Jump to content

Moto Zajednica

Pitanje za maxi endurase i slicne, u vezi tockova...

Recommended Posts

• Zainteresovan, 953 postova

Sta nije jasno u reci GELANDE ili OFFROAD? Zar ne treba citati kao sto je napisano? Ili treba imati zavrsen neki kurs o pravilnom tumacenju sifrovanih oznaka?

A ovo "Tacno. Tako ga shvataju "retardirane zrtve agresivnog marketinga"." nije dobronameran komentar a ni konstruktivan doprinos ovom razgovoru.

A ako je namena putovanje a uz to potencijalni vlasnik voli tu koncepciju agregata, tu je RS model koji ima mehaniku kao i GS i malo drugacije ali jako slicno vesanje. Model je tacno ono za sta se i predstavlja ali "nije hebacki na oko" pa mu je to izgleda najveca upotrebna mana nazalost.

No vratimo se na temu. Na terenu onaj ktm950Adventure je svetlosnu godinu ispred GS i GSA.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• , 1322 postova

Lazo je postavio temu za "zicane i aluminijske felge"

ovi postovi ne vode nikuda kao sto ovo i nije tema o BMW-u.

Zadnje upozorenje da se vratite na temu ili brisem sve odgovore,pa ispocetka...

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Jaoj upropastiste mi temu, sve cu da brisem >:(

Jedino mi je Mikka dao posten odgovor. Da ne bude zabune, evo pravog razloga zasto vo sve pitam, bice vam jasnije i samo pitanje. Naime, ja naravno necu kupiti GS-a ;D, vec jedno od ova dva cudovista:

TPMx5_001nz2.jpg

Ja zelim ovog narandzastog sa zicanim felnama, ali izgleda da imam doooobru ponudu za polovan/kao nov ovaj sivi sa alu felnama. Pitam sve ovo jer planiram da mi ovaj motor sluzi i za silazak niz stepenice, skakanje preko ivicnjaka i tek poneki silazak sa puta tipa idem ja nekim makadamom do neke crkvice ili prodjem livadom do odredista za piknik. Ne zelim da idem u neki nenormalni off-road jer ovo nije motor za to, ali ima oslanjanje i gradju endura i moze da prodje kod ovih mojih zahtjeva jako dobro. Svi znamo da se SM vozi na stazama sa asfaltom i off-roadom tako da ove stvari koje zelim ovom motoru definitivno nisu strane. Kao sto rekoh, ja bi ipak radije narandzastog, ali imam dobru ponudu za ovaj sivi, pa me interesuje koliko mogu da se igram sa njim, vec mi je jasno da je zica 100% pogodak. Dakle, pitanje i dalje stoji koliko ove felne sa tubeles gumama mogu da podrze moje zahtjeve?

• Zainteresovan, 863 postova
  • Motocikl: @ UBER ALLES

Pa ako je toliko doooobra ponuda za sivi ti kasnije investiraj  za zicu i to je to , zar ne !?

Tebi je za tvoj teren i potrebe ipak nephodan zicani tocak .

• Drug član, 1363 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Vidim da apsolutna vecina maxi enduro motora ima u startu aluminijumske felne, a samo KTM u startu daje zicane (BMW ima kao dodatnu opremu ili na ADV-u). Nije samo pitanje za maxi enduro motore vec za sve, i lakse koji imaju vece tockove i alu felne. Interesuje me sledece, da li klasicne felne mogu biti problem za neki lagano-turisticki off-road? Vidim da je Koma obisao svijet sa jednima (Koma javi se), a Mikka je stalno skakao po pjescari. Meni prvo pada na pamet da ce se felna oguliti od kamenja, a drugo je da ce se pri nekom udaru iskriviti ili da ce tubeles guma odvojiti pa malo izdusiti. Zivo me interesuje da li to bezbjedno moze da funkcionise? I prije svega me zanimaju licna iskustva?

Do sada se u odgovorima pobrkalo sve_i_svašta. Gledaj, stvar je vrlo jednostavna - žičane felge su najbolje

rješenje za offroad, pogotovo teški offroad. Možeš se voziti i sa ljevanim felgama u većini situacija, no kada

kažeš offroad, to je jako rastezljiv pojam - od vozikanja po dobrom makadamu do vožnje po šliperima između

tračnica. Dakle, proizvođač predviđa namjenu motocikla i shodno tome ugrađuje komponente. Po pijesku

Deliblatske peščare stvarno nema što da se dogodi felnama, jer koliko god bila nezgodna vožnja po rahlom

pijesku, tu felne nisu opterećene. No probaj voziti po krupnom kamenju većom brzinom ( ako preživiš ) -

puno kratkih i jakih udaraca i tako dugo vremena, tu su žičane felge najbolje rješenje. KTMovi su motori

koji su koncepcijski namjenjeni terenskoj vožnji ( naravno, ne govorim o supermoto, Duke i sličnim motorima )

i sve je tome prilagođeno, od ciklistike do komponenti. BMW GS je više dual-purpose bike, sposoban svugdje,

ali ipak je više namjenjen ugodnijem putovanju sa više komfora nego radu u kamenolomu. Sve ima svoju

osnovnu svrhu i namjenu. Glede slika sa neta - ako Miran Stanovnik sjedne na Varadero i napravi nekoliko

dobrih vožnji, da li to čini Varadero terenskim motociklom ili samo dokazuje da je Stanovnik vrhunski vozač ?

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

BMW GS je više dual-purpose bike, sposoban svugdje, ali ipak je više namjenjen ugodnijem putovanju sa više komfora nego radu u kamenolomu. Sve ima svoju osnovnu svrhu i namjenu. Glede slika sa neta - ako Miran Stanovnik sjedne na Varadero i napravi nekoliko dobrih vožnji, da li to čini Varadero terenskim motociklom ili samo dokazuje da je Stanovnik vrhunski  vozač ?

Slazem se AnteK. Na zalost, ovde mnogi ne mogu ili ne zele da shvate ovo sto si napisao.

Evil, ako ti je vec povoljna cena za ovaj sa alu felnama, uzmi njega pa u pravom trenutku zameni felne i to je to.

• Drug član, 1779 postova

BMW GS je više dual-purpose bike, sposoban svugdje, ali ipak je više namjenjen ugodnijem putovanju sa više komfora nego radu u kamenolomu. Sve ima svoju osnovnu svrhu i namjenu. Glede slika sa neta - ako Miran Stanovnik sjedne na Varadero i napravi nekoliko dobrih vožnji, da li to čini Varadero terenskim motociklom ili samo dokazuje da je Stanovnik vrhunski  vozač ?

Slazem se AnteK. Na zalost, ovde mnogi ne mogu ili ne zele da shvate ovo sto si napisao.

Evil, ako ti je vec povoljna cena za ovaj sa alu felnama, uzmi njega pa u pravom trenutku zameni felne i to je to.

Kad ti ofujes mogu  i ja.Niko od nas '' mnogi'' nije mentalan pa da ne moze da shvati za sta je namenjen GS/A ali izgleda da marketing BMW-a smatra upravo suprotni cim se trudi da nas ubedi da je doticni motor namenjen izmedju ostalog i za off -road  avanture.Na nasu srecu mnogi od nasd ne podlezu carima marketinga pa kupujemo upravo one motore koji ispunjavaju svoju svrhu.

• Svrati ponekad, 187 postova
  • Motocikl: Suzuki Inzuma 250

Ovo je bilo jače od mene  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

E da sam ja ovo video ranije, Pan Evropa bi bila parkirana u garaži nekog drugog bajkera!

Odoh odmah sad da provozam jednu Africu ;D

• Zainteresovan, 795 postova

Evo me Evile, nisam video temu.

Dakle Antek ti je sve rekao. Mozes i sa alu felnama po kamenolomu, ali jako poloko ako mislis da izadjes sa off roada. Ja nisam imao ni jedan jedini probelem sa alu felnama, a presao sam 'malo' off road-a. Pri tome strom ima relativno meke vile i retko kada mi je popio udarac celu vilu. Dokle god imas hod u vili, dotle ne trpi mnogo felna. Ali kada puknes jako i nema gde da se prenese udarac, onda strada felna. Posto ti gledas super moto, ogibljenje j jako ozbiljno i tvrdo, nemas veliki hod i po meni je bolja zicana felna. Moraas malo da teras to i preko ivicnjaka, trotoari utd. Ali ako to radis malo obazrivije , moze i alu felna. Danas mi je Patak pricao da ima dva ortaka koji se jure po gradu i da je jedan imao alu a drugi zicane felne. Ovaj sa zicanim uvek kada se jure skoci na trotoar i tu trka prestaje jer je u jednom takvom pokusaju ovaj sa alu felnama ostao sa polomljenom i predjom i zadnjom felnom  ;D ;D ;D  Sve sam ti rekao, zavisi kakvi su ti afiniteti. A za izlazak do neke crkvice itd ne brini ni najmanje, teraj alu felnu punim gasom  ;D ;D

• Zainteresovan, 795 postova

A sto se tice svih ovih slika sa skokovima sa kravama, ne lozi se bezveze. Mozes ovakav skok da napravis i sa RR ali samo par puta. Poenta je imati motor i vesanje koje to moze da trpi svaki dan, kao recimo neki cross ili hard enduro. Jedino KTM od ovih velikih kamila ima ozbiljno ogibljenje koje moze da trpi dobru offroad voznju. Utaban makadam gde ide putnicki auto mozes da teras sa cim oces, cak i sa RR, malo sporije ali uspesno.

• Drug član, 1261 postova

Upkos masi žičanih felni kod trans alpa i afrike, mislim da bi i one teško izdržale onakvo skakanje. A za KTM verujem za takmičarske motorcikle pripremljene za pariz dakar, one fore sa titanium žicama , gumama koje se ne buše i sl. Pozeri koji kupuju BMW 1200 GS su isti oni koji kupuju i KTM Adventurer, Apriliju caponord, Gileru grand canyon, Suzuki Vstorm 1000, Afriku, Varadera, znači uglavnom za put a da izglda ko sa pariz dakara. Samo singlovi imaju sposobnost da spuste kilažu na razuman nivo da se upuste u osvajanje bespuća. Osim ako ne mislite da su Ewan Mcgragor i pajtosi ozbiljni off road vozači. To što mi zovemo enduro je tačno to za puteve, a mo0že malo i po parkiću. Ozbiljan teren zahteva CROSS varijantu motorcikla i guma , vozača oko 55 kila i savršenu fizičku spremu. Što znači da u srbiji off roada skoro da nema, osim u tragovima i časnim izuzecima.

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Dominator

Da i je iko ikada imao defekt na felni od vožnje a ne od pada? Mislim da potcenjujemo snagu kruga. Evile, pitaj Glistu da ti da skejt pa cepaj preko trotoara i stepenica.  ;D Mislim da su ivičnjaci previše tupi da ti sjebu KTM. Opušteno, kupuj i cepaj.

najzli

Da i je iko ikada imao defekt na felni od vožnje a ne od pada? Mislim da potcenjujemo snagu kruga. Evile, pitaj Glistu da ti da skejt pa cepaj preko trotoara i stepenica.  ;D Mislim da su ivičnjaci previše tupi da ti sjebu KTM. Opušteno, kupuj i cepaj.

najzli

Kupujem odmah, samo da prodam zvijer ;)

Lazo, ja od sjutra na zicama !  ;D

To znaci da ces oko 2-3 doci do moje garaze da operemo i podmazemo lance... jao da, BMW, u stvari, ti mozes da pijes sok ;D

• In Mud We Trust, 1918 postova
  • Motocikl: 950ADV

Lazo, ja od sjutra na zicama !  ;D

To znaci da ces oko 2-3 doci do moje garaze da operemo i podmazemo lance... jao da, BMW, u stvari, ti mozes da pijes sok ;D

A breee Djeticu ! malo ranije, imam snimanje u 13h !!! a skoic moze !  ;D

• Svrati ponekad, 264 postova

Pozdrav ljudi , imam Keeway 125 kubika i aluminijumska je felna e sad ide mi u osmicu oko 2,3 mm , jel to puno ? a u subotici nigde nemogu da je isprave.. Pomoc :))

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja