Majstor_kvarisa 957 Napisano Jun 5, 2006 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Pa dragi moji, zamolio bih vas za vase laicko, a i po mogucstvo strucno misljenje na sledecu temu. Koji je izraz pravilniji: motORCikli ili motOCikli. Pitanje je jednostavno, sad samo da damo neko objasnjenje na doticnu nazovimo zabunu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladko_ns 1 Napisano Jun 5, 2006 U prolazu, 31 postova Prijavi odgovor kao problematičan 1. Izraz (fraza) ne moze biti pravilnija, ili manje pravilna. Ona je tachna, ili netachna. Pravilno nije ni jedno od ponudjenih. Odgovor je 'motocik'. (bez svova ''i'') Seti se, bicikl, a ne bicikli (lo)... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1712 Napisano Jun 5, 2006 Vlasnik sajta, 5346 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan Zar nije motorcikl? Sa R... :misli: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vidak 0 Napisano Jun 5, 2006 U prolazu, 90 postova Prijavi odgovor kao problematičan motorrad - motobicikl motorrad - motocikl Ja se nerazumem ali OVAKO pise u recniku D - SER :roll: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan 3 Napisano Jun 5, 2006 U prolazu, 57 postova Lokacija: Pancevo Prijavi odgovor kao problematičan Ma MOTOR ljudi!!! Sta se tripujete Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1712 Napisano Jun 5, 2006 Vlasnik sajta, 5346 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan A zar nije rec motorcikl nastala od engleske motorcycle? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladko_ns 1 Napisano Jun 5, 2006 U prolazu, 31 postova Prijavi odgovor kao problematičan slabo ''stojim'' sa znanjem engleskog ili bilo kojeg neslovenskog jezika ( tako da ne znam,..ali znam da rech ''moto'' znachi kretanj, pokret ili sl. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Jun 5, 2006 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan motocikl !!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Jun 5, 2006 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan http://www.vokabular.org/?lang=sr&search=motocikl&Submit=%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Jun 5, 2006 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan I po http://www.vocabland.com/ online recniku je motocikl Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vidak 0 Napisano Jun 5, 2006 U prolazu, 90 postova Prijavi odgovor kao problematičan :!: :?: Jovane netripuj kad nemas pojma! :!: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Endurac 943 Napisano Jun 5, 2006 Drug član, 1574 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1100RT Prijavi odgovor kao problematičan Dobro pitanje Anglosaxonci koriste podjednako i motocycle i motorcycle, pa tom logikom verovatno i mi, kao stranu rec koju smo od njih preuzeli "motocikl" i "motorcikl". Treba samo videti (ovo nisam proverio) ameri i englezi imaju obicaj da mnog recci malo razlicito kazu ili izgovore pa moguce da je razlika odatle (kao npr rec "boja", color *USA i colour *UK ). "Motor" sigurno nije, skraceno je i odomaceno, ali nazalost ne znaci apsolutno nissta do bass - motor (motocikla , masine, kosilice i sl.). Daklem, sto`s mene tice u obicnom govoru koristim MOTOR a u strucnijem MOTORCIKL..... da ne kazzem crotch rocket:) A vi kako god vam volja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Maki 287 Napisano Jun 5, 2006 Drug član, 2110 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da bi bilo najbolje da pogledam kako pise u vozackoj pored A kategorije... al me mrzi! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ernesto 10 Napisano Jun 5, 2006 Zainteresovan, 981 postova Lokacija: Bgd Prijavi odgovor kao problematičan U vozckoj pise MOTOCIKLI! Ali je moja jos uvek na SFRJ formularu; mozda se do sada nesto izmenilo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladica 35 Napisano Jun 5, 2006 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Niš, SRBIJA Motocikl: DR 650 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je pravilno "motocikl" jer se u udzbenicima voznje a i u testovima koristi ta rec, a i u dozvoli pise tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brka 2 Napisano Jun 5, 2006 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Pravilno je MotoCikli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jun 5, 2006 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Pravilno je MotoCikli. Ko nije citao lektiru??? Motocikl jednina Brko! :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Brka 2 Napisano Jun 5, 2006 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Mladenovac Prijavi odgovor kao problematičan Ma dobro, on je lepo napisao MOTORCIKLI/MOTOCIKLI i ja mu u mnozini odgovaram. :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dkk 16 Napisano Jun 5, 2006 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Beograd Motocikl: VFR 800 Prijavi odgovor kao problematičan VELOSIPED-AL-SA-MOTOR!!!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano Jun 6, 2006 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Fazon je u tome sto se po kojekakvim zakonskim knjigama pojavljuju obe verzije. U Vujakliji pise motocikli, ali je objanjeno da je moto- prefiks za nesto sto se krece. Ja smatram da to nije odgovarajuci prefiks, posto se i bicikli krece, ima dva tocka a nema motorni pogon. A posto se kaze MOTORNA vozila, verujem da ne bi bas lepo zvucalo reci MOTONA vozila. Prema tome ja sam apsolutno za MOTORCIKL(i). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Jun 6, 2006 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan U vozckoj pise MOTOCIKLI! Ali je moja jos uvek na SFRJ formularu; mozda se do sada nesto izmenilo! U saobraæajnoj za mog automatika3 svojevremeno je stajalo "Motocikl sa pomoænim motorom"... i tu svaka dalja diskusija prestaje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladko_ns 1 Napisano Jun 6, 2006 U prolazu, 31 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pravilno jeste ''motocikl''. Ne znam po kojoj logici, ali jeste tako. (ustvari, po svemu navedenom nema logike da se zove motocikl, vishe logike ima za motorcikl,...zashto je pravilno ono prvo ne znam. Raspitacu se ili pogledati u nekoj knjizi. Al', bar nemojte stavljati bespotrebno slovo ''i''. Nije ni bicikli ni motocikli. (bicikl, motocikl). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MISIRAC 42 Napisano Jun 6, 2006 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: ŠABAC Motocikl: CBR 1000 F krmačica Prijavi odgovor kao problematičan a jel vi na motorima imate sirenu ili svirenu tj. sirate ili svirate Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladko_ns 1 Napisano Jun 6, 2006 U prolazu, 31 postova Prijavi odgovor kao problematičan evo objashnjenja zashto je pravilno ''motocikl'' (ova objashnjenja ne moraju da budu tachna, ovo su samo pretpostavke). Engleski: motor-cycle (motosjakl-gde je tu ''r''??) e sad poshto se ranije informacije prenosile usmeno a ne pismeno (a u izgovoru nema r) lako moze biti da je kod nas ostao samo izgovor, a kasnije nisu menjali,...(bilo bi previshe komplikovano zar ne?) drugo objashnjenje, mozda malo sa filozofske strane,...al ajd motor-engine moto-kretanje engleski motor-cycle (cycle-ciklus) znachi...prevedite sami kako hocete,... recimo ciglus rada motora (mashine) ako je moto kretanje, a ciklus cycle onda: motocikl(us) jeste ciklus kretanje ,....engleska rech ima jedan smisao a isto znachenje kao srpska koja ima drugi smisao,...tj. od drugih je rechi slozena. ovo su samo neke ideje,...drug je rekao da ce pitati magistra engleskog jezika pa cu postovati i njegovo objashnjenje,.... uzgred i ja sam danas negde prochitao motoRcikl,... :evil: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...