Jump to content

Moto Zajednica

izrada slajdera

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 170 postova

Hteo bi sam tj. u firmi da mi naprave slajdere za sv650 nov tip,ali ne znam kako da nabavim skicu i koje srafove i gde da ih montiram?

Pa ako moze neka pomoc ???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Tamo nisam saznao nista sto je meni potrebno.

Evo slike a recimo zanima me koju dimenziju slajdera da izradim recimo 7cm DUGI DA BUDU A FI DA BUDE 3cm ?

Ostalo mogu sam da izmerim i da li da ih uradim cele u aluminijumu ili cele u plastici i gde da nadjem duze srafove  ???

• Svrati ponekad, 271 postova

gde da nadjem duze srafove  ???

Qpish celu, nazowimo shtanglu :D koja je cela pod navojem. Duzhina u prodaji je negde oko 1m! Waljda je dowoljno! ;D Od nje lako posle naprawish shta T treba... ;)

• Svakom po zasluzi, 12436 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

gde da nadjem duze srafove  ???

Qpish celu, nazowimo shtanglu :D koja je cela pod navojem. Duzhina u prodaji je negde oko 1m! Waljda je dowoljno! ;D Od nje lako posle naprawish shta T treba... ;)

Tzv. brezon, imaš raznih dužina i prečnika.

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Evo gde Puig preporucuje montazu.

http://www.louis.de/shop/zusatz/anl/10021870_engl_span.pdf

PVC (ili kako god da se zove) sipku imas na pijacama kod plasticara, a srafove u kojoj god hoces gvozdjarskoj radnji. Potrebno jos testera, busilica i malo dobre vozlje.

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Evo jednog teksta na engleskom. Jeste da nema informacija koje tebi trebaju (dimenzije) ali tekst malo priblizava problematiku Crash pad-ova (Frame slide-ra,..), pa verujem da ce nekome koristiti.

Pozdrav

Crash pad.pdf

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Vespa

Ti kupovni brezoni "stangle" su uzasno meke, verovatno bi pri naj manjem padu ili klizanju odleteo ceo stitnik jer bi brezon puko ko oblanda. Cak i pri obicnom savijanju u stegi recimo ti brezoni pokazuju pukotine medju navojima a sta ce ti zastita ako ne stiti :) U principu, mozes kupiti na Bubanj potoku subotom elemente za uradi sam. Na starom delu ima vise plasticara koji prodaju razlicite dimenzije i precnike plastike a i kvalitetnih brezona i srafova imas u izobilju. Premeri i grunfuj :)

Da se nadovezem na oblak-ovo objasnjenje.

Kada kupujes vijke (srafove), gledaj da budu kvaliteta 10.9 ili 12.9 (sto veci broj, bolji kvalitet). Ovo ti kazem jer uglavnom ces naci vijke kvaliteta 8.8. Na glavi vijka imas utisnutu oznaku kvaliteta (8.8, 10.9 ili 12.9). Kao na primer sledeca slika (bitan je samo broj, ostalo nije).

50320301.JPG

Ako ne postoji oznaka kvaliteta, ja bih izbegao kupovinu takvog vijka. Vec bih birao kvalitet 12.9 (eventualno 10.9).

Tebi ne treba vijak sa sestostranom glavom kao na prethodnoj slici, vec vijak sa otvorom za imbus kljuc:

allen.jpg

PS: mozda ce neko da napise da kvalitet vijka nije bitan i da moze da stavi koji hoce. Samo se nadam da ja necu imati tu 'srecu' da moj motor ili auto ode kod takvog 'majstora'  ;)

Ma opusteno najbolji drugar mi je automehanicar,tako da sam upoznat sa svim tim,ali niko ne zna,ne moze,mrzi ga da izmeri slajder  ???

ne mogu da verujem moja predpostavka da je debljina plastike 30mm, a duzina slajdera tj da viri jedno 7MM ???

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Druze, nije da radis specijalu na radilici pa da ti treba u picimetar. Izmeri koliko TEBI treba da (da izvines) viri da prednja maska u slucaju pada (puj, puj) ne dotakne tlo. Precnik ti je sasvim dosta 30-40mm, na sta naidjes, a rupu u nutra busis po glavi srafa!  ;)

• Drug član, 1854 postova

druže kod mene je širina 60mm, dužina 80mm, plus imam nascrt za alu podlošku koju takođe moram da pravim na strugu.

e sad ovo je moj slučaj, moj motor je dosta širok, tvoj ima V2 mašinu, da li imaš oklope, na koju visinu dolaze slajderi... to sve moraš sam da vidiš. ove mere koje sam ti napisao tebi ništa ne znače.

te brezone batali, neko je već napisao da je to očaj kvalitet. ivica ti je dao dobar savet, kvalitetni šrafovu su OBAVEZNI. druga stvar, kod mene se to montira na šraf koji drži agregat, on je nestandarnog koraka 1.25 i to se teško nalazi. prvo reši gde kod tebe idu ti slajderi. vidi koji ti šraf treba - korak i dužina kao i tip glave. premeri onda dužinu slajdera i smisli neki obim, čisto da to liči na nešto ali osnovno je da mora vršiti funkciju.

ima  firmi koje mogu da ti naprave slejdere na strugu, imaju više vrsta plastika pa možeš da biraš, možeš da biraš i boju ako se ne varam (crna-bela). slajder od tvrde plastike hoće da se otkine prilikom pada, još gore je da sjebe šraf. uloga mu je da kliza i da se prilikom klizanja troši. jbg za to i služi.

eto, to bi ti bilo sbrda sdola.

Jos samo da napomenem da sam na onim klipovima video da prave otvore precnika 43mm u oklopu. Znaci da je slajder (crash pad) manjeg precnika. Verovatno 38-40mm. Eto ti precnik  ;)

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Ja bi ti samo jednu stvar savjetovao, a to je da obratiš pažnju da dužinu plastičnog dijela. Problem je što prilikom (nedajbože) pada, može doći do pucanja rama na motoru upravo zbog dužine plastičnog dijela slajdera. Poenta je u polugi koju na taj način slajder pravi, pa umjesto da pukne on (kao što je meni pukao, kad sam ja okinuo), može da se desi da zbog poluge pukne ram. A onda ćeš da proklinješ i sebe i druge...

Dakle, slajder pravi tako da plastičnog dijela preko navoja (ono što je na navoju se ne računa) imaš nekih 5-7 cm. Sve preko toga već može biti opasnost po ram. Takođe, obrati pažnju da plastika ne bude previše kruta, jer će onda ona da pukne. Morala bi biti tvrda, ali u isto vrijeme i elastična da se ne raspadne prilikom udara, već da popije energiju nastalu tom prilikom.

I još nešto, nikako nemoj praviti slajder iz jednog komada plastike koji ćeš kasnije da zavrneš na ram. Ono što ćeš da postaviš na ram pravi od aluminija (opet, ne od čelika, jer ako ti je ram od aluminija onda će opet taj čelični komad zbog svojih mehaničkih svojstava da ti sjebe ram prilikom udara), a na njega navrći komad od plastike. Na taj način ćeš imati "usaglašene" komponente po njihovim mehaničkim osobinama i karakteristikama, pa će ti u najgorem slučaju (tj. pri padu) šteta biti samo plastika, odnosno (kao kod mene) malo će da popije i navoj (na koji se navrće plastika, a koji je pričvršćen na ram) i to će ti biti sva šteta...

Pozdrav.

Djole

đole, ova priča sa pucanjem rama je u vezi sa FZ6 modelima, ne može se pričati o tome generalno. naravno uvek treba obratiti pažnju na mesto gde se slajder montira i koje je on dužine.

• Drug član, 1163 postova
  • Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition

Znam Rašo, ali će za možda tri mjeseca da naleti neko ko će za Fejzera da uzme i napravi duži slajder, a onda će da kune i forum i temu i budalu koja ga nagovori da sam napravi slajder...

Plus, moja poenta je bila da se samo treba obratiti pažnja (kako na dužinu plastike, tako i na dužinu metalne osnove) prilikom izrade, jer je dovoljno da bude za 1mm predugačko, pa da umjesto da pokupi energiju udarca, jednostavno se savije od težine motocikla (+ kinetička energija) i da umjesto da spasi motocikl upravo on napravi sranje...

• Drug član, 1463 postova
  • Motocikl: k25

Znam da je usled pada uvijen deo rama i otkinu navoj u bloku motora na r1 2003.

Slajder se srafio kroz ram pravo u blok motora,e sad da li je to kod ovog modela

fabricki odredjeno ili je autor bio mastovit (neupucen), to vec ne znam...

Znam da je usled pada uvijen deo rama i otkinu navoj u bloku motora na r1 2003.

Slajder se srafio kroz ram pravo u blok motora,e sad da li je to kod ovog modela

fabricki odredjeno ili je autor bio mastovit (neupucen), to vec ne znam...

možda je dečko išao previše sopro  ;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja