Jump to content

Moto Zajednica

Akumulator zimi

Recommended Posts

• Zainteresovan, 875 postova

izvadim ga,napunim i drzim na jednoj dascici na suvom mestu... Posto motor ne vozim od novembra do februara onda pre nego sto prvi put upalim motor napunim akumulator jos jednom i teram :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1414 postova

Drzi ga na suvom i toplom mestu i dopunjavaj svakih 10-15 dana sa mini punjacem za motore. Ako je kiselinski provceri i dopuni nivo destilovane vode (imas oznake za min i max na njemu) i na prolece ce da pali kao mina ;)

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Ja evo godinama ne radim apsolutno nista tj. motor vozim najmanje jednom u mjesec-dva u tom periodu i problema nema.

• Zainteresovan, 875 postova

to sam uradio samo jednom,da sam ga vadio. inace mi je u skuteru stalno stajao unutra i samo sam ga jednom dopunjavao pre nego sto sam poceo da ga vozim u februaru ove godine...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

A, ako nije sa kiselinom, vec sa zelatinom, kako onda?

Moji nisu bili sa kiselino vec sa gelom i tako sam radio. Ove sa kiselinom ipak treba skidati i dopunjavati, na skuteru sam tako morao ili sam svake sezone kupovao novi.

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Kako sam već napisao u nekoj drugoj temi, ako imate inteligentan ispravljač, akumulator se može ostaviti zakačen čitavu zimu i ispravljač će sve raditi sam, dakle dopunjavati akumulator po potrebi.

10003596_880_FR01_FR08.JPG

http://www.louis.de/?topic=artnr_gr&artnr_gr=10003596

Probably the best intelligent electronic device available for battery charging/diagnostics and care. Suitable for motorcycles, scooters, Quad/ATVs (as well as car batteries). Adjustable from 6V to 12V the ProCharger is suitable for conventional Lead/Acid batteries as well as all maintenance-free gel and AGM batteries including the entire GetGeared battery range.

Note Conventional trickle chargers and car battery chargers will damage motorcycle batteries. Motorcycle batteries are designed to be small, which means the metal components are reduced in size and are easily damaged by high charging currents and chargers that continue to trickle charge after the battery's full capacity has been reached.

The ProCharger uses state-of-the-art responsive charging technology to provide optimal charging and care for your battery. The software intelligently supervises all phases of the charging and maintenance process and continuously adapts to the condition of the battery, delivering the right amount of charge and maintenance. The battery can remain attached for months. Overloading is impossible.

In-house tests have shown the SAITO Intelligent ProCharger to recover and optimise the charge of more motorcycle batteries than the leading brand alternative. Providing you with the assurance of a long battery life.

Two long length cable sets and a compact adaptor kit for wiring to your bike are included. There is also a crocodile clip connection for direct connection to the battery terminals.

Operating voltage 220-240 V

Current to max. 1A

Multi-stage charge mode (I /U1 /U2) as well as pause cycles

Battery can remain permanently attached

Protection from short-circuiting and reverse polarity through an electronic protection circuit

Automatic battery care mode

Maintenance mode to maintain your battery's maximum charge capacity

Charge and discharge function (ideal for winter storage)

Test functions, including fault diagnostics and testing of the battery’s ability to hold charge

Manually switch between 6V and 12V

Charging current maximum 1A (full automatic adjustment)

16 LEDs in 3 colors deliver a comprehensive and easily understood status display

- 5 LED lights for the five-stage charging cycle (displayed in % bands)

- 2 LED lights for the indication of the voltage setting (6V and 12V)

- 4 LED lights to indicate the battery condition: Deep discharge, defective, reverse polarity and ready for use

- 4 LED lights for the identification of the basic functions

- 1 LED light for mains connection

Long connection cables: Mains lead 1.70 metres; Battery connection cable 2.20 metres

Cable set with crocodile clips for direct connection

Cable set with eyelet connectors to create a permanent charging point on your bike

Prepared for wall fitting

Measurements (W x H to (max.) x D): 10 x 6.5 x 15 cms

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Uh, ako je sve ovako kako pise, ovo je odlicna stvar!

Nema razloga da nije tako, jer ove osobine imaju svi inteligentni punjači. Pogledaj ovaj sajt:

http://www.getgeared.co.uk/SAITO_Intelligent_ProCharger pa onda link Reviews & Tests

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Honda VFR800F

Pa ja akomulator skinem sa motora kad prestanem da ga vozim, i ostavim ga negde u kuci, kad krene sezona, onda ga samo vratim u motor i otvaram sezonu :)

• nekrunisani kralj moto cigana, 3206 postova
  • Motocikl: 4x4

Ja akumulator nikada ne vadim. Sta je onda sa akumulatorom u autu zimi, kada pored osnovnog starta ima ulogu kondenzatora za sve napajanje na autu, grejanje, brisaci, grjac stakla, retrovizora... Onda bi svaki akumulator crkao, tacnije i crkne ako nije dobar. Ako je dobar sve to mu nista ne smeta. Tako je i na motociklu.

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Tako je Mrle!

Ljudi izvade akumulator iz motora zimi, a ostave istog da stoji 4-5 meseci bez pomeranja a znamo koliko je to štetno za gume koje btw koštaju prosečno kao 5-6 akumulatora...

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: Honda VFR800F

Pa meni je bilo dovoljno sto mi je jedne zime crkao akomulator koji je stajao u motoru cele zime, pa sam prosle godine izvadio, i evo do sad me sluzi odlicno... E pa skinuo bih ja i gume, al ko ce ih kasnije vracati?? xD

Koliko sam ja video, današnji akumulatori imaju garanciju od 2 godine....sve preko toga je čist ćar.

• Svrati ponekad, 212 postova

Postoje dobri i kvalitetni punjači akumulatora koji se mogu spojiti na akumulator  i da ostanu tako

mesecima pa po potrebi čak i godinama spojeni, bez bojazni da će se akumulator oštetiti.

Problem sa akumulatorima na motorima (pogotovo na skuterima) je taj da su male zapremine i da se

motorom ili skuterom prelaze uglavnom male razaljine. Akumulator se prilikom paljenja motora

u tim slučajevima uglavnom više potroši nego što se dopuni od  kratke vožnje nakon paljenja.

U MOTOBOX-u imaš takve punjače od Nemačke firme H-Tronic.

Jedan je AL 300 PRO cena je 1.300 din, a drugi je AL 600 PLUS cena 2.530 din.

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

A ja razmisljam da napravim inteligentni punjac za akumulatore,ehh...pa ne vredi.Jeftinije je kupiti gotov.Ali de ne offujem,-

ja cu ostaviti akumulator u motoru,samo cu skinuti kleme,jer imam alarm,a on vuce malo struje i kada je na stand by-u.

Obavezno cu ga dopuniti svake 2-3 nedelje,jer se akumulator i sam prazni,i to oko 1% dnevno.A necu ga skidati sa motora,jer ce biti u toploj prostoriji.Napunjen akumulator ince ne moze da se zamrzne,ali ako je prazan onda moze.Pa ako ne vozite motor,a on stoji pod vedrim nebom,izvadite akumulator,to ce mu samo koristiti.I naravno,obavezno dopunjavanje mesecno bar jedanput.

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Koliko sam ja video, današnji akumulatori imaju garanciju od 2 godine....sve preko toga je čist ćar.

Za automobile garancija jeste 2 godine ali je zato za motore samo 6 meseci!

Vidiš, to nisam znao, nisam kupovao skoro.

Znači, 6 meseci, posle toga čist ćar ;D

• lone wolf, 525 postova
  • Motocikl: Suzuki LS 650 , Suzuki GSXR 750 , Suzuki GSX1300R

Meni se sad skoro ispraznio bio,predpostavljam zato sto sto sam isao na neke kratke relacije(oko 5 km dnevno,i non stop pali gasi...) zbog kise,a i odkad je pocelo hladno vreme opet zeza evo proslo 2 nedelje od punjenja(ja sam ga punio oko sat i po,sad koliko treba da se puni?)A i ovako treba da menjam akumulator vidi se po njemu da sigurno ima preko 5 god.Samo jos da pitam koliko kostaju neki solidni akumulatori,ja imam na potoru od 8 ampera sad da li ja mogu da uzmem neki od vise apmera ili ne?

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Dakle, pricam o 12V - 14amp:

Mobil M        Bosch 4900,oo

Mass Co      Varta 3600,oo  - 10% za clanove BJB

KDM            Banner 4070,oo 1god garancija

Milenijum    12V 12amph gel 2900,oo

Hteo sam da uzmem akumulator sa gelom, ali je on po dimenzijama veci, tako da sam danas pazario BANNER kiselinski.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja