Jovan Ristic 5423 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 4819 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Jedna škakljiva tema oko koje se uvek povede duža diskusija. Zato sam lepo seo, pročitao sve podatke do kojih sam mogao da dođem od proizvođača guma. Neki propisuju da nova guma i do 7 godina starosti ima iste performanse kao guma koja je izašla prvog dana iz fabrike. Međutim, postoji jedno veliko ALI! Guma se mora propisno skladištiti. Koliko stare gume smeju da budu? (istina o DOT-u) - BJBikers.com BJBIKERS.COM Kada dođe trenutak kupovine guma, često se povede polemika o tome koliko stare gume smeju da budu, a da se i dalje smatraju novim. 5 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16848 Napisano Februar 21, 2022 Integrisan, 4994 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo lep video. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Marko81 1013 Napisano Februar 21, 2022 Zainteresovan, 682 postova Motocikl: XTZ 750 Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice skladistenja u neadekvatnim uslovima, desavaju se i deformacije. Moze se desiti da je deformisana i fabricki. Ako joj bude potrebno vise od 71 gram balansa u prvih 5mm potrosenosti, guma se smatra neispravnom i obavezno je reklamirati. (dobra stvar je balansirati felne pre montaze guma, a dobra felna se smatra ona kojoj ne treba vise od 14 grama balansa) 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13833 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 6033 postova Prijavi odgovor kao problematičan Guma koja nije stara bar 2 godine nije prava guma 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5423 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 4819 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan pre 21 minuta, dvlns je napisao: Guma koja nije stara bar 2 godine nije prava guma Legenda kaže da je neko vozio sa DOT-ovima starijim od decenije. Krenuli u srednju školu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16848 Napisano Februar 21, 2022 Integrisan, 4994 postova Prijavi odgovor kao problematičan Treba pisati i o onom mitu kako ne smes kombinovati pneumatike razlicitih proizvodjaca ili van seta, napred i nazad... Ja uvek idem meksa guma sa vise gripa napred a ona koja vise traje nazad. Npr. kombinacija Mitas Touring force nazad i Sportforce+ napred. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5423 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 4819 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sada, Motorcyclist je napisao: Treba pisati i o onom mitu kako ne smes kombinovati pneumatike razlicitih proizvodjaca ili van seta, napred i nazad... Ja uvek idem meksa guma sa vise gripa napred a ona koja vise traje nazad. Npr. kombinacija Mitas Touring force nazad i Sportforce+ napred. Vidiš, dobra ideja za temu. Stavljam na listu. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1342 Napisano Februar 21, 2022 (promenjeno) Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan 32 minutes ago, Motorcyclist said: Treba pisati i o onom mitu kako ne smes kombinovati pneumatike razlicitih proizvodjaca ili van seta, napred i nazad... Ja uvek idem meksa guma sa vise gripa napred a ona koja vise traje nazad. Npr. kombinacija Mitas Touring force nazad i Sportforce+ napred. Ali treba isto tako znati da nije ista smjesa na zadnjoj i prednjoj gumi iste oznake. Tako da je kod premium proizvodjaca prednja guma meksa od zadnje cak i kod dvokomponentnih guma. Promenio Februar 21, 2022 član bokibd 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16848 Napisano Februar 21, 2022 Integrisan, 4994 postova Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, bokibd said: Ali treba isto tako znati da nije ista smjesa na zadnjoj i prednjoj gumi iste oznake. Tako da je kod premium proizvodjaca prednja guma meksa od zadnje cak i kod dvokomponentnih guma. Iskren da budem nisam to znao, ali opet mogu uzeti jos meksu gumu. Npr. poznato je da je Sportforce+ dosta meksa od Touringforce, a posto je napred, nece se bas brzo potrositi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MoToM 3869 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 5013 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Triumph Daytona 1000 Prijavi odgovor kao problematičan pre 55 minuta, Jovan Ristic je napisao: Legenda kaže da je neko vozio sa DOT-ovima starijim od decenije. Krenuli u srednju školu... Drugar, zadnja na GPZ 1000 RX, 14 godina stara i još je vozi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9727 Napisano Februar 21, 2022 Drug član, 4431 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Што старија да се не троши брзо! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1342 Napisano Februar 21, 2022 Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan 49 minutes ago, Motorcyclist said: Iskren da budem nisam to znao, ali opet mogu uzeti jos meksu gumu. Npr. poznato je da je Sportforce+ dosta meksa od Touringforce, a posto je napred, nece se bas brzo potrositi. A pazi sad, kad smo vec poceli da teoretisemo. Ti stavljas sport gumu naprijed a sportturing nazad. Sve je to ok, vozis tako jer ti odgovara. Ali ima situacija kada ces imati slabiji grip na toj sport gumi naprijed u odnosu na sportturing gumu. Moderne sportturing gume su sada 10 levela u odnosu na ono sta su bile prije 15-20 god. Napravljene su tako da funkcionisu gotovo instantno na +30 i na +5 stepeni. Nije im potrebno veliko zagrijavanje da bi radile pravilno. Imaju veliki udio silike da drze na hladno i mokro vrijeme. Jer samo ime im kaze turing. Tako da kada u 9 ujutro krenes po mokrom asfaltu da se penjes uz neki pas na +10 sportturing guma ce imati vise gripa od cisto sport gume. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16848 Napisano Februar 21, 2022 Integrisan, 4994 postova Prijavi odgovor kao problematičan To je sve teoretisanje, ali da li si ti osetio u praksi? Bilo kakav problem sa kombinovanjem pneumatika? Ja do sada nisam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9969 Napisano Februar 21, 2022 Drug član, 1489 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan pre 32 minuta, Мали Ћаћа je napisao: Што старија да се не троши брзо! Moje su na oba točka 2009-to, šara kao kod novih. Mislim da su se pretvorile u plastiku. Moram pod hitno da ih menjam pa pratim teme u vezi guma. Koje uzeti, ne mogu da odlučim? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10505 Napisano Februar 21, 2022 Hronični Motociklopata, 7328 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Pola života vozim i putujem na kombinovanim gumama, nisam imao nekih naročitih problema do sada. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1342 Napisano Februar 21, 2022 Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan 53 minutes ago, Motorcyclist said: To je sve teoretisanje, ali da li si ti osetio u praksi? Bilo kakav problem sa kombinovanjem pneumatika? Ja do sada nisam. Uvijek mijenjam obije gume istovremeno iz razloga sto ih istovremeno potrosim. Mozda bi prednja mogla izdrzati 1000 km vise od zadnje ali zbog tako male razlike mi se ne ide 2 puta i servis u kratkom vremenskom intervalu. Koristim sportturing gume uglavnom mi izdrze od 8 do 10 hiljada km. Samo sam jednom imao prilike voziti motor na dvije potpuno razlicite gume i to kada sam pocijepao zadnju na putovanju pa sam uspio naci samo contim motion gumu. To je neka budzet varijanta od continentala, jednokomponentna guma. Naprijed sam imao pireli angel gt. Ta continental guma mi je bila totalna katastrofa jer je bila blago zaobljena pa sam dolazio do ivice jako brzo( nogostup nije ni dotakao asfalt a guma je bila na svojoj ivici). Isto tako sam je jako brzo pregrijao pa je posle 10-15 min. agresivne voznje pocela da plavi i da proklizava. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Disko Nindža 10505 Napisano Februar 21, 2022 Hronični Motociklopata, 7328 postova Lokacija: Severna Bačka Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti je taaako blago bila zaobljena, vrlo moguće da guma nije bila odgovarajuće dimenzije kao prethodna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokibd 1342 Napisano Februar 21, 2022 Zainteresovan, 461 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW GSA 1250 Prijavi odgovor kao problematičan 9 minutes ago, Disko Nindža said: Ako ti je taaako blago bila zaobljena, vrlo moguće da guma nije bila odgovarajuće dimenzije kao prethodna. Bila je iste dimenzije kao predhodna, 180/55/17 ali je bila manje agresivna od predhodne. Zato je imala blazi luk. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13833 Napisano Februar 21, 2022 (promenjeno) Ne silazi, 6033 postova Prijavi odgovor kao problematičan . Promenio Februar 22, 2022 član dvlns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13833 Napisano Februar 21, 2022 (promenjeno) Ne silazi, 6033 postova Prijavi odgovor kao problematičan @jovan ristic Ako ne znas da li treba da vozis stari dot a hoces da vozis SV na stazi evo da znas recimo o cemu ti pricam pa ti vidi vredi li juriti dot Promenio Februar 21, 2022 član dvlns 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 5989 Napisano Februar 21, 2022 Drug član, 2775 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Lepa tema. Ja volim nov pneumatik i na kolima i na motociklu. I drago mi je da je guma koju sam kupio novu, "mlada". Ali mi je bitnije da nije vozena. Mada, iskreno, da mi posalje prodavnica pneumatik star 5-6 god po ceni novog, kontam da bih popizdeo. Pogotovo sto prelazim malo kilometara, pa bi skapala od starosti a nije potrosena fizicki (maseno) ni 30%, a imala bi 5-6 u skladistu + 2-3 godine na motoru. (Da napomenem da su mi trenutne gume na tavanu, presle jedno 3000 km, a jos nisu montirane na motor. Toliko o mojim kilometrima na 2 tocka sopstvenim dvotockasem. ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13833 Napisano Februar 21, 2022 Ne silazi, 6033 postova Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da treba pizdeti ako platis gumu staru 5-6 godina kao onu sveze proizvedenu ali ako je popust 40-50% onda sam za staru 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9727 Napisano Februar 22, 2022 Drug član, 4431 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan On 21.2.2022. at 3:07, Motorcyclist je napisao: Evo lep video. Овај видео клип је одличан само ако се вози по стази. И ја могу да потврдим из личног искуства да и старије гуме од 5-6 година добро држе чим достигну радну температуру. Али за улицу је сасвим друга прича и овај видео није што би се требало држати као свето слово. Многи власници проверавају притисак у гумама једном у току сезоне и многи падају због тога јер им је предња гума много "мекана" на оштром кочењу... итд да не набрајам све факторе. Моје лучно мишљење је због не адекватног притиска у гумама, исте слабо или никада не постигну радну температуру, а баш због тога се често пада. Наравмо има и да огибљење не може да поднесе услове и напоре вожње... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 470 Napisano Februar 22, 2022 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Skontao sam da takodje ima ljudi koji insistiraju na novom DOTu ne toliko zbog voznje koliko u slucaju prodaje motora mogu dizati cijenu i tvrditi da su presli samo 500km na tim gumama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5423 Napisano Februar 22, 2022 Ne silazi, 4819 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, dvlns je napisao: @jovan ristic Ako ne znas da li treba da vozis stari dot a hoces da vozis SV na stazi evo da znas recimo o cemu ti pricam pa ti vidi vredi li juriti dot Jbte, ovo takoreći besplatno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...