Jump to content

Moto Zajednica

Problem sa RS-om

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 217 postova

Moj drug ima apriliu rs 125 2001 god.Problem je sledeci:Motor je isao dobro i sve to,maksimalna brzina mu je bilo oko 165,extra je ubrzavao.Odjednom motor nece da ide,slabo poteze i max brzina mu je 130...Tako se mlatio sa motorom i otera kod jednog decka automeh. koji je inace njegov drug.On mu skine rs ventil(ili kako se vec zove) i ustanovi da je zaglavio.Sredi mu on to ali motor samo za nijansu ide bolje.Kad je taj decko skidao ventil kratio mu je malo oprugu koja pritiska ventil(valjda se zeznula malo)...Motor i dalje ide 130 ima neku knedlu i nije to to.Pokusavali su i sa pomeranjem iglice ali nista. Dodje on sa tim motorom kod mene.Skinem ja karb i pogledam sraf za vazduh.Treba neki poseban kljuc.Ja nekako odvijem taj sraf i zasecem malo da bi mogao da ga stelujem sa obicnim srafcigerom.Vratim karb.Osigurac na iglici karba stoji na drugom odozdole(ima 4 polozaja),ovaj je valjda fabricki polozaj.Upalim motor prima gas kao i pre sa nekom knedlom,ja odvijem malo sraf za vazduh ono vec druga prica.Motor prima gas kao nenormalan.Smanjim mu malo ler gas.I ode drug da proba motor...Kaze ide kao nenormalan ali samo do 130...Cak bolje potegne i kad je isao 165...Za neki dan treba da svrati do mene da opet malo cackamo.I sad me zanima da li je moguce da mu ventil ne otvori do kraja pa nece da ide preko 130?I da li utice na performanse prekidac od copke?Onaj sto ne dozvoljava da ga mnogo turiras kad je na copki...On nema taj prekidac...I naravno da li je moguce da su mu otisle karike?Mada je to meni malo nelogicno motor bi lose ubrzavao,tesko palio itd.Ovaj motor extra pali.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1139 postova
  • Motocikl: Aprilia SL 1000 Falco - Honda XL 1000 Varadero - Yamaha XVS 1300 Midnight Star-Yamaha Xcity 250-Yamaha Xmax 125

proverite auspuh imao je moj drug slucaj da mu se zapusio auspuh i ista prica,mada njegov nije hteo preko 100

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

1. RS nema nikakav prekidac na copavoj koji bi te sprecio da turiras.

2. NIKAKVO kracenje opruge RAVE ventila da vam pada napamet. Nasteluj ga pomocu sajle da se izvlaci do kraja i ocisti ga od garezi da ide lako, posle vidi dal ga u leru na 8000 otvara do kraja.

3. Karb se NE DIRA po pitanju smese vazduh-gorivo, pogotovo ako je sve fabricko na motoru. Ako ste vec karabudzili, onda sraf podesi tako da masina najbolje radi (podesavas u leru, pa gde najvise digne obrtaje) i zatim ga zavij za 3/4 kruga.

4. Pogledaj svecicu (zameni sa nekim, jer drugacije nemozes saznati), mada su simptomi da ga RAVE ventil jebe, cak sam 99% siguran u to.

5. Moze biti da je zapusen izduv, ali to se ne desava od jednom, pa je verovatno stavka 2. u pitanju.

6. Ako nece da prima gas ni na niskim obrtajuma, onda manometar za kompresiju pa vidi sta ti valja ciniti.

Jel ima neki nacin ciscenja auspuha, ili je kasapljenje istog jedino resenje?

Otvaranje jeste najbolji nacin, ali ima i varijanta sa naftom&sajlom ili pak brenerom. Navrati (ili pitaj) ako si spreman za egzibiciju, da ne pisem sad postupak...

• Svrati ponekad, 261 postova

Moze da bude i da motor uzima vise ulja nego sto mu je potrebno. Kad je meni otac na cagivi mito namestio da uzima malo vise ulja zbog boljeg podmazivanja, motor je mnogo lose iso, pogledaj to.

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Moze da bude i da motor uzima vise ulja nego sto mu je potrebno. Kad je meni otac na cagivi mito namestio da uzima malo vise ulja zbog boljeg podmazivanja, motor je mnogo lose iso, pogledaj to.

Mani se diranja uljne pumpe, ako je skinuta blokada (a po prici treba da jeste) pumpa treba da se otvori na pun kapacitet (ima tamo dve crte za regulaciju, e pa druga!)

• Svrati ponekad, 296 postova
  • Motocikl: 916 SP,

a najbolje je da se ta pumpa za ulje na RS-u izbaci i da tvoj drug sam pravi mesavinu, pre 10 dana crkla mom drugu na RS 125 extrema i ostao motor bez ulja

( GRESKOM SAM POSLAO PORUKU SA NALOGA OD MOG OCA) Cagivamito

Slazem se da je to najbolje jer uljne pumpe nisu pouzdane (osetio na svom primeru  :'(), ali u ovoj temi se radi o necemu drugom.

• Svrati ponekad, 261 postova

neka stavi prednji lancanik koji ima 10 zuba vise nego sad, pa ce da mu ide brze  ;D

zezam se naravno... 

mozda ako ima katalizator u auspuhu da se on zapusio ili preprecio? meni se to desilo na skuteru ( runner ) i morao sam da ga izvadim, motor je iso 60 km/h. Posle vadjenja 80-85 km/h

Pa opruga ne ventilu je vec skracena zbog toga sto se namotaji zajebali pa su glavili...I koliko znam RS ima onaj prekidac sto pokazuje da je na copki i ne da da se motor turira u mestu...Video na nekoliko modela...I ja mislim da mu ne otvori ventil do kraja...

Pa opruga ne ventilu je vec skracena zbog toga sto se namotaji zajebali pa su glavili...I koliko znam RS ima onaj prekidac sto pokazuje da je na copki i ne da da se motor turira u mestu...Video na nekoliko modela...I ja mislim da mu ne otvori ventil do kraja...

Taj prekidac cuva idiote (poput mene) da ne krenu iz mesta dok ne sklope copavu, a ne da motor ne moze da se turira. Ako motor nece da prima gas, onda problem SIGURNO nije na prekidacu na copavoj, on radi kao kill-switch, tj. potpuno prekida paljenje.

LM, POGLEDAJ RAVE VENTIL, pa javi za dalju pomoc...

Dok je imao taj prekidac motor nije hteo da primi gas u mestu...Kao da ima blokadu na oko 3 obrtaja...Sad kad je skinut prekidac prima normalno gas.Docice on do mene pa cu da vidim da li otvara ventil do kraja...

• Drug član, 1261 postova

Dok je imao taj prekidac motor nije hteo da primi gas u mestu...Kao da ima blokadu na oko 3 obrtaja...Sad kad je skinut prekidac prima normalno gas.Docice on do mene pa cu da vidim da li otvara ventil do kraja...

Apropo tog prekidača mna ćopavoj. On ne bi smeo da radi kao limiter broja obrtaja, već kako iznad napisaše mudri ljudi , kao "kill swich" odnosno gasi motor ćim ubaciš u brzinu. Ako ti se to dešavalo preporučujem ti da izbaciš relej koji odseca napajanje elektronike kada su istovremeno otvorena ćopava i ugašena lampica lera. Meni se lično desilo da relej (dioda) nije skroz probila ali kada zavrtiš motor i napon skoči ona se ponaša kao rev limiter.

Što se tiče rave ventila, zaglavi ga na maksimum i probaj motor, ako vrti kako treba (trebaće mu dosta vremena da zavrti) sa maksimalno dignutom kotvom, onda je do motora (špulne) ventila,a ako se ponaša isto, kvar je na drugoj strani.- 

• Svrati ponekad, 497 postova
  • Motocikl: Bez motora

Au covece kako prekidac na copi moze da bude blokada majke ti,znaci neverujem shta cu sve cuti...

Au covece kako prekidac na copi moze da bude blokada majke ti,znaci neverujem shta cu sve cuti...

Dobro brate sad si ti pametan,a ja ispadam glup...Tako se motor ponasao...Znaci kad je bio na copki nije primao gas kako treba,kad se ubaci u brzinu gasi se.

• Svrati ponekad, 497 postova
  • Motocikl: Bez motora

Nisam rekao da si glup,nego jednostavno to shto si napisao je glupost.E sad motor se tako ponasao iz ko zna kojeg drugog razloga a zbog toga nije sigurno.To shto se ugasi kad ubacis  u brzinu a motor stoji na copi je ok.

Apropo tog prekidača mna ćopavoj. On ne bi smeo da radi kao limiter broja obrtaja, već kako iznad napisaše mudri ljudi , kao "kill swich" odnosno gasi motor ćim ubaciš u brzinu. Ako ti se to dešavalo preporučujem ti da izbaciš relej koji odseca napajanje elektronike kada su istovremeno otvorena ćopava i ugašena lampica lera. Meni se lično desilo da relej (dioda) nije skroz probila ali kada zavrtiš motor i napon skoči ona se ponaša kao rev limiter.

Što se tiče rave ventila, zaglavi ga na maksimum i probaj motor, ako vrti kako treba (trebaće mu dosta vremena da zavrti) sa maksimalno dignutom kotvom, onda je do motora (špulne) ventila,a ako se ponaša isto, kvar je na drugoj strani.- 

Meni se desio slucaj da bas tako, RS dok je HLADAN, i ako nisu upaljena svetla, motor nece da primi gas preko 3000rpm, nesto kao rev limiter. Da ga jbm sta je bilo, italijani kad naprave elektroniku to ti je bogu za plakati (znam iz licnog primera kad sam vozio Alfu).

LM, to gosn. Revolution kaze, probaj bez ventila kako ce da se ponasa. Umesto da ga zaglavljujes lakse ti je da skines deo koji je na cilindru, izvadis giljotinu i vratis 'oklop' nazad pa probas.

Nisam rekao da si glup,nego jednostavno to shto si napisao je glupost.E sad motor se tako ponasao iz ko zna kojeg drugog razloga a zbog toga nije sigurno.To shto se ugasi kad ubacis  u brzinu a motor stoji na copi je ok.

Cim je otkacen taj prekidac na copki motor je poceo da prima gas normalno...To znaci da nije glupost sto sam rekao...

• Drug član, 1261 postova

Cim je otkacen taj prekidac na copki motor je poceo da prima gas normalno...To znaci da nije glupost sto sam rekao...

Aprilija u repu ima sistem koji reguliše safety swich, odnosno gasi motor kada je u brzini a ćopava otvorena, i sprečava paljenje motorcikla u brzini ako nije pritisnuto kvačilo. E sad pošto su u pitnju diode, moguće je da je neka od njih delimično probila i pravi problem takve prirode, da kada napon skoči ona bukvalno pokušava da ugasi motor..........elektronika ??? ??? ???

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: aprilia rs 125

drage kolege i ja imam isti problem na mom motoru u pitanju je aprilia rs 125 2000 god ima 13.54kw kod prednodnog vlasnika isla oko 160-170 km/h ja kupio motor pre oko 2 meseca i oterao kod majstora da pogleda da li je sve ok da uradi kao neki servis posle toga motor nece preko 130 km/h kao kod vradesrbijasp da li mi ovaj majstor nije zajebao nesto rave ventil jer je i njega cavkao da li trebam da ocistim karburator sta je problem kod mene moze li mi neko pomoći a za ovaj rave ventil mi je rekao da ga je namestio kako treba nesto izmedju 7.5-8.5 mm ali se ja nerazumem u to takodje na 4k obrtaja motor kao da stuca ili kao da neravnomerno radi u 3 stepenu prenosa ide do 10k i tu mu je max brzina 100km/h moze li neka pomoc bilo kog od vas

unapred se zahvaljujem na svim ogovorima

• Gazda Slavko, 208 postova
  • Motocikl: Aprilia RS 125

Sta reci osim da treba malo zaprljati ruke oko 2t motora,pogotovi ti stariji modeli koji imaju po 10,15 godina.

Imao sam iste probleme na RS/u ,,danas ide sutra ne ide" ...

Odlucio jedan dan da skinem auspuh,dobro ga ocistim(lonac benzinom,top samo zicanom cetkom i zamenio onu vunu iznutra koja je bila natopljena uljem),stavim novu svecicu i podesio zazor na 07(tako pise u knjzici za RS/a),novi vazdusni filter,lamelni ventil. (rave ventil nemam,ima vecu knedlu na 5,500 rpm,al zato kad to proguta jede malu decu..)

za karburator nisam bio najsigurniji sam da cackam pa sam oterao kod majstora koji ima neki aparat za stelovanje.(stim da ga je i ocistio i produvao)

Posle toga motor je prodisao i od tad stalno ,,ide"

Pokusaj i ti to sve da odradis i siguran sam da ce bolje ici...

• Gazda Slavko, 208 postova
  • Motocikl: Aprilia RS 125

Izmedju karburatora i cilindra,mislim da je najbolje zameniti

ok sve sam te razumeo osim ovog lamelnog ventila gde je to i sta je to da li se kupuje novi ili se stari cisti podmazuje steluje ili sta vec 0zbunjen.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja