Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Drug član, 1632 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ako nema duzine na srafu probaj skinu polugu pa pomeri za zub ili dva, ako osovina ima ukopano za sraf onda neces moci da pomeris na osovini ili skini sve pa stavi malo duzi brezon da imas vise prostora za stelovanje. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 183 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail

Хвала на брзом одговору.

Али те ја ништа разумео нисам.

Додао сам и слику да буде лакше.

Nista ti ja ovde ne vidim 

Ako ne znas sam slobodno odes u servis da ti nameste, meni su u Hondi na prvom servisu sve pomerili sta sam hteo. 

Ovako na slici se ne vidi resenje kacenja, ako se ne snadjes sutra ili prekosutra vici pa da pogledam sta moze da se resi. 

U kom si delu grada? 

• Svrati ponekad, 183 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail

На Бановом Брду сам ја, али могу да долетим где треба.

У среду возим мотор на контролу па ћу им рећи да погледају.

Мислио сам да решим то сам да не остављам за касније.

Јављам шта се дешава.

Хвала🫡

• Zainteresovan, 795 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Hocu na Suzu da ubacim led sijalice u zmigavce. Zna li neko koji relej treba da uzmem i da li je to "plug n play"? 

Ovo je OEM relej. 

20241028_131926.thumb.jpg.394d3524c7ab1523a61ad66edaae847d.jpg

• Ne silazi, 2266 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Ja sam kupio u Moto bike rele za led migavce, skinuo stari i ubacio novi. Nikakve prepravke. Bio je oko 850 din. Imaš na KP-Ali-Temu i jeftinije.

• Zainteresovan, 795 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@BlazaHvala. 😃 

Porucio sam bas jedan relej sa Alija, drugi brendiranu sa Ebay iz UK, da vidimo ima li razlike u kvalitetu. Oba su podesiva. 

Sijalice zmigavaca sa alija, pa da se igram malo preko zime... 

Inace ako nekog zanima, na Stromu 2017+ je dvopinski relej.

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Pišem ovde, da ne bih bzvz otvarao novu temu.

Koristi li neko onu Denelli sound bomb mini sirenu? Kakva je i da li je onlajn naručivanje od njih jedina opcija?

I video sam kod Yamaha barell da imaju beku Oxford sirenu. Lik u radnji je mogao samo da kaže da je 100db, što mi ništa ne znači. Da li neko ima to?

Hvala

• Svrati ponekad, 139 postova
  • Motocikl: KTM 790 Adventure

Ja imam Soundbomb split sa kompresorom, kupio je u Burnout, bila oko 10k. Instalacija jednostavna, bar meni, a čuje se probija uši.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Porucio sam ovu ali su mi uzeli preko, dolazi mi za vikend, 90 eura izasla. 

Sto se tice zvuka cuje se dobro. 

DENALIELECTRONICS.COM

LOUD! Stylish! Rugged! Producing an earsplitting 120 decibels of sound, the...

Promenio član RankoBg87
  • Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 841 postova
  • Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v
On 10/25/2024 at 6:48 PM, Mikeli.pg said:

Našao stator nov

Hvala Vuče :)

Ajde da spamujem sebe :)

Staor nije isporučen, novac nije vraćen.. izgkeda neki konzna kakav sajt 

E sad... Imate li pozitivno iskustvo odakle da poručim stator  ? 

Ne mogu dozvoliti da sprži četvrti regker koji je original ( Joškin nismo ni stavljali, eto ga neraspakovan ako nekom treba od vas ) tako da moram naći podatak koliko žice i koje debljine ide na stator da bi majsotr u Nikšiću to namotao kako treba, ili moram kupovati novi...

Tako da Vas molim ako imate info sa kojeg sajta je sigurno poručiti stator ili info o namotajima da dam majstoru, pošaljite.

Lijep pozdrav i hvala !

Promenio član Mikeli.pg

• Drug član, 1370 postova
  • Motocikl: SMC 300
2 hours ago, Mikeli.pg said:

Ajde da spamujem sebe :)

Staor nije isporučen, novac nije vraćen.. izgkeda neki konzna kakav sajt 

E sad... Imate li pozitivno iskustvo odakle da poručim stator  ? 

Ne mogu dozvoliti da sprži četvrti regker koji je original ( Joškin nismo ni stavljali, eto ga neraspakovan ako nekom treba od vas ) tako da moram naći podatak koliko žice i koje debljine ide na stator da bi majsotr u Nikšiću to namotao kako treba, ili moram kupovati novi...

Tako da Vas molim ako imate info sa kojeg sajta je sigurno poručiti stator ili info o namotajima da dam majstoru, pošaljite.

Lijep pozdrav i hvala !

Majstor koji se bavi premotavanjem ili vinklovanjem ce izmeriti debljinu zice na originalnom statoru. Obicno ne mere duzinu, jer je lakse sve pokidati nego odmotavati, pa ispravljati i meriti, vec izmere ukupnu tezinu lakirane zice ili motaju dok se kalemi ne napune. I znaj da i na originalnom statoru ne mora da bu de bas isti broj namota.

Recimo jedan kalem ima 51 drugi 52 treci 55 itd.

Majstor treba da pogodi faze i verovatno smer namotavanja, a to je lako.

Promenio član slave74
  • Sviđa mi se 1

10 hours ago, slave74 said:

Majstor koji se bavi premotavanjem ili vinklovanjem ce izmeriti debljinu zice na originalnom statoru. Obicno ne mere duzinu, jer je lakse sve pokidati nego odmotavati, pa ispravljati i meriti, vec izmere ukupnu tezinu lakirane zice ili motaju dok se kalemi ne napune. I znaj da i na originalnom statoru ne mora da bu de bas isti broj namota.

Recimo jedan kalem ima 51 drugi 52 treci 55 itd.

Majstor treba da pogodi faze i verovatno smer namotavanja, a to je lako.

Pa dje si bio ranije sa ovim odgovorom ?? 

Šalim se

Hvala ti. Motor ujutro dolazi u Cg, kada skinem stator i šaljem ga nazad u Bg da Vuk odnese majstoru koji je motao i da skine svoj stator ( iste notore vozimo ) kako bi izmjetili debljinu žice i vidjrli smjer namotaja. Bolje da to radi onaj koji je već namotavao nego da nosim čovjelu koji bi na lraju ispao kriv ako  debljina žice ili jer namotavanja nisu ok.

Slave hvaia ti na odgovorim 

Cijenim to zaista 

Lijep pozdrav 

• Sviđa mi se 2

1 hour ago, Mikeli.pg said:

Pa dje si bio ranije sa ovim odgovorom ?? 

Šalim se

Hvala ti. Motor ujutro dolazi u Cg, kada skinem stator i šaljem ga nazad u Bg da Vuk odnese majstoru koji je motao i da skine svoj stator ( iste notore vozimo ) kako bi izmjetili debljinu žice i vidjrli smjer namotaja. Bolje da to radi onaj koji je već namotavao nego da nosim čovjelu koji bi na lraju ispao kriv ako  debljina žice ili jer namotavanja nisu ok.

Slave hvaia ti na odgovorim 

Cijenim to zaista 

Lijep pozdrav 

Nema na cemu. Nisam pratio na casu, pa nisam shvatio da je stator vec premotavan. To otvara dalju pricu, jer ne znamo dal je debljina zice ispostovana, kao i smer i broj navojaka po svakom kalemu.

Ako je veci motocikli, pretpostavljam da  stator ima 18 kalema. Trofazni je.

Problem je i u tome sto skidanjem originalnog statora sa drugog motocikla mozda necete moci izmeriti presek zice. Jer je sve to zaliveno dodatnim zastitnim lakom. Presek se ne meri sublerom vec mikrometrom. A ne mozete odmotavati stator, jer ce se pokvariti. Takodje i debljina laka na zici je bitna. Neki lak je malo deblji pa samim tim i zica dobija razliku laka na preseku...

Ukoliko je stator davao ac napon u propisanim granicama i nije u spoju sa masom motocikla, niti tri izvoda jedni s drugim, trebalo bi da je stator ok. Iskreno, ne znam sta bi se desavalo da je smer pogresan.

Grejanje reglera je od losih spojeva i prevelikog ac napona statora, i slicno.

Ja sam jedared premotao stator sa 18 kalema sa nesto debljom zicom, i to je radilo jedno 10 godina, a posle ne znam, jer sam prodao motocikli. Jedino sto je izlazni napon pri 4000rpm bio na samoj gornjoj granici od 120v, a i u neutralu je dobacivao dosta. Primetio sam da se regler  grejao jako. Opeces se ako duze od pola sekunde prst prislonis. Ali to je bio Kawasaki, i ti regleri su zaista bili dobri.

Proverio sam i zagrejanost reglera kod istog modela , koji je imao originalnu instalaciju. Temperatura reglera je bila slicna.

Nadam se da sam pomogao, i da cete resiti gremlina.

Promenio član slave74
  • Sviđa mi se 1

• Svakom po zasluzi, 12402 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Gremlin se uvukao u Teneru, metastazirao i sad muka 😰 

Pisao sam ti Mikeli da je od istog majstora dosao kod mene VFR sa namotanim statorom gde se posle motanja instalacija grejala, konektori goreli... Na leru umesto 15-16VAC davao je međufazno preko 30V i to je bio uzrok preteranog grejanja instalacije i reglera. 

Stator izvađen, namotan kod drugog majstora kako treba, ugrađen i sve radi savršeno. 

Kod tvog statora je sličan napon na leru, oko 32-34VAC i treba ipak odatle poceti. 

• Sviđa mi se 1

4 hours ago, slave74 said:

Nema na cemu. Nisam pratio na casu, pa nisam shvatio da je stator vec premotavan. To otvara dalju pricu, jer ne znamo dal je debljina zice ispostovana, kao i smer i broj navojaka po svakom kalemu.

Ako je veci motocikli, pretpostavljam da  stator ima 18 kalema. Trofazni je.

Problem je i u tome sto skidanjem originalnog statora sa drugog motocikla mozda necete moci izmeriti presek zice. Jer je sve to zaliveno dodatnim zastitnim lakom. Presek se ne meri sublerom vec mikrometrom. A ne mozete odmotavati stator, jer ce se pokvariti. Takodje i debljina laka na zici je bitna. Neki lak je malo deblji pa samim tim i zica dobija razliku laka na preseku...

Ukoliko je stator davao ac napon u propisanim granicama i nije u spoju sa masom motocikla, niti tri izvoda jedni s drugim, trebalo bi da je stator ok. Iskreno, ne znam sta bi se desavalo da je smer pogresan.

Grejanje reglera je od losih spojeva i prevelikog ac napona statora, i slicno.

Ja sam jedared premotao stator sa 18 kalema sa nesto debljom zicom, i to je radilo jedno 10 godina, a posle ne znam, jer sam prodao motocikli. Jedino sto je izlazni napon pri 4000rpm bio na samoj gornjoj granici od 120v, a i u neutralu je dobacivao dosta. Primetio sam da se regler  grejao jako. Opeces se ako duze od pola sekunde prst prislonis. Ali to je bio Kawasaki, i ti regleri su zaista bili dobri.

Proverio sam i zagrejanost reglera kod istog modela , koji je imao originalnu instalaciju. Temperatura reglera je bila slicna.

Nadam se da sam pomogao, i da cete resiti gremlina.

Identičan problem.. ali baš sve isto i sa mojom Yamahom.

Hvala na detaljnom pojašnjenju !! Itekako je od koristi.

Stator vraćamo majstoru da ponovo premota, ako ne uspije kupiće se zamjenski. 4 puna mjeseca minje motor u SRB zbog toga... Mislio sam za 5 dana da će biti popravljen.

Sad još i trošak šlepanja Bg - Ue, pa sjutra UE - PG

Pakao.. a sve zbog statora koji nije dobro namotan.

4 hours ago, Arakis said:

Gremlin se uvukao u Teneru, metastazirao i sad muka 😰 

Pisao sam ti Mikeli da je od istog majstora dosao kod mene VFR sa namotanim statorom gde se posle motanja instalacija grejala, konektori goreli... Na leru umesto 15-16VAC davao je međufazno preko 30V i to je bio uzrok preteranog grejanja instalacije i reglera. 

Stator izvađen, namotan kod drugog majstora kako treba, ugrađen i sve radi savršeno. 

Kod tvog statora je sličan napon na leru, oko 32-34VAC i treba ipak odatle poceti. 

Pričaj brate onda kod kojeg majstora da se pošalje na motanje ? 

Do sad trošak 1500€ a motor pokvaren i to sve zbog statora. Milan je izmijenio instalaciju komplet, stavio original regler.. sve radi super ali grije ubija. 

Ja imam jednog dobrog majstora i odneo sam njemu dok je motor bio kod mene ali on nema originalnu semu motanja i nista ne bi dobio kada bi rasturio taj motani stator jer veruje da je tu greska. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Sad jedino da se nadju polovni originalni namotaji pa da se proba. 

• Podržavam 1

Ja mislim da se takav stator mora grejati jako. Temperature idu dosta preko temperature zagrijanog ulja. Zato se vecina njih nalazi potopljeno u otornom ulju. Ono ih hladi. Pa ipak stator odn pojedini kalemi mogu da izgore. A izolacija faznih ziva da ispucao. Ako stator daje veci ac napon od propisanog, sve u sledu ce se jako grejati. Od samog statora, zatim kablova I konektorabna regleruni reglera. Visak napona Koji regler primi I pretvori u DC mora otici u vidi toplote.

Zato trofaznim statorima vecih masina spojevi lakirane I izolovane zice u nastavku ka regleru nisu lemljeni , a izolacija je silikonska. 

Normalno je da se greje jako kod nekih modela, Al nije normalno da zgori regler niti konektor. Hoce d greje I zbog slabih konekcija u samom konektoru. Pa on izgori.

• Sviđa mi se 1

Славе, све је то детаљно проверено :)

• Sviđa mi se 1

Izgkeda da je jedina opcija ostala da kupim nove, a onda Yamaha ide pod ciradu i tamo ostaje.

Previše nervoze oko motora

Odgivori koji je Slave poslao nikesu samo korisni meni već i svima koji imaju sličan problem.

Milan je u UE zamijenio komplet instalaciju, kao što rekoh stavio je i original regler... Ostalo je da se stavi novi stator i da bacim to smeće od motora što je trebalo odmah kada me je ostavio u Nemaninoj u Bg

Do sad bih ga zabiravio :)

Ekipo hvala Vam na brzim odgovorima i pomoći.

• Ne silazi, 2266 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5
Pre 20 sati, Mikeli.pg je napisao:

Do sad trošak 1500€ a motor pokvaren i to sve zbog statora.

Svaka tebi čast na živcima, da istraješ. Da je ikako moglo da se ugradi alternator od Diverzije 900 ili sl, manje bi izašla prepravka. Samo da može, jbga...

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja