LazarBike 2 Napisano Februar 5, 2022 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ktm sx 125,Cpi sm 50 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav drustvo.Letos sam polozio za A1,dobio probnu.E sad moje pitanje je da li smem da vozim 50cc ili ne.U clanu 195pise da se upisuje i Am.Ali buni me ova probna...Par pandura,prvi put cuju,neki kazu ne smes,kazna ide kao da nemas dozvolu ako vozis 50cc.Jel zna neko tacnu inf?Hvala Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kadezi 1233 Napisano Februar 5, 2022 Svrati ponekad, 253 postova Lokacija: Zemun, Serbia, Yugoslavia Motocikl: LoreNCo - Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da mozes da vozis samo onu kategoriju/kategorije koja je upisana u probnu dozvolu. Tako bi trebalo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Februar 5, 2022 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Sto puta prežvakana tema na forumu. ZOBS kaže sledeće: A1 – Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 cm³ i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW Da li 50cc prelazi bilo koji od ova dva ograničenja? Ne, tako da... Naravno da možeš voziti 50cc sa A1. Možda će panduri da ti kažu suprotno, očekujući mito, ali to neće proći ni kod jednog sudije sasvim sigurno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LazarBike 2 Napisano Februar 5, 2022 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ktm sx 125,Cpi sm 50 Prijavi odgovor kao problematičan pre 47 minuta, vasa.93 je napisao: Sto puta prežvakana tema na forumu. ZOBS kaže sledeće: A1 – Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 cm³ i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW Da li 50cc prelazi bilo koji od ova dva ograničenja? Ne, tako da... Naravno da možeš voziti 50cc sa A1. Možda će panduri da ti kažu suprotno, očekujući mito, ali to neće proći ni kod jednog sudije sasvim sigurno. Pa i ja tako gledam,sta vise logicno je,ali kao fora je dok imas a1probnu samo a1 vozis kad istekne upisuju ti i Am,u prevodu ako te zaustave pisu ti kaznu kao da nemas dozvolu uopste,smesno...Al opet ko ce ga znati sve ce da urade samo pare da uzmu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4855 Napisano Februar 6, 2022 Drug član, 3678 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Neće niko da ti piše kaznu, ne tripuj se. Vozi normalno, ne manifestuj se, nosi kacigu, poštuj saobraćajne propise... i niko neće da te dira. Mene su u Kg, za 8 godina koliko vozim skutere, zaustavili samo jedanput, prilikom rutinske kontrole. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2222 Napisano Februar 6, 2022 Drug član, 977 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Za sve kategorije koje se polože po difoltu dobiješ podkatekorije.Da si položio punu A mogao bi da voziš AM,A1,A2 i A. Nekad je sa B moglo AM, mislim da sam ja poslednja generacija koja je uspela da uhvati tu privilegiju da uz B dobijemo AM, B sam dobio 2011.Tako je i za ostalo, kad sam položio CE po difoltu su upisali BE,koju nisam imao. Kad završim za D dobiću i DE jer imam CE. Tako da opušteno, voziš 50ccm bez da trepneš, a u probnoj bi trebalo da ti bude upisano AM i A1. Ako je upisano,kako pandur može da ti kaže da ne smeš da voziš to što je upisano?Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LazarBike 2 Napisano Februar 6, 2022 U prolazu, 24 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Ktm sx 125,Cpi sm 50 Prijavi odgovor kao problematičan pre 47 minuta, slobasuper9 je napisao: Za sve kategorije koje se polože po difoltu dobiješ podkatekorije. Da si položio punu A mogao bi da voziš AM,A1,A2 i A. Nekad je sa B moglo AM, mislim da sam ja poslednja generacija koja je uspela da uhvati tu privilegiju da uz B dobijemo AM, B sam dobio 2011. Tako je i za ostalo, kad sam položio CE po difoltu su upisali BE,koju nisam imao. Kad završim za D dobiću i DE jer imam CE. Tako da opušteno, voziš 50ccm bez da trepneš, a u probnoj bi trebalo da ti bude upisano AM i A1. Ako je upisano,kako pandur može da ti kaže da ne smeš da voziš to što je upisano? Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока Razumem ja sta ti meni pricas,i ja isto mislim.Upisana mi je samo A1,kako su mi rekli Am ce tek kad mi istekne probna Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slobasuper9 2222 Napisano Februar 6, 2022 Drug član, 977 postova Lokacija: Beograd Motocikl: NEMAM Prijavi odgovor kao problematičan Pa onda u principu ako nije upisana tehnički ne možeš upravljati vozilom te kategorije. Neka me neko ispravi ako grešim.Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vasa.93 2627 Napisano Februar 6, 2022 Drug član, 1292 postova Lokacija: Niš Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2 Prijavi odgovor kao problematičan Zar iz citata ZOBS-a nije jasno da su niže A kategorije ustvari podkategorije (podskupovi) viših kategorija? Ajmo opet: A1 - Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 cm3 i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW A2 - Motocikli čija snaga motora nije veća od 35 kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg Dakle, neko kome je izdata vozačka dozvola za A1 kategoriju vozila može da upravlja svakim motociklom čija radna zapremina motora nije veća 125 cm3 i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1kW/kg. Da li motocikl (ili moped) od 50cm3 prevazilazi bilo koji od ova dva uslova? To što se upisuju sve niže A kategorije jednom kada se položi za neku od kategorija, to je čisto tehnička stvar, radi uniformnosti itd. Istina je da se praksa i teorija kod nas vrlo često razilaze, i ovo je jedan takav slučaj. Saobraćajci i svi ostali mogu da pričaju jednu priču, svako ima neko svoje tumačenje zakona ili neki drugi razlog (pomenuo sam jedan od mogućih i najverovatnijih razloga ranije). Međutim, tamo gde se donose presude o ovakvim stvarima, stvari ipak funkcionišu malo bolje od "rekla-kazala", tako da stvarno nema mnogo razloga za brigu, kao što Boža reče. E sad, na kraju, i ovo je ipak samo još jedno tumačenje ZOBS-a. Meni najlogičnije, možda nekom drugom nije. Ako ima nekoga ko pozdano zna da je njegovo tumačenje najbliže projektovanom/očekivanom/zamišljenom tumačenju ZOBS-a, bilo bi lepo to čuti. Na kraju uvek ostaje ona - teorija i praksa se vrlo često razlikuju od mesta do mesta... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4255 Napisano Februar 6, 2022 motoras, 2457 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ns sajtu AMSS kaze: Vozač vozila kategorije A1 može da upravlja vozilom kategorije AM. Vozač vozila kategorije A, može da upravlja vozilom kategorije A1, A2 i AM 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4855 Napisano Februar 6, 2022 Drug član, 3678 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ama A1 podrazumeva i AM. I može da piše (ili ne piše) na parčetu papira šta god. Jesmo mi naopaka zemlja, ali ne baš toliko. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...