Jump to content

Moto Zajednica

27.6.08 oljustio sam se kao banana (slike) - od sada full opremu i na 40C

Recommended Posts

  • U prolazu, 71 postova
  • Lokacija: Beograd

Evo da podelim iskustvo koje mi je unistilo petak, a moglo je i mnogo mnogo gore da bude

 

Izasao sam iz kuce da odnesem neke dokumente do radnje koja je udaljena mozda 1km, pa rekoh sebi, severni bulevar, poznajem tu ulicu, aj da ne oblacim koznu jaknu na 30+ stepeni za tako kratko... veeeeeeelika greska. Ali bez kacige NIKADA, i spasila mi je glavu ovaj put

 

Zagrejao motor i krecem lagano posto se motor jos nije zagrejao

/

edit: da objasnim ljudim koji nemaju motor, znaju me a nabasali su na ovu temu nekako i zezali me zbog gornje recenice:

ima zagrejavanje od 30-60s pred izlazak na put

i jos jedno od 2-3km pre nego sto se bezbedno moze koristiti puna snage motora

:P

/

, severnim bulevarom ka bogosloviji prilazim jedinoj vecoj raskrsnicu iza koje neka 2m ima mala sporedna slepa ulica gde par ljudi odatle parkiraju kola. Nizbrdo na raskrsnicu tece reka voda i sljunka, prali su poprecnu ulicu, i tu pomislim u zajebano i pustim gas da predjem ravno preko svega toga, negde oko 60km/h.

 

Al djavo ne spava u tom trenutku iz te male slepe ulice na sred moje trake izlazi lada karavan, prosao naravno kroz svoj STOP znak i kad me je video stao tu i otpratio celu scenu, ja jos u raskrsnici pokusam naglo da skrenem levo da ne udarim direktno u njega, i pljus motor bukvalno u delicu sekunde potpuno prokliza, ja se bacim s njega i uklizam dobrih 4-5 metara pre nego sto sam se zabio u prednju gumu doticne Lade sa glavom ispod branika, onako u prijatnoj hladovini. :)

 

Izvlacim se odatle dizem, vidim nije nista polomljeno, nista (jos) ni ne boli, samo se malo cedi krv sa mene, mada i to sam tek video kad sam ispsovao matorog koji se presekao od straha vec. Sta da mu radim, matori stariji od mog caleta, nema vajde da ga bijem, pa samo zavrsim s "Aj je** se, bar mi pomogni da dignem motor" Tu tek vidim koliko sam sjeban, sake mi krvave, dizemo ZZR-a koji je produzio jos 20ak metara dalje i kulturno stao na sred razdelne linije da ne ometa saobracaj. :)

 

Nije mu skoro nista, malo se ogrebala jedna strana samo, plastike inace ok, i prelio naravno nece da upali. Stavim ga sa strane, sacekam 10ak minuta da se oporavi, upalim ga i uvezem do garaze tog lika s ladom, posle u urgentni da me checkiraju za svaki slucaj.

 

Dolazim tamo gde postoji bas dobra doza prezira prema bajkerima, pa mozda i bolje da nisam rekao sta mi se desilo. Tu me izribaju (i verbalno i bukvalno) operu hidrogenom obe ruke (ajooooooooooooooooooooj), okrpe i oteraju. Posle me i taksisti napusise dok sam isao ka domu zdravlja da primim tetanus i nazad kuci, svi koji su samnom pricali tog dana bili su: "vi motoristi kao da 9 zivota imate, pa divljate i rizikujete taj jedan bla bla bla". U urgentnom pored toga kazu da im 10 motorista dnevno dolazi a od toga mozda 5% zavrsi bez teskog invaliditeta ili smrti.

 

Moram reci da sam se dobro zamislio... ali i posle sav sjeban otisao po motor i odbacio ga nazad do garaze, komentare najblizih necu ni da pominjem, ukratno svi zele da me se odreknu ako ne prodam motor, a ja to skoro sigurno necu uciniti.

 

Evo i slika...

 

Pantalone koje su mi spasile noge, ima nesto malo krvi i oderotina na njima, ostalo je asfalt:

O5506_13659825rr9.jpg

 

Ja desna strana:

D1vwr_63571545ai8.jpg

 

Ja leva strana:

3ucWy_48338214df6.jpg

 

Jos malo desne strane, drugi ugao:

BssCp_40077094oo0.jpg

 

I kaciga, ogreban vizir s desne strane (inace bio otvoren, al sam bradu drzao pri grudima kako sam na treninzima naucio, to mnogo znaci za vrat ako udarite frontalno glavom u bilo sta):

mAaYo_19379427pu4.jpg

 

 

Eto, ljudi, znam da ima iskusnijih vozaca koji bi mozda bolje postupili na onakvoj podlozi, ali ja sam premotavao film i ne znam sta sam mogao drugacije. Da nastavim pravo, sigurno ne bi zakocio do lade po svom tom sljunku i vodi, desno nisam imao gde, a eto skretanje levo je proslo tako ko sto jeste. Da sam imao full opremu samo bih ustao, otresao se, podigao motor i iznerviran vozi dalje... Ovako sam ceo dan izgubio u urgentnom i domu zdravlja, izostao s posla, ali opet cenim da sam imao mnogo mnogo srece sve u svemu kako je moglo da bude...

 

Ono sto je pod zavojima je mnogo gore proslo nego ove vidljive povrede, ali nema lomova, sve je na mestu, a primeticete da su bas to delovi gde se nalaze protektori u jaknama. Malo boli vrat, ali samo tetive, ruke mi gore i tetanus i druge droge koje moram da pijem malo me otupljuju, sem toga sve ok relativno.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 142 postova
  • Lokacija: NBG

Uf, uvek moze biti gore prijatelju. Djavo nikad ne spava, opremu na sebe i ne moras ( bar ne toliko kao da je i nemas na sebi ) razmisljati o povredama. Motor se da opraviti, vazno da si glavu sacuvao.

Zelim ti brz oporavak.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 117 postova

Brz oporavak ti zelim. Imao si srece, pogotovo sto nema nikakvog preloma. A pisah ovde: http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=17741.0 da u principu kad se polomite sa motora - nikada ne kazete da ste se polomili sa motora, jer ce doktori ici logikom - sta si trazio to si i dobio. Sem naravno ako morate da biste ostvarili neki vid zivotnog osiguranja. U principu, mnogo je pametnije reci - pao sam iz autobusa (soc varijante su the best), sa bicikle, niz stepenice, udario me pijanac kolima, itd... Mnogo ce vam kvalitetniju pomoc pruziti, sa mnogo vise saosecanja + bicete postedjeni nepotrebnog kenjanja. Ja recimo privatniku nisam rekao kako sam se slomio uopste. Samo sam rekao - pao sam. I na rehabilitaciji sam cutao sve dok nisam pred kraj (kad je ruka dovoljno ojacala za kvacilo) poceo da dolazim motorom. Cuti kenjaj brzine menjaj...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1675 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kilo Smor L8

samo se ti nama oporavi sto pre, valjda nece da te jure komunalci da  platis sto si gulio asfalt ;D nema jahanja bez pune opreme.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 755 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Multistrada 950S

najvaznije da si ok  :)

 

 

 

moje iskustvo od pre 10ak godina i urgentnim centrom u koji sam dosao sa s*ebanom rukom od pada sa rolera...

 

prvo su mi se smejali na prijemnici, a zatim ceo tim u sobi, dve sestre i dva lekara umalo nisu umrli od smeha.

skoro svi su me pitali da li cu opet da vozim a ja njih pitao da li su ikada vozili rolere a zatim sam na njihovo odmahivanje glavom govorio da onda nema razloga da im objasnjavam bilo sta....

 

 

i ja sam tada popozdeo zbog takvog primitivnog odnosa mada mislim da ti oni nisu nista manje savesno obavili duznost zbog uzroka povrede.

 

moje ostale posete toj ustanovi, kada sam dolazio kao pratilac povredjenih, bile su takve da sam ubedjen da svi oni zasluzuju velike pohvale za svoj rad a ne kritike, cak i kada vas zezaju za pad sa ovoga ili onoga sto njima izgleda kao nepotreban rizik

 

ko zna sta bi neko od nas govorio kada bi svakoga dana video po nekoliko povrdjenih od istog uzroka....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 71 postova
  • Lokacija: Beograd

ko zna sta bi neko od nas govorio kada bi svakoga dana video po nekoliko povrdjenih od istog uzroka....

 

Razumem ih ja u potpunosti, konkretno tehnicar na ortopediji mi je prvo pomagao da isperem ruke sapunom, zatim pre nego sto me je okupao hidrogenom pita "pa sta ti je ovo bilo?", kad sam mu rekao, odgovorio je "Motor... ti si mi 150. ove nedelje, e sto mi ne rece ranije, ne bi ti oprao ruke"

 

Posle kad sam video kako onaj hidrogen sagoreva prljavstinu shvatio sam sto je to rekao, verovatno bi bolelo jos 3x gore, i ovako je bilo neopisivo bolno gledati kako se penushaju rane.

 

 

sta vbi sa matorcem,jel ce da plati stetu.... ??? ??? ???

 

Nisam mu nista trazio, bilo bi to ionako natezanja, sirotinja neka. Ma nije mi ni zao toliko motora, vise sam se nervirao zato sto sam pao. Ta desna strana koja je oguljena je vec bila grebana cela ranije i veoma lose ofarbana i kod proslog vlasnika - pa je bilo samo pitanje vremena kad cu da je farbam. Samo mi je topa zao, izgreban celom duzinom

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 935 postova
  • Lokacija: Beograd - Mirijevo
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Dobro si proso. Sve je ok. Nisi nista drugo mogao da uradis po sljunku, osim sto bi ti verovatno pomoglo da si isao 40 ili 50, a ne 60 pred tu raskrsnicu, ali lako je sad pricati....

Sve najbolje i pamet u glavu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5933 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Važno da su kosti cele! Meko tkivo će da se regeneriše. ;)

Samo me nešto zanima: kad si video ladu da istrčava gde ne sme, jel ti prošlo kroz glavu dal ću desno, dal da kočim... ili si jednostavno ono instinktivno probao levo i bi šta bi? Pitam zato što ja u takvim situacijama rekao bih ni ne razmišljam nego ono, instinkt proradi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 71 postova
  • Lokacija: Beograd

Potpuno instinktivno, mada verujem da sam sebi vec utabao u glavu da je sve bolje od direktnog sudara u kola, pogotovo nakon svih videa koje sam pogledao na youtube a postovani su i na ovom forumu. Krenuo sam da skrecem i manje vise sledeceg trenutka sam poljubio gumu od lade par metara dalje.

 

Mislim da tu nema vremena ni za jednu kompleksnu misao. Tacnije imao sam samo jednu, kad sam shvatio da idem ka asfaltu pomislio sam samo *sranje!!!*, nisam imao vremena ni da se zapitam da li cu preziveti. Verovatno je isto i onim nesretnicima iz crne hronike, prilicno neprikladno za poslednju misao, ali sumnjam da je iko imao vremena za *Oce nas* pogotovo ako su isli jos brze...

 

Bila je pre nedelju dve tema sa tabelom brzina, sa mojih 60km/h prelazi se 17m u sekundi, znaci ja sam s motora pao i stigao do lade za manje od 1/4 sekunde. Ne secam se ni kako koliko sam se puta prevrnuo, ni kako sam tacno skocio s motora, valjda je bilo prebrzo da bi to registrovalo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3129 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

neka je matori sirotinja, trebao si da zoves muriju, pa da mu uzmes i poslednji dinar, da gleda posle kada bude isao peske, jer bi i tu ladu morao da proda. A tebi i ostalima jedan savet, ako moras na kratko da ides negde bez jakne, obavezno stavi rukavice, pogledaj svoje rane, ne bi bio ni upola tako izgreban da si ih imao.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1365 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

Uf..dobro je da si ti "ok". Stvarno je moglo i gore da bude, dobro si i ti odreagovao...do pada. Za onaj deo posle, ja mislim, da si se zahebao. Trebao si da zoves policiju, ipak nisi ti bio kriv a matorog treba kazniti jer ko zna sta sledeci put moze da uradi...pu, pu, pu daleko bilo.

Oprema uvek, pa nek je toplo i nek se kuvamo...a inace ljudi placaju saunu, mi je imamo za dzabe  :D

 

Vex...imas pice od mene, samo da se sretnemo

Zelim ti da ti neka rasna plavusha vida rane...da te mazi i pazi...  ;) ;D i da se oporavis kad ti to pozelis  :D

Pozz

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2850 postova
  • Lokacija: Beograd, Tresnja
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Ma oprema je glupost, nicemu to ne sluzi. I jos si stavio kacigu? Bezveeeeeeeeze. ;)

 

Uh, sto mrzim kad se desi nesto ovako, da se strada zbog budala.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 343 postova
  • Lokacija: PG, MNE

Danas sjedim sa dva iskusna bajkera na kafi. Ljudi su promijenili podosta motora i presli poooodosta hiljada kilometara.

 

Saša: Padovi su dobri za zdravlje.

Gašo: Ok je pasti, kad padneš i sve to još prodje bez posledica, to je mnogo dobra stvar za tebe.

Ja im vjerujem i isto tako se nadam da sve što čujem od njih, dovesti do toga da ne učim tu školu, ali druže, ako se već desilo, neka ti bude nauk za drugi put.

 

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 71 postova
  • Lokacija: Beograd

neka je matori sirotinja, trebao si da zoves muriju, pa da mu uzmes i poslednji dinar, da gleda posle kada bude isao peske, jer bi i tu ladu morao da proda. A tebi i ostalima jedan savet, ako moras na kratko da ides negde bez jakne, obavezno stavi rukavice, pogledaj svoje rane, ne bi bio ni upola tako izgreban da si ih imao.

 

Bilo bi tesko natezanje, plus da je stari hteo da zovemo muriju to bi bilo losije po mene jer bi jos ja platio, naime evo tek danas sam dobio A kategoriju nakon duzeg perioda divljastva. Nisam hteo da pomenem tu cinjenicu u temi do sad da ne bih izbaksuzirao, prosli/prvi put na polaganju dobio neki skuter koji je raspad, ne rade mi migavci, retrovizore nema, a uz to mu je otkazala i prednja kocnica pa sam na malo jace stisnuo zadnju (imam ogromne noge pa mi je ona vespina pedalica potpuno nepristupacna) i guma je zaskripila, prosetala par cm levo desno i to je bio jedini razlog da me obore, a sto je neispravan skuter nikom nista.

 

Danas je ista ta stara vespa potpuno umrla pre nego sto je prvi od nas uspeo da zavrsi voznju, cackali su je do 12 al se videlo odmah da nema leba od toga. Polaganje je samo do 14h bilo pa sam otisao kuci, dovezao se na izgrebanom ZZR-u sto je bilo prilicno bolno iskustvo, i polozio. Uz sve to sam se i skuvao jer sam od 9-12 bio u duksu i fingerless rukavicama da mi panduri ne vide zavoje do ramena inace bi bilo bye bye polaganje.

 

Doterao sam motor (ovaj put u full koznoj opremi naravno), jos jedan drugar isto svoj GSX-F i nas dvojica smo jedini polagali od 15 ljudi koliko je cekalo za A. Morali su da ispostuju prolaznost :) pa su progledali kroz prste ogromnim osmicama, i polozili smo obojica.

 

 

Btw, evo kad sam se vec raspisao (opet) da kazem da preporucujem svima koji se ne daj boze unesrece kao ja da ODMAH nakon urgentnog odu u neku normalnu ustanovu na previjanje. Mene su juce u vojnoj ambulanti seckali ko biftek (naravno sve bez ikakve anestezije) da bi ocistili sav asfalt pod kozom koji u urgentnom ni ne pogledaju. I zamotali me tako da sam danas na polaganju jedva ruke pomerao, sad sam stvarno ko mumija.

 

Ne krivim urgentni (iako sam im psovao sve po spisku, i tehnicaru koji je rekao "a ti si mi 150 ove nedelje, nisi ti meni trebao da peres ruke" pogotovo, dok sam se skoro onesvescivao od bola na VMC hirurgiji) jer stvarno ljudi imaju posla preko glave, nemaju kad svakome pola sata paznje da posvete pa je logicno da samo urade prvu pomoc, no samo kazem sto pre bi trebalo primiti "drugu" pomoc. Tek to seckanje rana je bolno iskustvo koje se ne zaboravlja.

 

Tako da se slazem sa Space Directorom, ovo je veeeeeeeliki nauk jer ne bih ikada pozeleo da to iskusim opet...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 558 postova
  • Lokacija: Chicago, IL / Bor, SRB
  • Motocikl: 04 Yamaha R1, 15 Kawasaki ZX-14R 30th Anniversary LE, 01 Ducati Monster S4, 21 Vespa Primavera 150 Sean Wotherspoon, 16 Aprilia Dorsoduro 750, 01 Suzuki Hayabusa, 14 Harley-Davidson Road King FLHR, 94 Suzuki RM250

Sto rece najzli,dobro je sto mozes da kucas poruku...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja