poprilicno iscrpljen, podizao pretovareni motor (preko 300kg)  ...a daleko od toga da sam neki snagator. Fora je u tome da se iz cucnja motor podize samo u pocetku, onda se, da izvinete, dupe podmetne pod motor i nogama odguruje dok se ne ispravi potpuno, naravno, ako to omogucava podloga. Ukoliko nisam sam, zamolicu za pomoc.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Daću i jednom i drugom stručnjaku da tako podignu ZZR-a, baš me svrbi da vidim. Mojih par slučajeva se svodi na bezuspešne pokušaje dok ne uhvatim levom rukom donji hebl(ručica upravljača), desnom rukom gornji i na o-o-ruk uz pomoć momenta sprega i bogom dane kilaže, eto ga gore! Sva 3 puta dizanja ZZR-a mi je izlazila duša na nos, al ga digo'; a jedan slučaj R-1200GS, na adi, pa taj BMW može i žensko da digne istom metodom sa 2 hebla. Sve zavisi od motora do motora, i od podloge, nema univerzalne metode!

U potpunosti se slazem sa tobom , zavisi dosta od tipa motora . Mislim da je sve vise stvar tehnike nego li sirove snage . Meni bi pukla kolena kada bi dizao motor kao ovi sa klipa . Najduza poluga  su krajevi volana . Sistem poluge drzeci sa obe ruke rucicu volana na gs 1200 adventuru  je pravilo koje se uci u BMW kampu i stvarno idealno funkcionise . Gledao sam da ljudi od 60 kg dizu taj motor  bez problema . Olaksavajuca okolnost je boxer motor  i bocni koferi tako da malte ne motor ni ne lezi na zemlji . Doduse na ovom snimku ucestvuju dva mladunceta od slona pa im nista i nije problem .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja