Alekre 13675 Napisano Mart 26, 2020 Ne silazi, 7611 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sam koristio Becker Crocodile sa iGO mapama. Sam uređaj je dobar a iGO mape se lako ažuriraju. Rutiranje je takođe odlično. Uređaj vodi skoro kao lokalni taksista. Međutim, problem koji nisam mogao da rešim je nosač i punjenje. Zbog toga sam prešao na Garmin Zumo koje je hardverski fantastično rešen. Ne bih bio iskren kad bih rekao da mu je softver loš, naprotiv... Međutim, ono što me je u početku izluđivalo je način na koji rutira. Par puta mi je došlo bukvalno da ga šiknem u beton. Te vuče na neke bezveze sporedne puteve, ne rutira preko obilaznice i tera kroz centar i sl. gluposti. Onda staj sa strane, vrućina, puna oprema, kucaj, drkaj, gledaj, žena pizdi... Najbolja varijanta je da se ruta, pogotovo ako je specifična vikend vožnja ili dalja, rutira i spremi pre polaska. To može na više načina: 1. Direktno na uređaju Može i ovako, ali mene mrzi da stajem, kucam, gledam... Sve mi je to sporo dok sam na putu u full opremi. Generalno i sam uređaj nije toliko brz. 2. Preko Garmin Basecamp-a Basecamp je Garmin program za pravljanje ruta. Ovde su mogućnosti OGROMNE. Bukvalno može da se isplanira sve u minut. Polazak, klopa, smeštaj, tankovanje... Skoro bih se usudio da kažem, kada se napravi dobra detaljna ruta možeš da isključiš mozak. Mana ovog načina je taj što BaseCamp nije baš jednostavan program. Ako niste vispreni sa računarima i softverom, vrlo verovatno ćete samo blenuti u ekran. 3. Google map ka Garminu Ovo je varijanta koju koristim. Najlakša i najbrža. U većini slučajeva rešenje koje vrši posao osim ako ne pravite rutu koju zahteva ozbiljnu logistiku. Sad ću ukratko da vam objasnim kako ide proces. Kliknete na ove tri crte: Potom na "Vaša mesta": Mape, pa ispod napravi mapu: Ovde klik na strelice: Sad unosite gde želite i kako da se vozite. Kad to završite, kliknete skroz gore na tri tačke. Izvedete samo "putanju" i označite da je izveze kao KML. Evo je na desktopu: Sad uđete u program "BaseCamp": File - Import (izbarete .kmz) - Send to device ikonica. Evo je ruta na uređaju, nađete je pod "tracks". To je to, spremni ste. Kad ovako krenete na put, bukvalno šibate uz minimalne gubitke vremena a informacije sa navija su neprocenljive. Nema gledaj kartu, pitaj seljaka, nema drndanja uređaja usput, ništa. Motor ide ka cilju kao Tomahawk raketa. Šta je bitno još... Ne treba se 100% uzdati u uređaj. Praktično, ja delimično bacam pogled ili ga pogledam baš kad mi nije jasno gde treba da skrenem ili se prestrojim. Druga stvar, uređaj je, može da otkaže i šta onda? Zato je full varijanta da se odštampa Google mapa i da stoji u tank torbi. Ako to već ne, zapišite redom mesta kroz koja treba da prođete i to je to. Jebi ga, išli ljudi bez Garmina brodovima, avionima, vozili Dakar... Ako vam nešto nije jasno pitajte. Pojma nemam što sam ovo pisao. Dosta sam se mučio oko ovog, sad imam malo više vremena pa mi dosadno. Ajde i vas nešto da naučim. 9 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blueser 2397 Napisano Mart 26, 2020 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan Poslužiće nekom, sigurno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
grof 651 Napisano Mart 27, 2020 drkadzija, 1230 postova Lokacija: novi sad Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza Prijavi odgovor kao problematičan Koristiće nekom sigurno.... mene je realno Garmin izludjivao sa svojim glupostima oko rutiranja.... 100puta sam hteo da ga razbijem o beton... a mi se pokazao Google maps na telefonu ali sam imao ogroooman problem sa hardverom sto bi rekli jer ga samo slušam i nemam mogućnost da viidm bez da spustim pogled.... i to je jedina prednost Garmina ... Hardver... sve ostalo je svetsko smaranje..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
WoodyRider 819 Napisano Mart 27, 2020 Zainteresovan, 512 postova Lokacija: Vršac Motocikl: Japanski Prijavi odgovor kao problematičan Dokle god budem mogao, voziću motor bez navigacije. Karta u tank torbi i šaljiva komunikacija sa seljacima su za mene od neprocenjive vrednosti. Naravno, ako bih krenuo negde JAKO daleko, na primer Nord Cap, ne bih se usudio bez navigacije. U svakom slučaju, @Alekre informacije zlata vredne 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4852 Napisano Mart 28, 2020 Ne silazi, 5572 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Koristim garmin vec nekih 12-13 godina. Prvih par godina sam ludeo sa njegovim nacinom rutiranja...a onda sam, sto bi rekao jedan moj poznanik, postao "pravi garmin user". U pocetku sam rutirao, a to sada vec odavno neradim...mrzi me u neintuitivnom basecamp-u to da radim. Ova varijanta sa googlemaps bi trebalo da je dosta laksa. PS. nacin na koji garmin rutira je predmet sprdnje u moto krugovima vec godinama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
damjandugi 52 Napisano Mart 29, 2020 Svrati ponekad, 96 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW K 1600 GT Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam koristio Garmin Zumo samo 14 dana i odmah ga prodao. Ludnica od navigacije. Sad koristim to i Google maps plus on-line saobračajne vesti. Nema zastoja i ostalog. 5‘’ Android 6.0 BT Motorcycle Car GPS Navigation SAT NAV Moto Bluetooth Maps 16G WWW.EBAY.COM Direct from the best source in electronic rear view mirrors and parking accessories. Operation System: Android 6.0 64Bit... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6460 Napisano Mart 29, 2020 Enduraš, 6408 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ranije sam dosta koristio navigaciju on road I off-road. Za asfaltne puteve i rutiranja meni kombinacija Google mapa i Here na telefonu završava posao super. Za off-road Garmin je ipak zakon, prvo što je sam uredjaj robustan i drugo što neuporedivo više šumskih puteva ima u Garmin mapama nego u ostalima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13675 Napisano Mart 29, 2020 Ne silazi, 7611 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Garmin koristi Here mape ali zašto ima "ideje" ne mogu da ga skontam iako sam detaljno par puta pretresao podešavanje. Novi model XT, je bar po specifikacijama bez konkurencije. Ima svoj WiFi, automatski se ažurira, skuplja podatke o saobraćaju, upozarava na vremenske prilike, oštre krivine, plus ima već instalirane topografske mape. Deluje baš dobro na papiru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13675 Napisano Mart 29, 2020 Ne silazi, 7611 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Sad neko kaže da li je ovo normalno: Smederevo - Zrenjanin po "BaseCamp"-u. Smederevo - Zrenjanin, po Google map, kako je i normalno da se ode. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blueser 2397 Napisano Mart 29, 2020 Analog Man, 341 postova Motocikl: Nisam član od 28.10.2022. Prijavi odgovor kao problematičan Plava je "normalna", ako si to pitao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krmco 2746 Napisano Mart 29, 2020 Drug član, 1022 postova Lokacija: Beograd,Zvezdara,Ub Motocikl: yamaha super tenere 1200 Prijavi odgovor kao problematičan Mali OFF.Može li u Google maps da se stavi više tačaka putanje.Mislim da je max 10 tačaka.Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
e-mayl 1785 Napisano Mart 29, 2020 abc, 896 postova Lokacija: Pula Motocikl: BMW GS 1250 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ko ne proba Garmin ne zna šta je zabava. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjoleLO 1904 Napisano Mart 30, 2020 Zainteresovan, 639 postova Lokacija: Loznica Motocikl: KTM Super duke GT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 20 sati, Alekre je napisao: Garmin koristi Here mape ali zašto ima "ideje" ne mogu da ga skontam iako sam detaljno par puta pretresao podešavanje. Novi model XT, je bar po specifikacijama bez konkurencije. Ima svoj WiFi, automatski se ažurira, skuplja podatke o saobraćaju, upozarava na vremenske prilike, oštre krivine, plus ima već instalirane topografske mape. Deluje baš dobro na papiru. Isto to ima i Zumo 396, samo je manji displej Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...