Jump to content

Moto Zajednica

Odbitak PDV-a za firme kod nabavke motora do 50 ccm

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 272 postova
  • Motocikl: trenutno bez

Ne znam koliko ljudi zna, ali racunam da bi moglo biti korisna informacija da svi koji nabavljaju motorice do 50 ccm (znaci svi koji se voze na malu tablicu i trajnu registraciju) i registruju ih na firmu koja je u sistemu PDV-a imaju pravo na povrat ili odbitak istog. Oko ovoga je bilo dosta polemika medju knjigovodjama, tako da sam na kraju trazio misljenje Ministarstva finansija. Ako bude interesa, isto cu postaviti u ovoj temi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1372 postova

Bilo bi vrlo korisno da postavis, cale je planirao da uzme neki skutercic za njega da se vozika po gradu da ne bi palio auto. Vec imamo jedan auto koji je registrovan na firmu kao teretni tako da za ovaj ne bi trebalo biti nikakvog problema.

• Drug član, 1465 postova

Pozdrav,

iskljucivo kao rent-a-car ....ali moras vremenom iskazati i prihode po tom osnovu. Koliko god da dobijes ovo ili ono misljenje, nisi imao iskustva sa inspekcijama, to je sasvim, sasvim druga prica. Moze i kao kurirska sluzba ali za to je opet neophodna ta sluzba kao glavna delatnost, odnosno, prihodovanje po tom osnovu kao pretezno prihodovanje. Sve ostalo, isto kao i namestaj - moras da ga nabavis, ali samo za pojedine grane poslovanja se priznaje kao odbitna stavka a za vecinu ne.

Pozdrav,

iskljucivo kao rent-a-car ....ali moras vremenom iskazati i prihode po tom osnovu. Koliko god da dobijes ovo ili ono misljenje, nisi imao iskustva sa inspekcijama, to je sasvim, sasvim druga prica. Moze i kao kurirska sluzba ali za to je opet neophodna ta sluzba kao glavna delatnost, odnosno, prihodovanje po tom osnovu kao pretezno prihodovanje. Sve ostalo, isto kao i namestaj - moras da ga nabavis, ali samo za pojedine grane poslovanja se priznaje kao odbitna stavka a za vecinu ne.

A moze li kao dostava brze hrane?

Nema uslovljavanja, svaka firma ima potrebe za prevozom i vozanjem po gradu. Te dileme su me i ponukale da trazim misljenje misnistarstva finansija. Sutra ga postavljam! ;)

Pozdrav,

Nema uslovljavanja, svaka firma ima potrebe za prevozom i vozanjem po gradu. Te dileme su me i ponukale da trazim misljenje misnistarstva finansija. Sutra ga postavljam! ;)

ustvari, ima uslovljavanja nazalost, kao sto rekoh, kasnije u praksi, odnosno kontroli poslovanja.

Svakako, jedno ovakvo misljenje bi moglo da zastiti donekle pravo na odbitak PDV-a ali ko god posluje, zna dobro sta bi mu sa guranjem ovakvog misljenja pod nos inspekcija, ta ista inspekcija ucinila naknadno, makar i po bilo kom drugom osnovu.

Logika oko oslobodjenja bicikla od PDV-a je zaista nonsens kakav odavno nisam procitao u nekom zvanicnom drzavnom izvestaju, ali desava se, ocito...;)

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

To znači da bi skuter (bicikl sa motorom) morao kasnije i da se vodi na firmu, a to verovatno znači da mora i putni nalog da se ima, pa znači i da samo zaposleni mogu da ga voze. Ja ne bih ovo radio, smešne su to pare za ovoliku glavobolju.

To znači da bi skuter (bicikl sa motorom) morao kasnije i da se vodi na firmu, a to verovatno znači da mora i putni nalog da se ima, pa znači i da samo zaposleni mogu da ga voze. Ja ne bih ovo radio, smešne su to pare za ovoliku glavobolju.

A odbitak PDV-a na gorivo, to nije sitnica... ;) Zbog toga bi ga i registrovao na firmu.

EDIT: U stvari, za odpitak poreza na gorivo mi nije bas jasan onaj deo. clan29, stav 1, tacka1. ???

A papirologija u vezi svih tih odbitaka? To se isplati kad imaš nekoliko kamiona, ali teško se isplati kada imaš skuter. Još će ti možda i knjigovođa podići cenu zbog tog dodatnog posla. Opet, ne znam o kakvoj se firmi radi, ali je to zajebancija osim ako ne raznosiš pice pa ti treba 5-10-15 skutera ;D

A papirologija u vezi svih tih odbitaka? To se isplati kad imaš nekoliko kamiona, ali teško se isplati kada imaš skuter. Još će ti možda i knjigovođa podići cenu zbog tog dodatnog posla. Opet, ne znam o kakvoj se firmi radi, ali je to zajebancija osim ako ne raznosiš pice pa ti treba 5-10-15 skutera ;D

Pa pazi ovako, imam putnicki Opel Combo 2002god koji je pri uvozu registrovan na teretno i to na 4 sedista jer po pravilu ne ide vise. E sad, jeste da mi pisemo putni nalog i sve to, ali zato ne placamo PDV na gorivo, tako da nam evrodizel dodje 18% jeftiniji. E sad ima jos jedna fora. Kad bih registrovao skuter na firmu i imao pravo na odbitag PDV-a na BMB95 ja bi gorivo sipao u veci motor koji bi kupio i pravdao to preko ovog skutera. Kapis? :) Ima tu dosta caka, samo treba razmisljati...

Ja bar nisam imao papirologije, s obzirom da PDV na gorivo i nisam odbijao. Odbio sam porez kod nabavke skutera, sto kod malo skupljih i nije za "baciti", registrovao na firmu, sto nije problem, pogotovo sto je trajna registracija. Putni nalog za skuter ne postoji i nikad ga nisam popunio... ;D

I onda samo platiš jednu saobraćajnu kaznu za pravno lice i ode sva ušteda koju si napravio ;D

Neka hvala. Moja firma ima jedan auto i taj jedan se vodi na fizičko lice. Nema odbitaka za naftu, ali zato nema ni "dobitaka" za kazne koje su za pravna lica višestruko veće.

I onda samo platiš jednu saobraćajnu kaznu za pravno lice i ode sva ušteda koju si napravio ;D

Neka hvala. Moja firma ima jedan auto i taj jedan se vodi na fizičko lice. Nema odbitaka za naftu, ali zato nema ni "dobitaka" za kazne koje su za pravna lica višestruko veće.

Mi ni jednu kaznu nismo imali vec dugo godina na pravno lice jer imamo jos jedan auto koji je na fizicko lice. A kakvu bi to kaznu mogao da dobijem za skuter od 50ccm u Mladenovcu uz obavezno nosenje kacige i svega ostalog? O kaznama ne razmisljam jer retko kad pravim prekrsaje a i kad pravim to su neke sitne stvari. ;) A ako mislis da je mala usteda na gorivu 18%, proracunaj malo koliko je to pa ces videti. Mi firminim kolima prelazimo preko 5000km mesecno pa ti racunaj koliko je usteda. A da ne pricam za gorivo koje potrosimo na drugom autu koji se svaki dan vozi po gradu...

Nisam rekao da nije ušteda za auto koji toliko prelazi, već za skuter. To je 10-15 litara mesečno, od toga uštetiš 2-3 litra, ali OK, možda ćeš ti i više prelaziti, a i možda nisu iste okolnosti kakve ja imam. Ja sam samo izneo moje mišljenje u mojoj situaciji  ;)

Nisam rekao da nije ušteda za auto koji toliko prelazi, već za skuter. To je 10-15 litara mesečno, od toga uštetiš 2-3 litra, ali OK, možda ćeš ti i više prelaziti, a i možda nisu iste okolnosti kakve ja imam. Ja sam samo izneo moje mišljenje u mojoj situaciji  ;)

Opet me nisi bas razumeo. :)

Pazi sad ovu foru. Ja taj benzin sto bi potrosio sa velikim motorom koji cu da kupim pravdao bih na skuter, pa tako bih i za veliki motor ima 18% jeftinije gorivo, razumes? :)

Pozdrav,

doduse, kad se bolje zagleda, ovde se u misljenju datom pominje samo promet robe, odnosno, da se prilikom prometa skutera ima pravo na odbitak poreza. Veoma je neodredjeno, veoma.

Pozdrav,

doduse, kad se bolje zagleda, ovde se u misljenju datom pominje samo promet robe, odnosno, da se prilikom prometa skutera ima pravo na odbitak poreza. Veoma je neodredjeno, veoma.

Sve su to rupe u zakonu, a ne verujem da ce se jos dugo nesto menjati povodom toga. Zakon nam je toliko zastareo da je to strasno...

Pozdrav,

rupa - ne-rupa, ako upadnes u nju, onda slede konsekvence. Pazaris skuter od cca 900 eura, ustedis jedva nesto preko 100 eura i moguce da si na tapetu. Zbog cega konkretno?

Uzalud, da budemo realni.

lancia88, nije samo povracaj PDV-a kod kupovine skutera, vec i povracaj PDV-a na gorivo. Imas pa postova u nazad sto sam pisao. Na to sam najvise mislio, a za povracaj PDV-a na neki skuter od 900 stvarno ne vredi da bi se zezao samo za 100e.

Pozdrav,

PDV za gorivo se "vadi" samo za teretni program, ne za putnicki, motocikle ili rent-a-car. Ne znam kako si mislio na to a citirao ovo sto si citirao, no nebitno.

Jedna iskustvena stvar: cim pocnes da razmisljas kako ces da izvuces PDV sa goriva, iz racuna za mobilni i slicno, znaci da si u tolikoj poslovnoj dubiozi da Te u tom smislu ceka definitivni poslovni fijasko, na ovaj ili onaj nacin. Moguce da neces bankrotirati, ali neces ni napredovati ni za crticu. Veruj mi.

Da imas dovoljno posla iz koga dobro zaradjujes, ne bi ni stigao da mislis o tim stvarima. Ja u svom poslovnom sistemu placam milionski PDV konstantno, velike su to cifre da bih se uopste razmisljalo oko takvih stavki, pa jos i stalno, ne bi bilo vremena za zaradjivanje.

Sve je to ok, i mi imamo vise milionski promet godisnje (oko 10miliona RSD) ali uvek nam padaju na pamet te stvari jer pokusavamo da na neki nacin ustedimo da bi mogli da guramo ostale stvari. Znaci nikakav bankrot, cak naprotiv ali ipak ima vremena za sve ;) A sto se tice goriva, razmisljao sam na taj nacin da bi skuter mogao koristiti za dostavu tj "teretno" . A kad bih mogli da izvucemo tako nesto bilo bi super!

I jos nesto, zasto bi ja uopste o tome razmisljao kad to rade racunovodje, meni samo padne na pamet ;)

Pozdrav,

u zadnjoj recenici si sve sebi rekao, pokusaj to sa racunovodjama, tu opciju svega sto padne na pamet, da vidis onda miline od poslovanja ;)

Uzgred, nisam pominjao milionski promet nego PDV.

Inace, kako vec rekoh, nema izvlacenja PV-a iz goriva osim za teretni program, dostave, pa cak i rent-a-car su neoslobodiva kategorija, bar za sada.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja