Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1300 GS, R1400 GS, M1300 GS

Recommended Posts

• Ne silazi, 1797 postova
  • Motocikl: mali strom
pre 13 minuta, rastkojokic je napisao:

nemaju na stanju ulje

Generalno,kad se covek nadje u situaciji kao ti,ima li tog ulja negde u nekoj drugoj prodavnici?Gde se kupuje kad je motor van garancije?Moze li covek to isto ulje kupljeno na drugom mestu doneti u servis na zamenu da bi mu i dalje vazila garancija?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 995 postova
  • Motocikl: Triump Tiger 800 XRT
On 10/26/2024 at 2:00 AM, milomir22 said:

Možda u današnje vreme samo bmw i ducati u osnovi imaju teflonska creva, moj triumph iz 2009. ima fabrički ugradjena teflonska creva takodje.

Sutra, 26.10. u BMW centru Mitić u Nišu smo pozvani da vidimo predstavljanje i provozano novi 1300 GSA.

Ako uspem da se iskombinujem sa obavezama, skoknuću da probam.

Taman da napisem.

Moj Tiger 800 iz 2019. ima fabricka teflonaka crijeva.

• Drug član, 620 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GS/A

Subota, 19.10.2024 družili smo se sa novim BMW R1300 GS Adventure / Triple Black sa automatizovanim menjačem

IMG_20241019_083801.jpg

IMG_20241019_083756.jpg

Start: Čačak 09h magistralom do Užica pa preko Kadinjače do Rogačice i dalje do "Sunčane reke" / banje Koviljače poznatom Drinskom magistralom.

Ostatak družine:
Aca na mom R1250 GSA / Trophy / 2023.
Zoki na R1250 GSA / 40 years / 2021.
Šaša na R1200 GSA / T.Black / 2018.
Kristijan na R1250 GSA / HP Rally / 2024.

I svi smo se na tih nepunih 200 km. razdaljine isprobali peformanse i vozne karakteristike.

Na startu smo dosta pričali o tom modelu bez kvačila i nekako sa dozom bojazni prihvatali drugačiji tip vožnje

Put od Užica preko Kadinjače znajuċi da je asfalt lošijeg kvaliteta ali da je trasa interesantna zbog lepih krivina interesovalo me je baš kako ċe se pokazati.

Tu trasu od Čačka do Rogačice vozili su Aca i Saša i na kratkim pauzama oko UE Saša je dodao da je razlika bar prema njegovom R1200 GSA zapažajuċa.
U krivinama kao zavaren za put, odnos snage linearan, svaka komanda bez ikakvog problema i agresije

Mi onako pogledasmo se i teraj dalje

Od Rogačice na dalje nekih 50-tak km. vozili su Kris i Zoki, obojica sa osmehom na licu u prepričavanju iskustva na pauzi za doručak koji smo pravili. U poređenju sa R1250 GSA ogibljenje je znatno bolje, ubrzavanje takođe, lepše sedenje i položaj vozača. Menjač u Aut.modu šalta odlično u Dyamic i Dynamic Pro modu, dok u modu sa promenom stepena prenosa na gore i na dole koji su vozili najviše jako im se dopalo odziv menjača, bez trzaja, agresije. Kažu sve na svom mestu, posle 3 krivine na njemu kao da ga vozim veċ 150 km.

Došao je red i na mene......
.....sedam i gledam šta i kako dalje rešim da ga prvo vozim u modu da Ja šaltam brzine. Položaj sedenja dosta niži u odnosu na R1250 GSA, za mene koji sam santim - dva do 180 cm.visine je legao kao fotelja mnogo lepše nego na R1250 GSA. Dok smo ga obilazili pre polaska raspravljali smo o sedištu koje samo na oko i dodir ruke deluje tvrdo i dosta šire u odnosu na R1250 ali tako u praksi nije. Dosta je udobnije od fabričkog na R1250 GSA.

U prvih par krivina i na par kočenja zbog promene stepena prenosa leva ruka je instiktivno krenula na polugu kvačila ali se taj oseċaj izgubio vrlo brzo. Meni je lično ogibljenje 3 klase iznad R1250 GSA pre krivine, u krivini, izlaz iz krivine. Menjač u modu sa manuelnim šaltanjem je fantastičan i mnogo lepše na dole tj na niže brzine. Snaga i ubrzanje takodje dobro, kočenje fantastično kao i usporavanje nakon puštanja gasa.
Preticanje i do 2, 3 Automobila je tako da kao da ste ih preskočili sekundi.
Ciklistika, vozne karakteristike su mu TOP. Nemam lepše i bolje objašnjenje. Zamaskirani XR u telu GSA, baš, baš tera na velike brzine zbog voznih karakteristika. Ali to je mač sa dve oštrice, potencijalna opasnost na grešku u veċini slučajeva tuđu gde možeš da najebeš.

Šta mi se nije dopalo......
....naravno izgled, sam po sebi meni čudan bar kada gledam R1250 GSA i pored njega 1300 GSA. Rezervoar je spušteniji ali razučeniji pa u vožnji deluje da je vizir metar ispred tebe. Zaštita od vetra je mnogo dobra jer pored vizira tu su i dodatni deflektori sa strane koji baš, baš znače.
Vizir je sa el.podešavanjem i pri svakom paljenju podiže se na vino na kome je bio sa ručnim dodatnim podešavanjem, ali pri gašenju Motora se spušta automatski u donji položaj što mi se ne dopada malo, jer u danu prilikom 10-15 paljenja i gašenja mišljenja sam da ċe ta elektronika da rikne moguċe da u podešavanjima ima da se to isključi, nismo to razmatrali.
Zadnji deo Motora gde je na spram R1250 GSA izbačena dodatna štopka i na tom mestu je radar za upozorenje od pozadi, šta Ja znam, tu su tri pokazivača sada: migavac, pozicija, štop svetlo.

Rešenje izgleda nosača zadnjih bočnih kofera, nosači za postavljanje rol bar prednjih torbica.
Jedino za postavljanje tank torbe na rezervoar sistem za podizanje tank torbe ka vozaču skroz OK rešenje brzog i lakog tankanja goriva bez skidanja.

Po dolasku do "Sunčane Reke" sam okrenuo nazad, ovaj put podešen u A modu sa aut.promenom stepena prenosa. Odlično je vršio komande bio j eu Dyanmic modu, takodje mislim da se u podešavanjima može podestiti ručno u zavisnosti kako se želi voziti na koliki br.obrtaja ċe pršiti prenos na gore ili dole.

Takodje malo zbunjujuċe je bilo to da ukoliko u A mogu pretičete a niste dali levi migavac, malo secka, prepoznaje promenu kretanja i obaveštava da bez migavca to baš nije dobro.

Dalje u toku dana, obzirom da je u organizaciji "Delta" i "BMW moto kluba Srbija" bilo organizovano zatvaranje moto sezone, u Beogradu bilo je predstavljanje novog R1300 GSA gosti i članovi su se posle premijere uputili vožnjom do "Sunčane Reke" sa nekoliko primeraka novog R1300 GSA varijanta modela sa i bez kvačila.

Na red je došao i R1300 GSA / Trophy sa kvačilom za testiranje

IMG_20241023_152440.jpg

Barem meni menjač na modelu bez kvačila je mekši i sa perfidnijim menjanjem nego na modelu sa kvačilom.
Da li je to zbog duže vožnje modela bez kvačila ili provo proba njega pa modela sa kvačilom ostaje da možda još koji put na pravi način i na duže vreme isprobam oba.
Uglavnom meni se dopao model bez kvačila i legao mi je baš dobro

Interesovanja za novi R1300 GSA ima i to baš dosta i pun pogodak što su "Delta" , "Autogarant" , "Mitiċ" tog 19 - og Oktobra organizovali da osim premijere i predstavljanja svi potencijalni kupci i oni koji to ni nisu uživo se oprobaju na njemu i uvere u vozne karakteristike, gde je u priči sa oko 60-tak kolega od preko 150 koji su prisustvovali svi u superlativu odgovarali o voznim karakteristikama i da je neprikosnoven. Dalje o ceni, dodatnoj opremi i svemu ostalom završio se ovaj prelep dan.

Послато са 2201116SG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 2

• Drug član, 1769 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

@milomir22, @mali_veseljak, @Krmco pre nego što nastave da se javljaju i ostale kolege koje misle isto što i vi, pitao bih vas da mi odgovorite, kako znate da imate teflonska kočiona creva na motociklu? Ne zafrkavam se, znatiželjan sam i ozbiljan. :)

On 10/26/2024 at 4:58 PM, Biker Boy said:

Generalno baš mi se sviđa gs adventure pogotovo u ovoj zelenoj boji kao neki transformers 😀

Kako ti se čini Yogibear snaga samog motora prilikom dodavanja gasa, preticanja auotomobila i sl. rad quickshiftera... 

Jel se oseti da je jači od prethodnika, imao sam prilike da probam starije modele gs.a pa me malo tu zanima oko same snage.

Kočnice znamo da su najbolje u klasi, da se motor vozi kao na igrici sto bi rekli... 

I hvala ti na ovako detaljnom testu što imas vremena i zivaca da sa nama podelis malo utiske :takoje:

Nema na čemu zaista, pišem i nastavljam uskoro. Nego, treba mene naterati da sednem za tastaturu po ovako lepom vremenu. :moto3:

• Haha 1

• Drug član, 816 postova
  • Motocikl: motora bez trenutno
Evo da dopunim utiske posle 5000km na 1300ki (obicnom)...

Sveopsti utisak je fantastičan! Ja sam ga uzeo sa namenom da mogu da putujem na njemu ali takodje i da ga vozim po gradu. Glavna mana za grad mu je bokser motor na koji treba pripaziti, sve ostalo je do vozaca  Na otvorenom putu je najbolje nesto sto sam do sada vozio. Uzivanje je voziti ga i sporo i dinamicno. Ovaj motor nije za offroad - sta god pricali i kako god ga reklamirali

Jedna stvar koju nisam ocekivao da ce biti dobra... A to je turn by turn navigacija. Jako je dobra, za razliku od KTM-ove! Precizna je i ima dosta informacija na ekranu da znate gde i kada treba da skrenete. Jos kada je uparim sa malom (enduro) navigacijom Garmin 35 - nema greske! Meni je ovo idealna kombinacija jer Garmin35 stavim i skinem za 2 sekunde. Prima obicne baterije pa ne moram da se bakcem sa kablovima i slicnim stvarima. Plus kada mi ne treba i skinem je, nosac je toliko mali da se ne primecuje. Spominjem ovo jer je onaj fabricki nosac za navigaciju kod BMW-a meni licno uzasan kada se navigacija ne nosi. Prvo sto blokira pogled, drugo sto izgelda kao da mu je nesto otpalo kada nema uredjaja.

Od zamerki do sada:
- Kocnica pri emergency zaustavljanju pri duzem drzanju na maksu kao da krene malo da smeksava.
- Izludjuje me sto kada kocite prednjom takodje se automatski pritiska i zadnja. Stvara los osecaj na papucici zadnje kocnice kada stavite nogu na istu. (ovo bi trebalo da se iskljuci pri razlicitim modovima voznje ali ja jos uvek nisam uspeo)
- Nekada dugme za kontakt ne reaguje na prvi pritisak.
- Velika zamerka za Deltin Servis: Zakazao sam prvi servis jedne subote. Motor na satu ima 800km. U uputstvu stoji da prvi servis treba da se radi od prvih 600km do 1600km. Meni je bilo bitno da uradim prvi servis pre putovanja. Serviser odmah sa vrata vidno iznerviran sto ima posla u subotu mi kaze da na motoru ne treba da se radi servis pre 1000km. Ja mu kazem da uputstvo kaze drugacije. On me uverava da nema sanse. Nakon sto sam izvadio isto i pokazao mu, morao je (bio primoran) da primi motor. Kada sam dosao po motor rekli su mi da nemaju na stanju ulje za kardan i da mi isto nisu promenili - ceka se, javice mi kada dodje, na listi čekanja sam!!! Meni se srecom put otkaze. Cekam dve nedelje niko me ne zove. Zovem ja, kazu mi dovezite motor, upravo stiglo ulje (da jeste stvarno bas tada evo unosi sa kamiona Pera Ložač)  Sve u svemu servis mi ne uliva ni malo poverenja, ali jbg garancija. Za razliku od momaka iz prodaje kojima skidam kapu!
Što se tiče garancije znam neke koji su išli na redovne servise u Austriju il Sloveniju. Ni njima Delta nije ulivala poverenje.

Sent from my moto g54 5G using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9278 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Honda je pre 12 godina ubacila duplo kvačilo (DCT). Slično je sad i kod ovog modela, savršeno radi čim se udje u štos za šta ne treba puno vremena.

Kad hoćeš da vozis sa prstom u uvo vozis, kad hoćeš da samaras....samaras :)

Može i ovako i onako pa ko kako voli.

Brže, bolje, ugladjenije salta od običnog menjača.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

@milomir22 tako sam i pretpostavio... :) 

Gumena kočiona creva ojačana (obmotana) mrežom od pletenog konca i još jednim završnim slojem gume, su najjeftinija i najrasprostranjenija varijanta koja se može naći na motociklima.

Nešto bolja varijanta su gumena creva, ojačana (obmotana) pletenom mrežom od metalnih vlakana i na kraju obmotana nekom PVC zaštitom koja se moža naći u raznim bojama. Mnogi ih zovu "pancirna creva" i mnogi za njih misle da su "teflonska".

Opet nešto bolja varijanta su najlonska creva (poliamid), ojačana (obmotana) pletenom mrežom od metalnih vlakana i na kraju obmotana nekom PVC zaštitom raznih boja. I njih takođe zovu "pancirna creva" i za njih mnogi misle da su "teflonska". 

Teflonska creva, kao što ime kaže, napravljena su od teflona (politetrafluoroetilen), koji je dodatno ojačan i zaštićen (jer je krt), odnosno takođe obmotan pletenom mrežom od metalnih vlakana. Naravno, neka PVC zaštita dostupna u raznim bojama je završni sloj i na ovom crevu. 

Dakle ne postoji varijanta da se "golim okom" utvrdi da li je crevo teflonsko ili ne. Čak i da ga presečete na pola i pogledate poprečni presek... teško da bi neko napravio razliku između najlona i teflona. Zato mnogi proizvođači naglašavaju da se radi baš o teflonu, kao i to da je crevo testirano na visoke pritiske... 

A koja se od gore opisanih creva nalaze kao OEM na 18 godina starom Kimku i 19 godina starom Aeroksu... ostavljam vašoj mašti na volju. :) 

• Podržavam 1

• Malinar u pokusaju, 1689 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Eto, nisam znao da ima razlike između pancirnih i teflonskih creva.

Čovek svaki dan nauči nešto novo.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 522 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS

Šaljivi strip sa zadnje strane najnovijeg broja MOTORRADA...

Sažeto u prijevodu - Novi R 1300 GS može vam se sviđati samo ako ste dobrano "pod gasom" 🤣 🤣 🤣

191697_7a35394660e4ae9762daf1b9829acf7c.

Evo i vlastitog prijevoda...

1. Ćao, Jogi. Želio sam pogledati tvoj novi motor; Hajde, uđi.
2. (Grc) Šta je pa TO? Izgleda usr. mhm interesantno.
3. Ah, ljepota je nešto drugo, ali dobro se vozi. Hoćeš pivce?
4. Hmmm, imaš još jedno?; Naravno.
5. Već sad je bolje; Tačno.
6. Lijepooo; Prelijepooo; Zapanjujuče; I ja ću jedan da kupim, hik; Pravi san, burp.
7. Naslov u novinama: "Pametan potez: BMW otpočinje saradnju s pivarom. Prodaja piva i motocikala u brzom usponu!".

Trebao bi i Delta Motors porazmisliti o ugovorima s Carlsberg ili Heineken Srbija. Tek nakon gajbe njihovih proizvoda možeš uopšte i pogledati u GS-a 🤣

Promenio član FFBikerSar
  • Sviđa mi se 3
  • Haha 1

Delta Motors ima veću "muku", a to je kako da obezbedi sve R1300 GSA jer ih do sada (do pre neki dan) ima naručenih 52 komada, i broj se konstantno povećava. To je samo kod njih, sa ostalim dilerima u Srbiji ta cifra prelazi 100 jedinica... I da, oko 75% tih GSA je sa ASA sistemom.

Aj' živeli! 🍻

464944154_10234459480009271_2202351855376418950_n.thumb.jpg.8949f9cfb46de6b0c814bd2ea5fea71e.jpg  

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure

Standardni GS 1300 ima skroz OK dizajn, dok je kod Adventure varijante to već dosta upitno. Što se tiče kvaliteta i voznih karakteristika GS decenijama u nazad kude ili oni koji ga uopšte nisu vozili ili oni koji ga ne mogu priuštiti ... 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

On 10/29/2024 at 10:50 PM, srbac said:

Kojeg si ti naručio? Pečen si odavno :oda2:

Nisam nijednog. :) Ne bih prošle godine uzeo novog 1250 da sam imao u planu 1300. Trenutno mi je na satu 32,000 pređenih km i za još nekoliko sezona biće oko 100,000... taman da BMW ispegla sve potencijalne dečije bolesti na novom modelu. Osim toga, na tržištu će se pojaviti i raznovrsna dodatna oprema koja će biti lako dostupna. Već sada je recimo frka za OEM kofere na koje će morati da se čeka. Za par sezona će biti veći izbor opreme i moći da se bira između OEM i aftermarket. Novi 1300 GSA je brutalan i što bi rekao naš narod "daj bože zdravlja", biće moj ali za par godina. Ni ovom mom "starom" 1250 ništa ne fali, odličan je motor. :) 

• Sviđa mi se 5
  • Haha 1
  • Podržavam 3

On 10/26/2024 at 2:30 PM, srbac said:

Meni su smešni ovi kreš barovi što toliko vire. Sad mogu i tu torbicu da stave :oda2:

Verujem da je motor odličan ! 👍

A može i ovako... :D

• Haha 1

• Drug član, 967 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000.

Videh juče 1300 GSA uživo po prvi put. I dalje smatram da su svi prethodnici lepši, makar unazad do 1150, ali je činjenica da mnogo bolje izgleda uživo nego na slikama. I dalje mi se prednji kraj nikako ne sviđa, najviše far i kljun.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1734 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

Nesumnjivo je to ozbiljan stroj, i zato toliko i kosta, i biće ozbiljna potraznja već sledeće god za njim kod ljudi koji imaju novac to sebi da priuste. U ovom trenutku bi ipak izabrao 1250 Gsa kad bih imao mogućnosti i smatram da je najbolji Gs, pored zadnjeg vazdusara koji je odličan. No vreme će pokazati i iskustva kupaca ce dosta znaciti onim potencijalnim kupcima 1300 gsa. A lepota je u oku posmatraca, to je od uvek bilo i biće.

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1496 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Uvek ce ga kupovati. Tehnoloski se ne dovodi u pitanje, ali jedni ce kupovati iz prestiza, drugi jer znaju sta hoce i treci "stalni" kupci. Nema zime za gs. 

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 7283 postova
  • Motocikl: TDM 900

GS je odavno prevazišao svoju klasu. Sad je priča za sebe. Na sve to jedan je od bitnih faktora koji je uništio sport touring klasu.

Jedna stvar im se mora priznati. Postavio je standarde po pitanju ergonomije i voznih karakteristika. Pre njega imali smo kamile sa bazičnim ogibljenjem. Ovo ostalo manje više.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja