HoochieMan 30 Napisano Octobar 15, 2008 Svrati ponekad, 413 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan VFR, zver sadržana u plastičnim oklopima... Prethodna tri meseca sam imao privilegiju da ga smestim u svoj centar interesovanja, ali mi do danas nije baš najjasnije nekoliko stvari, vezanih za rpm. Obrtometar, slobodno ću tako reći, ima dva crvena područja (ako bude bila potrebna slika kačim). Prvo je klasično crveno, na kraju obrtaljke, valjda oko 10500rpm. Drugo je diskretnije crveno- na 8500rpm. Mom nervnom sistemu crveno daje poruku "stoj, ne valja dalje". Praktično mi nije jasno šta je ustvari VFR-u crveno područje, tjs dokle je zdravo pustiti mašinu. Ono što manual kaže je da je u crvenom mašina u velikom riziku od oštećenja (kom crvenom?). Sad, pik obrtnog momenta je na oko 8500, a pik snage na vrhu obrtaljke. Možda prvo crveno ima veze sa ovim ili...? Možete li da mi protumačite obrtometar? Stvari su donekle jasnije kod ostalih motora koje sam imao prilike da vidim/provozam, uglavnom su to bile redne 600-tke, gde je jasno šta je crveno i gde počinje. Drugo što me veoma zanima je mnogo više iz domena realnih režima rada mašine. Na koliko rpm voziti u svakodnevnoj vožnji? Utisak koji imam je da mašini baš ne prija područje ispod 4000rpm. Našao sam komentar da je optimalan protok ulja kroz mašinu na ne ispod 33%, a najbolje na 50% od crvene linije (opet ta crvena...), i da bi valjalo držati je iznad 4000 (bukvalan prevod komentara sa VFR worlda). Pitanje optimalnog režima rada motora me zanima pre svega zbog dobrobiti za samu mašinu, manje zbog nemirnog rada V motora na nižim obrtajima i subjektivne nelagodnosti... Tako da... jahači VFR-a, kao i svi upućeni i manje upućeni... puno bi mi značili komentari, preporuke, vaš način vožnje i razlozi za isti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano Octobar 15, 2008 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan Ispod 3K rpm je toliko nemiran da prosto ne mozes da ga drzis u tom rezimu, ne prija mu nikako. Ja ga vozim oko 6K i to mi je normalna voznja, tu je miran, lako koci, a lako i ubrzava. Cesto ga vrtim u doticnih 11K i kako skace ne bih rekao da mu ne prija, cak sta vise, vrlo mu se dopada Sto se tice dve crvene boje na obrtomeru, radi se o EU trzistu za koje je radjen tih godina, zbog blokade je stavljena ta prva crvena na 8K, na modelima za JAP i USA trziste postoji samo jedna crvena na 11K. Googlaj malo i videces... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano Octobar 16, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ma to sve zavisi od motora.Kao sto vidite ja imam RC36 "92 i crveno pocinje od 11.500,s obzirom da mi drugari imaju svi R-ove nasa voznja se pretezno zasniva na jurcanju.U takvoj voznji moj VFR se redovno vrti oko 10.000 - 11.000.Niti trosi ulje niti mu koliko vidim nesto smeta!Jedina mana na tim obrtajima je sto poveca potrosnju i do 10 L na 100km.Sto se tice voznje u kojoj praktikujem razgkedanje okoline ona je na oko 3.000 vec sa 4.000 pocinje da grize i nije za zevanje okolo. Da li mu nesto smetaju ti rezimi rada? De znam! Ja samo mogu da konstatujem da moj VFR koji je presao 85.000km (ili185.000) na pet hiljada kilometara ne potrosi ni gram ulja. Srecno! Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vudu 6 Napisano Octobar 16, 2008 U prolazu, 96 postova Lokacija: Valjevo Prijavi odgovor kao problematičan Jedino ga ne uvodim u "crveno" do 4. brzine,a nakon toga koga jos boje zanimaju VFR ispod 4000rpm zahteva prilagodjavanje stepena prenosa vise nego redne masine,ali zato ima najbolji obrtni momenat na znatno manjem broju obrtaja od R-ova,sto mu daje fenomenalne mogucnosti u toku voznje,pa nema saltanja u nizu pred svako preticanje itd,itb... ;D Sto se tice potrosnje ulja,tu vec nastaje problem,jer koliko vidim nijedan vlasnik VFR-a s tim nema problem,sto je za vecinu vlasnika drugih tipova motora misaona imenica,pa nas cesto optuzuje da smo lazovi neopevani ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
darko dav 710 Napisano Octobar 16, 2008 Zainteresovan, 633 postova Lokacija: SVILAJNAC Motocikl: Honda Africa crf 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Najlepsa voznja mi je negde oko 5000,ubacis u sestu,i to mu je negde oko 120km/h,a potrosnja ne prelazi nikako 5,5litra,cak i manje,mada kad me uhvate bubice,sto kaze vudu,ko jos vidi boje,ali jebiga tad potrosnja i prelazi 10litra Prosli je imao 115000km,kada sam ga prodao,i nisam primetio da mu bilo sta smeta,takodje,jos jedan koji posle 5000km,a i vise ne trosi ni gram ulja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cikuntopola 96 Napisano Octobar 18, 2008 Svrati ponekad, 318 postova Lokacija: Topola Motocikl: Honda vfr 750 Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice ulja:Najbitnije mi je da stalna kontrola ne spada u obavezu nego u "kad se setim". Pored svih kvaliteta ipak mislim da mu falil jos 30-ak konja. E tad bili na konju!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vlada008 2 Napisano Mart 17, 2009 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice ulja:Najbitnije mi je da stalna kontrola ne spada u obavezu nego u "kad se setim". Pored svih kvaliteta ipak mislim da mu falil jos 30-ak konja. E tad bili na konju!!! 50 konja vise i bog da te vidi... )) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...