Jump to content

Moto Zajednica

pisanje enciklopedije

Recommended Posts

• U prolazu, 19 postova

postovani bajkeri,sta mislite da li bi bilo izvodljivo da se prikupe sredstva i podaci za stampanje neke vrste enciklopedije o motociklima?Naravno na srpskom jeziku,a mogli bi da obuhvatimo recimo modele od 60-tih do danas?pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Da bi ovako nešto uradili, bilo ko da radi, prvo je potrebno da napravi enciklopediju, a kasnije će lako prikupiti pare i izdati je.

• Svrati ponekad, 487 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 '99

Slucajno se bavim tim poslom (priprema za stampu, prelom), i mogu vam reci da je to veeliki poduhvat, ako zelite da lici na nesto.. Lektura, pa korektura.. To kada ima vise autora je najzahebanije ujendaciti.  A i troskovi stampe da bi to izgledalo kako treba su dosta veliki.. Radim to svaki dan i mogu vam reci da nije lako!

E sad, ako bi se sttvarno uhvatili toga, sa moje strane imate celokupnu pripremu, (free) a verujem da ima i stampara medju nama  ;)

• U prolazu, 19 postova

e pa to bi bilo savrseno,u pravi si Zakaruse,to je  veliki posao,ali priznaj te da bi bilo veoma korisno!!!!Samo treba to sve lepo da se organizuje i dogovori,za sada je jos uvek samo ideja...Veliki pozdrav i Revolution-u ti podaci bi bili korisni

• Ne silazi, 5558 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Posedujem

New Illustrated Encyclopedia of Motocycles  edited by Erwin Tragatsch, revised and updated by Kevin Ash

u izdanju Greenwich Editions 2002.

560 str. sitnog teksta sa nesto slika

Kad ovo vidim, mislim da je bolji posao da se obezbedi izdavac i prevod na srpski. Stravicno veliki posao.

Ako iko to uradi ja se odmah prijavljujem da kupim jedan primerak. Mozda se neki izdavac i zainteresuje ako vidi da ima interesa.

• Drug član, 1261 postova

Posedujem

New Illustrated Encyclopedia of Motocycles  edited by Erwin Tragatsch, revised and updated by Kevin Ash

Kad ovo vidim, mislim da je bolji posao da se obezbedi izdavac i prevod na srpski. Stravicno veliki posao.

Ako iko to uradi ja se odmah prijavljujem da kupim jedan primerak. Mozda se neki izdavac i zainteresuje ako vidi da ima interesa.

Inače sam posedovao (poklon od prijatelja) dotičnu Tragach-evu encikopediju (pozajmio dečku koji mi nikad nije vratio) i mogu vam reći da je prilično štura i sa dosta sitnim ilustracijama, tako da bi se dalo raditi na tome. Čak o nekim modelima ima samo par rečenica, a od fotografijama nema ni govora. Ta enciklopedija bi bila dobra osnova za dalji rad, kao izvor nekih iformacija, ali da se uradi jedna potpuna, potkrepljena fotografijama, moto enciklopedija zahteva još mnogo rada, možda bi bilo zanimljivo da se uzme jedna Tragačeva, pa da se prevede i doradi, sa fotografijama većeg formata, koja bi bila u E-book formatu, kako bi koliko toliko izbegli autorska prava i bla blabla...

• U prolazu, 19 postova

to je pametna stvar,ja sam za to da enciklopedija treba da poseduje dosta slika,i mislim da bi ti bilo stvarno nesto novo,ne pricam ovde ni o kakvoj zaradi,vec o necemu sto bi svaki bajker trebao da ima,slazem se da je tezak posao kada radi jedan covek,ali kada bi se skupilo nas vise koji su stvarno ozbiljni za takav poduhvat,mislim da ne bi trebalo da bude problema!!!

• Ne silazi, 5558 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Posedujem

Inače sam posedovao (poklon od prijatelja) dotičnu Tragach-evu encikopediju (pozajmio dečku koji mi nikad nije vratio) i mogu vam reći da je prilično štura i sa dosta sitnim ilustracijama, tako da bi se dalo raditi na tome. Čak o nekim modelima ima samo par rečenica, a od fotografijama nema ni govora. Ta enciklopedija bi bila dobra osnova za dalji rad, kao izvor nekih iformacija, ali da se uradi jedna potpuna, potkrepljena fotografijama, moto enciklopedija zahteva još mnogo rada, možda bi bilo zanimljivo da se uzme jedna Tragačeva, pa da se prevede i doradi, sa fotografijama većeg formata, koja bi bila u E-book formatu, kako bi koliko toliko izbegli autorska prava i bla blabla...

Ova ideja nije losa. Samo kad bi svi proizvodjaci bili zastupljeni detaljno sa svim modelima, karakteristikama i slikama istih, do kojih nije tako lako doci, cela stvar bi se uvecala do neslucenih granica, a mi bi usli u antologiju motociklisticke istorije kao prvi kojima je to poslo za rukom. :)

Naravno, ko nije probao nije ni uspeo.

• Svrati ponekad, 102 postova
  • Motocikl: Puh, Tomos automatic, Sym Husky 125, Suzuki GS500e ... itd 🎸🎸🎸

Ija mogu da se enciklopedijom na engleskom jeziku, svi motori od 1800-te do dana danasnjeg. Vrh enciklopedija, puna boja mnogo stranica, slike u boji i malo crno bele itd itd. Placena na sajmu samo 1600 din a vidjao sam slicne samo manje za 3000 pa navise

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: TDM 850 '02

E sad, ako bi se sttvarno uhvatili toga, sa moje strane imate celokupnu pripremu, (free) a verujem da ima i stampara medju nama  ;)

racunajte i na moju strucnost i profesionalnost u ovom delu, ako se bude nesto radilo

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Najveći problem je verovali ili ne fotografija, tj fotografije motora... Za svaku fotografiju ako je niste vi slikali vam je potrebna pismena dozvola autora fotografije ili se sutra možete suočiti sa tužbom za neovlašćeno korišćenje fotografija... A ptobajte da pod broj 1 nađete fotografije u dovoljno dobroj rezoluciji da njime može da se ilustruje enciklopedija i to za svaki motor ili svaki 10ti... a da ne pominjem sve ostale parametre... Prvo, kod nas nema tržišta da se proda takva enciklopedija u dovoljno velikom broju primeraka i po ceni koja ne bi bila ispod 5-6 hiljada dinara u NAJBOLJEM slučaju! Tvrd povez, 500 strana, ilustracije u boji a opet mali tiraž!

Sve knjige koje imam o motociklima (naravno inostrane) su štampane u Singapuru, Tajvanu, Kini... gde je najjeftinija štampa pa su opet koštale dosta đengi a tiraž im je strašno veliki - što znači dosta nižu cenu štampe! Posebno sam ponosan na:

The Encyclopedia of Motorcycles, tvrd povez, preko 500 strana, malo veća od A4, mastan papir velike gramaže i naravno sve slike u boji!!!

• DR.Mr, 214 postova

Mozda ne bi bilo lose za pocetak da pocne da se radi na e-book varijanti znaci bez stampanja elektronska varijanta knjige na srpskom jeziku.Koja bi se non stop dopunjavala.

• Svrati ponekad, 182 postova
  • Motocikl: Liberty 125&KLE 500

Posedujem dve knjige o HD-u , full color ,dosta fotki i texta (on english :) ukoliko bi bilo od koristi stojim vam na raspolaganju .

post-3522-12879036822702_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 330 postova
  • Motocikl: Black Adder F4isport

svidja mi se ideja,posebno ova e-book verzija. a sad ovo oko slika i autorskih prava,visoke rezolucije slika... verujem da niko sa foruma ne bi imao nista protiv da mu se motor nadje u prvoj domacoj enciklopediji. mislg da bi i rublika vozili smo bila korisna kao info iz prve ruke.

• U prolazu, 19 postova

treba naci sponzore,ja sam i dalje za tu ideju,ali treba da se ozbiljno prihvati taj posao,makar za pocetak ta e-book verzija,ne znam koliko je clanova foruma spremno da se prihvati ovog zaista velikog  posla

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja