Jump to content

Moto Zajednica

MotoGP klasa od 250 kubika biće zamenjena mašinama od 600 kubika

Recommended Posts

• U prolazu, 84 postova

Mozda ce ta klasa ipak ispasti nesto zanimljivo ali moje srce ima 2 takta. samo kad se sjetim maxove dominacije i ludovanja, borbe rossija i capirosija u 250 poslije maxovog odlazka. to su bila vremena :'(

A i ne znam kako ce vozaci to sve prebroditi jer je ipak velika razlika izmedju 125 i 600 kad budu prelazili. Bas sam o tome pricao sa drugom koje je vozio sampionat BiH 125 i od ove godine vozi u 600. treba dosta vremena da se navikne na dodatnih 100 ks i nije lako

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

A i ne znam kako ce vozaci to sve prebroditi jer je ipak velika razlika izmedju 125 i 600 kad budu prelazili. Bas sam o tome pricao sa drugom koje je vozio sampionat BiH 125 i od ove godine vozi u 600. treba dosta vremena da se navikne na dodatnih 100 ks i nije lako

Razlika će biti možda i preko 100 konja. Ako mašine od 800cc imaju 240-250 konja, ne vidim zašto mašine od 600cc ne bi imale blizu 200 (bar 190). Ima logike jedino ako i klasu 125cc za koju godinu zamene klasom 400cc 4T i onda definitivno odoše dvotaktaši. Uzgred, bivša "kraljevska klasa" 500cc 2T imala je 180-190 konja, sasvim pristojno.

Ali da pustimo to na stranu, ti vozači su profesionalci i neka se snalaze sa tim alama, nego je čudno da su napravili dve klase među kojima je veoma mala razlika u kubikaži i snazi. Bukvalno će dobri vozači na 600-kama biti brži od onih loših na 800-kama uprkos slabijim mašinama. Mislim, Rosi, Stoner i Pedrosa bi i na 600-kama obrijali Westa, Melandrija i Hopkinsa  ;D ;D ;D

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Mozda ce ta klasa ipak ispasti nesto zanimljivo ali moje srce ima 2 takta. samo kad se sjetim maxove dominacije i ludovanja, borbe rossija i capirosija u 250 poslije maxovog odlazka. to su bila vremena :'(

Ma to ne moze da se poredi nikada, njihove 125-ice su jace za svjetlosnu godinu od bilo cega sto se moze kupiti i nabudziti. I bez brige, ti vozaci se na novu klasu naviknu za sekund, isto kao i ranije sto su radili njihovi prethodnici (na bolje se lako naviknuti).

...ne vidim zašto mašine od 600cc ne bi imale blizu 200 (bar 190)...

Uh, precera ga dobro, nema sansi da bude toliko snage u 600 ccm.

Ducati u SBK sa 1000 ccm sa V2 koncepcijom nije mogao da izvuce preko 160 ks nikada, zato su paceri i trazili bezpotrebno povecanje zapremine >:(

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ovde sam se rukovodio time da 800-ke imaju preko 240 konja, a uzeo sam u obzir i odnos snaga standardnih mašina, pa evo da obrazložim  ;D

Noviji serijski motori 600 kubika imaju 125-130 konja

Noviji serijski motori 750 kubika (Gixxer) ima 150 konja, verovatno bi sa 800 kubika imao više, recimo 155 konja

125:155=x:240

x=193

Znači, preko 190 konja. Naravno, ovo ne mora da bude tačno jer ni ovi iz MotoGP verovatno ne znaju koliko će ti agregati biti jaki  ;D

Ducati u SBK sa 1000 ccm sa V2 koncepcijom nije mogao da izvuce preko 160 ks nikada

To je tačno, ali poznato je da četvorocilindraši imaju više snage, a dvocilindraši veći obrtni momenat. Više snage = veća maksimalna brzina, veći obrtni momenat = bolje ubrzanje. Dan danas je MotoGP klasa 800cc jača od SBK Ducati V2 mašine.

• U prolazu, 64 postova

Kada se u moto GP-u preslo sa 2T na 4T, objasnjenje proizvodjaca je bilo da se razvoj super klase trkaca sve vise distancira od razvoja ulicnih trkaca, sto naravno ne odgovora industriji zbog troskova. Svi proizvodjaci se takmice zbog ugleda u moto svetu da bi kasnije sto vise prodavali svoje motore. Realno, koliki je broj ljudi koji gleda moto GP samo zbog 125 i 250 - jako mali. S obzirom da danas niko nece kupiti 250cc 2T, zamislite koliko bi se vise prodavao motor koji je shampion motoGP u klasi 600cc ?? Sa te strane ovaj potez je opravdan.

• Ducatista, 2906 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

...ne vidim zašto mašine od 600cc ne bi imale blizu 200 (bar 190)...

Ducati u SBK sa 1000 ccm sa V2 koncepcijom nije mogao da izvuce preko 160 ks nikada, zato su paceri i trazili bezpotrebno povecanje zapremine >:(

999 za SBK je imao 200 ks, a povecanje zapremine su trazili zato sto su smatrali da su dostigli neki vrhinac V2 masina, svako sledece povecanje snage bi znacilo idiotsko poskupljenje a to im se nije isplatilo. Mada moram da priznam da sam ne opredeljen sto se tice tog povecanja, s jedne strane je Ducatijeva tradicija i naravno moja ljubav prema njima ali s druge strane moglo je da bude ko vas j*be, ko te tera da pravis V2. Povecanje su dobili samo zato sto su godinama bili jedini fabricki tim dok Japanci nisu bili zainteresovani za ove trke.

Kada se u moto GP-u preslo sa 2T na 4T, objasnjenje proizvodjaca je bilo da se razvoj super klase trkaca sve vise distancira od razvoja ulicnih trkaca, sto naravno ne odgovora industriji zbog troskova. Svi proizvodjaci se takmice zbog ugleda u moto svetu da bi kasnije sto vise prodavali svoje motore. Realno, koliki je broj ljudi koji gleda moto GP samo zbog 125 i 250 - jako mali. S obzirom da danas niko nece kupiti 250cc 2T, zamislite koliko bi se vise prodavao motor koji je shampion motoGP u klasi 600cc ?? Sa te strane ovaj potez je opravdan.

Sa ovim se slazem. Ne isplati se trkati se na 250 ccm kad kasnije ne mozes da ih prodas

To je tačno, ali poznato je da četvorocilindraši imaju više snage, a dvocilindraši veći obrtni momenat. Više snage = veća maksimalna brzina, veći obrtni momenat = bolje ubrzanje. Dan danas je MotoGP klasa 800cc jača od SBK Ducati V2 mašine.

Pa nije to bas tako, ako bi optimizirali cetvorocilindricni motor da ima manje konjskih snaga, time bi dobili obrtni moment u cijlom opsegu snage (bas kao i V2), a iz V2 jednostavno ne mozes vise nista da uradis. Na stazi najvecu ulogu ima snaga i primjenjivost tj. iskoristivost iste, obrtni moment je potreban na cesti ;)

...moglo je da bude ko vas j*be, ko te tera da pravis V2. Povecanje su dobili samo zato sto su godinama bili jedini fabricki tim dok Japanci nisu bili zainteresovani za ove trke.

Tako je i trabalo da bude, ali je tamo ipak radio italijanski jak lobi koji od ulaska Ducatija u SBK stalno nesto nebulozno izvodi. Ali kada su vec tako odradili, sto onda nisu dozvolili i cetvorocilindrasima da urade isto. Pa lobi... ;)

• Ducatista, 2906 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Da ali su na V2 nabili restriktore, a Japancima su pustili... Pa sama cinjenica da je najbrzi motor na pravcu Suzuki govori dosta toga. Nisam siguran kako stoje sa konjazom ali se da primetiti da nije nadmocan V2. Mislim da je samo Bayliss nadmocan ove godine (ko i Stoner prosle  ::))

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Ovo od buduceg inzinjera masinstva (odsek za SUS motore) nisam ocekivao. 

Da bi mogao da proizvede istu snagu kao i I-4,  V-2 bi trebao da se vrti oko 17000 obrtaja sto bi znacilo da bi klip morao biti strasno sirok a putanja klipa (stroke) strano mali.  Medjutim ovakav odnos bio proizveo probleme s paljenjem.

Maksimalna snaga je proporcionalna odnosu izmedju sirine i puta klipa sto je opet povezano s broj obtaja, pa iako su klipovi dosta siri kod V2 (1000cc) motora V-4 motori imaju veliku prednost.  Ovo je samo skraceno uopsteno objasnjenje.

Kod zadate zapremine (1000cc) motor sa vise cilindara proizvodi vise snage. Povecanje povrsine klipa dozvoljava povecanje povrsine ventila koji dozvoljavaju veci priliv smese u motor, s povecanjem povrsine klipa smanjuje se putanja,  a s kracom putanjom (stroke) motor se brze vrti, ali brzina klipa ostaje ista. 

Upravo zbog ove jednacine bilo je protrebno dozvoliti V-2 motorima povecanje zapremine na 1200cc.

999R klip je 104mm a put klipa je 58.8mm za odnos 104/58.8=1.76

GSXR1000 je 73.4 x 59 za odnos 73.4/59=1.24

1098R ima klip od 106mm i put od 67.9 za odnos od 106/67.9=1.56 sto je mnogo blize skoro idealnom odnosu od 1.4 koji imaju skoro svi cetvoro cilindricni trkacki motori od 1000cc. 

Sto je odnos izmedju sirine klipa i puta klipa manji to je motor snazniji, sto je odnos veci motro ima veci obrtni moment.  Odnos od 1.4-1.5 se smatra skoro idealnim jer proizvodi dosta snage i upotrebivog obrtnog momenta i nedovodi u pitanje pouzdanost paljenja.

...Ovo od buduceg inzinjera masinstva (odsek za SUS motore) nisam ocekivao...

U pitanju je odsek "Motorna vozila" (naravno da se pokrivaju i SUS motori). E sad, da predjemo i moje omiljene stvari - brojeve, projektovanje i proracun vozila.

...Da bi mogao da proizvede istu snagu kao i I-4,  V-2 bi trebao da se vrti oko 17000 obrtaja...

Apsolutno tacno tj. trebao bi da moze da se vrti istom ugaonom brzinom kao i cetvorocilindricni primjerci.

...sto bi znacilo da bi klip morao biti strasno sirok a putanja klipa (stroke) strano mali.  Medjutim ovakav odnos bio proizveo probleme s paljenjem...

E tu smo. Uz duzno postovanje RSV, ne bih da se uvrijedis ili nesto slicno, mladji sam od tebe i postujem te (dosta sam od tebe i naucio u svojim pocecima) ali nije to bas tako. Prica glasi ovako:

Glavni i apsolutno najveci razlog (mogu slobodno da malo i generalizujem pa da kazem i da je to i jednini razlog) zasto agregat sa dva cilindra NIKADA ne moze i nece moci da se vrti isto visokim obrtajima kao njegov istolitarski cetvorocilindricni konkurent (i zbog toga nikada ne moze proizvesti istu snagu) je MASA SAMOG KLIPA. Za istu zapreminu vise cilindara znaci manja masa po jednom klipu i tu se krije tajna obrtaja tj. snage jer je to parametar koji najvise utice na istu. Klip manje mase ima manje inercione sile i moze dati vecu ugaonu brzinu na radilici (ali zbog tih inercijalnih sila moze se dobiti veci obrtni moment na radilici, no to sada nije bitno...). Tacka. Primjer, i GP motori od 1000 ccm su imali V motore, ali CETVOROCILINDRICNE i oni se takodje jednako visoko vrte kao linijski CETVOROCILINDRICNI. Tako da nemojte da me neko pogresno shvati, nemam apsolutno nista protiv V motora (cak naprotiv!), ovdje se radi o necemu drugom.

...Upravo zbog ove jednacine bilo je protrebno dozvoliti V-2 motorima povecanje zapremine na 1200cc...

Mislim da to ne treba da znaci da treba povecavati zapreminu za jedne, a za druge ne. To bi prije trebalo da znaci da Ducati treba malo vise da ulozi u razvoj ili da lijepo batali tradiciju i izbaci iz fabrike ono sto se trazi za dato takmicenje. Ili neka osnuje neki V2 kup, neku novu klasu ili slicno takmicenje i prstane da izvodi bijesne gliste.

Da ali su na V2 nabili restriktore, a Japancima su pustili...

Pa to i jeste cijela poenta, zasto bi neko uopste imao restriktore?? ?? ??  Svima fixno ccm bi bilo najpravednije, prosto ne razumijem drugi rezon.

• Zainteresovan, 953 postova

Mislim da to ne treba da znaci da treba povecavati zapreminu za jedne, a za druge ne. To bi prije trebalo da znaci da Ducati treba malo vise da ulozi u razvoj ili da lijepo batali tradiciju i izbaci iz fabrike ono sto se trazi za dato takmicenje. Ili neka osnuje neki V2 kup, neku novu klasu ili slicno takmicenje i prstane da izvodi bijesne gliste.

AMIN. Potpisujem i podrzavam!

P.S.

Ako hoce nek prave i zvezda motor sa 12 cilindara, (ali 1000ccm kao i ostali) nemoj da traze nikakve specijalne popuste i povecanja u svoju korist da bi ostali konkurentni. A tradiciju nek prodaju kome mogu. Njoj je mesto na trkama ali veterana. Na ostalim trkama je mesto tehnoloskom napretku i jednakim pravilima za sve.

P.P.S.

Ovo me potseca kako je mercedes upropastio svojevremeno odlicno takmicenje DTM jer su dominirali audi i alfa romeo...

• Drug član, 2265 postova

Najbolja klasa je ukinuta....   Ipak 2t masine zagadjuju dosta pa ce verovatno zato ukinuti.

Vidi da je zbog zagadjenja F1 ne bi ni postojao odavno, sta mislis koliko se tu truje tek atmosfera, ali se vrte velike pare, a pare su na prvom mestu. Za moto GP je sasvim neki treci razlog u pitanju.

Mislim da covjek ima poentu, 2t pogonski agregati neuporedivo vise zagadjuju od 4t. Vecina proizvodjaca ostavlja samo 50 ccm dvotaktne agregate, sve ostalo su izbacili ili izbacuju polako...

• Drug član, 1140 postova
  • Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675

Brzina klipa je ta koja limitira broj obrataja i samim tim i maximalnu snagu cetvorotaktnog motora. Odnos sirine klipa i putanje klipa odredjuje karakteristike motora tj manja putanja vise snage, veca putanja vise obtnog momenta.  Trenutna maksimalna upotrebiva brzina klipa je ~25m/s (kod F1 bolida, MotoGP i WSB motora)  i ~30m/s kod Top Fuel drag vozila (masine su za jednokratnu upotrebu).

Posto bi svako povecanje obrataja kod 1000cc V-2 motora povecalo brzinu klipa do neupotrebivosti jednio resenje je da se dozvli povecanje kubikaze. 

Nezelim da ulazim u polemike, razgovaracemo kad se vidimo u Beogradu na ovu temu.

The amount of power generated by a four-stroke engine is related to its speed. The speed is ultimately limited by material strength. Valves, pistons and connecting rods (where applicable) suffer severe forces and severe acceleration, and physical breakage and piston ring flutter can occur, resulting in power loss or even engine destruction. Piston ring flutter occurs are dislodged, resulting in a loss of cylinder seal and power. If an engine spins too quickly, valves cannot close quickly enough, and this can result in contact between a valve and a piston, severely damaging the engine

• Drug član, 1261 postova

I ja bi se ovde uključio u diskusiju ali neću, pošto su pojedinci previše naučno sagledali problematiku. Ako je ograničenje 1000 ccm, zašto ne može vankel, zašto ne može 2t!!!! Sve je u pokušaju osvajanja gladnog tržišta sportskih motorcikala. Moraju Ducatiju da puste malo više kubika u SBK iz prostog razloga (tradicija malo morgen) koje diktira tržište, ljudi vole Ducatija koji je V2 desmo i tačka, a njima treba Ducati zbog sponzora iz Evrope, inače bi se zvao JapaneseSBK.

To što nama uvaljuju muda za bubrege u SBKu, ne znači da treba da menjaju klase u GP-u, a o tome je prvobitno bilo reč.

Reč je o tome za koje trkanje ti treba više para u sezoni, da bi imao konkurentan motor, a da nisi prokleti fabrički tim.

Motori u klasi 600, koju planiraju, neće imati veze sa mašinom od 600 ccm koju će nam prodavati, pa lepo nek ostave u GP u samo 1000, odn veliku klasu, a ostatak nek predje u SBK i nek voze u isto vreme i n a istim pistama kao Super Stok i kraj.

Bilo bi bolje za sve, jedino što je GP i SBK dve različite organizacije u okviru nečega (FIA, FIM ili štagod) pa će neko da popuši za pare a to je i ključ svega, tuča oko toga ko će da vuče više para od proizvodjača koji kroz trke žele da reklamiraju svoj proizvod koji uzgred budi rečeno prodaju u enormnim količinama (600 ccm sport). >:( >:(>:( >:(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja