Jump to content

Moto Zajednica

Koje gume za 2009 ON/OFF road

Recommended Posts

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Posto je tema poprilicno siroka , interesuje me da li neko ima iskustva sa Metzeler Enduro 3

gumom.Cini mi se po sari da joj je namena 50-50% on/off.

Mozda je bas ona koja bi odgovarala Quasaaru ?

Cena vani za zadnju je ispod 100e.

post-1009-12879006464785_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

a prvoj strani je AnteK rekao da je razocaran sa tom gumon po vlaznoj travi i po blatu. Ko uzmen to onda sam na istom kao sa Pirelli Scorpion. I one su mi dobre za sve osim za blato i meku podlogu.

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

a prvoj strani je AnteK rekao da je razocaran sa tom gumon po vlaznoj travi i po blatu. Ko uzmen to onda sam na istom kao sa Pirelli Scorpion. I one su mi dobre za sve osim za blato i meku podlogu.

Moja greska sto u brzini ne pratim sve postove. Sve OK . ;)

• Drug član, 1366 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Zasad (kao sto sam na prvoj strani i boldovao i obojio) favoriti su T63 i TKC80.

Obe ove gume su namenjene prvenstveno za OFF a tek onda za ONN road, pretpostavljam da se zato i trose brze.

Obratno je, prvenstveno za ON a onda za Off. To su neke recimo 50%-50% gume. Metzeler Enduro 3

je recimo 80% ON, 20% OFF guma.

Zna li neko nesto o Sirac gumama? One mi se ovako naizgled cine da su u obrnutoj proporciji a sare mi deluju kao da su ok za moje potrebe... e sad... Mozda neko ima nekakvo iskustvo?

Imao sam ja Sirac gume, nisam bio zadovoljan offroad mogućnostima, NikolaM ti to može potvrditi,

vozili smo zajedno. Za cestu i tvrdo su OK, za rahlo kamenje moraš biti oprezan, jako gubi trakciju

prednji kotač čim pređeš brzinu recimo 60-70 km/h, na 80-90 km/h to je već noćna mora. Primjera

radi, na istoj cesti na Velebitu gdje sam sa Siracom imao problema na 60-70 km/h, ove godine sam

sa Tenerkom vozio bezfrke 100 km/h sa T63 gumama, na ravnim komadima, naravno. Inače, Sirac

generalno može dobro poslužiti ako si oprezan u blatu, čak bolje drže od Metz Enduro 3, a i dugo

traju. Od svih cestovnih guma, primjetio sam da najbolje ide dečkima koji imaju D607, vjerovali ili

ne. A puno ovisi i o motoru i tvrdoći ovjesa. Na laganim motorima ti neka guma može biti super, a

na Tenerki loša, a u principu tebe zanima ponašanje na većim motorima, jer i TA je "veliki" enduro.

Ima još jedna vrlo solidna Real_Dual_Purpose guma - Bridgestone TW 301/302, malo više cestovna,

no dobro gazi po klizavom, imao prije kolega na KTMu LC4, tvornička ugradnja. Koliko se sjećam,

a vozili smo se po nasipu i travi i mokrom, motor se s njom sasvim dobro ponašao, puno bolje nego

sa Metz Enduro 3. Ali je skupa i pitanje je dobavljivosti pojedinih dimenzija. Ja sam stavio prednju

na Tenerku nedavno, malo se čudno ponaša prednja TW 301, zadnja T63, al sada sam se već

privikao, iako mislim da to nije neka optimalna kombinacija. Još moraš znati da T63 jako zuji, meni

pomalo iritirajuće, tako da sam SAMO zbog toga stavio prednju Bridgestone.

Ja bi na tvom mjestu kupio TKC 80.

• Drug član, 1777 postova

Ja mislim da to sto ti trazis ne postoji ;D

Da je dobro za sve i da traje, a da je pojeftino. Mora se zrtvovati dosta toga... Ja bi izabrao TKC ali, kao sto rekoh skupo dodje km/eur...

• Stomatolog na motoru, 1522 postova
  • Motocikl: Transalp XL600V-X

Kad se vec raspravlja o gumama pitao bih sta mislite o Metzeler Enduro 4 gumama posto sam njih dobio prakticno nove sa ovim Transalpom kog sam kupio. Deluje mi da je ona maltene skoro 100% ON

• Drug član, 1414 postova

Da je dobro za sve i da traje, a da je pojeftino. Mora se zrtvovati dosta toga... Ja bi izabrao TKC ali, kao sto rekoh skupo dodje km/eur...

Zavisi i sta ti je prioritet, udobnost na dugim turama, kvalitetan grip po kisi, pri off road voznji, drzanje na suvom, buka ?  Sve gume imaju prednosti na jednoj, ali zato i mane na drugoj voznji! Onda je bitna trajnost, sto rece GS ne daje mi se 400e po sezoni za gume koje traju par hiljada (jedan duzi put), bitan je i odnos cena-kvalitet.

Ako ces ici na kamenit teren onda ti trebaju gume za teski off road (hard) i to 80%-20% off-on! Ako ti je prioritet trava i meksi tereni, kao i blato, onda uzimas neke gume za laksi off road, 40%-60% off-on! Jedno je sigurno, nema niti ce biti idealne gume za sve terene.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Moj izbor za te iste pare :jedan set Mitas e08 za neki duzi put po asfaltu i jos jedan set e09 za voznje poput vase u Rumuniju. Gume su se pokazale prilicno dobro na oba terena i sigurno su najpovoljnije.

Ne mislim da je Mitas neka marka ali više puta sam uzimao ono što je navodno najlošiji izbor da bih video gde je meni tu donja granica prema mojim zahtevima (pričam za R motore počev od "lošeg" Avona pa na dalje)

I uvek sam bio zadovoljan za uličnu vožnju.

Zato sam sada uzeo Mitas za KLE500 prema mojoj proceni ipak E08 jer idem po asfaltu i 300km dok ne dodjem do tog soft offroada a kada vozim offroad izbegavam glib jer motor od oko 200kg nije za te stvari, probao sam i nisam imao neki užitak u tome.

Mitas E08 obe gume ravno 7019din i dve unutrašnje jednu sam uzeo Sava a druga Wee Rubber za 1400 din.

Mitas u Coningu u Bgd a unutrašnje u Keleni.

Ako ne valja skidam i ide u đubre, ne pada mi na pamet da vozim gume u koje nemam poverenje oko grip-a.

Posle troškova oko održavanja jednog R motora kao što je GSXR 1000 sve cene za ovaj mali KLE su tako smešne da gume, lance i lančanike mogu da menjam 3 puta godišnje ako treba.

Evo Mitasa E08

Pre tri dana sam bio u CONINGU i tamo ih vise nemaju, prestali su da ih uvoze, a zasto, to samo oni znaju.

Ja sam danas zvao conning i rekose mi da imaju E07 i jos neke, ali ne puno varijanti i da odem da pogledam na savskom pristanistu o cemu se radi.

Ako ces ici na kamenit teren onda ti trebaju gume za teski off road (hard) i to 80%-20% off-on! Ako ti je prioritet trava i meksi tereni, kao i blato, onda uzimas neke gume za laksi off road, 40%-60% off-on! Jedno je sigurno, nema niti ce biti idealne gume za sve terene.

Obratno je SCI, za travu i blato ti trebaju bash offroad gume, a za kameniti teren i ne toliko. Govorim o gripu, ne o

čvrstoći i trajnosti. Sa T63, E09, TKC 80 se nećeš bash super voziti po blatu, bolje jest nego cestovne, ali za blato

postoje druge gume, samo što one opet nisu bash za asfalt, odnosno u kombinaciji sa nekim većim motorom poput

tvoje ili moje Tenerke nisu nimalo za asfalt. Npr. da staviš Mitas C4 ili slično, velik rizik na asfaltu. Sa T63 se možeš

voziti po kamenju gotovo u rallye stilu ( naravno ako je vozač sposoban ), ali u blatu si pomalo u banani.

Obratno je SCI, za travu i blato ti trebaju bash offroad gume, a za kameniti teren i ne toliko. Govorim o gripu, ne o

čvrstoći i trajnosti.

Naravno, ali on zeli da mu gume sto duze traju, ja upravo mislim na trajnost :). U svakom slucaju, idealno ne postoji, ako ces da cepas po off-road-u, soft gume ce krace trajati, ako po putu, sa hard gumama kao C-4  ce biti rock and roll. Ja ih stavljam za par dana, ima da gazi po putu ka` R-guma ;D ;)

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Ove ostale gume tipa Tuorance, Anakee ili bilo što slično su

sve koma na klizavom terenu, iako ćeš i sa njima proći, ali sa puno muke i većim rizikom od pada.

.

Jel mislis na mokar asfalt, ili blato,trava....?

I bitno je da znamo sta je u stvari HARD teren!? Najtezi i najzahtevniji tereni za gumu su kameniti tereni i kamenite pustinje. Sve ostalo ide ka soft medium, soft easy, super soft, tako da su trava, pesak i blato mnogo vise soft tereni od kamenitog terena!

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

Ma OK, nisam ni mislio da postoji savrsena guma za sve pajos i da je dzaba!!! Vise mi je ideja da razmisljamo u tom pravcu i da vidimo sta sve ima i sta ima koje prednosti i mane. Tako cemo na kraju doci do nekog optimalnog resenja!

@AnteK - mozda navratim u nedelju popodne, videcu jos kako ce se zavrsiti stvari na poslu. Cujemo se!

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Jel mislis na mokar asfalt, ili blato,trava....?

Blato, trava...

Za to nije definitivno, al za mokar i hladan asfalt asfalt su dobre.

• U prolazu, 83 postova
  • Motocikl: nekada Africa Twin

preporucujem TKC 80, presao sam sa njima do sada nekih 3500 km i vrlo sam zadovoljan

jedino sto imam utisak da se brzo trose, a set je kostao oko 17000 din

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

A sta mislite o Pirelli MT 60? Drugar ih ima na Super teneri, voli cesto da sidje sa asfalta, a i traju vec preko 12000km.

A sta mislite o Pirelli MT 60? Drugar ih ima na Super teneri, voli cesto da sidje sa asfalta, a i traju vec preko 12000km.

I te gume sam imao na motoru, putovao sam na njima davne 2001 u Norvešku do Nordkapp-a i natrag,

taman su toliko i trajale, možda oko 11.000 km... Nisam se s njima vozio nešto po terenu, za cestu su

OK, dobre su na mokroj podlozi...

• In memoriam, 783 postova

Iz licnog iskustva cu uporediti Pilot Power i Pirelli Supercorsa.

Mislim da je Pilot Power najdugotrajnija supersport guma. Odlicno derzi, a solidna je i na kisi.

Supercorsa ima nevisjen grip. Rekao bih trkacka guma koja ima profil samo da bi bila street legal. Na suvom nenadmasna, na mokrom zaboravite na nagibe, jer na bokovima i nema profila. Za prednju bih voleo da je agresivnija, jer na hladno mi upravljac deluje jako tezak. Zadnja brzo trosi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja