umpahpah 100 Napisano Mart 25, 2023 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Sremska Kamenica Motocikl: Honda Forza 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav BalkanBikeru. Čestitam na izboru, stvarno je dobar skuter. Verujem da ćeš se slatko navozati sa njim. Ulje menjam na 5000 km. Do sada sam stavljao isključivo Hondino ulje, ali verujem da ima i drugih dobrih opcija. O tome ne mogu ti ništa bliže reći, neka ti odgovore bolje upućeni. To važi i za ulje u gear box. Do sada nisam menjao. Svega 1.5 litara staje ulja u motor, tako da ne treba štedeti. Kupi najbolje ulje. Živ bio i puno bezbednih km ti želim 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano Mart 28, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav,dali neko zna kakvo ulje ide u diferencijal odnosno Gear Box ? Servisna kaze za forzu 300 10w30 motorno ulje,ali to motorno nema aditive za u prenosu,meni je to cudno. Dali da koristim motul transoil 10w30 mineralan ili 80w90 koje isto mineralno,ili ima neka bolja opcija ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexa90 11545 Napisano Mart 28, 2023 BJB Maxi Scooter Club, 4362 postova Lokacija: Voždovac Motocikl: Honda X-ADV 750 Prijavi odgovor kao problematičan Sa’ će @alexanto da te skalpira što otvaraš novu temu a već ima tema za Forzu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano Mart 28, 2023 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Postoji transmisiono ulje 10w30, mada mislim da mnogi po automatizmu stavljaju obično motorno ulje. MOTUL TRANSOIL 10W-30 - Motul WWW.MOTUL.COM MOTUL TRANSOIL 10W-30 - Motul Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
alexanto 4672 Napisano Mart 28, 2023 BJB Maxi Scooter Club, 5992 postova Lokacija: Žabalj-NS Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan spajanje tema... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ForzaTorca 0 Napisano Mart 29, 2023 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Poštovanje svima Zanima me ima li itko iskustva sa malossi ili polini variomatom na Forzi 300 2019? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 348 Napisano Mart 29, 2023 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, boza_kg je napisao: Postoji transmisiono ulje 10w30, mada mislim da mnogi po automatizmu stavljaju obično motorno ulje. MOTUL TRANSOIL 10W-30 - Motul WWW.MOTUL.COM MOTUL TRANSOIL 10W-30 - Motul U manualu bas i stoji engine oil 10W30... Pricam za SH300, ali posto su identicni agregati verujem da i za Forzu pise isto.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano Mart 29, 2023 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan A jel možeš da to slikaš i pošalješ? Nešto nisam ubeđen da baš tako piše. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15643 Napisano Mart 29, 2023 Integrisan, 9279 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan On 28. 3. 2023. at 14:04, BalkanBiker je napisao: Pozdrav,dali neko zna kakvo ulje ide u diferencijal odnosno Gear Box ? Servisna kaze za forzu 300 10w30 motorno ulje,ali to motorno nema aditive za u prenosu,meni je to cudno. Dali da koristim motul transoil 10w30 mineralan ili 80w90 koje isto mineralno,ili ima neka bolja opcija ? Motorno ulje menjaj na 6K (mnogo je 12K) 10w40, 2L ti treba, ide 1.4-1.5L Ulje za finalni prenos menjaj na svakih 20K, 280-300mL 75w90. Pre 11 sati, ForzaTorca je napisao: Poštovanje svima Zanima me ima li itko iskustva sa malossi ili polini variomatom na Forzi 300 2019? Sta god stavio osetices razliku. Negde odradi bolje posao, negde i nema neke bitne razlike, negde potrošnja skoči za neki %, negde ostane ista maltene. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 348 Napisano Mart 30, 2023 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan @boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano Mart 30, 2023 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan @Loshmi82 Nisam opet siguran da li je tu neko možda napravio loš prevod sa originala na japanskom ili šta već. Nije mi dovoljno eksplicitno navedeno. Ide odeljak kako se proverava nivo ulja, što se odnosi na motorno ulje, pa onda specifikacija za ulje, pa onda se pominje prenos... Ovde recimo sam gledao noviji manual za Hondu Sh, nigde ne možeš da uhvatiš šta su konkretno naveli za ulje za prenos: https://ownersmanuals2.com/d/83031 U svakom slučaju, ja bih radio onako kako je rekao @Satelis, jer mi je to i logično. Motorno ulje ide u motor, a menjačko u menjač. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 348 Napisano Mart 30, 2023 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan Ceo odeljak je vezan za ulje u prenosu...da ne bude zabune... Cak sam i na netu nasao nekog Italijana koji svasta nesto radi na Hondi SH...i on je to naveo... Zapravo je kao razliku naveo manju potrosnju goriva u odnosu na to kada je u prenosu 80w90 ulje...navodno zbog manjeg trenja.. Ja sam probao...i nisam video nikakvu razliku u potrosnji goriva.. Svakako mislim da je to sto je Darko napisao bolja opcija...jer maltene svi skuteri koriste to ulje za prenos...a sam sklop kod Honde verovatno nije nista drugaciji nego na nekom drugom skuteru.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano Mart 31, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Honda je 2020 god,u servisnoj pise 10w30 motorno 100% (potvrdili su mi iz ovslasteni servis,e sad nasao sam servis starije honde 2014-2016 u nju kaze koristi 10w30 HONDA HP4M (With molybdenum aditive) to ulje ima moly unutra,dali je tu caka zbog aditiva ? Taj aditiv je dobro poznat da dobro podmazuje. @Satelis Sta mislis na ovo druze ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15643 Napisano Mart 31, 2023 Integrisan, 9279 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Taj italijan se baš zaludjuje a ostale sludjuje Čak da je u reduktoru tovatna mast, potrosnja bi ostala ista. A sad da vam kažem nešto iz iskustva, ko hoće nek posluša, ko neće nek radi kako misli da treba. Nebitno za marku modela, gde fabrika preporuči 10w30/40 ulje za reduktor, isti će pre propevati. Da bi trajala redukcija, valjalo bi sipati 75/80w90 menjačko jer bolje radi posao od 10wX. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 4704 Napisano Mart 31, 2023 Drug član, 3602 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Treba slušati majstore sa iskustvom, koji iz prve ruke imaju uvid šta se dešava. Uputstva sad često više ne pišu inženjeri, nego marketing službe. Recimo, neki fin. menadžer treba da nabavi flotu skutera za dostavu ili poštu, recimo. On baci specifikacije u neki Excel, uporedi - ovom modelu se ulje menja na 12.000 km, a ovom drugom na 5.000, i još plus mogu da iskoristim isto ulje za reduktor - super, uštedeo sam xxx para, mnogo sam pametan, to nabavljamo. Ali ne pročita sitna slovca, gde je navedeno da je tih 12.000 km preporučeno u idealnim uslovima (koji u praksi ne postoje), a da kad je hladno, toplo, vlažno, prašnjavo, sa puno hladnih startova..., treba smanjiti period za zamenu i tako to. Sve je danas foliraža. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano Mart 31, 2023 (promenjeno) U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Satelis je napisao: Taj italijan se baš zaludjuje a ostale sludjuje Čak da je u reduktoru tovatna mast, potrosnja bi ostala ista. A sad da vam kažem nešto iz iskustva, ko hoće nek posluša, ko neće nek radi kako misli da treba. Nebitno za marku modela, gde fabrika preporuči 10w30/40 ulje za reduktor, isti će pre propevati. Da bi trajala redukcija, valjalo bi sipati 75/80w90 menjačko jer bolje radi posao od 10wX. Hvala,postujem savet i odvojeno vreme,to cu i da sipam,motorno 10w40 motul,i 75w90 (dali da sipam malo moly ? Pomaze ? ) i zanima me razlika ima dosta trans ulja 75w80/90, 80/85w90,gl4,gl5 ? Sta upravo ovo sve znaci i koje sum im namene ? Imas neki predlog (brend) koje da koristim ? Promenio Mart 31, 2023 član BalkanBiker Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano April 6, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Danas kontrolirao prenos,nakon pojavu nekog zvuka koj je minimalan ali zvuci kao da nesto grebe na vecoj brzini (kad je hladan motor nema zvuka). 1.Primetio da zadnji tocak ne uradi ni jedan celi krug kad ga okrenes rukom,tesko se okrece ili tako treba ? 2.Zvono lamele ima plavu boju,tu nesto mi ne stima.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15643 Napisano April 7, 2023 Integrisan, 9279 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 17 sati, BalkanBiker je napisao: Danas kontrolirao prenos,nakon pojavu nekog zvuka koj je minimalan ali zvuci kao da nesto grebe na vecoj brzini (kad je hladan motor nema zvuka). Ne znam o kakvom zvuku je rec i sa koje strane ali dam ti par smernica.... Ako zvuk dolazi sa leve strane, znaci da je u pitanju CVT. Ako dolazi sa desne strane, tad problem moze biti u lezaju traverzne, zadnjoj kocnici (disk-plocice-klesta) ili reduktoru. Pre 17 sati, BalkanBiker je napisao: 1.Primetio da zadnji tocak ne uradi ni jedan celi krug kad ga okrenes rukom,tesko se okrece ili tako treba ? Da se okrene kao na bicikli tocak nemoj ocekivati, moras imati otpor neki koji je da kazemo minimalan. Cim se tesko okrece rukom znaci da nesto glavi a to obicno bude zadnja kocnica....tu bi trazio problem. Pre 18 sati, BalkanBiker je napisao: 2.Zvono lamele ima plavu boju,tu nesto mi ne stima.. Neko je kretao sa malim gasom....klasicno pregrevanje te je zato dobilo plavo-ljubicastu boju + postoji mogucnost deformiteta. Takodjer i lamele na kvacilu se tad prekale zbog povecane temperature, otvrdne feroda. Posledice.... kad se ugreje hoce da skripi, pravi neprijatan zvuk pri kretanju, hoce da trese dok ne udje i vislje obrtaje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano April 7, 2023 (promenjeno) U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 7. 4. 2023. at 10:13, Satelis je napisao: Ovo je zvuk,dolazi sa leve strane. kad je motor hladan nema zvuka,0. Kad ugreje solo vozac malo ima,kad smo dvoje onda je vise izrazen,nikad zvuk ispod 3500rpm. Promenio April 11, 2023 član alexanto Nema potrebe citirati 1. post iznad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano April 10, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Stanje na 10.000km : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15643 Napisano April 11, 2023 Integrisan, 9279 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Vidi se trag na lamelama da pola ferode radi posao, druga polovina ne. Zvono ako nije u srcu deformisano odnesi kod strugara da ga obradi. Kvačilo takodje da vidiš gde su ti lamele pa i to na obradu. Ako se skine dosta mesa..... mož ga je*at jer će ti podići br obrtaja pri kretanju a to nije nikako dobro po kvačilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano April 11, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Satelis je napisao: Vidi se trag na lamelama da pola ferode radi posao, druga polovina ne. Zvono ako nije u srcu deformisano odnesi kod strugara da ga obradi. Kvačilo takodje da vidiš gde su ti lamele pa i to na obradu. Ako se skine dosta mesa..... mož ga je*at jer će ti podići br obrtaja pri kretanju a to nije nikako dobro po kvačilo. A da ja uzmem malossi delta clutch sa zvonom i resim ovaj problem ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Loshmi82 348 Napisano April 25, 2023 Drug član, 1080 postova Lokacija: Beograd, Vracar... Novi Sad Motocikl: Bev 250ie. Prijavi odgovor kao problematičan Puca od opreme... Steta sto nije na nekom "razumljivom" jeziku.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SQTR 634 Napisano April 26, 2023 Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbea, 461 postova Lokacija: Cukarica Beograd Motocikl: Forza 350 ('22) Prijavi odgovor kao problematičan On 4/11/2023 at 11:06 AM, BalkanBiker said: A da ja uzmem malossi delta clutch sa zvonom i resim ovaj problem ? A da naspes pun rezervoar i teras to motorce? Nije ga Japanac pravio da menjas lamelu na 10000. Ni ulje nije tu jos za zamenu. Salim se malo. Ja sam imao taj zvuk i cak poručio novu lamelu oko 100 eur u Delti pa je vratio jer smo ustanovili da se moja potrošila 10% na 15000km. Samo izduvaj zvono i kreči uvek sa punim gasom, problem ce se rešiti sam od sebe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BalkanBiker 12 Napisano April 29, 2023 U prolazu, 38 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 27. 4. 2023. at 0:42, SQTR je napisao: A da naspes pun rezervoar i teras to motorce? Nije ga Japanac pravio da menjas lamelu na 10000. Ni ulje nije tu jos za zamenu. Salim se malo. Ja sam imao taj zvuk i cak poručio novu lamelu oko 100 eur u Delti pa je vratio jer smo ustanovili da se moja potrošila 10% na 15000km. Samo izduvaj zvono i kreči uvek sa punim gasom, problem ce se rešiti sam od sebe. Samo zelim da sam siguran da je sve ok pa da mogu da krenem na put Malossi lamelu sam uzeo jer moja lamela je bila svakako potrosena 80% tako da svakako bih to uradio (1mm ferode ostalo).Moram da kazem da malossi lamela je prelepa i stvarno kvalitetno izgleda,mnogo bolje od originala. A zvuk jos uvek tu,Kad je motor hladan nema zvuka,kad se malo ugreje onda zvuk je tu. Evo i drugi video klip sa istog zvuka: https://www.youtube.com/watch?v=P0Tom3XeabA 2. https://www.youtube.com/shorts/EG-5LHXPdHU Ovde se cuje od sredinu pa na dalje sta je ispalo kod tebe da je uzrok ? ili je to sasvim normalno ( to mogu da potvrde forza vlasnici tu ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...