Jump to content

Moto Zajednica

ABS kocnice....koliko su bitne po vama?

Recommended Posts

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Kazite to Perisicu,Milovanovicu,Buljicu i itd.Meni nije potreban i to je moj stav!

OK, poštujem vozačko znanje i iskustvo, ali mi reci tvoje mišljenje, kolikom procentu vozača treba ABS, a kolikom ne? Reci mi prvo za automobile, pa onda za motore, ma ja mislim da je odnos sličan, tj. 99% treba, 1% ne treba. Znači, nemoj da govoriš o sebi, nego o svim vozačima koje svakodnevno viđaš na ulici, uključujući i motoriste, recimo gomilu pijanih kada se vraćamo sa moto skupova.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 984 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA

Upravo tako ... Ono, ja bi za moj prvi auto trazio neki kao sto za manuelnim menjacem tako i sa abs-om...Sneg, kisa...otkud ja znam, a polako kasnije bi nesto, automatik i.... Ma ko zna...Tada cemo mozda i leteti  :D

• Zainteresovan, 655 postova
  • Motocikl: XL 1000 V Varadero, crni

Kazite to Perisicu,Milovanovicu,Buljicu i itd.Meni nije potreban i to je moj stav!

OK, poštujem vozačko znanje i iskustvo, ali mi reci tvoje mišljenje, kolikom procentu vozača treba ABS, a kolikom ne? Reci mi prvo za automobile, pa onda za motore, ma ja mislim da je odnos sličan, tj. 99% treba, 1% ne treba. Znači, nemoj da govoriš o sebi, nego o svim vozačima koje svakodnevno viđaš na ulici, uključujući i motoriste, recimo gomilu pijanih kada se vraćamo sa moto skupova.

Na autu ga imam i jeste mi od koristi ali ne volim veliki tehnicko-tehnoloski napredak iz razloga da sto manje stvari zavisi iskljucivo od nas!Nekima je definitivno potreban a nekima ne!Ipak je to moj licni izbor!

Poceli smo sa ABS-om, pa onda servo,pa retarder,pa onda automatski menjac i itd!I gde je tu zadovoljstvo kad pocinjemo iskljucivo da zavisimo od elektronike a ona se definitivno kvari!Ipak sam ja ljubitelj klasike!

Poceli smo sa ABS-om, pa onda servo,pa retarder,pa onda automatski menjac i itd!I gde je tu zadovoljstvo kad pocinjemo iskljucivo da zavisimo od elektronike a ona se definitivno kvari!Ipak sam ja ljubitelj klasike!

Poštujem tvoje mišljenje, ali ne treba biti isključiv. Da nije te iste elektronike, mi sada ne bismo bili ovde, a naši životi mi mnogo drugačije izgledali. Da li bolje ili lošije, to je već filozofsko pitanje i u to se ne bih upuštao.

Samo znam kada sam bio mali da sam se vozio nekim autobusima koji su mileli i uzbrdo i nizbrdo zato što su imali malo konja (čak ispod 100) i imali su loše kočnice (doboš) koje su se lako palile, itd, a danas autobusi poprilično piče i na gore i na dole zahvaljujući jakim motorima, retarderima, ABS-ovima, ESP-ovima i drugim čudesima. A ti si moje godište, pa pretpostavljam da se i ti sećaš tih vremena  :D

Da nije serva, pola žena ne bi mogle da parkiraju automobile na uskim parkinzima, takođe da ga nije na kamionima i autobusima i dalje bi volani zauzimali dva putnička mesta  ;D, meni na autu baš prija automatski menjač kada hoću da pustim mozak na otavu, a ako hoću da vozim žešće, tu su + i -, sviđa mi se sve to, a nemam nikakav problem ni kada vozim auto sa klasičnim menjačem.

Ni Hayabusa nije klasičan motor, ima on gomilu elektronike, pa ga ipak voziš  ;)

Da i Hayabusa ima elektroniku ali nema abs a ovde pricamo o abs-u na motorciklima!

• Svrati ponekad, 118 postova

Ja posedujem tri motora sa ABS-om ,jedan mi je u posedu vise od deset godina,i pravo da vam kazem nikada ( i slovima nikada ) vise nebih sedao na motoru bez te opreme.Za moje ukuse ABS je zakon na motoru i na autu.Pricam iz iskustva.

Za R motore nemogu da pricam nista jer na to nikada nisam sedao.

Ja posedujem tri motora sa ABS-om ,jedan mi je u posedu vise od deset godina,i pravo da vam kazem nikada ( i slovima nikada ) vise nebih sedao na motoru bez te opreme.Za moje ukuse ABS je zakon na motoru i na autu.Pricam iz iskustva.

Za R motore nemogu da pricam nista jer na to nikada nisam sedao.

Ipak si ti Miko penzioner!Cuo sam da Bmw nudi iseriju sa pomocnim tockicima! ;D ;D ;D ;D ;D

• Drug član, 1737 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Sve je podlozno kvarenju, a ljudi posebno ;) Sve ima svoj zivotni vek i mislim da je svako tehnicko dostignuce koje sluzi svrsi bezbednosti i prevenciji spasavanja zivota u bilo kom segmentu kud i kamo vrednije od toga sto ce jednog dana da se zameni ;D Jer sve sto se novcima moze prisutiti vredi, jer kad izgubis zivot nikakva cifra ti vise ne moze pomoci ;)

Hvala svima na detaljnim savetima i iskustvima, a Acimu pogotovu, zato i volim ovaj forum gde u sukobu misljenja velikh strucnjaka mogu da izvucem pouku i dobijem savet :)

Da i Hayabusa ima elektroniku ali nema abs a ovde pricamo o abs-u na motorciklima!

Slažem se da je ovo tema o ABS-u, ali ti si sam generalizovao averziju prema elektronici  ;D

A šta bi tek bilo da nam nije CT-a, MR-a, 4D ultra zvuka i drugih medicinskih aparata, zlu ne trebalo. Ali da se vratimo na temu ABS-a. Kažem ti, poštujem tvoje mišljenje da ti nije potreban ABS, ali mi navedi kom procentu ljudi je potreban, a kom procentu nije, odnosno koliko ima vozača kao što si ti, a koliko ima onih koji slabije voze?

Samo se ti vozi sa svojim abs-om a meni ostavi da u svoje ime odlucujem kad,sta i kako!

• Zainteresovan, 953 postova

Uh odakle da pocnem...

Prvo kolega Acime, prateci pomno tvoj razvojni put na forumu, moram da primetim da sticem sliku o tebi kao strucnjaku opste prakse. Daleko od toga da si prvi ili jedini na forumu, ali zbog toga sam morao da se samo malo ukljucim u ovu temu.

Evo zasto:

ABS i ostale dzidza midze su samo POMAGALA u voznji, koja sluze da bi sto vise onih manje sposobnih za voznju zapravo vozili. E sad dal je to dobro, da li to zelimo i da li je to ono cemu evolutivni razvoj saobracaja treba da tezi ili da tezi povecanju sposobnosti vozaca je jako lepo pitanje, mada retoricko jer svi valjda znamo odgovor.

Neko je pomenuo da abs skracuje zaustavni put. Hm... Zaustavni put je najmanji kad je kocenje toliko snaznog intenziteta da guma ispusta onaj karakteristicni ton (pi, pi, pi pi, pi, pipi....) milisekundu pred proklizavanje tj blokiranje tocka kojim se koci. Znaci to je idealno kocenje tj najbolje sa najkracim zaustavnim putem i do toga se stize, treningom, osecajem, treningom, iskustvom, treningom, istrazivanjem granica mogucnosti guma, treningom, istrazivanjem granica kocnica, treningom, istrazivanjem granica licnih mogucnosti, treningom itd.

ABS je SAMO SIMULACIJA idealnog kocenja, tj pomoc za nekog ko nije savladao ono sto je trebao da bi dobio odredjenu kategoriju za upravljanje konkretnom vrstom motornog vozila.

Audi automobili koje godinama vozim imaju od prvog modela na kom su ugradili abs, prekidac na tabli kojim se on gasi jednim pritiskom. Licno mi se vise puta desilo u autu da se abs prerano ukljuci i produzi mi zaustavni put na moje iznenadjenje. Da ne pricam o situacijama kad recimo zelim da dovedem auto u situaciju klizanja da bih izveo manevar, namestio ga pred krivinu da smanjim radijus, ili ga zabacio ga da ga namestim na putanju za brzi izlaz iz krivine, promenio opterecenje osovina u trenutku zbog trakcije koja mi treba na tom mestu... itd da ne duzim sad.

A svima koji uzivaju u blagodetima (citaj pomagalima) savremenog sveta (ABS, ASR, CNN...) mogu samo da skrenem paznju na jos jednu od tih zanimljivih skracenica VEP. Subjekti koji su probali kazu da i ta simulacija radi odlicno. Mada objekti zbog kojih je i napravljena kazu da je prava stvar bolja od najboljeg surogata  8)  Bas kao i u slucaju tih skljocajucih kocnica i junacke desnice.

Hvala na paznji.

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000, BMW R80RT

stariji da nekažem iskusniji bikeri preferiraju voziti bez ABS-a ujedno i rr vozaći,no svim mladim i manje iskusnim vozaćima svakako bih preporućio ABS, jer odmoći nemože , a kada u panici stisnu prednji...tehnika napreduje svidjelo se to nama ili ne,prije 27 godina sam kupio prvog japanca pa sam mislio da imam avion a danas je taj motor kanta koja se savija, nekoći....

Sve ću progutati što se tehnike tiće osim automatskog mjenjaća na motoru, jer onda poćinju skuteri :(

Prvo kolega Acime, prateci pomno tvoj razvojni put na forumu, moram da primetim da sticem sliku o tebi kao strucnjaku opste prakse.

Drago mi je da si stekao takvu sliku, ja sam o tebi stekao sliku da dobro poznaješ filozofiju, što ne mogu reći za sebe.  :D

Uzgred, ne smatram sebe stručnjakom po pitanju motora, niti vožnje generalno, to mi nije profesija. Ali dosta čitam o motorima, veoma dobro koristim Internet i znam da koristim literaturu. Što se ABS-a tiče, vozio sam i motore bez njega, a trenutno vozim motor sa ABS-om, tako da ovo ne pričam napamet.

ABS i ostale dzidza midze su samo POMAGALA u voznji, koja sluze da bi sto vise onih manje sposobnih za voznju zapravo vozili.

Šta sam ja to drugačije rekao? Evo da te podsetim šta sam rekao:

poštujem tvoje mišljenje da ti nije potreban ABS, ali mi navedi kom procentu ljudi je potreban, a kom procentu nije, odnosno koliko ima vozača kao što si ti, a koliko ima onih koji slabije voze?

Ovo isto pitam i tebe. Nikako da dobijem odgovor na ovo pitanje.

poštujem tvoje mišljenje da ti nije potreban ABS, ali mi navedi kom procentu ljudi je potreban, a kom procentu nije, odnosno koliko ima vozača kao što si ti, a koliko ima onih koji slabije voze?

Ovo isto pitam i tebe. Nikako da dobijem odgovor na ovo pitanje.

Evo odgovora kolega. Nazalost odgovoricu ti pitanjem. Ima li smisla baviti se posledicama umesto uzrocima?

Zasto se zakonodavac i onaj ko sprovodi zakon ne bavi uzrokom kako bi dozvolu dobili samo oni koji mogu izmedju ostalih bitnih radnji da izvedu adekvatno najbitniju od svih radnji u saobracaju, panicno kocenje?

Ajde da razmisljamo konstruktivno a ne da secemo usi da bi zakrpili pedu.

U pitanju je klasicno licemerje potrosackog drustva zbog ostvarivanja jos veceg profita, kao i prodavanje i motora od 100 do 200 konja za upotrebu u saobracaju!

Dakle kolega zao mi je ako nisi dobio odgovor koji si zeleo, ali pitanje zaista nije adekvatno jer takvim osobama nije mesto u saobracaju.

Znači, oni koji nemaju talenta za vožnju ne bi trebalo ni da voze? Ni da se slobodno kreću? Treba da koriste javni prevoz?

Ja ne mislim tako. Svet je pravljen za prosečne, ne za one vrhunske u bilo čemu, pa tako i u saobraćaju. Ne zaluđujmo se da smo svi Valentino Rossi. Ima majstora za vožnju, ali ima mnogo, mnogo više onih koji voze prosečno, ali im zbog toga ne treba uskratiti užitak u vožnji, naročito ne užitak u vožnji motora, jer se mi na ovom forumu i borimo za boljitak ljubitelja motora. A svim ti prosečnima, a pogotovu onima ispod proseka treba ABS. Ja sam u toj grupi, svaka čast majstorima za vožnju kao što ste ti i Vladica69, ali moj savet saxiju je da kupi skuter sa ABS-om. Dečko nije pitao da li da kupi CBR 1000 RR sa ABS-om, već skuter.

Ja ne smatram sebe majstorom za voznju, ali sam savladao te neke osnovne osnovne elemente. Majstori su na stazi.

Moj savet prosecnima je da nemoraju da spustaju koleno na asvalt ili da skacu motorima kao oni u areni ali da moraju da savladaju kocenje do perfekcije i upoznaju spravu koju jasu do detalja. Prvo zbog sebe a posle i zbog nas ostalih u saobracaju.

Ispod prosecni? Pa kako oni uopste dospeju u saobracaj? To vec ne bi smelo da se desava, zato postoje kriterijumi i polaganja koja ne bi trebalo svi da prodju vec samo oni koji su stvarno ispunili uslove i polozili.

Moj savet saxiju je da te pare koje bi doplatio za abs potrosi na voznju i da ucestvuje u nekim vezbama koje ce bjb zajednica u buducnosti organizovati a ticu se bas tehnika voznje i zaustavljanja i time resi uzrok a ne posledicu.

Cak je i isplativija investicija. Jednom kad se abs ugradi u ruku ili nogu, koliko god motocikala ili automobila promenite uvek ce te ga imati bez obzira sta vozite 8)

• Svrati ponekad, 455 postova
  • Motocikl: KTM 640 Adventure

koliko je tehnika napredovala ABS pa ESP pa koliko jos troslovnih cuda. Meni je doktor hteo da ugradi RSP. Prica je malo duza nadam se da vas necu udaviti. Elem, devojka mi se zalila da sam malo tvrdji tamo dole i da to nije normalno. Otisao sam kod doktora i on je izmerio 3 bara. Predlozio mi je hitnu operaciju, jer po njegovim recima to je cisto rasipanje. RSP ili regulator spolovilnog pritiska bajpasuje visak pritiska ravno u mozak, tako da po doktorovim recima dobijam cistu kiseonikom obogacenu krv direktno tamo gde je najpotrebnija, tako da za vreme seksa mogu bistre glave da racunam kolko mi se menja kamata na kredit za motor sa promenom kursa. Doktor mi je predlozio da pritisak namestim na 0.5 jer je i kod njega to maksimalna vrednost.Kako kaze, to jeste malo soft varijanta, ali cuva zdravlje jer opste je poznato da se od tvrdog dobija rak. Prevedeno na nasu diskusiju svako misli da je njegova kolicina znanja-neznanja optimalna. Ko zna manje taj je supak, a ko zna vise on je neizivljena budala. Neko misli da je biker ako zna da uradi generalnu na putu, a neko se ponosi time da je urban biker ako misli da je usisni ventil onaj na tocku. Ti svetovi se ne dodiruju a povremeno ih premosti svadja, pa predlazem da sledeca tema bude ABS na BMW motorima. To uvek upali.

koliko je tehnika napredovala ABS pa ESP pa koliko jos troslovnih cuda. Meni je doktor hteo da ugradi RSP. Prica je malo duza nadam se da vas necu udaviti. Elem, devojka mi se zalila da sam malo tvrdji tamo dole i da to nije normalno. Otisao sam kod doktora i on je izmerio 3 bara. Predlozio mi je hitnu operaciju, jer po njegovim recima to je cisto rasipanje. RSP ili regulator spolovilnog pritiska bajpasuje visak pritiska ravno u mozak, tako da po doktorovim recima dobijam cistu kiseonikom obogacenu krv direktno tamo gde je najpotrebnija, tako da za vreme seksa mogu bistre glave da racunam kolko mi se menja kamata na kredit za motor sa promenom kursa. Doktor mi je predlozio da pritisak namestim na 0.5 jer je i kod njega to maksimalna vrednost.Kako kaze, to jeste malo soft varijanta, ali cuva zdravlje jer opste je poznato da se od tvrdog dobija rak. Prevedeno na nasu diskusiju svako misli da je njegova kolicina znanja-neznanja optimalna. Ko zna manje taj je supak, a ko zna vise on je neizivljena budala. Neko misli da je biker ako zna da uradi generalnu na putu, a neko se ponosi time da je urban biker ako misli da je usisni ventil onaj na tocku. Ti svetovi se ne dodiruju a povremeno ih premosti svadja, pa predlazem da sledeca tema bude ABS na BMW motorima. To uvek upali.

Tebi ne treba kompresor za farbanje.samo zakacis crevo dole i spricaj! :D

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Sve je to opcija danas pa kako  ko voli ili kako ko misli da mu je veci uzitak ili sigurnije. Trendovi kazu da abs postaje standardna oprema sa ili bez dugmeta sa iskljucivanje, pa opet kako ko voli. Ja licno nisam probao motor sa Abs-om, ali za auto mogu da kazem da pomaze, pogotovu kada se dobro upozna sistem da doticnom vozilu i kada znas unapred da odredis kada ti je koristan a kada ne. Losa stvar kod auta je da ces imati mozda duzi put kocenja kod sistema koji nije dobro optimizovan za datu podlogu a kod motora ces ostati na tockovima sto je cesto bolje nego da klizas po asfaltu. Opet stvar licnog izbora mada bez obzira na nasu diskusiju ovde, stvari se danas gledaju statisticki, kao po pitanju pojaseva, vazdusnih jastuka i slicno.

stvari se danas gledaju statisticki, kao po pitanju pojaseva, vazdusnih jastuka i slicno.

Upravo tako, o tome sam i pisao u ovoj temi. Prosečnom vozaču je potreban ABS, Rossiju verovatno nije, ali prosečnih ima puno, a Rossi je jedan  ;)

To je statistika i zato sam pokrenuo temu za glasanje, da bi statistika rekla svoje:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=24826.0

• Drug član, 1779 postova

stvari se danas gledaju statisticki, kao po pitanju pojaseva, vazdusnih jastuka i slicno.

Upravo tako, o tome sam i pisao u ovoj temi. Prosečnom vozaču je potreban ABS, Rossiju verovatno nije, ali prosečnih ima puno, a Rossi je jedan  ;)

To je statistika i zato sam pokrenuo temu za glasanje, da bi statistika rekla svoje:

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=24826.0

I sta kad statistika kaze svoje ma sta to bilo ,sta ce to da znaci nije mi jasno da li ce ABS da postane obavezujuci sta li.Uz svo duzno postovanje prema tvom radu na forumuy imam utisak da previse favorizujes ABS na motoru upravo zato sto ga ti imas pa je sad kao taj komad opreme pitanje zivota ili smrti.Licno mislim da je za bezbednu voznju mnogo bitnija procena vozaca nego ABS cakk sta vise ABS moze da da lazni osecaj sigurnosti vozacu pa da prelazi neke granice koje ne bi bez ABS -a.I jos nesto iako nisam probao ABS na motoru siguran san da se ne moze porediditi sa onim na kolima cija pristalica takodje nisam.

• Ne silazi, 5574 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Od motora sa ABS-om sam probao samo K1200S i to nekoliko km, i imao sam osecaj da je kocenje vrhunsko. Bas taj ABS na tom motoru je zasluzan sto me taj drugar nije roknuo u motor od pozadi, prilikom jednog panicnog kocenja, a vec sam ga video kako se zakucava. Njemu se taj ABS tada isplatio koliko god on kostao.

Sto se tice ABS-a uopste na motoru, da bih jasno bio za ili protiv, morao bih malo ozbiljnije da se provozam motorima sa ABS-om. A sto se tice ABS-a na kolima, definitivno sam za.

sta ce to da znaci nije mi jasno da li ce ABS da postane obavezujuci sta li.

Sasvim moguće, pitanje zakona i propisa. Sigurno neće skoro, bar ne u celom svetu. Evropa prednjači sa bezbednosnim merama, a recimo u Americi još uvek nema Fazera sa ABS-om u ponudi. Kažem Fazer kao primer, jer sam to saznao na FZ6 forumu, ne znam za druge motore.

imam utisak da previse favorizujes ABS na motoru upravo zato sto ga ti imas pa je sad kao taj komad opreme pitanje zivota ili smrti.

Ne, ja sam se pre kupovine isto ovako raspitivao kao i saxi i kada sam video ovaj video

odlučio sam. Već sam napisao, vozim kao da ga nema, pazim i dalje potpuno isto i svega par puta sam čuo veoma kratkotrajno škljocanje, ali mi je drago da je tu zbog situacije kada ne budem spreman na kočenje zbog bilo koje okolnosti. Da li je to panika, klizav asfalt ili bilo šta drugo, neću da razmišljam. Smatram da moj i svačiji drugi ljudski život košta daleko više od tih 500-600 evra i ne vidim nikakav razlog da ne kupim motor sa tim delom opreme. 500-600 evra mi ništa ne znače u životu, a verovatno ni većini drugih članova ovog foruma.

Kako mislim za sebe, takav savet sam dao i saxiju. Čovek kupuje novi maksi skuter i ne vidim razlog da ne uzme ABS verziju.

Licno mislim da je za bezbednu voznju mnogo bitnija procena vozaca nego ABS

Potpuno se slažem, ali sa ABS-om će loša procena lakše biti oproštena od strane motora, nego bez njega.

cakk sta vise ABS moze da da lazni osecaj sigurnosti vozacu pa da prelazi neke granice koje ne bi bez ABS -a.

Ne verujem, bar ne u mom slučaju. Nikada nisam jurcao sa mišlju OK, sada sam bezbedan, imam ABS i mogu da vozim kao budala. Navikao sam da vozim bez njega i ne oslanjam se na njega, već sam više puta napisao. Ali neka ga tu, zlu ne trebalo.

I jos nesto iako nisam probao ABS na motoru siguran san da se ne moze porediditi sa onim na kolima cija pristalica takodje nisam.

Naravno da ne radi isto. Motori imaju problem u krivini, zbog naginjanja, a automobili nemaju. Znači, ABS na motoru će najbolje odraditi kada ste na pravcu i koči se istovremenim maksimalnim pritiskom na obe kočnice i na kvačilo. Da, odlepi se kvačilo da ne bi motor blokirao zadnji točak, već se kompletno kočenje prepušta kočnicama. To je objašnjeno u ovom videu:

Znači, radi se o ozbiljnom kočenju u slučaju neposredne opasnosti. Opet da kažem, ne oslanjam se na ovo, ali znam proceduru, opet zlu ne trebalo. Normalno kočim motorom i doziram prednju i zadnju kočnicu.

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja